Jaká odruda dýně to je?



Stránky: 1,  2   
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?) 
21.8.2016 0:24, zobrazeno: 7901x

Zdravím, dostal jsem semínka dýní. Na jaře jsem je vysadil. Z cca 30ti semínek vzešlo pouze 9. Z těchto devíti rostlin všechny mají plody. Všechny jsou zprvu světlounce zelené(takové bledé(vyblité)). A později oranžoví. Tvar je jako na tomto obrázku.

O jakou dýni se prosím jedná? Pozná to někdo?

Dále se chci zeptat, jestli mohu již oranžové, a již dlouho nenarůstající plody sklidit? Chci z toho zavařovat kompot(dýně v něm je na kostičky).

Uvažuji o sklízení těchto plodů proto, že další plody rostliny nejsou schopny uživit a ty další hnijí(třeba při 10cm velikosti)-hnědnou. A tím bych si chtěl zvýšit výnos.

Všiml jsem si, že si šlahouny dělají pod listy přídavné kořínky. Chci se prosím pěkně zeptat, jaký zdroj tyto kořínky rostlině poskytují? Je to pro zvýšení přísunu vody, nebo živin? Mám ta místa přihnojit třeba cereritem či kravským, gran.hnojem? Zatím jsem pouze zalíval tato místa. Nebo stačí zalévat a přihnojovt pouze hlavní kořen?

Půda není vůbec jílovitá(jil+štěrk je až cca ve 40cm). Je to řečiště. Pod povrchem to je převážně navozena hlína, na které roste tráva.

děkuji moc za rady


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Qesham - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 183.190 (?), 21.8.2016 9:17

Jakou mají stopku? Pokud takovou jako na obrázku, tak to bude něco z C.pepo, ty se na zavařování moc nehodí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?), 21.8.2016 9:38

ano, stopka je kruhového tvaru. A všechny dýně jsou od počátku do konce takové soudky, jako je na obrázku.

Tento druh dýní na ten kompot používájí rodiče(od nich mám ty semínka) spoustu let. I loni jsem pár semínek zasadil a měl jsem takové dyně(3ks) a kompot nám chutnal. Je to o zvyku, na co je člověk navyklý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Qesham - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 183.190 (?), 21.8.2016 9:48

Na obrázku který jste poslal je dýně se stopkou šestihranou - je to nejlépe vidět v místě kde ta stopka nasedá na plod. Kruhový tvar stopky je podobný jako u dýně hokaido.

Pokud se na stopce dělají takové korkové proužky, můžete odstřihnout a nechat dojít. Nejlépe v teple a suchu - aby stopka zaschla a nehnila.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 114.253 (?), 21.8.2016 9:56

Může to být gigant nebo hokaido. Giganty lety zdegenerují, pokud se používají semena pořád dookola z výtěžků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?), 21.8.2016 12:05

zašel jsem to vše nafotit. Něco má na sobě kapičk, neb prší...

Zdá se mi, že je ta stopka více dokulata než do hranata. Posuďte sami prosím...


stopka2
stopka2
tvar dýně1
tvar dýně1
tvar dýně3
tvar dýně3
tvar dýně2
tvar dýně2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?), 21.8.2016 14:18

máte pravdu, obrázek z odkazu má tu stopku hranatou. Tvar dýně samotné však +- odpovídá těm mým.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
tibi469 - (48) - 246.101 (?), 21.8.2016 10:45

Pokusím se odpovědět na vaše otázky.Nepodařilo se mi naléz ten odkaz, ale pošlu zde jedno foto možná tam bude i ta vaše dýně.A nebo se podívejte na můj článek Pěstování tykví a dýně Hokkaido, je zde uveden.Pokud máte již oranžové dýně, můžete je sklízet.Kořínky poskytují rostlině vodu a živiny, ale není nutné tato místa zvláště přihnojovat.Hlavní zdroj příjmu živin a vody rostlina čerpá z hlavního kořene.Pro růst rostliny stačí na podzim zapravit hnůj a na jaře můžete přihnojit kompostem.Já osobně nejsem zastáncem chemie.myslím, že ji máme v potravinách dost.Na zahrádce se můžeme obejít i bez ní, používáním hnoje z vlastních zdrojů, zeleného hnojení, nebo vlastní výrobou kompostu.A můžeme si tak dopěstovat zeleninu pěknou a zdravou.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?), 21.8.2016 12:51

Krásná zahradní sešlost :) A děkuji za obsáhlou odpověď.

Na podzim jsem nehnojil. Ještě jsem nebyl rozhodnut pro ty dýně v daném místě. Na konci května jsem zoral na výšku rýče(kovové části :))kousek trávníku na slunějším místě. Zapracoval jsem do hlíny granule kravského hnoje a cererit. Nasadil ty semínka(z 30ti vzešlo 9). A nyní tak co 10?dnů přisipu tak velkou lžičku cereritu+gr.kravského hnoje ke každé rostlině Půda je to velmi prostupná, takže snad to nepřehnojím(ani po prudkém a dlouhém dešti se voda na zahradě nezdží déle než pár minut po tom dešti.

Ráno jsem k některým přídavným kořínkům u některých rostlin nasypal trochu cereritu+kravskéh gran.hnoje. Tak uvidím, jestli to pomůže těm dalším dýním v pořadí na šlahounu.

Je zajímavá jedna věc. 2 dýně(rostliny) mi rostou z hnojaku, kterému jsem nedal dospod králičí pletivo(začátečnícká neznalost). Na obou rostlinách je po jednom plodu, které jsou už velké asi jako kopačak. Před týdnem v pátek ráno jsem uviděl kolem hnoje krtince. Večer už byly listy na půlce jedné rostliny povadlé(půlka blíže hl.kořenu. Ráno už to bylo vyloženě zvadlé a postupem času to už úplně uschlo. Ale! Ta druhá půlka, kde je i dýně, prosperuje dál. Je napájena z těch malých kořínků. A dokonce žije i část rostliny ve směru k hlavnímu kořenu, která je před prvním pomocným kořínkem(tak 2-3listy před). Tato část je ve vzduchu jak se dýně plazila z hnojaku ven(nejprve nahoru a pak dolů. A tato část "dolů" je stále krásně zelená. A co víc, stopka dýně(plodu) je stále zelená. Viz.obrázek co jsem dával výše P1320461b. Je tam ta stopka stále patrná

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 83.225 (?), 21.8.2016 16:12
Máte tam mezi nimi typ Hokkaido Delica? Pěstuji je poprvé a protože mají zelenou slupku, nevím, zda jsou zralé. Tři jsem utrhla, neboť už byly moc velké, jednu rozkrojila a místo oranžové byla světle žlutá, tedy nezralá. Chtěla jsem se zeptat, když je utrhnu nezralé a nechám uležet, dozrají? Ale stejně nevím jak to poznám. :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika