Něco o rajčatech odjinud



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?) 
9.8.2013 8:35, zobrazeno: 43369x

Schopnost rajčat doizrávat v interiéru i venku je v zeloeninovém světě ojedinělá. rajče dosáhne plné velikosti ještě ve stavu zeleném. Uvnitř rajčete se kolem semen začne rozvíjet takové želé a květní konec rajčete se zbarvuje do světle bílo zelené barvy. Rajče je nyní plně vytvořeno- "zralé zelené". Rajčata utržená předtím než dosáhla fázi  "zralého zeleného" nebudou mít nikdy chuť rajčat dozrávajících trochu déle na rostlině.

Uvnitř "zralého zeleného" dva růstové hormony dramaticky změní procesy, ovoce zahájí výrobu etylénu. Plyn pomůže k tomu, že ovoce změkne, ztratí zelenou barvu a rozvíjí se červená a produkuje se čím dál více etylénu. Ve stejné době se začne na stonku asi 1 cm nad plodem tvořit vrstva buněk (tzv. abcision zóna), která zamezí přístupu jakéhokoliv materiálu z rostliny do plodu ev. obráceným směrem. Rajče zůstává odpojené viset na rostlině a dákle probíhá jeho zrání.

Rajčata sklizené, kdy se začne rozvíjet červená nejsou náchylná na praskání, otlačení, hnilobě apod.  Navíc je určitá možnost kontroly dozrávání. Při skladování ve sklepě při teplotách 13- 16 °C dozrávají rajčata pomalu, pokud se zahřejí na 28 °C zrají velmi rychle. Rajčata ponechaná na rostlině při teplotách nad 30 °C   částečně zastaví produkci červeného pigmentu a výsledkem je zvláštní oranžově červená barva. 

                Mr Big

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 9.8.2013 9:11

To je hodně zajímavé, zvláště ta odlučující vrstva. Z toho by vyplývalo, že rostlina už pak nemá rajčeti co dát. Nechat rajčata "dojít" by pak nebylo jen řešení z nouze po prvních mrazících, ale docela užitečná věc. Mohu se zeptat na zdroj?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 9.8.2013 11:52

Omlouvám se, musel jsem psaní ihned ukončit a tak jsem nepřipsal autora: Chuck Marr - Kansas State University zemědělská pokusná stanice a kooperativní služba pro blaho Kansas. Program podporován z federálního rozpočtu, rozpočtu státu Kansas a soukromých zdrojů. To je překlad z Googlu. 

              Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 9.8.2013 12:51

Sklep nemám a tak bifteková rajčata nechávám už druhý rok dozrávat v ložnici.

          Mr Big

Bifteková rajčata
Bifteková rajčata
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 11.8.2013 10:21

Něco na téma sušení rajčat:

„Zpracuji na sušená rajčata asi 450- 900 kg rajčat ročně. Prodávám tato rajčata do restaurací   Cody Wyoming a Montana Billings. Uvažujete o tom, že budete sušit rajčata?  Jakékoliv rajče lze použít pro sušení, ale některé druhy jsou lepší než ostatní. Pěstuji 15 základních odrůd, které se mně osvědčily, ostatní jsem vyřadil, protože nesplňovaly má kritéria. Dále se snažím vyzkoušet alespoň  5 nových odrůd každý rok a jsem šťastný, když mohu zařadit nějakou novou odrůdu do „stáda“.  Mám zájem o konkrétní vlastnosti:  Masitá rajčata s nízkým obsahem vlhkosti  ;  Jen málo semen v dužnině ; Rajčata s bohatou a pikantní chutí ; Velká rajčata- malá rajčata jsou pro mne jen více práce ; Žádné primadony- rajčata odolná teplu, chladu a větru; Rajčata dobře odkvétající a nastavující spoustu ovoce;  Neurčitá rajčata. Toto jsou moje top odrůdy:  Chinese Giant ; Carol Chyko; Cuoro di Toro; Opálka (polská odrůda) a San Marzano Redorta.“
„Rajčata nakrájím na cca 12 mm silné plátky. Snažte se, aby vaše řezy byly podobné velikosti jak je to jen možné. To umožní sušit plátky stejnou rychlostí.  Vložte do velké mísy nebo čisté nádoby a zalijte levným červeným vínem. Používám Merlot, ale pokud dáváte přednost něčemu jinému, není na závadu. Mám přítele, který přísahá na levné Chianti!  Plátky rajčat nechávám ve víně asi 24 hodin. Nechám je okapat a rozložím je na sušících platech sušičky.  Posypu každý řez směsí obsahující stejné díly sušené bazalky -oregana- petrželky a  posypu také každý řez mořskou solí. Můžete se vzdát soli, ale sušení   rajčat bude trvat déle. Sušíme rajčata tak aby zůstala pevná, bez vlhkosti ale ne křehká. Pokud rajčata přesušíte a jsou příliš suchá, namočte je do   citrónové šťávy na dobu několika minut. Chcete-li ukládat sušená rajčata, tak je to nejlepší ve vakuových sáčcích nebo ziplock taškách a v mrazáku.“
DŮLEŽITÉ! „Pokud budete ukládat sušená rajčata v olivovém oleji musíte každý plátek rajčete před přidáním oleje ponořit do octa. Já používám bílý vinný ocet. Nechám odkapat, naskládám do sklenic zaliji olivovým olejem a přidám 1/4 šálku červeného vína. Rajčat, která prodávám v oleji, dávám do oleje asi dva týdny dopředu a skladuji je v chladničce.  Ujistěte se, že jsou zcela ponořeny v oleji. Když je nádoba plná, uzávěr pevně dotáhněte. Používám vakuové utěsnění konzervárenských vík. Jak odebírám rajčata z nádoby, tak doplňuji další olivový olej podle potřeby, aby zbývající rajčata byla ponořena.  Přidání čerstvého česneku a čerstvých bylinek přímo do oleje (bez okyselení) a uložení v chladničce nelze doporučit na dobu delší než 7 dnů.  Česnek je potravina s nízkou kyselostí a slabě kyselé anaerobní prostředí je perfektní růstové prostředí pro baktérie.

    Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 16.8.2013 17:54

Tady je reakce nejuznávanějšího odborníka na pěstování rajčat v USA      Dr. Carolyn Male:

Já nesouhlasím s panem Marrem v otázce připojení nebo odpojení toku živin v době zrání rajčat. Dokud jsou plody na rostlině, červenají nebo ne tak stále přijímají vodu a živiny. Většina lidí z universit se více zaměřuje na spolupráci s komerčními prodejci a proto jejich prioritou je jak nejrychleji a v dobré kvalitě dostat rajčata na trh. Většina z nás tady nejsme pěstitelé komerční. Doporučuji trhat rajčata co nejpozději, kdybych to trochu přehnala, tak nejlepší jsou ta rajčata, která spadla na zem.

      Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 3.83 (?), 11.9.2013 18:42

"odborník"na rajčata Carolyn Male je evidentne žena  :)   Inak dík za príspevok/ky!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 13.9.2013 8:52

Ano, Carolyn Male je starší dáma, která o rajčatech dost ví.

                              Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 27.8.2013 5:20

Tentokrát něco ze Zahrádkáře: P.Gajdoštin ve svém článku "Rajčata na Zahradě Čech v Litoměřicích" uvádí mimo jiné i čtyři nové nehybridní rajčata (datlového a třešňového typu) firmy SEMO pro příští rok:

MINI (SM-FRU)- třešňové rajče odolné k praskání

Bibi (SM-FRZ)- třešňové tvaru srdce extrémně rané

Valdo (SM-Val)- válečkové, červené

Datlo (SM-Dat)- datlového tvaru žlutooranžové

Prostě milovníci cherry rajčat se mají na co těšit.

                        Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 19.12.2013 12:59

Dostatek světla pro předpěstování sazenic: Není třeba nic drahého. Standardní fluorescenční trubice svítidla a žárovky zakoupené z velké krabice obchodech bude dělat v pohodě.Získejte skvělé žárovky (6500 Color teplota - "denního světla" - označení je především modré a funguje), 120 cm dlouhé trubice a položte je 10 cm nad rostlinami, jakmile vyklíčí, nebo dokonce předtím. Udržujte světlo nad rostlinami v této výšce a postavení průběžně upravujte jak rostliny rostou.Dejte světla na časový spínač a spustit po dobu nejméně 17 hodin denně. Není možné poskytnout celé spektrum a intenzitu slunečního záření s umělými svítidly, takže je to nutno kompenzovat delší dobou osvětlení.
K obrázku: Při výběru fluorescenční žárovky koupit pro nastavení osvětlení, musíte vědět, jaké "barvy" je nejlepší pro začínající semena. Soft nebo Warm White je především červené světlo, s vrcholem v blízkosti 4000K řady v grafu výše. Toto spektrum světla je potřeba k rostlinám pro rozkvétání a kvetení.. Jedná se o žárovky, které komerční skleníky použít k vyvolání kvetení v jejich malých rostlin, než pošlou na trh. Pro naše účely, chceme, abychom podpořili růst listů, nikoliv květy, takže chceme použít Daylight Přírodní žárovky, které jsou primárně modrá, s vrcholem v blízkosti 6500K-6700K.
           Mr Big

Osvětlení sazenic
Osvětlení sazenic
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika