Kvalitní sušení je základ. Jestli se má dát paprika/feronka dobře pomlít, musí být naprosto suchá nejlépe hned po vyndání ze sušičky nebo třeba plechu trouby. Neměla by natáhnout běžnou vlhost, pak se neumele kvalitně. Teplota při sušení nesmí být vysoká, hrozí pak černání.
Vysušený lusk se pak rozlomí a semena se vysypou. Drobné druhy feferonek melu i se semeny.
Mletí - melu v normálním robotu sekáčkem potravin - nožem. Dlouho a důkladně. Pak přesypu přes cedník. Výsledkem je jemně mletá pálivá paprika a to co zbude v cedníku jsou paprikové vločky (použití do guláše, do marinády na maso a pod.).
Zelené feferonky se dají zpacovat, ale jen některé druhy:
Jak zpracovat úrodu chilli papriček
Ty, které jsou v zeleném stavu nahořklé, vyhazuji.