|
Okousané květy, 13.9.2017 Možná to nebyla vosa, ale brouk z čeledi tesaříkovitých, kteří svým zbarvením vosu napodobují. Pokud to některá z našich druhů vos byla, tak určitě ji přilákal nektrar, zelené květy je nazajímají.
Na kvetoucí révě se jinak může objevit spousta... celý příspěvek > |
|
Peronospora, má cenu ještě letos stříkat?, 30.8.2017 Tohle je fyziologická záležitost, postřik už nic nevyřeší. V příštím roce můžete pomoci komplexním listovým hnojivem, ale starší hlavy už tak náchylné nejsou, tímhle trpí hlavně mladé sazenice s nedokonalou kořenovou soustavou. |
|
|
|
Peronospora, má cenu ještě letos stříkat?, 29.8.2017 Je to opravdu peronospora? Zachýchání listů od spoda u mladých sazenic není nic divného a v tuto dobu se jedná o fyziologickou záležitost, kterou už žádný postřik nevyřeší.
Pokud to přeci je peronospora - bílý povlak ze spodní strany listu, pak... celý příspěvek > |
|
Nestejnoměrné dozrávání, 29.8.2017 Kardinál má problémy s opylením, zvláště ve skleníku nebo při studeném jaru. Zkuste opylovače a štěteček, méně vyvinuté bobule odstranit cizelováním. Nestejnoměrné vyzrávání je také charakteristická vlastnost Kardinálu, stejně jako praskání... celý příspěvek > |
|
Bílo-narůžovělý letorost, 6.7.2017 Letorosty bez chlorobylu obvykle vyraší z místa, kde došlo k mechanickému, chemickému, mrkazovému nebo fyziologickému poškození části rostliny.
V letošním roce je běžné, že kmínky ponechané na mladých sazenicích vysazených v minulém roce... celý příspěvek > |
|
Choroba révy Johanniter, 6.7.2017 Kromě nádorovitosti je foto zajímavé nadměrnou tvorbou kořenů na nadzemní části keře. To bývá k vidění jen v době, kdy rostliny jsou díky častým dešťům pořád vlhké a letorosty i mladé dřevo se chovají, jako by byly zasazeny do půdy.
V tomto... celý příspěvek > |
|
Co mi ožírá letorosty?, 20.6.2017 Ještě jsem zapoměl na zobonosku révovou, ale ta obvykle napadá jen listy. |
|
Co mi ožírá letorosty?, 20.6.2017 Takový požer je dost neobvyklý. Já bych tam nasypal něco na slimáky /u nás ta banda žere i jablka na stromě/, a pak bych to postříkal nějakým insekticidem /Mospilan/.
Samozřejmě, výše doporučená mechanická ochrana netkanou textílií je nejlepší a... celý příspěvek > |
|
Zmrzla nebo ještě po raší?, 6.6.2017 Letos v zimě byly extrémní mrazy. - 20 je problém i pro starší keře. Mladé sazenice, které nebyly ukryty v půdě, jsou mnohem náchylnější.
I v této době bude dobré kolem sazenice udělat růvek /něco jako krtinu/, aby sazenička byla v teple a... celý příspěvek > |
|
Réva ve skleníku, 15.5.2017 Nechci Vám vnucovat svůj názor, zvláště, když nevidím poškození na vlastní oči, ale jen na základě dlouholeté praxe vím, že ve skleníku a u určitých odrůd bývá poškození od svilušek velmi časté.
Na fotkách se mě zdá, že vidím v listech světlé... celý příspěvek > |
|
|
|
Réva ve skleníku, 14.5.2017 Teplo to nebude. Vícekrát se mi stalo, že jsem v letních vedrech nechal omylem skleník zavřený a réva přežila i teploty na 50 stupňů.
Tyto příznaky přimínají poškození od svilušek. Podobně se projevuje i poškození herbicidey, ale... celý příspěvek > |
|
Réva ve skleníku, 13.5.2017 Ano pomohlo. Jedná se o korelaci mezi nadzemní a kořenovou částí rostliny.
Pokud nadbytečné letorosty odstraníte, budou mít kořeny méně práce zásobovat letorosty s hrozny. Třetím rokem a ve skleníku si můžete dovolit nechat i více hroznů.... celý příspěvek > |
|
Modrá vinná réva ke konzumaci, 9.5.2017 Vostort je super, jediná vada na kráse je špatná regenerace po jarních mrazech /zjištěno teprve v loňském roce/. Pak ještě vyžaduje trochu redukovat nadměrnou plodnost, jinak slábne růst i kvalita hroznů.
Besy je u mě dobrá a to na několika... celý příspěvek > |
|
2 výhony, 8.5.2017 Pokud chcete jen 1 kmínek tak je to O. K.
Větevní kroužky, které na sazenici zbydou po odstranění přebytečných výhonů jsou důležité pro regeneraci kmínků po silných zimních mrazech, kdy je třeba obnovit kmínky. V okolí řezných ran se totiž... celý příspěvek > |
|
2 výhony, 8.5.2017 V tuto dobu je lepší výhony zahrnout jemnou zeminou. Ve středu ráno má mrznout. Navíc v jemné zemině se výhony lépe vyvíjejí, protože je tolik nemohou napadat roztoči. Během 14 dnů stejně růvkem prorazí na světlo a pak rychle porostou /tyčka - opora... celý příspěvek > |
|