Přiznám se, že jsem letos ještě nesušil ani nebudu sušit žádná rajčata. Protože se nikdo nemá k tomu, aby odpověděl na tento dotaz, tak přidám pouze mé postřehy z minulých třech let, kdy jsem rajčata sušil.
1.Myslím si, že usušit rajčata jen na slunci u nás nelze. I při slunečných dnech (je potřeba minimálně tři takové dny po sobě) zůstává problémem následující noc, kdy většinou teploty klesají pod 20 °C a i když schováte předsušená rajčata do místnosti, tak enzymatické procesy pokračují a často se dužnina rozpadá a černá. Je nutno v noci jim přitopit, protože tropických nocí je u nás poskrovnu a ještě jsou v době, kdy rajčata k sušení nejsou ještě zralá.
2.Pro sušení jsem pěstoval San Marzano nano (větší odrůdy San Marzana zrají pozdě) a Napoli VF (obě odrůdy jsou v katalogu EU a pěstoval jsem je jako keříčkové). Teď je používám pro zavařování- půlená rajčata zalitá protlakem z rajčat s vyšší kyselostí. Letos jsem pěstoval takovou rodinnou odrůdu (z Gengelu), Roubíčkovo pupíkaté, které se svou strukturou podobá Mirkem propagované Novince Pridnestrovja. Přidávám nějaké obrázky.
Mr Big