Vice druhu rajcat vedle sebe - nechtene krizeni?



host - 240.18 (?) 
31.10.2014 20:41, zobrazeno: 4688x

Pekny den vsem,

casto tady ctu, ze si ze sve urody nechavate seminka do dalsiho roku. 

Jde pak ale vubec jeste o puvodni odrudu, pokud mate vice druhu rajcat pobliz sebe?

Malokdo ma asi jen jednu odrudu, a pri opylovani jde tezko zabranit opyleni jinym druhem, takze semena z plodu takovych rajcat uz jsou pak krizenci ne... Nebo to funguje jinak?

Diky za objasneni :-) 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 4.11.2014 17:46

rajčata jsou samosprašná, ale riziko zkřížení tu je, asi 2O% z vysetých semen z neizolovaných rostlin může být křížených.Pokud má být jistota čistoty odrůdy, je dobré izolovat vybrané květy netkanou textilií, případně zakrýt celou rostlinu.Je zde ovšem riziko upaření květů zvlášť při vyšších teplotách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 14.170 (?), 4.11.2014 18:08

O původní odrůdu nejde. Většinou si ponecháváme semínka nedostupných odrůd, které bývají často F1. Třeba Tomatoberry. Já jsem nic neizoloval. Vyrostly mi rostlinky mající cca 90% znaků Tomatoberry. Už semenáčky byly nezaměnitelné s jinou sortou. Stavba květu rajčete komplikuje možnost cizího opylení.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 173.17 (?), 4.11.2014 19:30

Riziko zkřížení opravdu existuje. Květy se izolují proto, aby hmyz (nejčastěji čmeláci) při sběru pylu a přelétávání z jednoho květu na druhý neopylili jednu odrůdu pylem z jiné odrůdy. Pokud se tak stane, může se vám klidně stát, že vaše rajče bude místo červeného žluté nebo oranžové, chuť může mít stejnou (často je těžké posoudit, když nemáte zrovna po ruce původní odrůdu), velikost a tvar může být něco mezi oběma rodiči, může mít sníženou odolnost k chorobám, nemusí vykazovat takovou plodnost, plody mohou být deformované, atd. To jsem uvedl jen některé vlastnosti, které se mohou nebo nemusí křížením změnit. Pochopitelně pořád to budou jedlá rajčata a pokud vám vyhovují a semena nedáváte někomu jinému s odkazem na původní odrůdu tak se nic neděje. Já mám zkušenost, kdy jsem koupil semena velkého pruhovaného bifteku a sklízel jsem deformovaná velká žlutá rajčat, při třech rostlinách to pro mne byl docela šok.
Pravděpodobnost křížení na volném záhoně se dle odhadů opravdu pohybuje okolo 20%, pochopitelně záleží hodně na aktivitě hmyzu (u mne čmeláků- nikdy jsem u mne neviděl například včelu, že by opylovala rajčata). Záleží také na tvaru květu konkrétně délky čnělky oproti délce prašníků- u květů s delší čnělkou je křížení pravděpodobnější. Ve sklenících a foliovnících je možnost křížení asi podstatně nižší.Já jsem letos používal na izolaci květů sáčka z netkané textilie, fungovalo to v pozdním jarním období, ale když nastaly v červnu a červenci vedra, tak mně plno květů opadalo a neměl jsem z toho ani plody ani semena. V příštím roce budu používat sáčky z hustých použitých záclon, kterých mám plno, asi nejčastěji se však používá tyl.
K tomu F1. Pochopitelně květy rajčat F1 není třeba sáčkovat, protože z nich stejně nevyrostou totožné rostliny. To že nevidíte rozdíly to je opravdu možné. Nevím jak jste přišel na těch 90%, ale že by se semenáčky Tomatoberry nějak lišily od jiných desítek odrůd, to jsem nepozoroval (ani u F1 ani u rostlin z následující generace). Stavba květu (dělka čnělky) má jistě vliv na opylení květu, ale když pozorujete čmeláka jak si nabírá pyl a lítá od jedné rostliny k jiné, tak nevěřím tomu, že by tento vliv byl nějak rozhodující.

                           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika