Sušení rajčat



ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?) 
27.8.2014 12:45, zobrazeno: 7127x

Hezký den, mohl bych Vás pěstitele rajčat ve větším, jestli byste sem nemohli dát nějakou fotodokumentaci okolo sušení rajčat? Vhodné odrůdy, připravené řezy, síta, popř. sušičku. hotový produkt. Zatím sice vše sníme, ze sortimentu rajčat na zpracování pěstujeme jen Šejka (plody bez slupky na "zavaření" do sklenic), ale to bude časem málo... 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3217) - 5.149 (?), 29.8.2014 9:23

Přiznám se, že jsem letos ještě nesušil ani nebudu sušit žádná rajčata. Protože se nikdo nemá k tomu, aby odpověděl na tento dotaz, tak přidám pouze mé postřehy z minulých třech let, kdy jsem rajčata sušil.
1.Myslím si, že usušit rajčata jen na slunci u nás nelze. I při slunečných dnech (je potřeba minimálně tři takové dny po sobě) zůstává problémem následující noc, kdy většinou teploty klesají pod 20 °C a i když schováte předsušená rajčata do místnosti, tak enzymatické procesy pokračují a často se dužnina rozpadá a černá. Je nutno v noci jim přitopit, protože tropických nocí je u nás poskrovnu a ještě jsou v době, kdy rajčata k sušení nejsou ještě zralá.
2.Pro sušení jsem pěstoval San Marzano nano (větší odrůdy San Marzana zrají pozdě) a Napoli VF (obě odrůdy jsou v katalogu EU a pěstoval jsem je jako keříčkové). Teď je používám pro zavařování- půlená rajčata zalitá protlakem z rajčat s vyšší kyselostí. Letos jsem pěstoval takovou rodinnou odrůdu (z Gengelu), Roubíčkovo pupíkaté, které se svou strukturou podobá Mirkem propagované Novince Pridnestrovja. Přidávám nějaké obrázky.

           Mr Big

San Marzano nano
San Marzano nano
Roubíčkovo pupíkaté
Roubíčkovo pupíkaté
Napoli
Napoli
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 185.138 (?), 30.8.2014 21:06

Dokumentaci nemám, předloni jsem sušila půlky menších rajčat s odebranou vodnatou dužinou. Vejdou se tři rošty do trouby. Ale musí to být trouba s možností topit dole a ventilátor bez topení, lehce pootevřená (dávám kvedlačku). V té suším i hrušky. Vzhledem k možnosti koupit profi sušená rajčata za pár korun už to dělat nebudu. Musíte pořád hlídat, pořád je to málo a pak najednou jsou některá moc. Horkovzdušný ventilátor je příliš silný, snadno připaluje, nebo u hrušek peče a karamelizuje. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.114 (?), 31.8.2014 0:07
Suším rajčata v sušičce Ezidry snackmaster FD 500. Rajčata nakrájím na mandolíně na centimetrové plátky, suším dvanáct plat najednou, suší se i dva dny v kuse. Většinou suším plátky biftekových rajčat, zkoušela jsem i půlky rajčat Spencer.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 78.34 (?), 1.9.2014 13:50

Každý doporučuje na sušeni rajčata San Marzano, mně se ale nejvíc osvědčila masitá Beefmaster. Mají k tomu všechny předpoklady - jsou sladká, mají málo šťávy, tenoučkou slupku - a vzhledem k jejich velikosti velmi optimální poměr slupky k dužině. Krájím je na plátky asi 1 cm široké, suším v horkovzdušné troubě - mírně pootevřená, na 60 - 70°C, jsou hotová cca za 5 hodin. Dávám je na dva rošty - může se i na plechy vyložené pečícím papírem, ale trvá to o něco déle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 57.75 (?), 7.9.2014 12:14

Tohle téma mě také zajímá, i když letos s tím počasím je to pasé. Rajčata jsou kaput a v říjnu, kdy začnem topit, už nebude co sušit. Máme síťky na topení.

Sušit na slunci a větru znám jedinou možnost a sice rajčata prostě neotrhat. Uschnou přímo na větvičce. Předpokládám, že se to týká hlavně těch menších. Sám to ale nemám vyzkoušeno, nezbude jich u nás tolik, aby se neotrhaly všechny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika