Tato diskuse o rannosti různých odrůd rajčat se mně hrozně líbí a je pro mne inspirativní i když touto cestou v budoucnosti nepůjdu.Nemusím mít v červnu ani červenci San Marzano, protože pro mne je to odrůda na zpracování, ale je pravdou, že čím dříve začnete sklízet tím větší je sklizeň a já bych věděl jak je zpracovat.Nemám skleník ani nedělám větší foliovník jako dříve. Takže pro mne je limitujícím faktorem datum výsadby, kvalita sadby a to aby sadba po přesazení plynule navázala v růstu a další agrotechnika. Jistě rannost odrůdy by mně pomohla.
V čem pro mě již byla tato diskuze inspirativní? Minulý týden jsem si vzpoměl na červen roku 2002 kdy jsem byl n a poznávacím zájezdu v Italii. Dnes už nevím, kde přesně jestli někde u Neapole nebo Salerna (oblast pěstování pravého San Marzana) jsem viděl plantáž rajčat. Nevím jaká rajčata to byla, ale nevypadala jako naše tyčková, Byla vysoká asi 1,2 m, byly u nich tyčky, mohutné rostliny v hustém sponu, husté olistění, plody nebyly skoro vidět a ze šesti metrů jsem nepoznal jestli se jedná o keříčková nebo tyčková rajčata. Pro mne poučení- způsob pěstování tyčkových rajčat používaný v Česku není jediný a pokud jde o Italské odrůdy tak by se tento měl co nejvíce přiblížit pěstování v Italii. San Marzano je odrůda pěstovaná na celém světě a již minulý týden jsem našel na amerických stránkách jiný způsob pěstování, který odzkouším v sezóně na všech mnou pěstovaných tyčkových rajčatech.
Mr Big