Pestovani topinambur



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?) 
30.8.2014 12:21, zobrazeno: 27283x

Dobry den,

pestuje nekdo z vas topinambury? Jak se jim dari a jak se postupuje? Muze nekdo osvetlit? Vim jen, ze jsou velmi zdrave a maji jine slozeni nez brambory. Tusim, ze s bramborami nemaji nic spolecneho, ale nevim, kam ji zaradit z hlediska rozdeleni zeleniny. Vysvetli nekdo?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 192.35 (?), 30.8.2014 12:47

Topinambury jsem jeden čas pěstovala.Je to druh slunečnice.Hlízy se jedí buď tepelně upravené nebo syrové.Já jsem je na jaře zasadila a na podzim vyryla ale prý přezimují i na záhonku.Olina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 30.8.2014 20:11

Topinambury rostou samy, nemusí se nijak ošetřovat. Je lepší zkrátit nadzemní část na 1-2 m, aby se nevyvrátila při bouřce. Zrají na přelomu září a října. V té době už nezastřihnuté rostliny kvetou. Zapomenuté hlízy (i maličké) na jaře znovu mocně vyrazí. Pokud je chcete v zimě jíst, je lepší si je před zámrzem vyrýt. V dubnu už ztrácejí svou chuť a začínají klíčit. Problém topinambur je jejich čištění. Vzhledem k nepravidelnému tvaru se dají těžko loupat. Při konzumaci v uvařeném stavu stačí jen umýt a po uvaření se slupka snadno stáhne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr.Fazole - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 231.34 (?), 1.9.2014 12:19

Je to plevel a je ho těžké se ho zbavit. Jejich konzumace má i jistá úskalí v trávícím traktu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 239.43 (?), 7.4.2017 9:56
Obrovské výnosy nadzemní i podzemní hmoty. Zelené hmoty produkuje mnohem více než kukuřice a hlíz může být 50 tun na ha (i přes 80t/ha-odrůda vadim) nať velice chutná našim kravičkám, králíkům i kozám a spolu s přebytečnými hlízami viditelně zlepšuje vitalitu a produkci mléka u krav a koz. Na sobě to pozoruji též:) I když asi 40% populace trpí špatným trávením cukrů, což při průchodu inulinu tlustý střevem způsobuje větší produkci CO2 a dalších plynů (plynatost), tak to při konzumaci hlíz do 250 g denně postiženým problémy nedělá. Naopak trávení velice prospěje, jelikož se koncentrace žádoucích bifidobakterií při konzumaci hlíz zvyšuje (z 20 na 71 %) a podíl nežádoucích bakterií se značně redukuje (bakteroidy ze 65 na 26 %, fusobakterie ze 12 na 3 % a klostridie ze 3 na 0,3 %)(Madrigal et Sangronis, 2007). Topinambur je také polyvitaminovou plodinou s bohatým zastoupením vitaminů B - komplexu (především niacinu a biotinu), kyseliny askorbové (vitamin C) a ß-karotenu (provitamin vitaminu A). Hlízy topinamburu jsou významným zdrojem minerálních látek, podílejících se na výměně látkové živého organismu, jako makroprvků - draslíku, hořčíku či vápníku, nebo mikroprvků – železa, zinku, mědi, manganu či bóru. Topinambur rovněž aktivně akumuluje křemík z půdy, patří ke „křemíkofilním“ rostlinám. Tento biologicky snadno využitelný křemík je nezbytný pro zajištění pevnosti kostní tkáně, tvorbu kolagenu a vstřebávání dalších prvků. Topinambur dokonce chrání před určitými typy rakoviny a upevňuje obranyschopnost organizmu, detoxikuje játra, podporuje vstřebávání minerálů, reguluje krevní tlak, chrání tlusté střevo před záněty, je prevencí revmatu, dny, artritidy a osteoporózy.. Odrůdy s kulatými hlízami se jednoduše udrží na vytyčené ploše díky krátkým max 15 cm dlouhým stolonům přičemž není problém případného zatoulance vyrýpnout, nebo pravidelným kosením zahubit. Záleží tedy na odrůdě kterou pěstujete, a inulin opravdu může způsobovat některým jedincům plynatost, to ale při běžné konzumaci problémy většinou nedělá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 31.176 (?), 8.4.2017 9:42

Některé tradiční diety doporučují příjem až 20 g inulinu denně. 30 - 40 % populace trpí horší vstřebatelností fruktózy. Z toho hlediska mohou u některých lidí vznikat flatulenční efekty (způsobující plynatost a nadýmání), proto se u nich doporučuje < 0,5 g/pokrmovou dávku. Za optimální dávku inulinu v lidské výživě se považuje 5-10 g/denně. Inulin je pro lidský organismkus velmi významný, neboť vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro bifidobakterie, chrání tlusté střevo před zánětlivými a nádorovými chorobami, posilňuje imunitní systém, podporuje zvýšenou syntézu vitamínů z jejich prekurzorů, upravuje hladinu glukózy v krvi, snižuje glykemický index potravin, snižuje obsah lipidů a hladinu cholesterolu a zvyšuje absorpci minerálních látek. Průměrný výnos je u běžných odrůd v průměru asi 40t/ha.

Topinambur

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 138.182 (?), 20.9.2014 21:07

Vaše rada i mně velmi zaujala. Musím se přiznat, že jsem i já ze zvědavosti zkusila zasadit pár řádku topinamburů a teď jen nevěřícně koukám, co mi vyrostlo :-) Jelikož jsem sadila do řádků mezi brambory, tak měly dostatek hnojiva a do čtyř - pěti metrů na výšku jim určitě moc neschází. Klasické brambory máme již ve sklepě, jen ty topiny jsou prostě v plné síle. Zasadila jsem je v dubnu. Poraďte prosím, kdy bych je mohla vyndat ze země? A mohla bych nechat jeden řádek na zkoušku nevykopaný? Prý nezmrznou, tak že bych ho ponechala do jara. Ale hlavně bych potřebovala je ze záhonů vykopat, abych mohla pole zorat :-) Moc děkuji za jakoukoliv radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.42 (?), 21.9.2014 14:26

Hlízy se teprve tvoří, na vykopání budou možná až koncem října. Klidně je nechte v zemi, pokud máte pozemek za plotem a neryjou Vám v okolí divočáci, nic se jim (topinamburům) nestane. Jinak když je vykopete vydrží ve sklepě na brambory vcelku v pohodě 2-3-5 měsíců. Některé typy (odrůdy) dříve vadnou, ty je lepší nechat venku a vykopat nějaké v zimě, když přijde obleva. Mám bílé, velké skoro jako středně velké brambory. Ty, které zapomenu v zemi na jaře obrážejí, mohly by pozemek zaplevelovat, ale já je vytáhnu dloubákem a dám králíkům. Topinambury jsou dosti vnímavé k použití přípravků s Glyfosátem. Občas se zdá, že není tolik účinný, ale je to spíše tím, že zapomenuté hlízy z větší hloubky raší později. Mají je rády i myši. Odrůdy tvořící velké hlízy se nerozlézají, ty divočejší, kvetoucí někdy v srpnu a v září mají dlouhé stolony a opravdu jsou při zanedbání obtížným plevelem. Ony totiž zvěří tolik nechutnají a mizí z místy, kde rostou jen v krmivové nouzi. Potíže s trávením zas moc nejsou, jen prý jsou příčinou nafouknutí. To ale nemohu potvrdit. Jím je ponejvíce syrové, při krmení králíků. Slupky dám králíkům, vnitřek připomínající kedluben sním sám. Ale protože bývám po té svačině ještě pár hodin venku a hýbu se, nevšiml jsem si. Doma jich nikdy nesním tolik, aby to vadilo. Také jsme dělali lupínky jako z brambor. Vaří se trochu jinak než brambory, spíše jsou po delším varu mazlavé jako převařený chřest. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 4.10.2014 15:49

porostou mi i v trave u plotu? Vyzadoji okopat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 8.10.2014 20:31

Topinambur roste i v trávě, ale pak od něj nečekejte slušný výnos a dá Vám dost práce dostat ho neporušený ze země.. V trávníku se i hůř hlídá, aby se nerozrůstal jako plevel. Na výnos -péče jako o brambory, na okrasu - klidně v trávníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika