rajčata - rady pro začátečníky



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 147.27 (?) 
31.3.2008 15:37, zobrazeno: 64191x
Ahoj, všechny moc zdravím. Přestěhovala jsem se z paneláku do domečku a je tam k mojí velké radosti i kousek zahrádky. Tak jsem se rozhodla začít zahradničit a nejvíc prahnu po vlastních rajčatech. Budu proto, jako úplný začátečník, vděčná za každou radu. Kdy vlastně rajčata vysadit (už je čas?), jakou odrůdu si nejlíp pořídit, no za všechny vychytávky budu ráda. Půda je na mojí nové zahrádce taková těžká, jílovitá. Nebude to rajčatům vadit? Nemám ji třeba prosypat pískem? Mockrát děkuju za každou radu! S pozdravem Veronika
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 162.128 (?), 31.3.2008 17:35

Veroniko, bajecna volba. Rajcata ze zahradky chutnaji jinak nez ta kupovana, totiz skvele.

pudu prosypte trochu piskem aby byla propustnejsi. Najdete jim misto nekde na slunci. 

Rajcata si kupte jako sazenicky. Sazenicky byvaji v prodeji koncem dubna, do zahrady je dejte v pulce kvetna, po zmrzlych.  Sazenicku muzete zasadit zesikma, abyste mela kus stonku v zemi, vytvori se vam bohatsi korinky Chutove si musite najit to, co vam chutna, nejlepe koupit od kazde odrudy dve rostlinky, dobre je oznacit a pristi rok uz budete vedet. Pokud vam nebude stacit nabidka na trhu, tak pristi rok muzete zkusit si zasadit seminka sama doma, ale ted uz je pozde.

pak uz je to jednoduche, pravidelne zalevat, vzdy jen dolu na zeminu, snazte se udrzet listy suche, nebot jinak jsou nachylne na plisen. Obcas prihnojit.  K tyckovym rajcatum si kupte takove kroucene tycky a pripevnujte je k tomu. Preventivne je dobre rajcata postrikat pripravkem proti plisnim, prodava se sada Zdrave rajce, a tam je velice srozumitelne napsano jak a kdy postrik provadet. 

Rajcata nesazejte moc blizko k sobe, a odstrante spodni listy, co se dotykaji zeme (snizite tim riziko napadeni plisni).  V pulce srpna pak zastipnete vrsek, a odstrante kvety, protoze stejne nestihnou dozrat.

Nezapomente tak jednou tydne vylamovat vyhony ktere vyrustaji mezi stonkem a listem.  u kerickovach rajcat vylamovat nemusite.

pred zimou pak ten vas jil hodne preryjte rycem, prosypte piskem, a na jare jen rozbijte hroudy, doplnite kompost. Uvidite jak se vam ta zahrada za rok, dva zlepsi.

Preji hodne stesti

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Miky - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 186.3 (?), 1.4.2008 9:49

Dobrý den Veroniko, pokud mohu jako zaátečník mírně pokročilý radit, pokud máte opravdu ošklivou půdu na zahrádce, zkuste pěstovat rajčata v pytlích nebo velkých nádobách. My jsme to tak loni také udělali a výnosy byly uspokojivé. Letos to budeme dělat stejným způsobem, pouze zainvestuji do zahradnického substrátu a je to. Nevýhodou ovšem je, že se musí více zalévat, to je fakt. Miky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ilča - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 238.108 (?), 1.4.2008 11:22

My máme taky jílovitou půdu, tak do díry na sázení dám kompost nebo alespoň do stávající zeminy přimíchej kupovaný univerzální substrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 161.166 (?), 1.4.2008 12:49

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu. Bydlím v paneláku a ráda bych si vypěstovala balkonová rajčátka. Dívala jsem se na internet a našla Vaše rady. Předpokládám ale, že tyto rady jsou pro normální rajčátka. Jsem velmi velký začátečník. Podle obrázků na obalu semínek je, že se zasít mají II-III, ale já si myslím, že je ještě moc brzy a bojím se, aby semínka nenamrzla. Mohu je tedy zasadit? Je možné si vytvořit miniparníček pomocí přikrytí truhlíku či podobně?

Pokud bych také mohla požádat, ráda bych se dozvěděla pravidla vysévání tzv Barvínku /katarantus/ a smilku. Tyto rady jsem nikde nenašla.

Mockrát děkuji za pomoc a přeji krásný den a radost z květinek :o).

Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 1.3 (?), 1.4.2008 13:33

Milá Jano, na pytlíčku to je správně napsáno, vysít v únoru až březnu, ale ne ven, ale např. v bytě, kde je teplo, ven se nevysívá, ale vysazuje a to až po zmrzlých v květnu již předpěstovaná sadba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 1.4.2008 13:44

Jani, semínka rajčat klidně zasaďte a udělejte jim ten minipařníček. Oni to doženou, ještě není tak pozdě. Jinak se mají zasít tak začátkem března a vypěstovat si sazenice doma v kelímku za oknem. Teprve po zmrzlících v půlce května je dát ven.

Katarantus - nebo-li barvínek se rozmnožuje semeny a vysévá se v únoru až v březnu a ven se dává opět po zmrzlících.  Také se dá množit řízky podobně jako muškáty.  Potřebuje kyprou a slabě kyselou zeminu - doporučuje se směs: 1část drnovky, 1 část listovky, 1 část rašeliny, 1 část prohnojené půdy, 1 část písku.  Potřebuje hodně zalévat a udržovat půdu stále vlhkou. Hnojí se hned jak začně nasazovat na květy hnojivem pro dekorativní a kvetoucí rostliny. Barvínek je jedovatý.

Smilek růžový se vysévá v březnu až dubnu. Ostatní je všechno podobné jako u barvínku. Potřebuje hodně vody a sluníčka a je vhodný k sušení (slaměnky).  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 161.166 (?), 1.4.2008 23:01

Mockrát děkuji za radu. Krásně jste to popsala . Tak teď hurá na to... Jana 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 221.36 (?), 6.5.2008 21:33

Dobrý den, několik let pěstuji malá balkonová rajčata červená keříková, odrůda Vilma, vysévám do polystyrenové misky se substrátem doma na jižním okně koncem února, zač. března. Přepichuji do kelímků a v květnu přesazuji do truhlíků, již kvetoucí rostliny, 3 ks do 60cm truhlíku.A otužuji na jižním balkoně, před hrozícím mrazíkem ještě přenáším do bytu nebo přikrývám.  Přes letní období mám truhlíky předsazené před zábradlí balkonu. Tato odrůda vytvoří malé pevné keříky, které neustále obrévují a vytvářejí množství plodonosných větviček. Koncem května sklízím první plody, a přes léto jsou rostliny doslova obaleny rajčátky tak hustě, že je skoro nejde z propletených větviček vydolovat. Jsou nádhernou a velice chutnou ozdobou balkonu. Mívám osm truhlíků tj. 24 keříků a bohatě zásobují tříčlennou rodinu celé létoaž do podzimu. Od pěstování jiných odrůd rajčat na zahrádce jsem téměř upustila, pro náchylnost k plísním. Rajčata Vilma jsou proti plísni velmi odolná, i když na ně prší. Milují zřejmě truhlíky a květináče, výsadba do volné půdy na záhon jim moc nesvědčí. To jsou mé zkušenosti s koktejlovými rajčaty Vilma. Doporučuji! Daniela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 206.66 (?), 1.3.2009 8:09

a když mám semínka, mám je sázet do vaty, písku nebo hlíny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika