Vybraná semena se mohou nasolit a bez oplachování se upraží, je to zdravá pochoutka, ovšem rychle ubývající. Upražená neosolená (nebo jen lehounce) najdou uplatnění např v okurkovém salátě, různých polévkách, v pečivu. Pro mne je to pochutina No.1.
Nejlepší je ty bezslupkové smíchat s klasickými a upražit. Klasická "jádra" z dyní se nechávají den-dva naložené v soli (0,5-1kg na 10 l) a následně se praží. Tahle pochutina se prodává tady na jihu za 45-50 kč za litr (syrové), pražené 75-110 Kč za litr. Někdo přidává k soli ještě česnek, papriku nebo jiné koření. Uchovat se dají tak, že se horká dají do omniovek a zavíčkují. U mě vydrží těch 10 litrů jáder asi tak týden, pistácie nebo brambůrky se s nimi nemohou rovnat. Letos máme na svědomí již asi 40 litrů jáder a je to celkem nedostatkové zboží.