Semienka možno získať relatívne ľahko, v našich končinách najčastejšie pod názvom cucamelón.
Dopestovanie priesad je pomerne ľahké, vyrastú však dosť tenké, a tak s nimi treba manipulovať opatrne, nakoľko po zlomení sa už spamätávajú iba veľmi ťažko, ak vôbec. Našťastie sú ale pomerne ohybné a nie sú príliš krehké. Dostatočne vyspelé rastlinky sme vysadili von na záhon k ostatným uhorkám nakladačkám, ktoré sme ťahali po sieti (JZ Slovensko, cca 167 n.m.). Zavlažovanie sme riešili cez plastovú fľašu s odrezaným dnom, smerujúcu perforovanou spodnou kónickou časťou priamo ku koreňom.
Pestovanie je pomerne jednoduché, má podobné nároky, aké sú i u bežných nakladačiek, samotná rastlinka však mala po celý čas pomerne tenkú byľ, takže silný vietor alebo dážď jej dokázali dosť ublížiť, aj keď bola uviazaná. Prekvapilo nás pomerne slabé odnožovanie a malá tvorba bočných výhonov.
Čo sa týka samotných plodov, ich úroda nás nijako neoslnila, rastlinka by zrejme uvítala nejakých vhodnejších opeľovačov. Plody sú drobné, veľkosťou a tvarom veľmi podobné bobuliam stolového hrozna. Chuť bielo-zelenkavej dužiny pod pomerne hrubou šupkou je spočiatku veľmi jemná, dosť neurčitá, s postupným dozrievaním ale dostáva príjemný sladkastý melónový nádych i arómu (mám na mysli červený vodový melón). Ak však uhorčičky necháme riadne dozrieť, veľmi početné semienka vovnútri dozrejú a silne stvrdnú, zaberú veľkú časť vnútra na úkor dužiny, takže potom už to príliš chutné nie je. Vrchná fľakatá šupka je síce jedlá, no v pomere k veľkosti plodu i pomerne hrubá. A teda tí, čo ani melón nejedia i so šupkou, nebudú mať prílišnú radosť ani z nej.
Plody sme zatiaľ nezavárali, lebo ich bolo ledva na konzum a ochutnávanie začerstva - to už by bolo treba mať tých rastliniek poriadny záhon, najlepšie asi niekde v skleníku alebo fóliovníku. Nakoľlko však bolo problémom odhadnúť skutočný stupeň zrelosti melónikov (farba dostala žltkastý nádych až pri skutočne silnom prezretí), pričom vovnútri je veľa semiačok a šupka dosť hrubá a tvrdá, obávam sa, že i v tomto prípade pôjde skôr o dobrý pocit z toho, že máme zavarené i niečo netradičné a extra, než o nejaký kulinársky zážitok...