Jak zlikvidovat porost ostružiny lesní plazivé?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
romanova - (1) - 92.44 (?) 
28.3.2010 14:57, zobrazeno: 92266x

Nemá někdo, prosím, zkušenost, jak zlikvidovat z malého lesíku - asi 20 stromů - hustý porost ostružiny lesní? Nerodí, roste všude - asi 7 metrů do šířky a 20 m do délky, píchá, máme malé děti a rádi bychom jim zpřístupnili lesík ke hrátkám. Dá se zlikvidovat mechanicky? Spíše bychom se klonili k této variantě, ačkoliv se mi jeví jako nemožná, už jsme stupili křovinořez, kosu a kde co... Moc děkuji za nějakou radu! Irena

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 158.9 (?), 10.4.2010 19:52

Dobrý den.

Měl jsem podobný problém.Ještě navíc s kombinací šípku.Jak správně tušíte pomůže nejprve mechanické odstranění.Nejlépe křovinořezem co možná nejvíce u země.Ostružiny poté co nejdřív spálit.Na místě kde zůstali zbytky ostružin vezměte nůžky na růže každý výrustek ustřihněte a malým štětečkem natřete přípravkem Garlon(neředěným).Je to sice zdlouhavé a vše za jednu sezonu neodstraníte!!Ale budete-li vytrvalá na 100% zvítězíte.Ihned jak se vám podaří odstranit ostružiny vznikne Vám prakticky holé místo bez trávy.Doporučuji zaset hořcici, nebo nějaké zelené hnojivo.Pomůže zadusit růst dalších ostružin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.168 (?), 10.4.2010 19:55

V lese běžně stříkáme roundupem.Na 100% to zabírá

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 158.9 (?), 10.4.2010 20:18

Nevím jak Roudup, ale zkoušel jsem ředěným Garlonem i jiné nalétavé dřeviny, ale bylo to slabé.Listy zhnědly a za pár týdnů byli šípky, černý bez a hloh zase fit a při plné síle!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 10.4.2010 21:17

Samotný Roundup zabírá v lese tak na 50%. V kombinaci s mechanickým odstraněním pomocí mulčovacího nože na křoviňáku to jde lépe. Nejúčinější je mechanické odstranění začátkem léta a na podzim na zbytek aplikovat Roundup.  Úplné odstranění je práce na několik sezon, neboť ostružina vitálně zmlazuje i z částí kořenů nezasažených chemií. Mulčovací nůž se mi velice osvědčil, neboť mulč v následujícím roce ušetřil jeden ožin kultury. Podotýkám, že porost ostružiny na zanedbané pasece byl 1 metr vysoký. Fyzicky příšerná práce, ale výsledek vynikající! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 10.4.2010 22:12

Doufám, že si děláte legraci. Proč stříkáte v lese roundup??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 11.4.2010 0:06

Doufám, že si děláte legraci vy! Chápu že jste "kacíř ", ale Roundup se aplikuje v lese již celkem dlouho. Už jste viděl růst kultury pod metrovou souvislou vrstvou ostružin, malin, ale i kopřiv??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 11.4.2010 7:24

Jaké kultury byste pod tím chtěl pěstovat? Bavíme se oba o lese jako o něčem, co se primárně skládá z mnoha stromů?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 11.4.2010 8:12

První otázka je položena správně, druhá již tak úplně ne. PUPFL, tedy pozemek/y určené k plnění funkcí lesa, jsou primárně rozděleny na několik typů již legislativou a jedním z nich je i typ hospodářský. Tedy typ určený ke kulturnímu pěstování dřeva. Jakou cestou, to je věc jiná, avšak ani tzv. PBL, tedy přírodě blízké lesnictví nelze "provozovat " v zabuřeněném prostředí. Samozřejmě je jeho součástí i ta ostružina, malina a další dřeviny. Součástí do té míry, že neomezuje hospodářskou činnost. Mimoprodukční funkce lesa a ta je součástí zakládajícího dotazu (rekreace, odpočinkové aktivity), také nemůže v takovém prostředí probíhat. Protože např. ostružiník je natolik agresivní dřevinou, stává se nutností jeho odstranění na plochách po těžbě cílových dřevin, které je (opět legislativně zakotveno), nutno v určitém čase obnovit. Kulturou se nazývá výsadba dřevin na takových plochách, podobně jako v zemědělství např. žito na polích. Primárně se les (jakýkoliv), skládá z tisíců organizmů a jedním z nich jsou i stromy (dřeviny).Ty stromy tam za A) musí někdo vysadit, nebo za B)  přirozenou obnovou vyrůst.

K první otázce. Pod takovou vrstvou buřeně se nedá, ani přirozenou obnovou, pěstovat nic. Nevím jak by jste přijal fakt, že na některých lokalitách a věřte, že celkem rozsáhlých, by místo současné tváře lesa, byl pouze několika hektarový souvislý, neprostupný porost ostružiny. Sem, tam nějaký ten Černý bez, Jasan a pár keřů Lísky. Prostě by to tam vypadalo jako na bývalém vojenském tankodromu.

P.S.: pro Mirka, právě odstraněním ostružin se snižuje riziko výskytu klíšťat, oni totiž, jak je některou částí veřejnosti "odborně" šířeno, neskáčí ze stromů, ale žijí právě na nízké buřeni, travinách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 11.4.2010 14:30

Asi jsem se nevyjádřil dost jasně. Jaké kultury chcete pěstovat v lese, když ne stromy? (pro které nic z toho nepředstavuje problém)

A schválně se zkuste zeptat nějakého ochránce přírody co si myslí o těch "bývalých tankodromech".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika