Popinavka na JZ



Stránky: 1,  2   
kamiliya - (7) - 153.152 (?) 
11.3.2010 15:37, zobrazeno: 13437x
Dobry den, snazila jsem se nejak si poradit pomoci odkazu a diskuzi ale stale si nevim rady. Potrebovala bych poradit nejakou popinavku, ktera je vhodna na JZ, kam temer cely den svini slunce (az na par hodin, kdy je odstineno dalsi budovou). Mame na zahrade jednak betonovou stenu, asi tak 3 metry vysokou a dale plot tvoreny pletivem a na tyto materialy bych rada nechala popinavky pnout. Snazila jsem se najit nejake vhodne, ne moc anrocne na udrzbu a neopadave, ale bohuzel se v tom nevyznam. Muzete mi nekdo prosim poradit co se Vam osvedcilo? Dekuji
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 49.39 (?), 11.3.2010 17:29

JZ stěna je pro stálezelené popínavky dost nevhodná, ty mají mnohem raději přistínění (jó, slunce je sviňa). Kromě toho jich zase tak mnoho není: břečťany, brsleny, zimolezy - a tím dá se říci - končíme.

Záleží na prostředí, jaké máte a kolik místa tam je. Pokud bude více místa, mohla by se udělat předsadba, která by alespoň patu zdi zastínila a břečťan by se pak mohl chytnout a vydržet.

Ještě prosím napište, jaká je zde půda, přirozená vlhkost, kolik prostoru máte, jestli na betonovou stěnu dáte něco, po čem by se rostliny pnuly apod., z jakých jste končin (poloha, nadmořská výška...)

Ideální je přiložit i foto.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kamiliya - (7) - 153.152 (?), 11.3.2010 17:47
Jedna se u predzahradku u bytu takze teren tam nebude nic moc, zatim jsem nemela moznost to zjistit, protoze to bylo vse pod snehem.Po zbeznem pohledu je zatim puda plna vsehomozneho ze stavby, takze ji musim nejdrive proadne vycistit. Jinak v je to v Praze. Pokud jde o tu betonovou zed mam v planu k ni navazat nejake lanko po, kterem by se mohla rostlina pnout. Nicmene jde i o nejaky porost i na pletivovy plot, kam bohuzel zastineni dat nejde, protoze je podel 3 stran pozemku.Chtela bych zde podel vysazet i nejake tujky, ale predpokaldam, ze to zatim tak rychle nezvladnu, proto jsem mela v planu zvolit nejakou popinavku. Moc dekuji za ochotu pomoci.pokusim se prilozit fotku (jen co zjistim jak na to :)
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 49.39 (?), 11.3.2010 19:04

Díky za fotku. Zkuste ještě doplnit foto z balkónu (co je vidět vpravo); předpokládám, že je to váš byt anebo prostě takové fotky, z jakých pohledů budete nejvíce koukat: rozhlížet se z balkónu, koukat ze dveří, které jsou na fotce, koukat z okna pod balkónem...

Balkón je předpokládám, na jižní straně domu?

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kamiliya - (7) - 153.152 (?), 11.3.2010 19:16
Moje je pouze to okno dole a predzahradka. Dodam nejakou lepsi fotku, nicmene zahrada je ve tvaru "L" cast situovana na jih, to je ta kde je mensi cast a kde je pletivovy plot a na zapad je ta, kde je situovana betonova zed. Bohuzel nemam s peci o zelen a zahradu zadne zkusenosti, jen se sekanim travniky :) takze jsem uplne bezradna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kamiliya - (7) - 153.152 (?), 15.3.2010 18:54
Tak se mi podarilo poridit nejake fotografie.Jedna se o vyhled z okna na zminovanou zidku a pak na plutek z pletiva.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 49.39 (?), 16.3.2010 16:59

Fotografie jsou výborné (pro představu o Vaší zahrádce).

1. Betonová stěna: jak jsem již napsal výše, se stálezelenými popínavkami zde bude potíž. Mohl bych doporučit použít samopnoucí přísavník (ale je opadavý), který rychle zeď poroste (a co nevidět poleze i k sousedom nahoře) a v zimě zeď zdobí mřížoví přisátýcch větviček. Když před to předsadíte (třeba do zadního rohu) nějaký stálezelený stromek či keř (ať už nějakou tůji, cypřišek, stříbrný smrček apod.), tak budete mít pohled zpestřený i v zimě.

2. "Pletivo": sem bych se nebál použít vícero různých popínavek a aby to bylo stálezelené, jako základ bych použil zimolez Henryův. Popínavky Vám však udělají zelenou hmotu jen o málo vyšší, než je plůtek; nebude to málo? Alespoň místy bych je doplnil třeba kouskem živého plotu z tůjí Smaragd anebo dalšími keříky či stromky. Bude to pak členitější, barevnější...

Nikdy však na zahrádce nebudete mít plné soukromí - vzhledem k okolní vysoké zástavbě.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 104.24 (?), 16.3.2010 17:55

Mám na zahradě stěnu budovy 45 x 6 metrů. Naprosto celou jsem ji zazelenal po 5ti letech. Stačilo mi cca 10 sazenic přísavníku a cca 40 "zapíchaných" výhonů břečťanu. Tříprstník roste rychleji a udělá stín a oporu břečťanu, který se proplete tak, že tříprstník ho listy většinou překrývá. Barva stěny se mění od jara až do zimy. Světle zelená, zelená, žlutá, rudá, a v zimě tmavě zelená. Nic nestříhám a jenom hrabu listí. Stěna živí obrovské množství včel (tříprstník květy a plody) a velké množství ptáků (plody břečťanu). Je zde minimálně 10 ptačích hnízd chráněných od koček. Jediná nevýhoda je fialový ptačí trus,... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 152.34 (?), 17.3.2010 15:03

A co na betonovou stěnu upevnit řídkou treláž, po které by byly vedeny větvičky hlohyně. Hlohyně je stálezelená, má ráda slunce a na podzim má svítivé plody. Takové stěny pak vypadají moc hezky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 17.3.2010 17:55

Hlohyně by se obešla i bez treláže, ale to stříhání pichlavého keře bych si rád odpustil. (A pokud hlohyni, pak jen opravdu dobré odrůdy, které netrpí strupovitostí! Semenáče nebo "no name" nebrat i kdyby byly zadarmo!)

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika