Břečtan na dům



Stránky: 1,  2   
host - 79.209 (?) 
5.4.2010 17:27, zobrazeno: 18197x

dobrý den, uvažujeme, že necháme dům obrůst břečtanem, ale nevíme, jestli je k tomu vhodný. Jedná se o starší dům, který bychom tímto chtěli i mírně zateplit. nemáte někdo potřebné informace, nebo zkušenosti? Divňousovi

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 243.150 (?), 20.5.2010 19:16

Břečťan je vynikající rostlina pro tyto účely. Osobně to spočítané nemám, ale prý dokáže uspořit někde mezi 20 - 30% energie ročně a to díky jeho termoregulačním schopnostem - v zimě totiž dům zatepluje, v létě naopak přiměřeně ochlazuje, takže je i tak v domě příjemně. Ti, kteří takto porostlý dům mají vyvracejí i obavy, že by se v hustém větvoví břečťanu sdružovali nažádoucí živočichové, např. myši. Naopak kvetoucí břečťan poskytuje pastvu včelám a výborný úkryt ptákům, kteří si zde rádi stavějí hnízda. Je dobré vědět, že břečťan se raději pne po hrubém než po hladkém povrchu a upřednosťnuje raději jiné než bílé plochy, ale i tak dokáže fasádu porůst. Před osazením dbejte na to, aby ve fasádě nebyly praskliny, těmi pak břečťan vrůlstá do zdi a už jsme viděl jak odpadl kus porostu i s omítkou. Nenechte ho vrůst až bude větší do okapů nebo na střechu, kde by si mohl pohrát s taškami a dopadlo by to až tak, že by vám střechou zatékalo do domu. Nebojte se ani vlhkých zdí - vlhkost břečťan vytahuje. Suma sumárum, když vezmeme drobné nedostatky, jako je potřeba údržby hlavně řezu (kolem oken, atd.) tak převažují klady - fasáda i zateplení v jednom, které se neustále samo obnovuje, takže vám odpadne kupování barev. Spolehlivá varianta je k dostání zatím jen v barvě zelené, panašovaným břečťanům bych moc nevěřil, jsou poměrně dost choulostivé. A na závěr jedna důležitá věc - musíte vědět, že břečťan už sundávat nebudete, je to totiž tzv. napořád - pokud se rozmyslíte že vyasadíte břečťan a za deset let ho budete chtít sundat, pořádně se vám to vymstí. Svými přičepivými kořínky se totiž dokáže k podkladu přicucnout velmi pevně a tak se může stát, že při případné likvidaci ho budete dostávat dolů i s kousky omítky nehledě na to, že je to pekelná práce. Jinak ale gratuluji k vašemu rozhodnutí, břečťan mj. jiné dokáže odpařováním ze svých listů příznivě regulovat vzdušnou vlhkost a jako všechny zelené rostliny vyrábí tolik potřebný kyslík :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 215.11 (?), 20.5.2010 19:27

Úspora 20-30% energie ročně? Používejte vlastní hlavu a nevěřte slepě všemu, co se kde píše...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.83 (?), 20.5.2010 20:33

Fakt je, že je udáváno cca 10-15%. To už snad bude věrohodnější ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 215.11 (?), 20.5.2010 21:07

To jsou pořád strašně vysoká čísla, snižte to ještě tak 3x a budete na reálné hodnotě. Fakt je, že v létě souvislé "ozelenění" fasády sníži oslunění a tím ohřívání stěn domu, takže skutečně může znatelně snížit náklady např. na klimatizaci.  V zimě bude listová stěna, respektive vzduchová mezera mezi ní a stěnou domu působit jako jistá dodatečná izolace (za bezvětrných dnů). Její význam bych ale v tomto případě nepřeceňoval. Trochu skeptický bych byl s tím nezvýšeným výskytem nežádoucích živočichů, neboť zkušenost se zdmi kůlny a plotu porostlými břečťanem a přísavníky ukazují naopak na zvýšený výskyt různých "hmyzáků".  Navíc břečťan je po celý rok stále stejný, respektive stále fádní. Pokud bych si měl vybrat, zvolil bych fasádu porostlou révou vinnou i za cenu nutnosti mechanického kotvení. A nějaká úspora energie by byla v tomto případě až na posledním místě... VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 21.5.2010 9:02

Myslim si, ze zelena fasada zohrava kladnu ulohu najma pri veternom pocasi, tym, ze tlmy napor vetra a vietor vam mury "nevyfuka" tak, ako ked ste bez popinavych rastlin....pokial ide naozaj o husty porast. Brectan vs. vinic, resp vzdyzeleny vs. opadavy... pre mna vitaz je jednoznacny, brectan. Krasli fasadu cely rok a neprodukuje vam 'tony" listia na jesen. Nezostavaju po nom skarede kostrnky na fasade. okrem toho brectan je "pomalsi" ako pavinic. Je to zo zaciatku nevyhoda neskor, jednoznacne vyhoda....lahsie sa kontroluje jeho rast.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 21.5.2010 10:16

Před třemi roky jsem na novostavbu vejmiňku pustil břečťan. Půda je zde prohnojená, takže rostl přímo neuvěřitelně a v loňském létě pokryl celou stěnu. V tento okamžik nastal ten pravý problém, kdy začal šplhat pod jednotlivé šindele nové střechy, měděné parapety a do dalších skulin.Šindel se začal zvedat tak, že pod něj začalo zatékat. Zastřihávání bylo nutné provádět každý týden. Nedovedu si představit, kdybych např. byl nucen někam odjed spolu s rodinou na tři měsí ce. Byla by to katastrofa. Takže od letošního jara břečťan strháváme samozřejmě místy i s mnichovskou fasádou. Čili závěr : Ten kdo doporučí břečťan na nový dům ho nikdy neměl sám vysazen, nebo je Vaším nepřítelem, nebo je pouze klávesovým radilem z kanceláře, kde si krátí pracovní dobu, což se zde pravidelně děje ve snaze být odborníkem ve všech tématech. Takže pokud někdo uvažujete o břečťanu na nový dům, zkuste ho nejprve na kozí chlívek u babičky. V každém případě na novou fasádu je to strašný omyl.

           Milan Boštička

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 21.5.2010 10:40

břečtan je krásný, na domě dělá atmosféru.. Já nim mám obrostlé staré pahýly stromů a jsou z nich nádherné solitery. A právě proto vidím, co břečtan umí udělat, jak je silný, když se po několika letech rozroste. Na dům bych si ho proto nepustila. A hmyz je taky argument proti

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 161.168 (?), 21.5.2010 10:53

Tak já teď nevím, jak s tím, co jste mi tady napsali naložit. Ale jedno je jasné. Břečťan je vysazen, proztím jak doporučujete na zkoušku. Sice ne na kozím chlívku, ale na HUPce a u stodoly, která je dřevěná., V tomhle počasí se mu nějak extra nedaří, bydlíme v jeseníkách, tak ichladno a pod. prostě se teprve rozkoukává. Fasádu na domě máme starou asi 10 let a proto volím variantu, že jestli to pak půjde dolů, tak i s ní a bude nová. Chybama se člověk učí. Děkuji za rady a za názory. J. T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.83 (?), 21.5.2010 13:23

Hlavně klid!  Svéprávný jedinec si přeci udělá představu sám a nepodléhá vyhroceným názorům jakékoliv strany názorového spektra.

V prvé řadě je vcelku jedno, jestli se Vám dostane dobře míněné rady z počítače umístěného v kanceláři, nebo ze stodoly.

V druhé řadě břečťan roste v různých půdních podmínkách různě rychle, může se Vám klidně přihodit, že po zasazení Vám udělá přírůstek např.1m za cca 5 let a pak teprve začne přirůstat více a pravidelněji.

Dále je jasné, že se bude snažit dostat do každé skuliny kterou potká.S tím budete prostě počítat a zařídíte se podle toho.Pustit ho pod střechu nesmíte, má skutečně sílu nadzvedávat tašky. Pokud se tak stane, nevidím problém odstřihnout tam, kde potřebuji.

Pokud nemá dostatek vody(a to i vzdušné) zase tak moc se mu nedaří.Stačí zastříhávat cca 1x až 2x za rok.Slabý nový přítůstek žádnou normální tašku nenadzvedne, střecha by měla mít podbití.  

Hmyzu se břečťan líbí hlavně v době květu, což je u této rostliny v pozdním podzimu. Pokud se tedy bojíte včel, vos a sršní které v době kdy je těsně před zimou vůbec nezajímáte Vy ale pouze břečťan, nebo pár pavouků, vyhněte se mu.

Pokud panu Boštičkovi dělá takto šílené přírůstky, je půda skutečně extrémně vyhnojená a vlhká.  Přeberte si to jak je komu libo, ale nepořádejte tady hon na čarodejnice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika