Já osobně dostávám semínka dýní z měkké vnitřní dužiny prostým vypráním. Do velkého kýble dám cca do jedné třetiny dužinu se semínky a doleji dvojnásobek vody. Pak zanořím ruce a promačkáváním rozmělňuji dužinu, až se semínka oddělí. Nechám chvilku odstát a vzniklá suspenze se rozdělí na těžká klíčivá semínka, neklíčivá (jalová) semínka s dužinou a prací voda vystoupá nahoru. Pak stačí oddělit jednotlivé vrstvy a postup případně opakovat pro získání vyšší čistoty semínka, dovytěžení neoddělených semínek z dužiny. Pokud máte vrchem plněnou automatickou pračku s možností praní bez topného tělesa (symbol sněhové vločky). Můžete dát 5-6 litrů dužiny do bubnu, uzavřít a pustit studený program (zpravidla pro vlnu). Kvalitní semínka a část jalových zůstane v bubnu, dužina však samozřejmě odteče do kanalizace (pokud vodu z praní a máchání nechytíte do nádob a neodnesete na kompost). Pro lepší prací efekt je možné do bubnu přihodit 2 hadry na podlahu nebo 6 větších borových šišek. U praček s přímým sprchováním prádla (např. AEG 47330) je potřeba zvolit program, při kterém se oběhové čerpadlo přímého sprchování nezapíná (hrozilo by ucpání výtlaku mezi čerpadlem a sprchou u levého ložiska). Následující praní prádla by nemělo být s vyvářkou, ale je lepší "na30°C" a prací prostředek s enzymy (např. Bonux).
Po vyprání dáte semínka okapat a sušit na síta. Pokud semínka máte pouze na jídlo, můžete sušit při nižší teplotě v potravinové sušičce.
Ruční praní je možné použít i pro ostatní tykvovité (okurky,...) ale AP je vhodná jen pro semínka větší, která se nedostanou z uzavřeného bubnu.