Herbicidy na zahradě aneb Konec rajčat v Čechách?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?) 
29.6.2012 18:55, zobrazeno: 130117x

Mám jen dva dotazy:

1. Myslíte si, že každé zkroucení listů ev. jiné poškození rajčat je výsledkem použití herbicidů např. na trávu a následného zkompostování jak je to ve většině diskuzí prezentováno?

2.Pokud tomu tak je, co si myslíte o konzumaci rajčat z takto postižených a jakoby uzdravených rostlin?

              Mr Big

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 29.6.2012 19:01

listy se mohou kroutit napriklad i tim, ze jsou ve spodni casti msice nebo jako u me, ze rajcata minimalne zaleval a listy casto byvaji zkroucené, jinak nepouzivam mulc ani herbicid do rajcat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 29.6.2012 20:14

Nejde o to, co si kdo myslí, ale co je objektivní skutečnost. To co se objeví v diskusích může mít velmi mizivou platnost a nelze to zobecňovat. Nevíme nic o "postiženém" majiteli rostliny, nevíme jak, v čem to pěstuje, jak a čím to hnojí, případně stříká. Chyba v ošetřování bývá často taktně zamlčena. Taky pěstuju trochu rajčat, hnojím na podzim mnohdy nezralým kompostem a rajčata prosperují dobře. Nevidím důvod pro takový nadpis příspěvku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 29.6.2012 22:40

Ale já o svá rajčata vůbec strach nemám. ale irituje mne, když někdo napíše, že pěstuje rajčata se Symbivitem, a že je stříkal tím a tím a na základě pěti fotek dostane odpověď, že má rajčata postižena herbicicdem i když o herbicidu nebyla vůbec řeč. Pokud jde o název diskuze tak si myslím, že nadpis jsem si v souladu s podmínkami zvolil já. Jen pro připomínku za názvem je otazník.

         Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 29.6.2012 21:53

Definice prvního dotazu není zrovna cílená, pod pojmem "kroucení" listů se dá definovat více variant, pokud však máte na mysli takové to kroucení o kterém je tady v poslední době řeč, tak dle mne ano. Ano, to svinstvo je v kompostu a různých zeminách, osobně si myslím že je nejvyší čas aby se tím zabývaly odpovědné instituce. Jestli mne to namíchne ještě více tak zanesu vzorky koupeného kompostu na nějakou tu rostlnolékařskou správu (nebo jak se to jmenuje) a podám stížnost. Všechny ty certifikáty kterýma se prodejci ohání, tak těmi si mohou akorát tak vytřít řiť.

K druhému dotazu, nevím. Každopádně rajčata jsou na chuť hodně štiplavá.

Z čeho tak soudím? Stejná rajčata vysazená ve volné půdě tímto neduhem netrpí. Končím s kupovanými zeminami, dovezeným hnojem a nadále budu používat jen vlastní "produkty", pokud nebude zbytí tak jen obyčejnou ovědčenou zeminu. Když vidím co ti šmejdi dokáží dát do jídla pro lidi, tak se ani nedivím jaké svinstvo používají do zeminy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 29.6.2012 22:39

Asi tak - rajčata jsou zřejmě extrémně citlivá, i mnohými insekticidy se stříkají v poloviční koncentraci než ostatní zelenina, takže zřejmě mohou reagovat na stopová množství herbicidu. Výrovci uvádějí, že v kontaktu se zeminou se herbicidy rozkládají.  Ale - po založení trávníku jsme samozřejmě stříkali herbicidy proti dvouděložným rostlinám, posečenou trávu jsme dávali do kompostu, dali jsme ji do beden pod muškáty a i pod zasázená rajčata a NIC se jim nestalo. Po dvou nebo třech letech jsme ten kompost dali pod rajčata a brambory a začalu se dít věci - některé brambory měly metlicovité listy, některé měly typické znaky napadení fytoplazmou (stolbur), tj. zdeformované hlízy, které ještě před sklizní rašily, zdeformované stonky, na kterých za listy vyrůstaly hlízky, které pouštěly nové výhonky. Rajčata se některá zkroutila, po odříznutí vrcholu obrazila a některé zálístky vypadaly vícemeně normálně a daly se použít na zapěstování nového výhonu, některá to už nerozdýchala, když jsme na jejich místo dosadili koupená, tak minimálně polovina zhynula. Nejhůře dopadla přerostlá rajčata, která jsme zasadili šikmo do země a u kterých jsme na zasazené části otrhali listy. Někde jsem se dočstla, že původce fykoplazmy může přežívat v zemi na zbytcích rostlin až devět měsíců, zřejmě pokud kompost nepromrzl, tak si vesele v teplíčku přežil. To by i odpovídalo - pokud jsme navezli kompost na záhony, kde jsme pak pěstovali něco jiného, tak po zimě v další sezóně byla rajčata i brambory v pohodě. Pak byly dvě nebo tři zimy tak silné, že v kompostu byl ještě v červnu uprostřed led. Letos jsem na zkoušku do toho kompostu zasadila pár brambor a rostou, rajčata v květináčích také vypadají spokojeně.

S tou chutí si to asi namlouváte.

A co se týká dotazu b) - moc nad tím nepřemýšlejte, jestli jsou zdravá. Málokdo ví, tedy kromě těch, co se pohybují v zemědělství, že je běžnou praxí stříkat před sklizní obiloviny Roundapem, aby se zničily všechny plevele na poli. No a pak to sníme v mouce..., možná rezidua herbicidů v rajčatech jsou proti tomu nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 29.6.2012 23:09

Jo, a ještě k těm kupovaným substrátům - letos, jak už jsem jinde psala, jsem přesadila rajčata do kupovaného substrátu - rajčata se začala kroutit, tak jsem je zalila Previcurem, a ošetřila Ridomilem, některá nepřežila, některá obrazila a rostla normálně dál, některá se šklíbila. Většina se vzpamatovala po přesazení na záhon. I ta vyhozená rajčata měla nádherné neporušené kořeny, ale byla prorostlá myceliem a ve stejném substrátu u přesazených kytek vyrazily nějaké houbičky, petůnie ve stejném substrátu uhnily.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 30.6.2012 10:19

Není substrát jako substrát.A od některých firem mi připadá jako špatně zkompostované smetí.Jestliže firma ovládá 40% trhu, neznamená to ještě, že má kvalitní substráty.Spíše naopak, protože jim nestačí zřejmě uzrát.Při koupi substrátu bych bral starou, osvědčenou firmu s dlouhou výrobní tradicí.Třeba tu z jihu Čech.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 30.6.2012 16:36

Z výroby kompostu a likvidace "bio" odpadů ve všech těch kompostárnách se stal byznys štědře dotovaný EU. Sváží se tam veškeré to zelené a jiné svinstvo z měst a vesnic za které by se na řízených skládkách muselo platit v horentních sumách. Ceny výsledných produktů jsou velmi zajímavé takže se není co divit že se objevují i ve "značkových" výrobcích. Bohužel jsem udělal zkušenost s "nekvalitním výrobkem" (a vidím že nejen já) a tudíž budu příště "chytřejší".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 13.96 (?), 30.6.2012 18:47

Nechápu zahrádkáře, který si kupuje kompost - vždyť vypracovat si vlastní kátrovanou zeminu z vlastního kompostu je pro nás RADOST!

Nikdy jsem z vlastním kompostem neměl problémy, herbicidy do trávníku ovšem nesypu!

Kompost jsem kdysi vyráběl na zahrádce 200m2, pak 1100m2, nyní 3500m2 a je to opravdu RADOST.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika