Jaké druhy aloe jsou léčivé?



host - 233.156 (?) 
28.5.2013 16:21, zobrazeno: 18249x

Ze zvědavosti pátrám po druzích Aloe, o kterých se říká, že jsou léčivé. Je ale těžké najít ucelenou informaci, stále se mi najít nepodařilo nic víc než že existují 4 druhy, které mají léčebné účinky. Vyjmenovány jsou však vždy jen 2, z toho Aloe Vera a Aloe stromová. Údajně existuje mezi těmi 4 léčivými ještě Aloe Ferox. A jaká je ta poslední míněná? Existuje 555 druhů Aloe. Krom toho jsem se také dočetla, že v podstatě každý druh Aloe je léčivý, jen některé více. Je zde nějaký specialista na slovo vzatý, který by mě dokázal nasměrovat na informační zdroj, kde se dozvím maximum o rodu Aloe? Konkrétně mě zajímají všechny, jejichž léčivé účinky jsou aspoň trochu významné, v které sféře, jak vypadají. Snad nejsem bláhová, když budu doufat, že někoho přede mnou tato problematika zajímala mnohem hlouběji a na všechny tyto dotazy zjistil odpovědi wink

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 143.51 (?), 23.6.2013 14:46

Nejléčivější aloe se jmenuje Aloe Barbadensis.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 221.2 (?), 30.10.2014 0:06

Čtvrtá je, dle mých informací, Aloe saponaria. Mimochodem, Aloe vera je komerční název pro Aloe barbadensis. Aloe ferox tvoří kmen a je, dle mých zkušeností, dost odolná vůči chladu. Rozhodně je odolnější než saponaria. Účinné látky jsou u všech 4 druhů obdobné. Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 89.121 (?), 22.1.2020 0:13

Z těch 4 je ta stromovitá asi jako poslední, při pěstování v nádobě. 

Jinak samozřejmě ta klasická světlezelená a.vera, potom podobná ale tmavozelená aloe s trochu širšími a tužšími listy a pak je ještě jedna podobná světlezelené a. vera co se liší trošku víc kulatějšími a i tlustšími listy co shora vypadají užší a hlavně jako malé sazenice se od klasické liší tím že listy nerostou v hvězdovitém tvaru ale naproti sobě na dvou místech tak že jsou listy přesně nad sebou a hvězdovitým tvarem začne růst až když je vzrostlejší, klasická aloe roste hvězdovitě už od nejmenší sazenice.

Jejich oficiální jména i latinsky se hledají dost těžko - víc názvů jednoho druhu, víc druhů pod jedním názvem, většina jich ani jiný než latinský název nemá.. Navíc info na netu je akorát jeden 100x zkopírovaný a vložený text se základním popisem, a většina foto jsou správné už jen proto že jsou popsány jako aloe a ne agáve, protože toto dilema ještě ani není všude vyřešeno, takže chtít přesný název aloe po někom kdo ji považuje za agáve...

Hodně druhů si je taky hodně podobných jako sazenice a rozdíl je jenom třeba v barvě květů, atd. Hodně druhů má taky odlišné poddruhy a fenotypy podle podmínek, prostředí... Kmen tvoří všechny aloe, některé jen mají větší rozestupy mezi listy, takže je dřív viditelný.

Všechny druhy tvoří dužinu s vodou a zákl. živinami pro svůj růst uprostřed listu a hořké projímadlo v povrchové tkáni jako obranu před sežráním. Jen některé se podle podmínek specializovaly na tvrdší povrch s více trny a nepotřebovaly víc než milimetry dužiny, nebo vůbec skoro žádnou (okrasné, odolnější druhy), tak "léčivé" druhy nepotřebovaly víc trnů, ale jen projímadlo na ochranu, jejich spásačům by trny nevadily, ale specializovaly se na vytváření zásob dužiny, chemických látek na obranu i vlastní přežití a tak obsahují kromě vody a živin i spousty aminokyselin, enzymů a látek, co mají tak dobré účinky.

Taky úroveň léčivosti závisí na podmínkách a stavu konkrétní rostliny - i léčivá může být méně účinná než nějaká obyčejnější, pokud ta léčivá roste v méně přirozených a vhodných podmínkách než ta "neléčivá".

Aby byly léčivé účinky skutečně citelné a viditelné spíš než jako placebo doplněk, tak je nutné použít rostlinu starou nejmíň 7-10 let rostoucí samostatně v přirozených podmínkách (slunce,...), která už několikrát byla schopná vykvést a roste zdravě (zvětšuje se, i šířka a délka listů). Z takové rostliny odebereme nejspodnější a největší list starý nejméně 2-3 roky s maximem dužiny (těsně předtím než začne žloutnout a rostlina z něj dužinu začne odčerpávat) Tento čerstvý list a čerstvá dužina má zaručeno že bude léčivý tak jak má být při okamžité spotřebě, dužina z menších rostlin nebo ta konzervovaná už nemá stoprocentní obsah nebo účinek.

Jinak pokud tu je nějaký informační zdroj, kde se dozvím maximum o rodu Aloe, tak taky prosím o link, já znám jen spoustu zdrojů s maximálně okopírovanou základní informací, ale to moc nepomůže.

tm1ra@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika