Péče o rajčata



host - 36.96 (?) 
10.7.2014 18:58, zobrazeno: 8288x

Dobrý den, letos poprvé jsem nasadila rajčata do kýblů, pravidelně zaštipuji, ale najednou se 2 ks rozvětvily a už jsou na druhém stonku i rajčátka. Mám to odlomit, nebo to už mám nechat a zastřihnout jenom vrchol rajčete? A ještě druhý dotaz... mám i rajčata v zemi a tam mi zase začaly vyrůstat další silné stonky ze země kousek od hlavního výhonu. Mám je odlomit, nebo nechat růst? Vůbec nevím, jak na to. Rajčata na rostlinách mám, ale stále jsou zelené, nevím, co s tím.

Za rady děkuji, Petra.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 128.134 (?), 10.7.2014 19:41

Zálístky a nadbytečné výhony ze země a pod. zaštípněte co nejdřív, zpožďují dozrávání. Pokud už máte na 2. výhonu rajčata nasazená, zkuste je ponechat, nad rajčátky výhon zaštípnout a rostlinu přihnojit, dozrají o pár dnů později, bude jich zase víc. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 167.137 (?), 11.7.2014 8:41

Jestli nemáte ty rajčata venku moc blízko u sebe tak je zaštípněte jak radí pan Jaroslav ale 1-2 / nevím kolik toho máte / nechte přírodě bez jakéhokoli zásahu a můžete potom posoudit výsledek. Zajímalo by mne o kolik se zpozdí sklizeň u těch neudržovaných. Ty případně nezaštipované taky přestaňte zalévat - jestli je teda nemáte ve foliáku. Myslím že nejste sama kdo má zelená rajčata.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 227.32 (?), 11.7.2014 10:41

zastipovanie vyhonov u rajcin je asi najkontroverznejsia tema, teda popri zalievani..

tento rok z dovodu nedostatku casu som sa rozhodol posadit cca 30 sadenic na ciernu netkanu textiliu v spone 1m a nechat ich rast tak ako sa im chce, teda vobec nezastipovat, navyse takmer bez vody (len pocas horucav dostali trochu vody ku korenom). paralelne so mnou posadila tie iste sadenice asi 3km od mojej zahrady mama, ktora sa o ne stara klasickym sposobom, teda zastipovanie a vydatne polievanie..

doteraz nepozorujem nejake podstatne rozdiely, plody dozrievaju priblizne rovnako, nasadu plodov mame v podstate totoznu pri velkoplodych odrodach, pri cherry je nasada u mna niekolkonasobna. zalievane rastliny samozrejme vyzeraju zdravsie, maju krasnu sytozelenu farbu. otazka je co je cielom pestovania - plody alebo zdrave rastliny..

co sa tyka dozrievania bezny argument ludi ktori zastipuju je ze plody na dozrievanie potrebuju slnku, preto treba otrhat listy ktore im v dozrievani brania. myslim si ze to je omyl. pokial by tomu tak bolo tak by u mna ako prve dozrievali plody najviac vystavene slnku. realita je taka ze prve dozrievaju plody schovane pod listami vnutri rastliny. samozrejme slnko je dolezite, avsak pre rastlinu ako taku, samotne svietenie slnka na plody vsak nema na dozrievanie ziaden vplyv..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 174.35 (?), 11.7.2014 12:21

Letos pro léto neléto a květnové krupobití mi venku rajčata některá rajčata začínají teprve kvést, na ostatních jsou první zelené plody. Minulou neděli manžel poprvé postříkal rajčata a brambory Acrobatem, protože počasí je "plísňové". Vyčkávám na zlepšení počasí - teplo.  Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 11.7.2014 15:29

Rajčata jsem ven na záhon sadil hodně brzy nebo hodně pozdě. Ta co jsou brzy vysazená (skoré keříčkové odrůdy), ta již plodí a sklízím, ta pozdě již začínají pomalu taky zrát (některé soudky), ale co se týče chorob a poškození listů, tak ta pozdě vysazená drží s těmi skorými krok, ba dokonce je některé odrůdy předhánějí. Asi to nebude datem výsadby ale spíše datem výsevu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 48.211 (?), 11.7.2014 21:54

dle mě záleží i na stanovišti - na rajčata mi svítí sice celý den, ale bydlím v chladné mrazové kotlině s potokem, kde se celkem daří plísním - 

1. rok jsem měl 80 rajčat a mulčoval jsem posekanou trávou, plíseň nějaká byla, ale podařilo se na uzdě držet postřiky a rajčata zdecimovala až někdy na konci léta. 

2. rok loni opět cca 80 rajčat - navnaděn minulou sezonou jsem opět mulčoval posekanou trávou, hnojil zákvasem z kopřiv a měl krásný bujný rostliny, místa myslím dostatek, tu a tam jsem zkusil vést boční výhony po vlastní tyčce. no vzhledem k chladnému červnu mi to vše během července zničila plíseň a rajčat jsem měl jen pár :) 

  pro zajímavost rajčata o pár metrů dál pod střechou kolem 6 kousků plíseň nechytila vůbec, dorostla přes dva metry, listy sežehly první mrazíky, ale rajčátka jsem domů nosil ještě v listopadu, protože ta nepomrzla a stále dozrávala. 

3. rok - letos mám opět cca 80 rajčat, jedu na jeden výhon, zálistky se snažím vyštipovat včas, spodní listy nad zemí odstřihuju, nechávám 3-5 vijanů, dnes jsem vše zaštípal, nemá cenu nechat narůst něco, co mi stejně nedozraje a výhledově plíseň bude, to je celkem jistota, na bramborech vedle už plíseň byla, takže nať jsem posekal. rajčata už mají první postřik kuprikolem za sebou, loni jsem stříkal acrobatem a bylo to k ničemu, takže letos dám šanci kuprikolu. 

  nakoupil jsem 10 stavebních kýblů v obi po tuším 25 korunách a zkouším keříčková rajčata pod střechou. 

i po třech letech si připadám stále jako začátečník, ale jedno vím jistě - příští rok chci pařník, protože bez něj se mi nedaří vypěstovat kvalitní a zdravé sazenice a to zpoždění je počítám celkem znát+musím o měsíc opozdit výsev, protože se mi jinak tahaly za světlem 

  tak ať nám počasí přeje a rajčátka rostou a zrajou 

  Petr P. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 239.12 (?), 11.7.2014 22:13

ja som kupil tento rok na jar parenisko na sadenice ale ani som ho poriadne nevyuzil. pritom som mal sadenice priam ukazkove.

moje zasady su nasledovne:

1.teplo pri kliceni, nasledne po rozsadeni do velkych jogurtovych kelimkov chlad - otuzovat vonku, ale nie priamo na slnku aby ich nespalilo

2. bohata zalievka

3. ziadne hnojivo

4. vysievat nie skor ako v polovici marca

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika