Rajčata - kdy budete končit rajčatovou sezónu a jak?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?) 
15.10.2014 9:52, zobrazeno: 84642x

Tak nevím, jestli mám dát ještě jeden postřik nebo ukončit sezónu sklizením i zelených plodů. Loni spousta plodů "nastydla" už v září, ale ty z říjnových květů jsme sklízeli na začátku listopadu a vydržela postupně dozrávat vyrovnaná na lískách do konce února.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 15.10.2014 13:50

"..., ale ty z říjnových květů jsme sklízeli na začátku listopadu..."

Opravdu???surprise

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3236) - 173.17 (?), 15.10.2014 15:30

Taky se mně to zdá nereálné (říjen-listopad). Ale k tématu. Já jsem skončil sezónu rajčat na zahradě 2. září. Pokud bych počítal, že ty čtyři Stupické (Stupické polní rané, Stupice, Moravský div a Stupické skleníkové), které mám na balkóně je pokračování sezóny, tak zatím nevím kdy skončí. Pokud jde o dozrávání rajčat, tak mám asi dvacet až třicet rajčat (utržených v půlce srpna) a doufám, že některá vydrží do 24.12.2014, kdy je zkonzumuji. Bude to pro mne svátek, i když nebude chuť super.
           Vladimír

Stupická rajčata
Stupická rajčata
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 70.240 (?), 15.10.2014 18:56

Zdravím. Nějaká rajčata pořád sklízím, ale jelikož jsem zářiový postřik nakonec neprováděl, tak se plíseň bramborová přece jen nenachala zahanbit a ukázala, že stále "čekala za dveřmi" na vhodnou příležitost, jak zkazit pěstitelovu radost.. Koupil jsem na zkoušku rajčata v supermarketu, ale ta jako rajčata jen vypadala. Velká, červeňoučká, leč zcela bez "chuti a zápachu". Zřejmě to ale nikomu nevadí. Myslel jsem, že se v tuto dobu ještě nějaká dobrá sehnat dají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 15.10.2014 15:42

njn asi to není přesné, prostě to co nenastydlo a dorostlo do nějaké velikosti dobré ke sklizni nazeleno s dozráváním postupně už v chalupě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.189 (?), 15.10.2014 20:49

Pokud jsou rostliny téměř zdravé, postřik se ještě vyplatí. Zachrání se tím plody utržené zelené k dozrání při likvidaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 70.240 (?), 15.10.2014 21:46

Poučte mě, pánové. Ta kupovaná velká rajčata jsou nechutná proč? Protože se trhala slabě vybarvená a nechala se dozrát uměle? Ovšem takto podtržená rajčata ze stromku na zahradě už také nedozrají do nějak závratné chuti někde za oknem, i když se dodatečně vybarví. Myslím, že dostatečně zčervenalým plodům na stromku se nic nevyrovná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 15.10.2014 21:56

Letos jsme zkusili jednu rostlinu odrůdy Tipo F1. Ta chuť byla a je přesně to "supermarketové plastové". Takže ta přepravní odolnost je těsně svázána s chutí. Naopak loňské Start F1 sklízené jako silně podtržené, zelené a dozrávané cca 3 měsíce v chalupě došly do přijatelné chuti, pro kterou se ta starost a pravidelné přebírání skladovaných vyplatilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3236) - 173.17 (?), 15.10.2014 22:16

U supermarketových rajčat je to odrůdová vlastnost. Jsou to vesměs rajčata LSL (long self life). Zrání plodů rajčat souvisí s tvorbou etylénu. Pro prodej například v supermarketech byly vyšlechtěny odrůdy, které mají geny, které blokují tvorbu etylénu, tyto plody zůstávají tvrdé a pěkně vybarvené po dlouhou dobu, ale jejich chuť zůstává stále stejná- mizerná. Dobře se s nimi manipuluje, dlouho vydrží pěkné, neotlačují se a stále vypadají pěkně. Nikdy však nedozrají tak, abychom si na nich pochutnali. Plně naplňují heslo- nejdůležitější je prodat..
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 70.240 (?), 15.10.2014 22:25

Díky za vysvětlení, Vladimíre.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika