Choroba rajčat



Stránky: 1,  2,  3   
Monikak - (2) - 99.31 (?) 
18.6.2014 23:44, zobrazeno: 24556x

Prosím o radu, pěstujeme v novém skelníku rajčata a asi před 3 týdny se na polovině z nich začaly kroutit listy a teď se na nich objevují hnědorezavé skvrny. Zatím jsme to ničím nepostřikovali.Poradíte co s tím? děkuju za odpověď Monika




Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 118.254 (?), 19.6.2014 15:01

Nejsem si jist na sto procent, ale mohla by to být septoriová skvrnitost rajčat, bývá to poměrně částá houbová choroba. Pomoci mohly měďnaté přípravky jako Champion, Kuprikol nebo možná i třeba Novozir. Držím rostlinkám palce :-) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4475) - 155.121 (?), 19.6.2014 16:49

Vypadá to tak. Používají se stejné fungicidy jako na plíseň rajčete. Asi nejlepší by byly se systémovou složkou (Acrobat nebo Ridomil Gold MZ, event. na prostřídání Ortiva).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 19.6.2014 19:29

Na listech rajčat vidím dvě poruchy.1)abiotická porucha-Svinování listů rajčat.

2) Čerň rajčatová způsobená houbou Fulvia fulva (syn.: Cladosporium fulvum).Choroba se vyskytuje především ve špatně větraných rychlírenských porostech. Škody způsobuje především ztrátou asimilační plochy, tzn. listů na kterých jsou z horní strany patrné žluté skvrny a na rubové straně se objevuje typický sametově olivově hnědý povlak houby. Listy schnou a opadávají.

Pokud by se na rubové straně listů nevyskytoval hnědý povlak houby, který je matně vidět na fotografii, teprve pak bych uvažoval o Septoriové skvrnitosti rajčete.

Chemické prostředky jsou většinou totožné u obou chorob.U svinování listů rajčete platí jiný režim hnojení, agrotechniky,a pravidelný režim zálivky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Monikak - (2) - 99.31 (?), 19.6.2014 21:30

Žádný povlak houby nevidíme, tak asi to bude ta septoriová skvrnitost . Manžel zakoupil přípravek Acrobat, tak uvidíme, jestli zabere. Jinak máme kapkové zavlažování s časovačem, takže pravidelnost v zálivce je.Děkuji za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 19.6.2014 23:06

Samozřejmě můžete rostliny postříkat fungicidem. Acrobat znám a taky někdy používám. Rajčata pěstuji ve skleníku přes dvacet let a předtím jistě dalších deset let venku, v klimatizačních buňkách, v pytlích... Nepovažuji za nutné řešit chemií každou barevnou změnu na listech. Každý rok se mi objevuje na několika spodních listech čerň, asi i septoriová skvrnitost, tyto choroby moje rostliny nikdy nezničí, výnos sníží minimálně, rajčata mi plodí vždy až do mrazů. Takovéto choroby neřeším, řeším jenom plíseň bramborovou, ta se mi ve skleníku zásluhou větrání nevyskytuje. Venku je proti plísni bramboru nutný postřik, jinak bychom někdy nesklidili nic. Vždy, než přikročím k postřiku čehokoliv, posoudím míru škodlivosti škůdce či choroby. X- krát stříkaná rajčata si mohu koupit v obchodě, proto je nepěstuju.  Zdraví Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3237) - 5.149 (?), 20.6.2014 5:49

Plně souhlasím s paní Jiřinou. Také neřeším každý poškozený list ani nepátrám o jakou konkrétní nemoc jde (jsou si hodně podobné). Ale také chápu, že když zaščátečník, který se o každou svou rostlinku stará, zjistí na rostlině nějaké nedostatky, tak to hned vidí černě. Nafotí to a pošle sem na web, často bez nějakého popisu a informací typu kde jsou rajčata pěstovány, v jaké zemině, jaké bylo v místě počasí atd. Každá odpověď je potom velmi těžká a často se jen dohadujeme o co vlastně jde. Myslím si, že řešením by bylo, vytvořit postupně vlákno (např. s názvem Choroby a škůdci rajčat), kde by byly uvedeny popisy a obrázky všech chorob rajčat tak aby si to každý sám mohl porovnat se svými rajčaty. V diskuzi by potom stačilo dát odkaz na toto vlákno. Vím, že většina tohoto je v různých publikacích, ale žijeme asi v jiné době, době internetu. Jaký máte názor na tuto myšlenku? 

                        Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 20.6.2014 10:00

Myslím si, že řešením by bylo, vytvořit postupně vlákno (např. s názvem Choroby a škůdci rajčat)...

Ano to je jistě dobrý nápad, že chcete vytvořit něco na způsob přehledného atlasu chorob a škůdců... záslužná činnost.Pokud opravdu něco takového iniciujete, zatleskám jako první.

Vím, že většina tohoto je v různých publikacích, ale žijeme asi v jiné době, době internetu. Jaký máte názor na tuto myšlenku?

Něco mi říká, že všichni pěstitelé nejsou absolventi fakult se znalostmi komplexní ochrany rostlin, jejích škůdců, chorob.Některé množiny příznaků mají různě velké průniky, a jsou lehce zaměnitelné s jinými.Všichni všechno neznáme, proto se učíme.Taky bych rád dostal relevantní odpovědi na nezodpovězené otázky,ale všechno na netu najít nelze.

Považuji za legitimní vědět, co mé rostlinky trápí.Pokud nějaká choroba rostlin přechází z lehčích forem postižení rostlin na silnější příznaky s omezujícími, nebo likvidačními dopady na rostliny, nebo jejích plody.Nenazýval bych to přehnaná obava, zvláště u začatečníka, jakým tázatelka zřejmě je, a chtěl bych vědět, co můžu očekavat od banálních počátečních příznaků do budoucna, abych nebyl mávnutím ruky později nemile zaskočen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3237) - 5.149 (?), 20.6.2014 18:36

Nemám ambici sám tvořit zde na webu nějaký přehledný atlas chorob rajčat, ale myslel jsem, že by se něco takového dalo dát dohromady a že by to možná pomohlo víc než rady například v tomto vlákně: možná.

Nemám žádnou ambici sám tvořit nějaký přehledný atlas. Pokud budou všichni jen tleskat, tak asi nic nevznikne.
Neznám jiné medium kde by bylo zveřejněno více informací o chorobách, v tomto případě rajčat. Problémem je nalézt si rychle potřebné informace, v čemž jsem si myslel, že by pomohlo takové vlákno.
Podle mého názoru není třeba být absolventem nějaké školy, úplně dostačující je porovnat obrázek a popis s projevy choroby na mé rostlině. Stejně tak to asi dělají všichni kdo zde radí, jenže mají k dispozici pouze jeden obrázek od pěstitele (třeba jen jeden list) a jeden nebo více obrázků z nějakého třeba tištěného media. Proto tolik různorodých rad, které si může tazatel vyložit tak, že je nejlepší postříkat rostliny Acrobatem, možná i nějakým insekticidem (svilušky?)- nic se nezkazí a možná to pomůže.
Nevím jestli tazatelka (s povděkem kvituji, že slušně poděkovala což nebývá obvyklé) je začátečníkem, ale také nevím jestli zjistila co jejím rostlinám opravdu chybí nebo přebývá. V každém případě si myslím, že do budoucna ji to nic nepřineslo.
           Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 20.6.2014 21:13

Nemám ambici sám tvořit zde na webu nějaký přehledný atlas chorob rajčat, ale myslel jsem, že by se něco takového dalo dát dohromady...

Taky nemám tu ambici, proto mlčím,... vím, že vybízením širokých mas, bez toho abych se zapojil, nikam nevede.Samospádem se nic podobného nevytvoří.

Podle mého názoru není třeba být absolventem nějaké školy, úplně dostačující je porovnat obrázek a popis s projevy choroby na mé rostlině.

Je tolik chorob, které mají stejné, nebo podobné příznaky, že i vystudovaný profesionál má někdy potíže správně terminovat.Zvláště když patogen mutuje,a nové neznámé nemoci přibývají.Začínající pěstitel kolikrát neví ,kde hledat pomocnou ruku,jaké příznaky hledat, s jakou chorobou zápasit.Proto elementární informací je nemoc správně určit,a pojmenovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika