Za posledních několik roků, co je pěstuji, skladuji v nadzemním suchém sklepě. V zimě tam je okolo 10 ºC, vlhkost asi 35%. Pravidlem bych řekl, že je to, že největší odpad je zhruba do Vánoc a pak se to poměrně stabilizuje Letošní sezóna je podstatně lepší, neboť ten počáteční odpad byl asi tak 3 kusy ze 100, vloni tak 20 až 30 %. Zelený druh mi občas vydrží až do příští sklizně, tj. do července (ten pořáteční odpad bývá u zeleného dost velký), ale někdy i oranžový. Velký rozdíl v posledních dvou sezónách vidím ve vlhkosti léta. Léto 2014 bylo hodně ve stylu "prádelna" a naopak to mimožádně teplé uplynulé velice suché. Moje domněnka je, že toto hodně mohlo přispět k trvanlivosti aktuální sklizně. Teď však do svých postupů zanáším další proměnnou, a to, že jsme přemístil všechny plody do nevytápěné místnosti, kde je asi 13ºC i při mrazech, neboť nedávno začala v původní místnosti klesat teplota pod 10 a příští víkend lze ořekávat začátek slušné zimy. Mohl bych sice experimentovat a rozdělit na dvě místa, ale to se mi nechce, neboť očekávám, že takto to bude lepší. Takže je to různé, ale vím, že do dalšího léta skladovat lze.
Ke sklizni:
Oranžové sklízím, když se mi zdají sytě vybarvené a nebo když už je moc plodů, které by mohly bránit vývinu dalších, tehdy dělám malý kompromis. Zelené podle aspoň trochu zaschlé stopky, ale u nich mám pocit, že se někdy nedá dočkat. Na podzim pak je limitem příchod mrazů, ale i ty nažloutlé se po určité době pěkně zbarví. Nepozoruji rozdíl v chuti podle velikosti plodů. Překvapením (i když asi logiku to má) pro mě byla mimořádná sladkost u zeleného plodu, který byl zapomenut a nalezen v prosinci pod opadaným stromem a tedy po vystavení spoustě mrazů. Sněden byl pro jistotu přednostně a byl nadprůměrně vynikající.