Proč jsou opomíjena keříková rajčata?



host - 13.228 (?) 
19.12.2016 14:24, zobrazeno: 6540x

Když čtu příspěvky o rajčatech, točí se vše okolo tyčkových odrůd.Proč jsou keříková rajčata na vedlejší koleji?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4473) - 175.49 (?), 19.12.2016 14:33

Protože se válí po zemi (znečištění a hnití), jsou méně úrodná a doba sklizně je kratší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 35.93 (?), 19.12.2016 16:38
Mne na zemi nehniji, uroda slusna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 70.240 (?), 19.12.2016 16:45

Mně se náhodou ta Kukyho reakce moc líbila. "Protože se válí po zemi"laugh Trefně napsané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 19.12.2016 17:09

Keříčková rajčata určitě nejsou opomíjena. Jsou ale jen určitou alternativou pěstování rajčat a i když jsou v poslední době velmi oblíbená, těžko mohou tyčkovým konkurovat, především ve velikosti plodů a množství plodů vypěstovaných z jedné rostliny, to se týká také především průmyslového pěstování rajčat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 173.17 (?), 20.12.2016 12:55

Keříčková rajčata možná nemají takový výnos z jedné rostliny ale při možnosti vysazovat je v hustějším sponu je úroda na 1 m2 sovnatelná. Keříčková rajčata se pěstují proto, že pracnost s jejich pěstování je minimální, nesrovnatelná s tyčkovými. Mají také některé nevýhody jako je omezená délka sklizně (což je naopak pro zpracování výhodné), jejich sortiment je mnohokrát menší, chuť v čerstvém stavu často nedosahuje kvality rajčat tyčkových a husté porosty trpí listovými chorobami.

To, že se u nás nijak nepokračuje ve šlechtění keříčkových odrůd na konzum a šlechtí se pouze odrůdy pro zpracovatelský průmysl je také způsobeno tím, že zahrádkáři nemají zájem keříčková rajčata pěstovat. Přitom staré české odrůdy keříčkových rajčat patří ve světě k jedněm z nejchutnějších a v zahraničí se jejich semena stále nabízejí. U nás už byly dávno vyřazeny z odrůdové knihy. Myslím tím například Imun, Olomoucké nízké a Vrbičanské nízké.

Že rajčata keříčkových odrůd někomu leží na zemi je problém pěstitele. Ten by měl trochu zapřemýšlet a tento problém si sám vyřešit (a tím i částečně vyřeši problémy s listovými chorobami). Keříčková rajčata jsou opravdu většinou s poléhavými stonky a to by měl každý řešit dříve než se dá do jejich pěstování. Tyčová rajčata také většina z nás nepěstuje bez nějakého vyvázání i když by bez problémů také mohla ležet na zemi.

Ještě bych chtěl dodat, že kvalita některých keříčkových rajčat z oblasti pod Vesuvem je pro zpracování vynikající, porovnatelná s tyčkovými odrůdami San Marzano a přitom u nás většina plodů uzraje, což se o tyčkových odrůdách San Marzano nedá říct. Já k plné mé spokojenosti pěstuji na zpracování (protlaky, případně sušení) odrůdy San Marzano nano a Napoli.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika