|
Asi tykev má to 40 kg. Ví někdo co to je?
|
|
|
|
kyprik - (49) - 111.217 (?) 30.7.2014 14:02
Dobrý den,
tykev Melonette jsem nikdy nepěstoval (neměl jsem osivo tohoto druhu) a tak nemůžu srovnávat s tím, co pěstuji já. Z informací na internetu jsem zjistil, že by tato tykev měla být chutná a sladká, akorát mě trochu překvapuje, že se jedná o tykev obecnou a ne muškátovou. Je také francouzského původu, stejně jako moje dvě nejoblíbenější muškátové tykve - Musquee de Provence a Sucrine du Berry. Musquee de Provence je opravdu velká (běžně pěstuji 7kg i těžší) akorát v našich podmínkách se musí nechat dozrát při správném skladování, o této tykvi se píše že se dá konzumovat zasyrova - sám jsem to zkoušel, chuť je osvěžující, připomíná mi něco mezi cukrovým melounem a mrkví. Obdobné je to s druhou tykví Sucrine du Berry, je možní ještě sladší, hlavně bývá menší a proto do kuchyně vhodnější, obě používáme k přípravě sladkých jídel - buchet, džusů, marmelád (již jsem o tom psal dříve). Mám takové tykvové políčko a už se těším na úrodu zimních tykví letos, zatím to vypadá dobře - již jsem tam viděl nějaká Hokkaida, Pink Jumbo Banana a další tykve velkoplodé. Tykve muškátové jsou vždy pozdnější a plody začínají výrazně růst vždy až ve druhé polovině prázdnin, hlavně v průběhu srpna - tak se uvidí. Tykve vytváří souvislý porost, velké listy zakrývají plody a tak se vždy nechám překvapit, jaké skvosty pod listy objevím. Jinak již několik týdnů sklízím cukety (pěstuji ty žluté) a moc si na nich pochutnáváme. Tak ať ta letošní sklizeň (nejen tykví) stojí za to. S pozdravem M.S.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 16, 17, 18, 19, 20
|
|
|
|
kyprik - (49) - 159.11 (?), 6.10.2013 10:41
Ano je spíše vodová, velmi šťavnatá a má typicky muškátovou vůni. Některé velkoplodé tykve (např. typu Buttercup, Pink Jumbo Banana a jiné) mají pevnou, suchou dužinu, ale muškátová tykev Sucrine du Berry je úplný protiklad a proto její využití je také jiné. Je pravda, že lagenárie vydrží velmi dlouho a tak budete mít dostatek času si rozmyslet co s nimi uděláte.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář (345) - 147.46 (?), 20.1.2014 9:41
Dobry den,
prave mati zpracovavala toho zajimaveho krizence, zelenou kouli, kterou tady vidite vyse na obrazku ve starych zpravach. Rikala jsem si, ze buh vi, co to bude a z cim je to zkrizene. Rikala jsem si, ze jestli y cuketou, tak to bude moct hodit do kose. Zrejme jsme ale asi meli stesti. Duzina asi 8-10cm i u malych dyni. Sladsi nez druh Orange, nemoucnate mene tvrde nez Orange. Myslim, ze seminka se mi nezkrizila na zahradce, ale jiz pestiteli, pani Pavlovi na zahradce mozna s Lungou. Necham si seminka a uvidim, co tento rok. I kdyz jsem se dozvedela, ze nezalezi na vzhledu dyne. I kdyz pry dyne vypada napr. jako Orange, tak seminka vevnitr uz muzou byt zkrizena a dalsi rok vyroste uplne neco jineho. Take se mi stalo, ze vsichni krizenci mezi Ibizou a Orangou nemeli vevnitr seminka. Zadna cista Ibizy mi ze se minek nevyrostla... Pokud by nekdo z vas mel, dejte vedet zpravou. Dekuji Pro zasvecene se mi jiz v listopadu narodila zdrava dceruska Elizabeth... Krasny novy rok vsem.Eva
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář (345) - 147.46 (?), 14.5.2014 22:14
Dobry den,
tak jsem prave vyzkousela Lungu, kterou jsem minuly rok vypestovala. Nemela jsem asi takove stesti, protoze se zadnym voskem po rozkrojeni nezatahovala. Nechutnala nejak zvlast dobre. Rekla bych, ze byla ze vsech nejhorsi, chutove. Daleko lepsi byly melonetty. Bud se to pokrizilo nebo nevim... skoda, tesila jsem se na ananasovou chut a nic... Take byla dost tvrda. Ma nekdo nejaky jiny vysledek s tim to druhem?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
kyprik - (49) - 37.119 (?), 15.5.2014 7:33
Dobrý den,
no vidíte a my jsme minulý víkend zpracovávali Lungu di Napoli ze sklizně minulý rok (měli jsme ji však již nějakou dobu naporcovanou v mražáku) na výbornou marmeládu a dle mého názoru má velmi podobnou chuť a kvalitu jako ostatní muškátové tykve např. Musquee de Provence, Sucrine du Berry, Ibiza atd. Všechny tyhle já řadím chuťově ke špičce, hodí se hlavně jako přísada do buchet, na džusy, marmelády, prostě na všechny sladké pokrmy. Je však pravda, že po rozkrojení se mi také žádnou voskovou vrstvou nezacelila a asi po týdnu se začala kazit. Píšete, že byla tvrdá. Myslíte dužninu? To je zvláštní, protože tyto muškátové tykve mají dužinu podstatně měkčí než např. tykve velkoplodé. S pozdravem M.S.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kyprik - (49) - 111.217 (?), 30.7.2014 14:02
Dobrý den,
tykev Melonette jsem nikdy nepěstoval (neměl jsem osivo tohoto druhu) a tak nemůžu srovnávat s tím, co pěstuji já. Z informací na internetu jsem zjistil, že by tato tykev měla být chutná a sladká, akorát mě trochu překvapuje, že se jedná o tykev obecnou a ne muškátovou. Je také francouzského původu, stejně jako moje dvě nejoblíbenější muškátové tykve - Musquee de Provence a Sucrine du Berry. Musquee de Provence je opravdu velká (běžně pěstuji 7kg i těžší) akorát v našich podmínkách se musí nechat dozrát při správném skladování, o této tykvi se píše že se dá konzumovat zasyrova - sám jsem to zkoušel, chuť je osvěžující, připomíná mi něco mezi cukrovým melounem a mrkví. Obdobné je to s druhou tykví Sucrine du Berry, je možní ještě sladší, hlavně bývá menší a proto do kuchyně vhodnější, obě používáme k přípravě sladkých jídel - buchet, džusů, marmelád (již jsem o tom psal dříve). Mám takové tykvové políčko a už se těším na úrodu zimních tykví letos, zatím to vypadá dobře - již jsem tam viděl nějaká Hokkaida, Pink Jumbo Banana a další tykve velkoplodé. Tykve muškátové jsou vždy pozdnější a plody začínají výrazně růst vždy až ve druhé polovině prázdnin, hlavně v průběhu srpna - tak se uvidí. Tykve vytváří souvislý porost, velké listy zakrývají plody a tak se vždy nechám překvapit, jaké skvosty pod listy objevím. Jinak již několik týdnů sklízím cukety (pěstuji ty žluté) a moc si na nich pochutnáváme. Tak ať ta letošní sklizeň (nejen tykví) stojí za to. S pozdravem M.S.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 132.254 (?), 30.7.2014 17:22
Letos pěstuju poprvé dýni máslovou a už jsem si myslela, že nebude mít žádné plody, narostlo velké množství tmavých listů, až minulý týden jsem konečně našla malé plody velikosti hrušky. Dýně olejná pěstovaná hned vedle má plody velikosti hlavy. Obě byly vysazeny ve stejnou dobu. Moc se na ně těším.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 16, 17, 18, 19, 20
|
|
|
Pergoly: nápady a inspirace pro krásné venkovní prostory
Pergola je krajinný prvek, který musí být v souladu s venkovním designem a architekturou domu. Velik...
Venkovní kuchyně: inspirace pro perfektní letní vaření
Pokud máte to štěstí, že bydlíte v domě, nevynechávejte myšlenku na vybudování venkovní kuchyně. Vař...
Nápady na malé zahrady, které udělají velký dojem
Pokud jde o zahrady, ne vždy platí, že větší je lepší. Zvláště pokud si můžete prostor přizpůsobit p...
7 nejprodávanějších AKU sekaček na trávu v českých e-shopech
Jaro se blíží a s ním i čas, kdy naše zahrady vyžadují více péče. Pro mnohé z nás, kteří hledají efe...
8 zahradnických tipů pro krásnou a úspěšnou zahradu
Zahradničení může být terapeutickým způsobem, jak se zbavit stresu, strávit čas o samotě a kochat se...
|
|
|
|