Problémy s melouny



pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 227.115 (?) 
24.8.2016 20:31, zobrazeno: 5880x

Letos jsem zkusil trochu experimentovat s pěstováním vodních melounů, a narazil jsem na nějaké problémy. Třeba s tím má někdo zkušenost a poradí...

1. Vzhledem k tomu, že bydlím ve 400 m.n.m., zkusil jsem pěstovat melouny i přímo v Brně v práci, v ideálních podmínkách - ve velkých nádobách na prosluněné terase, tedy maximálně teplo a to i přes noci, kdy byla terasa ze dne vyhřátá. Do nádob jsem zapracoval větší množství hnoje a vydatně zalíval. Přesto mi vyrostly plody pouze kolem 2kg. Stejně tak doma ve skleníku, taktéž největší plod odhadem něco přes 2kg. V čem může být problém a jak dosáhnout větší velikosti?

2. Některé rostliny uvadaly, viz. foto. Myslel jsem, že to je horkem, protože občas jsem je ráno našel v normálním stavu, ale přes den byly zase povadlé. Postupně povadé listy začaly od kraji i zasychat. Množství zálivky na toto nemělo žádný vliv. Přesto nakonec meloun odplodily. Rostlina na fotce ale určitě v horku není, přesto uvadá. Co to může způsobovat?

3. Několik rostlinek jsem zkusil i roubovat, ale roubované rostly pomaleji. Má roubování melounů nějaký význam - na co má dýňová podnož vlastně vliv?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 83.29 (?), 27.8.2016 0:02

1. Nádoba má omezený prostor a meloun potřebuje  hodně živin. Vypěstovat v nádobě velký plod není zas tak jednoduché. Ve volné půdě je to jednodušší. Záleží na zpracování a prohnojení půdy, počasí pěstované odrůdě, dále pak je dobré použít černou netkanou folii. Další věc jsou zkušenosti. Každé místo má své půdní a klimatické podmínky a můsíte zjistit jak na něm melouny pěstovat   a postupně vychytávat pověstné mušky - jiné to bude na jižní Moravě v lehké pískové zemi,  či v těžkém jílu někde ve vyšších polohách. Málo kdo začné napoprvé sklízet desetikilové plody - to platí hlavně pro okrajové oblasti. Ve skleníku rostlina dobře roste, ale nějaké vyjímečné plody jsem tam nikdy nevypěstoval.

2. Vadnutí způsobuje zřejmě fusariosa. S tím už nenaděláte nic.

3. Ale do příští sezóny tím můžete předejít právě roubováním. Roubuje se na podnože, které jsou proti této chorobě odolné. Stejně jako silnější kořenový systém více odolává těžkým půdám. Nevím na jakou tykvovitou podnož jste rouboval. Na každé podnoži meloun nemusí spolehlivě růst. Je dobré používat nějaké osvědčené podnože (Hercules, Atlas)  Já zas musím říct, že roubovaná rostlina roste bujněji, více plodí a plody jsou větší. Možná jen trochu oddaluje kvetení a zdá se, že snad napomáhá i pukání plodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 137.199 (?), 27.8.2016 7:39

2. Ale toto vadnutí nemá příznaky fusariosy. Žádné žloutnutí. Prostě střídavě vadne a obnovuje se, až nakonec převáží vadnutí a listy začnou zkraje zasychat. Navíc to udělá jedna rostlina, ale hned vedlejší jsou naprosto v pořádku (což ale bych předpokládal, že se to na ni rozšíří). Navíc se to děje i doma, i ve firmě - na dvou vzdálených lokalitách.

3. Rouboval jsem na giganty, protože jsem měl hromady semínek z loňska. Byl to jen pokus. Zkusím tedy příště použít osvědčené podnože. Všude po zahradě mi letos vyrostly melouny vysemeněné ze semínek v kompostu, ale pořádně vzešly až v létě, takže zřejmě nic moc neodplodí. Ale vede se jim pěkně. Takže pokud si předpěstuji roubované a vysadím na jaře na folii, mohly by být odolné a snad i něco zaplodí...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 83.29 (?), 27.8.2016 10:39

Co se týká toho vadnutí, je spousta půdních houbových chorob, které se chovají podobně a rostlina postupně uvadá - hlavně pokud máte težkou půdu. To se mi stávalo běžně u neroubovaných rostlin, které na začátku srpna postupně, jak píšete, uvadaly jen za teplého počasí, večer se daly dohromady, a tak pořád dokola. Postupně byly povadlé i za zamračeného dne, až uhynuly úplně. Nebo se bežně stávalo, že uvadal jen jeden šlahoun,  a pak se to rozšířilo. U roubovaných rostlin jsem to ještě nepozoroval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 136.233 (?), 28.8.2016 19:16

Děkuji za informaci, příští rok tedy vše naroubuji, to je snadná rychlovka. Zkoušel jsem letos jen tak z legrace 3 kousky (nikdy jsem to nedělal), a všechny se bez problému ujaly. smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika