Vitariáni - které rostliny (zelenina) jsou pro ně nebezpečné?



Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?) 
14.8.2014 12:22, zobrazeno: 4967x

Jsou rostliny, které jsou nebezpečné při konzumaci v syrovém stavu. Obsahují totiž glykosidy a alkaloidy, které z potravy odstraní běžná tepelná úprava. Jenže vitariáni prosazují tzv RAV stravování s minimální úpravou vegetariánské potravy.

Je jedno, jestli uvedete nejprve rizikovou látku a pak rostliny v nichž se vyskytuje, nebo naopak. Dobré bude, když uvedete zdroj nebo jiné podrobnosti pro ověření "rizrika".

Příklad:

Solanin - zelené části lilkovitých rostlin (brambory, nezralá rajčata, lilek baklažán)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.8.2014 12:38

Kyanogenní glykosid Amygdalin - hořké mandle, nespařené slupky sladkých mandlí, hořké jádra meruněk a broskví, čerstvá dužina tvrdek (clingů),...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 182.227 (?), 14.8.2014 12:50

Teda pane Stando Vy splácáte všechno dohromady.Z Vašich posledních dvou příspěvků neznalý člověk by mohl vydedukovat, že dužina clingů je jedovatá, nebo aspoň zdraví škodlivá.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.8.2014 13:02

když je dužina klingů natolik hořká, že Vám nechutná, tak ten amygdalin obsahuje. Ale právě ta hořkost je spolehlivou ochranou proti "předávkování". Je to velmi relativní, sladkých jader si můžete dát několik hrstí, ale hořkých meruňkových si můžete dát jen méně než co vážíte (1 jádro extrahořké na 1 kg živé váhy).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 14.8.2014 13:20

Amygdalin je super.Začal jsem ho cíleně louskat a konzumovat nejen ze sladkých, hořkých jader meruněk, ale i švestek.Konzumace ve větším množství je omezena zdravotními riziky.Taky se divím, a nikdo mi to ještě nevysvětlil, proč v konzervárnách pecky vyhazují.Být na jejích místě, vylouskal bych jádra ze všech pecek, a používal třeba na pečení... jako mandlovou nahrážku.Tam je množstevní omezení pasé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.8.2014 13:34

Za socialismu se běžně v konzervárnách louskaly meruňkové pecky určených odrůd (atak v socialistických pomologiích máte často údaj o huti jádra), protože dovoz mandlí z USA i Turecka byl za tvrdou měnu. Jádra se pak používala v cukrářské velkovýrobě k falšování mandlí. Jestli se tak děje i nyní nevím, ale asi jsou mandle levnější a tam kde se užívala tresť je to také jasné...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 49.123 (?), 14.8.2014 20:43

"K rostlinám bohatým na kyanogenní glykosidy patří čirok (Sorghum bicolor), fazol měsíční (Phaseolus lunatus, lima beans), maniok (cassava, Manihot esculenta), kořen yam (Dioscoreabulbifera a D. alata), sladké brambory (Ipomoea batatas), len (Linum usitatisimum), bambusové výhonky (Bambusa vulgaris), cukrová třtina (Saccharum officinarum),  maracuja (Passiflora), fazol zahradní (Phaseolus vulgaris), hrášek (Pisum sativum), cizrna (Cicer arietinum, Kichererbsen), hořké mandle (Prunus amygdalus), meruňky (Prunus armeniaca), broskve a nektarinky (Prunus persica), třešně (Prunus avium), bobkovišeň (Prunus laurocerasus, cherry laurel, Kirschlorbeer), hrušky (Pyrus) a jablka (Malus)"

pozrite na "Kyanogenní glykosidy v potravinách"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika