Pro moje chuťové buňky jsou nejlepší rajčata Kumato. Od roku 2008 z nich odebírám semena, která v následném roce vysévám a snažím se z nich vyselektovat klon s nejlepší chutí a zdravým růstem. K nim, pro srovnání chuťových vlastností, pěstuji několik běžně pěstovaných odrůd jako např. Stupické polní rané, Albertovské žluté, Oranže a j. Podle mých pozorování, tyto dosahují výborné chuti jen v některém roce a navíc krátkodobě, jen v určité fázi zralosti, zatímco Kumato mají svoji výbornou chuť každoročně a po celou dobu skladování. Nejlepší vyselektovaný klon se od typických hnědých Kumat odlišuje finální nenápadnou "cihlovou" barvou a krvavě červenou dužinou protkanou tmavějšími žilkami. Druhý klon je typicky hnědý, sice také chutný, ale jeví se mi náchylnější k plísni bramborové, proto jej asi dál nebudu vysévat. Takže žádná další semínka nepotřebuji ani nehledám.