Jak zlikvidovat maliník



host - 77.130 (?) 
20.2.2014 12:19, zobrazeno: 16268x

Prosím o radu, jak se zbavit maliní, které k nám prorostlo od sousedů, je ve stínu, neplodí, zato se geometrickou řadou rozrůstá, loni jsem strávila celé léto vvytrháváním nových, malých maliníků... Vždycky je vytrhám a stejně tam jsou. Letos chci založit v rohu, kde jich bylo nejvíc kompost a mám strach, že bude plný maliní a tím pádem k ničemu. Už jsem i zkušebně loni pruh zryla, vytahala kořínky, zasela tam ředkvičky a mrkev, ale pak jsem znovu tahala maliníky :-(Bohužel v jejich blízkosti mám sloupové jabloně, tam, kde končí stín a za plotem mají sousedi tůje, tak to bych byla zase nerada, abych je zahubila... Máte někdo nějakou bio radu? Děkuji Petra

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4475) - 155.121 (?), 20.2.2014 12:31

Určitě ne glyfosátem nebo Garlonem. Ty by zničily i sousedovy maliny(oddenky), tůje nepoškodí. Pak jedině ručne + bariéra v zemi (silná folie).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 142.172 (?), 4.4.2014 19:38

Určitě bych se randapu nebál. Teď bych kolem plotu zašlapoval rýč s rovnou čepelí, rýč vedle rýče, raději s malým přesahe přes sebe na plnou hloubku. Počkal bych až bude mít maliní pár listů a flákmul bych to herbicidem. Ještě než bych začal tak bych souseda vyzval písemně k provedení takových opatření, aby se maliní k vám nešířilo. Nesmíte být tak útlocitná a neberte si žádné ohledy na souseda, mohl by si pak dovolovat ještě víc. Vzájemný respekt je základem dobrých sousedských vztahů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.42 (?), 4.4.2014 22:37

S Roundupem a přípravky obsahující "glyfosát" raději opatrně. Růžovité jsou na něj hodně citlivé. I opravdu nepatrný úlet, nebo aplikace za vyšších teplot dost porost poškozují. Růže se pomalu kroutí už když před nimi řeknete to slovo.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 20.2.2014 12:41

nemám BIOradu.

Mám praktickou zkušenost s beztrnou ostružinou, která z přeseknutých kořenů vyráží trnité výhony. Protože ten plevelný výhon vždy vyráží z kořenového řízku, který byl oddělen od matečné rostliny, bylo by jeho vyrývání jen řízkováním, ale zároveň při selektivní aplikaci totálního herbicidu na první tři lístky co ze zemně vylezou je zaručen vysoce selektivní účinek. Cokoliv není potřísněno nebo spojeno kořeny, tak uhyne × cokoliv je odděleno, tal přežije (včetně pampelišky rostoucí těsne vedle (nikoliv 0,5 m). Propojení kořeny poznáte tak, že uhynou i výmladky nacházející se na stejné kořenové větvi, ale s ohledem na blízkost něčeho cenějšího přímo neošetřené. Takže štěteček a cokoliv na bázi glyfosátu spolu s trpělivostí. Aby nebyly selektivně poškozeny i sousedovic maliny, musíte před aplikací provést přesekání všech oddenků procházející hranicí pozemku. Pokud však má soused směs kulturních a zplaňujících malin, je možné, že mu právě nepřesekáním oddenků vyhubíte ty zplaňující a zůstanou mu tam pouze ty kulturní (protože mají oddělený kořenový systém stejně jako moje kulturní a zplanělé ostružiny).

Jo, vlastně jednu BIOradu bych měl : "babička vařila brambory praseti a tam kde slévala horkou vodu nic nerostlo".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 77.130 (?), 20.2.2014 16:28
Horká voda mě zaujala. Když nepomůže zvolim variantu chemie.Díky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 71.214 (?), 23.10.2023 13:09
Dobrý den, vidím, že je příspěvek dost starý, ale zkusím se zeptat, třeba budu mít štěstí :) Zajímalo by mě, jestli paní to polévání horkou vodou zafungovalo, nebo zvolila chemii? A fungoval aspoň ta chemie? Mám v zahradě stejný problém;)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 155.210 (?), 23.10.2023 16:00

Zkuste horkou vodu, je to záležitost několika minut a na jaře uvidíte. Za zkoušku nic nedáte, rozhodně lepší varianta než tu čekat odpověď od nějakého človíčka po 10 letech. cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika