Polygonum aubertu - Rdesno listy šednou, žloutnou a schnou



ZelenoockaB - (3) - 87.194 (?) 
12.7.2009 8:34, zobrazeno: 5579x

Dobrý den,

prosím o radu. Koupila jsem si na porostení terasy (její konstrukce) v 2.NP domu kvůli problémovým sousedům Polygonum aubertu neboli Rdesno. To jsem zasadila do několika obrovských květináčů, tak že hlíny mají dostatek. Zalévám, občas hnojím, roste mi jako divé, daří se mu opravdu dobře.

Z ničeho nic mi ovšem jedna z těch cca 10 rostlin začala, konkrétně její listy šednout, žloutnout, kroutit se. překvapilo mne to, neznala jsem však příčinu. Dnes jsem se ovšem zhrozila, toto se objevilo na dalších rostlinách Rdesna. Když byly ty několika denní deště, tak se této rostlině neskutečně dařilo, to byly její přírůstky i 50 cm.

Napadlo mne, jestli jsem rostliny nepřelila, ale dole mám ve všech květináčích díry, drenáže, tak že přebytečná voda vždy může vytéci.

Tyto napadené listy jsou většinou ve spodní části rostliny a zdravé výhony rostou nahoru dál, ošem nechci to zakřiknout. Co nyní není, může za pár dnů být.

Nebo této rostlině snad vadí hnojení cca 1x 14 dní? To se mi ovšem nezdá. Podle mne je tato rostlina co jsem si aspoň o ní vše pro mne dostupného přečetla doslovný nezmar.

Prosím poraďte mi, kde je chyba, co jsem zanedbala či přehnala.

Děkuji Blanka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
JanaU - (3) - 81.116 (?), 1.8.2009 11:28

Dobrý den Blani, mám stejný problém. Rdesno mám kolem altánu a minulý rok bylo naprosto úžasné, že jsem se bála, že nás vystěhuje a ted... žluté a opadané listy / je hrozně chudé, takže je přes něj vidět na druhou stranu  / Také nevím co s tím, tak ted zkouším zalívat , ale zatím bez úspěchu.

prosím o radu, kdo má nějaký typ a nebo zkušenost děkuji jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ZelenoockaB - (3) - 87.194 (?), 16.8.2009 13:12

Dobrý den Jani,

tak jsem asi přišla na záhadu našich rostlin... Dlouho jsem tu nebyla, tak se omlouvám, že píši až nyní.

Podle knihy bych to tipovala na nemoc nemoc zvanou Plíseň šedá - Botrytis.

Zkuste si na ni koupit nějaký přípravek v zahradnictví, já krabičku už vyhodila. Každopádně je pravda když vzpomínám zpětně, že to u mých rostlin začalo v době letošních vydatných dešťů, kdy pršelo i několik dní po sobě. Rozšířilo se mi to od jedné rostlin, která byla hodně vystavena dešti a rozšiřovalo se mi to na ostatní rostliny.

Budu citovat přímo z knihy: "Plíseň šedá může napadnout prakticky jakoukoli květinu, zeleninu nebo ovoce na zahradě. Stonky, listy a ovoce pokrývá měkkou šedou vatou a působí rostlinám závažné škody. Vůči tomuto postižení jsou nejchoulostiější rostliny s měkkými listy. Na nezralých rajčatech způsobuje tato choroba bledě zelené kruhy. Houba je zvláště nebezpečná ve skleníku, kde je schopná zničit výsevní misky plné semenáčků. Chorobě svědčí chladno a vlhko. Rychle se šíří na odumřelé a hnijící vegetaci a na oslabených rostlinách. OCHRANA Plíseň šedou lze zvládnout fungicidy, chcete-li však zabránit tomu, aby se vůbec vyskytla, dodržujte v zahradě přísnou hygienu. Sbírejte odumřelé listy, a pokud rostliny nepěstujete pro plody nebo semena, odstřihujte odkvetlé květy. Ve skleníku často větrejte a zkuste snížit vzdušnou vlhkost. Nakažené rostliny odstraňte a spalte."

Já cca s 2-týdením odstupem Rdesno ošetřila postřikem 2x, listy, které pozvolna ještě umíraly jsem poctivě sbírala a likvidovala. Od té doby už tak hlavně neprší a je pravda, že rostliny se mi vzpamatovaly.

Jani, přeji mnoho úspěchu v boji s touto nemocí.

Přeji hezký den. Blanka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika