Bio postrik na plisen okurek a rajcat



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?) 
30.8.2014 12:48, zobrazeno: 53013x

Dobry den vsichni,

Rada bych se zeptala na vase zkusenosti s bio postriky na rajcata. Ja sama nerada strikam a vetsinou to nedalam. Podarilo se mi i najit alternativy na svilusky a verim, ze neco je i na rajcata atd... Kdysi prece zadne postriky nebyly...

Kdysi jsem v nejake diskusi cetla, ze lide uspesne pouzivaji i biopostriky na rajcata cela leta bez plisne. Bohuzel uz si nepamatuji nazev, tak se snad nekdo ozve. Dekuji vsem, kdo se podeli o zkusenosti

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4473) - 38.136 (?), 30.8.2014 12:58

Takový biopostřik by byl zázrak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 239.15 (?), 30.8.2014 13:24

Nie celkom. Problem "bio" pripravkov je vsak v tom, ze nie su rozhodne tak blbuvzdorne ako tvrda chemia. V lepsom pripade nebudu dostatocne ucinne a rastliny znici plesen, v tom horsom si ich znicite tym postrekom (fytotoxicita). Navyse ich treba kontinualne pouzivat od velmi skoreho stadia a preventivne. To vacsina ludi nezvladne, lebo pre nich sa plesen objavi az ked uz maju porast silne napadnuty, a vtedy uz postrek nepomoze.

Pri biopestovani treba v prvom rade starostlivo vyberat odolnejsie odrody a rastliny sadit s vacsim rozostupom (rajciny) prip. tahat do vysky (uhorky). Netreba zabudat, ze aj ked neprsi, tak ranna rosa dlho zostava na listoch. Rastlinam treba poskytnut vhodny vodny rezim a dostatok zivin aby netrpeli stresom zo sucha, cim sa posilni ich autoimunita. Az potom ma zmysel pouzivat Alginure/kompostovy vyluh/... na zaciatku sezony na posilnenie autoimunity, neskor pripravky typu VitiSan, Soda Bikarbona,.. ktore menia pH na povrchu listov a tym vytvraju nehostinne prostredie pre plesen. Med sa snazim nepouzivat, lebo je to tazky kov, ktory je toxicky pre mnohe podne organizmy.

Ja mam vcelku dobre skusenosti, lebo som z teplej a suchej oblasti, mam pochybnosti, ci by to rovnako dobre fungovalo aj v oblastiach kde viac prsi a infekcny tlak je silnejsi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 30.8.2014 17:16

Na rovinu bych to řekl...  Buď je to "bio" nebo je to účinné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 239.15 (?), 30.8.2014 17:43

Nesuhlasim. Mam 2 roky po sebe odskusane, ze v mojich podmienkach sa s 5-6 "bio"-postrekmi(Kuprikol(1x na zaciatku sezony), Alginure, Thiovit, VitiSan) da na vacsine odrod jabloni velmi silne potlacit chrastavitost aj mucnatka. Na Golden Delicious je viac chrastavych listov, no jablka su neposkodene. Na Fuji sa najde zopar chrastavych listov, Braeburn a Granny Smith su skoro ciste. Trochu musim este popracovat na ochrane voci obalovacovi - Biobit mi velmi nefunguje. Buduci rok skusim este Madex alebo nejaky biopesticid. S voskami uz nemam vaznejsi problem odkedy nepouzivam tvrdu chemiu. Predatori ich zlikviduju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 30.8.2014 18:00

Hm... a to všechno je "BIO"? Tak to já jsem "superbio".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 239.15 (?), 30.8.2014 20:46

Ano. Vytazok z morskych rias, hydrogenuhlicitan draselny, sira a bacillus thuringiensis su latky prirodzeneho povodu, v prirode sa bezne vyskytujuce. Pri danom davkovani jablka z takejto produkcie mozem s cistym svedomim nechat hocikoho zjest. Vam necham to Vase superbio, nech uz to je cokolvek.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 31.8.2014 2:36

Ebola, neštovice a antrax jsou taky látky přirozeného původu a v přírodě se bohužel vyskytující. Parametr "běžně" je relativní. Kuprikol je uhličitan měďnatý (ne draselný) připravený uměle. Tady na tomto fóru by se našlo určitě spousta plamenných příspěvků proti použití měďnatých přípravků. Síra je prvek... všechny prvky (mimo některé transurany) se v přírodě vyskytují, všechno v přírodě je z nich naprosto "běžně" složeno. Dá se z toho vyvodit že všechny prvky a jejich sloučeniny jsou jsou "bio"? A co takhle voda (H2O)? může vzniknout pouze a jenom sloučením prvku vodíku a kyslíku (spalováním vodíku). Když se tak děje dejme tomu při vulkanické činnosti je to "biovoda", když se tak děje dejme domu v nějakém reaktoru (třeba palivovém článku) je to "nebio"?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 239.15 (?), 31.8.2014 9:26

Prave o to, ze sa (v tych zluceninach, ktore pouzivam!) vyskytuju bezne a navyse prakticky od nepamati (co sa vyvoja moderneho cloveka tyka), ide. Ludia su totiz na ne (v stopovych mnozstvach) zvyknuti, vekmi sa vyselektovali na toleranciu k nim.

To sa o modernych pesticidoch neda tvrdit. Ano, v konecnom dosledku je kazda latka prirodneho povodu, lebo na zaciatku jej vyroby museli byt prirodne suroviny, no finalna forma tych pesticidov je uplne nova, ludia ani ine organizmy na nu nie su zvyknute. Avsak plesne a hmyz si na ne zvyknu velmi rychlo (radovo roky), lebo sa rychlo mnozia a nasledne selektuju na odolnost. Takze kym by si na tie latky ludia zvykli, davno prestanu byt ucinne. 

Navyse ucinky mnou pouzivanych pripravkov na ludsky organizmus su dost dobre zmapovane, lebo su s nimi dlhodobe historicke skusenosti. To sa o modernych pesticidoch povedat neda. Testy sa totiz daju robit len v laboratornych podmienkach a pocas relativne kratkeho casu. Ich dlhodobe ucinky v realnom prostredi su vopred nezname. Nebolo snad DDT kedysi oslavovane ako vseliek na vsetko? Pouzivali ho bezne v domacnosti aj do vlasov proti vsiam a kedy sa prislo na jeho rakovinotvorne ucinky? Kolkym ludom to skratilo zivot? Ste ochotny nieco podobne riskovat na sebe a svojej rodine? Nejde tu ale len o rezidua v ovoci a zelenine ale aj vystavovanie sa tym latkam v koncentrovanej forme v momente samotneho postreku. Kolki pouzivaju aspon filter a masku?

Alebo take neonikotinoidy. Ako vcelar mam osobne skusenosti a potvrdili mi to aj mnohi dalsi, ze nektar a pel z repky z moreneho osiva sposobuju vazne poskodenia vciel pocas ich vyvoja a nasledne oslabenie celeho vcelstva. Mam moznost porovnat lokalitu kde sa sadilo nemorene osivo a je to preukazatelny, do oci bijuci rozdiel. Chemicka a agrolobby je ale ovela silnejsia, nez aby sa to zakazalo. Oni dobre vedia o skodlivosti, ale dokym sa da, tak to budu tutlat, ako pri cigaretach, lebo z toho maju nehorazne zisky.

Len pre spravnost - Kuprikol ma ucinnu latku oxychlorid medi, nie uhlicitan. Hydrogenuhlicitan draselny je ucinna latka Vitisanu. To je latka bezne pouzivana v potravinarstve, podobne ako hydrogenuhlicitan sodny, co je soda bikarbona.

Co sa tyka reaktorovej vody... Ano je to nebio. Skuste ju pit namiesto prirodnej. Ta voda totiz poprve obsahuje aj tazku vodu a podruhe a najma dalsie radioaktivne prvky. Ak najdete sposob ako ju vycistit na obdobne zlozenie ako maju prirodne vody, potom stiahnem svoje namietky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
alvav - (44) - 82.122 (?), 31.8.2014 16:05

Dobrý den. Můžu se zeptat jak používáte sodu bikarbonu? Jak to mícháte?

A co tím stříkáte? Děkuji. Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika