Poradte s volbou popinavky



host - 131.15 (?) 
30.9.2010 12:19, zobrazeno: 4216x

Dobrý den,

potrebuju poradit s vhodnou popínavkou na plot. Máme rohovou zahrádku v kolonii, na které si chceme udelat malé posezení a obtezuje nás spousta kolemjdoucích lidí (hned vedle je výbeh pro vencení psů). Nepotrebuju uplne neprůhlednou stenu a nevadí kdyz v zime popínavka opadá nebo úplne zajde, jen chceme mít přes léto o něco větší soukromí, prostě jde o to znesnadnit snadný výhled pejskařům až na náš stolek :). Navíc je u plotu řada rybízů, takže už nezbývá prostor na široký živý plot. Také jsem zavrhla nějakou textilii nebo rákos - chci vzdušnější zábranu. Představuju si nějakou nenáročnou kvetoucí popínavku která se bude šplhat jen po plotu, ani ne moc huste nasázenou (délka kterou bych chtela nechat porůst je asi 5 metrů). Uvazovala jsem ze bych vysela/vysadila na jaro k plotu povíjnici. Myslíte, že zvládne narůst od jara tak, aby na léto plnila takovou funkci? A dokáže se vysemenit a vyrůst znovu další rok, nebo by bylo nutné každý rok ji obnovovat? Uvažovala jsem i o hrachoru ale ten neroste dva roky po sobě na stejném místě.  Ale klidne to budu strídat, hlavne aby to rostlo :) Nechci rostlinu která poroste bůhvíkolik let protože se může stát, že se odstěhujeme za dva, tři roky pryč a zahrádku opustíme, spíš něco rychle rostoucího a na podzim klidne pryc s tim.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 49.39 (?), 30.9.2010 14:09

Jakékoli bylinné popínavce, ať už trvalce nebo letničce, potrvá několik měsíců, než v daném roce povyroste do požadované výšky, aby Vám zajistila alespoň nějaké soukromí. Předpokládám, že to bude vždy nejdříve tak v půlce prázdnin, takže delší dobu - celé jaro a půlku léta - budete kolemjdoucím pejskařům na očích.

Já bych volil nějakou dřevinnou popínavku, protože porost bude na plotě trvalý a jakmile se zjara olistí, bude plnit svou funkci. Osobně bych byl pro různé druhy plaménků - klemátisů; některé kvetou časně zjara, některé v létě, některé ještě nyní.

(Pro dnešek a jako první reakce vše.)

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 223.249 (?), 30.9.2010 14:26

Já bych Vám doporučil Loubinec.Ten Vám to zaručeně obroste tak, že tam budete mít naprosté intimčo.   Za Klemátis se také přimlouvám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 131.15 (?), 1.10.2010 9:54

Dekuji za reakce :) o klematisu jsem taky uvazovala, jeste jsem ho nikdy nemela, ze bych vyzkousela neco noveho? Psi vino jeste zvazim, ale asi prece jen pujdu do klematisovych krasnych kvetu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika