Pestovani vodniho melounu v nadobe?



Stránky: 1,  2   
host - 240.18 (?) 
7.10.2014 20:24, zobrazeno: 24238x

Nezkousel jste nekdo pestovat meloun v nadobe? Mam ted na mysli vodni meloun, ne melounky typu pepino, u kterych se pestovani v nadobach naopak doporucuje.

A i pokud jste to osobne nezkouseli, uvitam nazory, co si o tom myslite :-) 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.210 (?), 7.10.2014 21:29

Nezkoušel jsem přímo vodní meloun, ale hokkaida, což by podle mě nemuselo být tak odlišné od melounu. Dvě sazence v truhlíku ze dřeva o velikosti asi 100 litrů. Naplněno kompostem a hnojem, jižní zeď. Ze začátku krásný růst, silné stonky, velké listy. Pak po vytvoření dvou plodů na rostlině o menší velikosti dozrávání v pohodě, ale pak značná neochota vytvořit další plody. a když, tak jen o velikosti jablíčka. Kdyby bylo možné udělat nějaká lepší opatření, určitě bych to aplikoval na vodních melounech na ploché střeše, neboť tam je místa dost a na záhonech melouny zabírají moc místa a časem lezou všem ostatním rostlinám do záhonů. Navíc na střeše je dokonalé celodenní oslunění nezávisle na výšce slunce (nezávislost na ročním období), vysoká teplota odspodu. Jen nevím, jak to udělat, tj. asi jak dodat živiny, aby nevyrostl jeden menší plod na vyčerpané rostlně. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.18 (?), 8.10.2014 20:13

Dekuju za reakci, takze myslite ze ristlina vycerpala ziviny v pude? Nebo jste behem vegetace jeste nejak prihnojoval?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.210 (?), 8.10.2014 21:07

Ano, myslím, že došlo v tom truhlíku k vyčerpání živin. Je pravda, že jsem se nesnažil během vegetace tam něco přidávat, neboť jsem se domníval, že talový objem výživné zeminy musí stačit. Ale prostě tykvovité jsou nenasytné více, než jsem si myslel. Asi by pomohlo průběžně přidávat, komu nevadí chemie, kristalon apod. nebo třeba zkvašené slepičince, kopřivy. To jsem udělal v závěru vegetace, když jsem viděl ten pokles vitality, ale asi bylo už pozdě. Bylo by dobré, kdyby se vyjádřil někdo, kdo pěstoval třeba meloun v pytli, jaké docílil úrody a s jakým postupem. Myslím, že až tak detailně to tu ve fóru nebylo, i když něco by se najít dalo. Pokud by byl výsledek pěstování v nádobách třeba desetina úrody oproti volné půdě, melouny bych do nádob nedával a smířil se s obsazením velikého záhonu, kde lze na jedné rostlině sklidit v součtu desítky kil (roubované). Třeba u rajčat se dá dostatečně velkou nádobou dosáhnout úrody srovnatelné s pěstováním ve volné půdě, ale meloun patří k tomu nejnáročnějšímu, co zkouším pěstovat. Nepovažuju pak za reálné použít úměrně velkou nádobu, což by mohlo vést na objem vysokého záhonu, což např. na obvyklé střeše ani z důvodů zátěže není realizovatelné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 9.10.2014 10:15

Pěstování rostlin v nádobách vidím z hlediska výživy podstatně omezující faktor... natož u plodonosných rostlin/odrůd, které potřebují k vlastnímu růstu, a hlavně tvorby velké masy plodů nadstandartní velikosti podstatně více výživy.U melounů, dýní proto nestačí "jenom kvalitní zemina+syntetika.Potřebují půdu velmi bohatou na humus.

S pěstováním melounů zkušenost nemám,...natož v nádobách, ale mám velmi dobré zkušenosti s pěstováním dýně na uleželém hnoji bez špetky zeminy.Týkev jako týkev.Kdybych se rozhodl pěstovat melouny v nádobě, připravil bych směs zeminy s uleželým(uzrálým) hnojem, nebo samotným kompostem.Odhadem bych to viděl na množství hnoje x zeminy v poměru-90-80% ke 10-20%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 5.149 (?), 9.10.2014 11:23

Já si myslím, že nejde jen o to kolik živin v půdě je, ale je potřeba, aby rostliny měly dost velký kořenový systém, aby tyto živiny mohly přijmout. 

                           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.210 (?), 9.10.2014 16:29

Dobře, z toho by se tedy dala odvodit minimální velikost nádoby. A to na základě předpokladu, že nechci aby byl propastný rozdíl při pěstování v nádobách oproti volné půdě. Předpokládám tedy výše uvedenou velmi kvalitní zeminu a přihnojení Na základě mých zkušeností např. s rajčaty bych si troufnul říci, že u rajčat je potřeba začínat tak na 20l. A co tedy u nějaké průměrné odrůdy vodního melouna? Např. super galaxy (chceme aspoň 5 plodů kolem 4 kg/plod). Za nereálné považuji chtít crimsona s deseti 10kg plody. Jinak podmínky - plného slunce, teplé léto, v případě pěstování pod širým nebem do 300m n.m.Troufnul byste si říct nějaký objem nádoby?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.10.2014 16:41

no orientačně můžete počítat hmotnost sklizně/litráž nádoby minimum 1:1 a optimum 1:2. Kalfasy a pěstební nádoby se vyrábějí/prodávají o velikosti do 90 litrů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 198.194 (?), 15.5.2020 13:34

Já jsem to zkusíl loni (2019) na střeše na garáži. Sluníčko tam svítí celý den, střecha je natřená stříbrnou reflexní barvou. Použil jsem tu největší nádobu od Primalexu balení 40kg. Může mít možná tak 30 - 40 litrů objem. Znáte to ze supermarketů. Naplnil jsem to zahradnickým substrátem a dal jsem do toho 1 sazenici vodního melouna. Vyhnalo mi to dva šlahouny, na každém po cca 50cm se vždycky udělal malý melounek. Ale ty melounky sežloutly a odpadly. Na každém šlahounu se udržel jeden. Zalíval jsem to denně, ale ne moc, občas jsem to přihnojil kristalonem, nebo podobným hnojivem. Ty dva melouny v pohodě dozrály, byly jako když v obchodě koupíte menší meloun. Nevážil jsem je, ale měly okolo 25 cm v průměru a chuťově byly výborné. koupi sazenici, naplnit tu nádobu substrátem, každý den to zalívat, občas přihnojit a pak sklidit dva menší melouny není ekonomicky výhodné. Ale jako zábava je to dobré. Dneska jsem si koupil sazenice dvě. Jednu obyčejnou za dvacku a jednu roubovanou za 65 korun. Takže o víkendu osadím dvě nádoby a budu pozorovat, jestli ta roubovaná sazenice bude lepší. Přeju hodně zdaru.

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 9.10.2014 19:38

Jeden rok jsem to zkoušel a zanechal toho. Přináší to hodně starostí a malý užitek, pokud tedy za užitek nepovažujete táhání zeminy na terasu nebo střechu. Jedna rostlina = jeden 2-3 kg plod, jeden "květináč" o objemu asi 50 l, denodennní zálivka (kapková by byla zn. ideál) je nezbytností, a pokud je hic tak je voda ze zeminy pryč za pár hodin. Meloun koření hodně hluboko za vodou bo je to pouštní rostlina. Pokud mu budete dávat denně vodu tak bude gumový a málo sladký.

Více tady Melounoviště 2010.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika