Nehybridne odrody rajcin - vlastne semena postup ziskania



host - 168.30 (?) 
13.6.2021 15:45, zobrazeno: 648x

vedel by mi niekto poradit ako a kedy ochranit kvety pred neziaducim opelenim?teda svoj overeny postup, velmi pekne dakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 62.120 (?), 13.6.2021 22:11

Na ještě nerozkvetlý vijan květů dáte sáček z nějaké síťoviny (já používám záclonovinu) a necháte ho tam, až všechny květy odkvetou. Tím zajistíte, že všechna semena budou pravdivá, tun., že z nich vyrostou rostliny stejné odrůdy.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.30 (?), 14.6.2021 17:20

aky velky je ten sačok?po pravde to co ste napisal viem, akurat neviem ako technicky vyriešiť to že na vijane sa kvety postupne otvaraju a ine este len dorastaju, mam ten vijan zastrihnut a tak nasadit sačok?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 28.103 (?), 14.6.2021 18:25

sáček je proti hmyzu. Dejte ho přiměřeně velký trsu. Nějak to odhadněte... Jakmile budou kvítky plně otevřené jednuše s tím zaklepte.  Jakmile kytky začnou uvadat, můžete ho sundat a rajčata označit. Vzhledem k četnosti odrůd, které pěstuji si nakupuji každý rok nová semena.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 61.209 (?), 14.6.2021 21:34

Já když dávám do sáčku nějaký vijan květů, tak je pro mne prvořadé, abych získal kvalitní semena. Ono moc možností během sezóny není. Přijdete na zahradu a květy jsou rozvité, potom přijde horké léto a květy nemají kvalitní pyl a zasychají, atd. Proto se snažím zasáčkovat hned první květenství na jaře. Sáčky si šiji sám, dřív jsem je měl obdélníkové cca 12 x 12 cm i větší někdy menší. Není jednoduché takový sáček natáhnout a upevnit na květní stonek, který má jen několik cm. Když se špatně upevní, tak když přijde větší vítr, tak sáček uletí nebo se otevře. Když už je na tom vijanu nějaký otevřený květ, tak ho vylomím. Sáček nechám na rostlině a občas ho zkontroluji. Když vidím, že některé květy jsou již odkvetlé, tak sáček oddělám a kvetoucí a ty menší, které budou teprve kvést odlomím. Někdy se mně stalo, že jsem na to zapomněl a potom jsem dobýval už větší rajčata ze sáčku, pochopitelně jsem musel sáček rozstříhat. Letos počítám se sáčkováním u cca 30 ti odrůd. K dnešnímu dni mám už zasáčkováno 18 odrůd. Protože jsem už žádné sáčky z minula neměl, tak jsem si musel ušít nové, změnil jsem trochu střih a zdá se mně, že se mně je lépe upevňuje na vijany. Už jednu bouřku přežily a zdá se že budou OK.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika