Břečťan, přísavník a jejich vliv na zdivo domu?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 53.240 (?) 
14.3.2007 20:59, zobrazeno: 79374x
Prosím, podělte se o zkušenosti a napište zda nějakým výrazným způsobem tyto popínavé rostliny ovlivňují zdivo, omítku ..... viz vlhkost, narušení šlahouny, opadávání, odlupování omítky....atd Děkuji
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 14.3.2007 21:31
Dobrý den,

nemějte obavu, mýty o tom, že břečťan a tím spíš přísavník může nějakým způsobem narušit zdivo domu jsou neopodstatněné. Je to mýtus. Je potřeba mít ovšem opravenou fasádu bez prasklin a podobně, pokud se vám na domě odlupuje omítka, břečťan pod ni může vrůst a odloupnout ji úplně, to ano, ale na opravené zdi nikoli.

Kvůli břečťanu nebo přísavníku se také nemusíte bát, že vám budou vlhnout zdi, rostliny zdivo před vlhkem chrání, navíc zdivo porostlé popínavými rostlinami v létě chrání dům před přehřátím, také se zlepší mikroklima v okolí domu (díky tomu, že se z listů odpařuje voda). Zeď zarostlá některou z těchto popínavek také nepotřebuje opravy, tato "zelená fasáda" se obnovuje sama, to bych hodnotil jako další, plus. Navíc např. břečťanem porostlý dům může uspořit cca 20% tepla v zimě. Problémy mohou nastat snad jen s ucpáváním okapů šlahouny a odumřelými listy, toto je pak potřeba kontrolovat. Také bych nenechával růst např. břečťan až na střechu, nevylučuji, že jeho šlahouny mohou vrůst pod tašky a nadzedávat je. Jinak podle mne přednosti převažují nad nedostatky, takže já osobně vřele doporučuji. Počítejte, že s tím pak bude nějaká práce, ale podle mne se to vyplatí.

Nedávno (cca 3 týdny zpět) jsem mluvil s jedním majitelem takového domu, má ho celý porostlý břečťanem a koukají jen okna a střecha a nemůže si to vynachválit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 250.243 (?), 19.3.2007 13:11

Dobrý den,

budu reagovat na Váš dotaz.
My jsme koupili dům porostlý přísavníkem. Ano, opravdu, pokud je fasáda dobře udělaná, tak nehrozí riziko odloupnutí, ale kdo si tím může být jistý. Na celém domu je fasída v pořádku a na přístavbě je hodně poničená.

A taky, a to je můj problém, pokud uz tam prisavnik jednou poroste, tak uz naporad. My bysme chteli tuto rostlinu z domu naopak odstanit, a to je kámen úrazu. Ty přísavky tam jsou uz opravdu naporad.

Nemáte prosím nekdo nejakou zarucenou metodu, jak tyto zbytky z fasády odstranit? Prosíííím.

Díky

Jitka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 19.3.2007 13:18
Ano, to je důležitá věc, než si budete chtít nechat zeď popnout, je potřeba to zvážit, zda to pak nebudete chtít odstranit. My jsme z jedné zdi u sousedů likvidovali břečťan a mohu říct, že to byla pořádná práce. Recept jak bez poškození zdi dostat přísavník či břečťan dolů, bohužel neznám. Naštěstí sousedi tu zeď stejně bourali, protože chtěli postavit novou, byla už ve víceméně dezolátním stavu (dříve tam býval snad chlév) a protože nešel dolů když byl živý, tak jsme odřezali u země všechny větve (šlahouny) v domnění, že když břečťan uschne, půjde ze zdi lépe strhnout - bohužel výsledek byl nulový. Držel tam stejně. Snad má někdo způsob jak se ho zbavit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 243.158 (?), 15.6.2018 12:06

Ahoj Jitko,

reaguji na radu ohledně odstranění břečťanu z fasády domu.

Také jsem podobný problém řešil. Poradil jsem si sám, neboť na internetu jsem žádnou dobrou radu nenašel, tak snad tím pomůžeme více lidem.

Břečťan jsem otrhal ze zdi, včetně kořenů, to šlo lehce. Zbyly drobné suché větvičky a ty nezničitelné přísavky. Opalte to plamenem. Letlampou. Pozor na střechu a dřevěné obložení, doporučuji maximálně obrat ručně alespoň do vzdálenosti 20 - 30cm. Žár je opravdu silný a uschlé větvičky vzplanou ihned. Přísavky jsem poté přetřel fasádní barvou. Použil jsem lepší silikonovou. Rozdíl je k nepoznání!!! viz foto. Hodně štěstí všem!

likvidace stop po břečťanu
likvidace stop po břečťanu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 132.4 (?), 27.7.2016 9:18
Dobrý den, dovolím si reagovat. Před lety jsem koupil starší dům z vepřovic. Soused na celou mou zeď ze své strany nechal porust břečťanem a mohu zodpovědně říci, že je to jen na potíže. Vrostl mezi oplechování a atiku na střeše a tím jak silil mi shodil třetinu štítove zdi, vrostl pod vyplechovani úžlabí, které utrhl a vzhledem k tomu, že daná zeď nebyla omítnuta, onen břečťan prorostl na mnoha místech i 60cm silnou zdí. To nemluvím o zeleném koberci na celé půdě. Čili ano, pěkná a efektní záležitost, pokud je umístěna na vhodném místě a je o ni patřičně pečováno stříháním a omezováním růstu. Za mě mýty nejsou mýty a momentálně řeším, aby soused mou zeď uvedl do stavu bez této rostliny, jelikož i samotné zdivo je kořínky "rozhrabáno", byť dle něj to tak od nich mají pěkné.. Přeji hezký den a rozumnější sousedy. Roman
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 166.107 (?), 24.2.2017 14:41

Dobrý den, měli jsme tím pokrytou celou stěnu na chalupě a byl to vážně boj, dostat to všechno dolů.Věřte mi, že pár let omítka prostě nějakou skulinku nechá a břečťan toho hned a rád využije.Zkrátím to... Sekerka a odsekat cca 3-4cm silné šlahouny, doslova vyrvat ze spár mezi cihlami co jde a potom znovu vyspárovat zeď a udělat novou omítku... Břečťan ano, ale na moji fasádu nikdy pod trestem smrti...!!! PS: Kořeny silné i 8cm byly trhány ze zemi do vzdálenosti 6m od baráku a potom jsme to vzdali a utnuli sekerou.Tráva zničená a barák skoro taky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 252.5 (?), 29.6.2019 10:18
Tak toto je pekna blbosť. So susedom mame betónový plot, ktorý má omietku. Vďaka brečtanu je múr kompletne premočený až tak, že je to vidno už aj na omietke z našej strany! Brečtan udržiava veľmi veľa vody a vlhnu z toho aj murivo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 114.177 (?), 23.3.2007 14:55
Lidi buďte rozumní. To co máte doma je doslova luxus a ostatní by měli závistivě chodit kolem vašeho domu! A vy to chcete zničit???!!!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 23.3.2007 15:02
To musí paní vědět sama nejlépe. my ten břečťan taky ničili neradi, ale bylo to na sousední zdi, oni zrovna  se po x letech rozhodli, že kolem baráku něco udělají a tak musel jít dolů. Přikláním se k názoru, že pokud to není nutnost, např. kvůli opravám a pod., tak bych se toho nezbavoval.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika