Ideálne skladovanie v prírode



Stránky: 1,  2,  3   
host - 147.148 (?) 
31.8.2015 15:16, zobrazeno: 10569x

Zdravím, zaujímam sa o prežitie v prírode bez pomoci civilizovaného sveta.

Rozoberám tému čo najlepšej formy stravovania. Dospel som k názoru, že najvýnosnejším, najúspornejším a najmenej rizikovejším zháňaním potravy je práve pestovanie. Medzi najvhodnejšie druhy zeleniny na toto pestovanie som určil: TEKVICU HOKKAIDO, MRKVU, PETRŽLEN, KVAK, VODNICU, ZEMIAKY a ORECH pretože sú kalorické a relatívne skladné po celý rok až na ďalšie vegetačné obdobie. Ak poznáte ďalšie vhodné typy, rád si ich vypočujem...

Práve čo sa týka skladovania, chcel by som vedieť od Vás, ktorí už máte nejaké skúsenosti, ako by ste skladovali túto zeleninu (i orech) voľne v prírode, aby Vám vydržala až na druhý rok.

Počul som, že mrkva by sa mohla skladovať v debničkách - resp. v taške naplnenej vlhkým riečnym pieskom. Mohli by sa takto skladovať aj ostatné menované potraviny?.. Alebo čo tak kopa sena prikritá fóliou do ktorej sa uložia tekvice, aby sa zabránilo premrznutiu potraviny? Tiež by sa tak mohli skladovať aj ostatné potraviny?.. Ale to sú len také moje útržky, rád si rady vypočujem od skúsenejších...

PS: Berte v úvahu teplotu zimného obdobia okolo -20 až -30 °C.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 31.8.2015 15:25

A ako chceš tuná pestovat zemiaky bez pomoci civilizovaného sveta? To nevieš, že zemiaky tuná rastů len proto, že je sem doviezli a pestujú ich civilizovanie ludkovia?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 63.230 (?), 31.8.2015 16:39

.. zase ten ironický tón a posměšky,  pane inženýre?no

no, ale k věci, z této civilizované země jsem vycestovala a to několikrát tam, kde se vše pěstuje i bez pomoci civilizovaného světa a byla jsem překvapena, jak se navíc dají skladovat, a to zcela bez problému do nové sklizně. Ale tak se to dělo i tady dokud jsme nezparchantěli markety. Brambory a kořenovou zelenimu uchovávali v krechtu. Byl asi 4m hluboký a 2m široký a lezlo se tam po žebříku. Byl přikrytý deskami a na zimu ještě linem... brambory v polovině července byly jako právě vykopané, a kysané zelí, kysaná čalamáda... a ti lidé, příroda, úžas.. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 147.148 (?), 31.8.2015 17:50

Tie zemiaky sa proste zoberú zo sebou ako aj rýľ a vec je vyriešená...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 39.35 (?), 31.8.2015 16:32

V přírodě v žádném případě. Dříve se tak skladovala řepa u nás na jižní Moravě v tzv. krechtech. Natáhnete si tam hryzce a jinou podobnou verběž, o níž nemáte tušení a za pár dnů budete jenom zírat na slupky. Osobní zkešenost. Na zimní skladování je spousta návodů, ale nikoliv v přírodě, spíše ve sklepech a pod.    I.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 147.148 (?), 31.8.2015 17:47

Musí existovať nejaká možnosť :).. Zelenina či zemiaky sa bežne skladujú v sklepe kde je len o málo viac stupňov ako vonku.. čo takto vykopať jamu, tú zatepliť senom a prikriť nepriepustnou vrstvou? Ja som to raz videl takto podobne skladovať zemiaky v garáži kde sa len veľmi zriedka vykurovalo. Jednoducho vlnené vrecia zo zemiakmi sa dávali do diery v podlahe, ktorá sa následne zavrela - tak prečo by to nemalo fungovať aj v prírode? Prípadná jama by sa mohla obaliť nejakou fóliou aby nedochádzalo k styku zo zemou... Ja síce nemám nijaké skúsenosti, ale myslím že by to fungovalo...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 147.148 (?), 31.8.2015 18:05

Mimochodom fólia by mohla zabraňovať kadejakej hávede zeleninu vyžierať...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 190.86 (?), 31.8.2015 18:50

bud urobit pivnicu hlboku 3 az 4 metre, kde sa teplota drzi aj v zime na 10 az 15 stupnov.alebo nechat vonku a nechat zamrznut a v pripade potreby si potravinu rozmrazit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 147.148 (?), 31.8.2015 20:42

Aby som nezakladal nové vlákno, mal by som ďalší dotaz:

Tento rok som sa pokúsil zryľovať voľne v prírode zem, aby som sa dostal viac do praxe. Zem po zryľovaní a zrovnaní hrabľami sa mi zdala taká ako keby viac vlhká, zlepená s zhrudkovaná - nebola to zem akú som zvyknutý vidievať na záhrade. Možno preto, že nebola ešte preschnutá... Len by som chcel mať jasno v tom - ako dostať zem do stavu, aby bola taká ako záhradná?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 31.8.2015 22:56

Opakovat...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika