Zaujal mne tento postup prvnich 13 dni skladovat v +25, diky tomu se cast skrobu v ni obsazene zmeni v cukr a pak mesic v +10 na zvyseni obsahu uhlohydratu. Timse stava kabocha jemnou a sladkou. Vrcholu zralosti dosahuje 1 a pul az 3 mesice po sve sklizni.
Zajimaji mne k tomu pripadne komentare ci odkazy na podobny cesky popis.
Jeden znamy je presvedcen, ze je treba nechat vsechna hokaida na rostline, pokud to jde, az do rijna, aby prezrala a byla sladsi. V teorii by to mohlo fungovat, pokud by plody vysely ve vzduchu ci zustavaly na suchem podkladu. V praxi u nich jednak pozoruji mnohem kratsi trvanlivost nez maji hokaida sklizena v srpnu -ta nechavam dozrat nekolik tydnu v kulne na teplem povetri a ona se pekne dobarvi. Nevim zda by jim prospelo je v teto fazi dokonce skladovat na slunci, domnivam se ze ne. Ta co jsem nechaval prezrat na rostline do rijnu vetsinou ani nebyla sance ochutna, po par tydnech do sklizne se kazila, casto se na nich vyskytovaly praskliny a puchyre (asi kvuli pobytu na vlhke zemi navic ve stinu dynovych listu)