|
První klobásky, 21.11.2016 Souhlasím s údajem o teplotě při fermentaci. Ale nechápu, že nízké PH je jediný parametr pro zajištění trvanlivosti a že aktivita vody není podstatná. Souhlasím, že ne všechno chápu, ale že by nic, to je pro mě dost silné sdělení.
FO |
|
První klobásky, 21.11.2016 fermentace proběhne při nízké teplotě rychleji než se mohou rozmnožit bakterie. Pokles PH stabilizuje hlavně než se sníží obsah vody. Pak se oba vlivy sečtou.
Zajímavé je ale to, že se dělají klobásy už po několik generací. Nikdo žádné teorie... celý příspěvek > |
|
|
|
První klobásky, 21.11.2016 Je to všechno jako obvykle složitější. Trvanlivost zaručí snížená aktivita vody, t.j. vysušení. Než se toho stavu dosáhne je třeba zajistit omezení vlivu bakterií jinak. Nízká teplota, fermentace, přidání dusitanových přípravků. Co se týká mozaiky,... celý příspěvek > |
|
Plnicka klobas, 8.11.2016 Na 6kg je opravdu investice do narážky problematická. Asi opravdu to zůstane na tom mlýnku. Doporučil bych zjistit, jestli někdo v okolí narážku nevlastní a zkusil bych si ji vypůjčit. Neplnil jsem na strojku č.22, ale na č.10 a to ale opravdu žádný... celý příspěvek > |
|
Plnicka klobas, 7.11.2016 Určitě zvyklosti nejsou jen lokální, ale i s časem se měnily.
FO
|
|
Plnicka klobas, 7.11.2016 U dědy, když byla zabíjačka, tak prase muselo viset již v 7 hod., aby do pozdního odpoledne vystydlo. U nás se dělaly jitrnice žemlové, jelita z čerstvé krve. Manželka je slovenka a tam se dělají jitrnice s rýží do tlustých střev (tenká se šlemuji na... celý příspěvek > |
|
Plnicka klobas, 7.11.2016 Já jsem plnil také strojem s nástavcem. Také mi vadilo, že se maso dále ještě v tom strojku (šajba nože jsou vyndané). Proto jsem koupil narážku 5l vertikální od Herolda, tehdy byla o něco lepší cena, ale ne o moc. Je to úplně jiná práce a výsledky.... celý příspěvek > |
|
Udena tlačenka, 3.11.2016 No nevím co byste říkal tomu, kdyby vám místo šunky dali tlačenku. Zopakuji: To že něco neznáte, neznamená, že to neexistuje, nebo je špatné. Já jsem to už tady možná několikrát psal. Rozdílné zvyklosti vyplývají ještě z Rakouska Uherska. V každé... celý příspěvek > |
|
Udena tlačenka, 3.11.2016 Tlačenka k uzení je naplněná prakticky bez "polévky" a po naplnění se na ni dá deska, která se zatíží, aby se zbytek vytlačil. Já mám rád naši domácí tlačenku, a ten rosol mi z ní chutná nejvíce. To v té uzené tlačence není. Také mě připadá uzená... celý příspěvek > |
|
Rozehřátí klobás, 3.11.2016 ještě. Nepředehřál bych je na 60°ale jen 45-50°C.
FO |
|
|
|
Rozehřátí klobás, 3.11.2016 Já sice udím nastudena, ale souhlasím stím, že předehřátím v horkovzdušné troubě se nic nezkazí, jen se to zlepší.
FO |
|
Jak se zbavit krtka, 2.11.2016 Podívejte se na tohle video, ať vidíte s čím máte tu čest. Podle mně je nemožné se ho zbavit, jen je možné mu to znepříjemnit.
FO
|
|
Udena tlačenka, 2.11.2016 To, že to neznáte neznamená, že to je blbost. Manželka je slovenka a tam jsem to poznal. Při zabíjačce a tlačenka plní do žaludku a močového měchýře. Uzená tlačenka tam je běžná věc, dá se někdy koupit i v obchodě. Můj syn ani jinou nejí. Je trochu... celý příspěvek > |
|
Škodná v zahradě - srnec, daněk, 2.11.2016 Ono je to trochu složitější. U nás je všechno mimo měst honitba. V té honitbě pokud se týká zvěře hospodaří myslivci. Ale majtelé pozemků hospodaří na svých (nebo pronajatých) pozemcích. Myslivci chtějí maximalizovat svůj užitek. O to se snaží také... celý příspěvek > |
|
Škodná v zahradě - srnec, daněk, 1.11.2016 Na Slovensku jsou oblasti, kde si říkají: To byly časy, když nám zahrady plundovaly jen srnky a jeleni. Nyní s medvědy to je horší.
FO |
|