Garážová vrata Ostrava   |   Garden-shop.cz   |   Nakupka.cz   |   ZeleneUdoli.cz
Informace o serveru  |  Reklama  ||  Úvodní stránka  
Kalendář Diskuze Inzerce Vyšlo Počasí
Diskuze

Seznam témat
> Palmy > Kokosová palma

Partnerem sekce Okrasné dřeviny je Zahradnictví Franc - okrasné dřeviny, růže, trvalky

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 26.7.2010 21:58
Dalsi tyden a jeden kokos prasknul, mleko z nej jeste castecne tece, zatim zadny smradek.Zbyle dva budto syci nebo nic a ten nejlepsi zatim hnedne (tvrdne, nehnije) kminek... tak uvidime... Zacinam experimentovat s ananasem :-o Halo lidi, je tu vubec nekdo??? :-o
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Pěkné Renato, Ovar, 1.9.2010
Dobrý den, Mám kokosovou palmu 3.rokem pěstovan..., Renáta Krumpárová , 1.9.2010
ahoj Davide, diky za rady take jsem laik 1) pre..., Radek Šťastný, 28.8.2010
Dobrý den, jsem absolutní laik. Nicméně na zákl..., host, 27.8.2010
To by me taky zajimalo :-o, zatim vsechny palmy co..., Radek Šťastný, 25.8.2010

Kokosová palma

Eva Audyová (4) - xxx.xxx.40.70 (?), 26.11.2007 13:37, počet návštěv: 49182
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

koupila jsem si kokosovou palmu ale už po týdnu se na listech objevil hnědý flek a na kokosu také. Je umístěná v obýváku, zhruba 2m od oken.

Jak jí zachránit?

Obrázky:
hnědý flek na listu
hnědý flek na listu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

bucko (47) - xxx.xxx.225.4 (?), 26.11.2007 15:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kokosová palma je chyták na lidi. Nelze ji totiž úspěšně pěstovat a většinou hyne!! Josef Bučko
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.1.3 (?), 27.11.2007 6:53
Vypadá to na hnilobu, či plíseň, viděla bych to na reklamaci, když se Vám to objevilo do týdne po nákupu.
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.1.3 (?), 27.11.2007 7:07

Pěstovat úspěšně kokosovou palmu si u nás může dovolit ten, kdo má vysoký tropický skleník a dostatek prostoru, zemina výživná, dostatek rašeliny, teplota tropická, nemá klesnout pod 20 st.C, snese i 45 st.C, zálivka bohatá, pravidelně přihnojovat.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.235.79 (?), 20.12.2007 11:56

Mám úplně stejný problém, listy od druhého dne hnědnou, ale bydlím v paneláky, takže žádný tropický skleník - a tím to bude. Zdravím ostatní pěstitele Liby

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.213.32 (?), 17.1.2008 11:53

Dobrý den. Mám stejný problém. Nyní mám palmu už celou suchou, na kokosu fleky nemám a tak pořád doufám, že ji zachráním. Přemýšlím, že ji celou uříznu a nevím zda vyrazí znovu. Nemáte někdo radu?

Připojit reakci

Kokosová palma

bucko (47) - xxx.xxx.225.4 (?), 17.1.2008 16:08

Bohužel ji asi nezachráníte. Pěstovat tutu palmu v bytových podmínkách je téměř nemožné. Potřebuje velmi vysokou vzdušnou vlhkost. Od prodejců je to jen takový chyták.

Připojit reakci

nesouhlas v nemožném pěstování

host - xxx.xxx.117.119 (?), 1.2.2008 13:05

Nejsem si jist, jestly je správné tvrdit že to nejde. Všechno jde když se chce!i já mám bytové podmínky na pěstování této palmy a nemohu se shodnout na názoru že uhyne. Úspěšně ji pěstuji již několikátým rokem, můj fígl je rosit každý den ne jenom listy a ořech ale i stonek, prostě celý kokosovník orosit, pak už bude kokos správně měkký a rostlina poroste dál a dál.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.172.144 (?), 12.2.2008 21:56

naprosto stejný problém a taktéž odchází, máme 2 a obě takto dopadly, hnědé fleky na listech, používáme kristalon cca 1 za měsíc a nic, asi se odeberou do věčných lovišť)))

Připojit reakci

bucko (47) - xxx.xxx.198.2 (?), 17.2.2008 9:30

Pokud jste přečetl pořádně, netvrdím, že to nejde, ale že je to velice obtížné a téměř nemožné zajistit vhodné prostředí v bytových podmínkách. Nějakou dobu se to může i dařit, ale většinou to po nějaké době končí špatně, a proto není vhodnou pokojovkou. Přeji hodně úspěchů v jejím dalším pěstování. Josef Bučko

Připojit reakci

nesouhlas v nemožném pěstování, i s otázkou

host - xxx.xxx.117.119 (?), 19.2.2008 22:55

Ale jo se omlouvam, jenom sem z toho rychlého úsudku usoudil že to všem vymlouváte. A i když možná z mího příspěvku de usoudit že mi je nejmíň padesát a pěstuju palmy celej život, tak to tak vskutku není! je mi fakt málo ale pěstuju palmy mooc rád, a vlastně i tímto se chci zeptat jestly tu mojí velkou kokosovou palmu můžu šoupnout v léťe do skleníku, tam je přece jenom větší teplo i pěkně vlhko, ale přece jenom je to obyč zahradní skleník. Tak jestly to bude dělat dobrotu, přece by byla sakra škoda o ní přít.

Připojit reakci

nesouhlas v nemožném pěstování, i s otázkou

host - xxx.xxx.116.7 (?), 29.4.2008 14:28

jestli je měkké i, ale i tak hodně úspěchů!

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.59.191 (?), 5.10.2009 11:02

Stím nesouhlasím, mi ji máme doma v chladnějším pokoji a už je tak velká že nevíme kam ji šoupnout. a to nemá ani velké teplo ani vlhko a zalíváme ji jenom když si vzpomeneme. je to úplně nenáročná rostlina.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.87.246 (?), 16.2.2008 23:04

dnes jsem dostala tuto rostlinku a hledala sem tu rady jak se o ní postarat a koukám že mi na 99% uhyne a to je škoda snad budu mít štěstí. Neměl by jste nikdo nějakou užitečnou radu díky šarik

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.83.71 (?), 17.2.2008 11:09

Já sem si koupila včera jednu kokosovou palmu mněří 1,5 m, tak uvidím jak poroste. Mam doma ještě jednu ta je ale malínka a tu mam asi rok a roste pěkně a jen  jí občas zalijí a roste, tak snad si ta velka vezme příklad a budou jí ty podmínky stačit.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.4.94 (?), 24.2.2008 15:59

Dobrý den, jako všichni, i já bych potřebovala poradit ohledně mé kokosové palmy, kterou jsem teď dostala. Po přečtení všech příspěvků jsem smutná, že mi asi uhyne a že nežiji někde na Kostarice, kde se jim daří výborně. Chtěla bych se zeptat, zda mi někdo může poradit, jak často ji mám zalívat teď v době od únoru do léta, jak často kropit, zda tedy opravdu kropit celou palmu včetně ořechu, právě jsem to rychle udělala, jak často ji hnojit. Jinak ji mám v obývacím pokoji, snažím se, aby měla dostatek světla, s tím provětráváním je to obtížné, četla jsem že nemá ráda průvan, měla bych tedy jen třeba na chvíli otevřít okno? Předem moc děkuji za cenné rady, jsem absolutní laik a nechci o ni tak brzy přijít... Eva

Připojit reakci

pro evu :-)

host - xxx.xxx.117.119 (?), 24.2.2008 23:48

nestrácejte naději tím že většině lidí se ji nedaří pěstovat, správným přístupem vám vaše palma bude jistě dělat jen radost. Asi nejdřív by ste měla začít zálivkou, ta spočívá úplně nejlépe v dešťové vodě nebo aspoň v destilce, tvrdá voda z vodovodu zcela účině totiž likviduje lůno palmy a to je kokos. Teď přes zimu stačí dvakrát do týdne nalít do misky tak centimetr vody, v létě zalívám každý den, to pije jak prokopnutá,pak určitě nezapoměňte minimálně každý den rosit vše co roste nad hlínou(kokos, stonek ze všech stran a listy i ze spoda),já rosím několikrát denně a hlavně kokos který je i napohmat měkký,s hnojením si do léta nedělejte vrásky, ale v létě jednou za čtrnáct dní palmě přilepšete tekutým hnojivem pro palmy, s tím průvanem to taky neni tak řidký,i v kostarice fouká občas vítr(a to i pořádnej)takže když budete v příjemných teplotách nad dvacet stupňů pravidelně větrat vaše palma vám to rozhodně nebude mít za zlé ba naopak.Světlo je samozřejmnost,čím více tím lépe, ale pozor na průdké letní sluníčko, to mladé listy bez omylu spálí. Jinak kdyby ještě nějaký problém, tak sem tu skoro každej den, stačí napsat

Připojit reakci

pro evu :-)

host - xxx.xxx.1.3 (?), 25.2.2008 12:48

V neděli v Receptáři byl odborník přes pokojové květiny, měl právě s sebou i kokosovník, říkal, že palma má minimum kořínků, že hlavně  čerpá živiny z toho kokosu, chci se zeptat, když je pěstujete už několik let, zda-li  ten ořech přirůstá (zvětšuje se) nebo časem úplně zmizí, když z něj rostlina žije? Děkuji.

Připojit reakci

receptář

host - xxx.xxx.117.119 (?), 25.2.2008 13:20

Kokos se nezvětšuje, to se pouze zvětšuje rostlina, a až bude mít na tolik vyvinutý kořenový systém tak kokos sám odpadne a rozloží se, to se děje zhruba okolo pátého roku života rostliny.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.59.191 (?), 5.10.2009 11:07

Dobrý den nevěšte hlavu mi ji máme už několik let je nenáročná, máme ji dokonce v chladném pokoji v šeru a zalíváme ji jenom kdž si vzpomeneme. tak na  to tak černě nekoukejte.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.176.8 (?), 6.11.2009 17:58

Dobrý den. Mam kokosovou palmu 15 roku a velice dobře se jí deří. Bydlím v paneláku, ale pro její velikost jsem ji musela dát na chodbu.palma chce zalévat do misky.jen malinko ke kokosu. V zime zalévám jednou týdně v létě často a dost hnojim.palmu nepřesazuji už asi šest roku jen dosypu novou hlínu. Je krasna a nenaročná.doporučuji ji všem, kdo nezalévají tak často květiny.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.4.94 (?), 25.2.2008 22:33

Moc děkuji za velmi užitečné rady! Zatím je kokosový ořech tvrdý, snad časem rosením změkne. Budu Vás informovat o životnosti své palmy...

Ještě jednou moc děkuji! Eva

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.4.94 (?), 22.3.2008 14:05

Chtěla bys se ještě zeptat, jak docílím měkkého kokosového ořechu. Snažím rosit palmu i kokos, ale ten je pořád tvrdý... Spodní listy palmy jsou už hnědé, ty ostatní se ještě drží, ale jako by se krabatěly... a to taky nevím, čím to je... Prosím poraďte...

Moc děkuji, Eva

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.87.246 (?), 23.3.2008 8:47

ahoj všem 16.2 jsem vám psala, že sem dostala tuto palmu.Musím říct že podle toho co sem tu četla sem čekala, že mi do týdne pojde.Ale neztrácela sem naději.Palmu sem hned po přivezení přesadila do většího květináče a jelikož bydlíme v baráku kde je věčně zima, tak zaujala čestné místo v koupelně musím říct že se jí tam velmi líbí.Ještě sem ani jednou nepřihnojovala a palma nevypadá, že by strádala.Takže každý kdo si kytičku pořídíte nezoufejte.Ukažte, že jí máte rádi a ona to ukáže vám přeji mnoho zdaru při pěstování Šarik

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 21.4.2008 17:47

ahoj šaryk, jenom jsem tě chtěl upřesnit, že si 16.2 psala o tvém novém kokosovém přírůstku do rodiny a dvacetsedm dní na to si psala jak se tvoje palma dobře odvděčila, ale tajemství netkví v dobré péči ale v tom že kokosová palma má dvou měsíční odezvy. Teda abych to u přesnil, dam příklad: když kopneš do citlivky (myslim tim tu kytku)tak do dvousekund je po ní. Ale když kopneš do kokosovníku, tak si ty dva měsíce bude krásně nerušeně vegetovat a až pak chcípne, nebo až po těch dvou měsících zjistíš v čem si udělala chybu, jako já s mím prvním kokosovníkem přes zimu mi došla dešťovka a já asi týden zaléval vodou z vodovodu, zhruba ty dva měsíce se absolutně nic nezměilo v jeho růstu až teď, se kokos orosil přebitečným minerály z naší vodovodní sítě. Tak jenom doufam že sem nezareagoval pozdě na tvůj příspěvěk

Připojit reakci

měkký kokos

host - xxx.xxx.117.119 (?), 23.3.2008 13:50

kokos změkává pouze vlhkostí, tudíš jestly máte pořád tvrdý kokos nezbívá nic jiného než ho uříznout a vyhodit!(dělam si srandu). No jelikož je to i pravidlo pro zdravý růst, tak ještě mohu poradit: sedněte si k televizi dejte si vedle sebe palmu a do ruky rozprašovač a každý 3 minuty na kokos stříkněte vodu po dobu jedný hodiny. Měl by změknout na totata, a když potom někdy déle stříknete na vrchol kokosu třeba jen kapku vody, tak by se měla vsáknout-to je znamení že je jakžtakž správně měkký a propustný

Připojit reakci

To jsou tedy vyhlídky

host - xxx.xxx.222.156 (?), 20.4.2008 22:50

Je tomu teprve pár hodin, co jsem tuto krásnou rostlinku, tedy spíše dřevinu obdržela od své sestry k narozeninám. Bohužel, jak tak vidím vaše reakce, dalších mých narozenin se asi nedožije. Budu zalévat, kropit, osvěžovat, zahřívat a kdo ví co všechno, aby mi vydržela... A kdyby někdo přišel na nějaký 100% účinný fígl, jak o kytinku pečovat (nemyslím tedy kropit ji u televize co 3 minuty během hodiny: D) dejte prosím vědět.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 21.4.2008 17:55

tak hnědý listy ofikat, a stou krabatělostí to je horší, nevím úplně přesně proč to vzniká ale vím že to je nějaká kombinace sluníčka a vody, ale nevím v jaké kombinaci, jestly mokré listy popálilo sluníčko, nebo na čerstvě popálené listy přišla voda, každopádně jestly je palma zdravá a má dobré podíky k růstu tak znova obroste novýmy a odolnějšími listy

Připojit reakci

Kokosová palma

miroslava (5) - xxx.xxx.54.112 (?), 29.4.2008 16:42

dobry den.

ja sa teda tiez chcem do tejto diskusie pripojit. ako mnohi z vas, mam tiez novy prirastok do mojej zbierky kvetin. je to, ako inak, kokosova palma. mam ju sice este iba mesiac (takze asi pre niekoho este malo kedze jej "inkubacna doba" podla toho co som tu citala je 2 mesiace) ale aj tak sa jej relativne dobre dari... teda aspon si myslim. rosim ju skoro kazdy den, celu rastlinu, a polievam ked trosicku preschne substrat aby jej zas nehnili korene, hnojivo este nedavam ale kazdu chvilu sa chystam s tym zacat, a obcas si s nou aj pokecam aby sa nenudila. inak aby som jej zabezpecila aspon aku - taku vlhkost okrem toho ze ju rosim, postavila som ju na podkvetinac s kamienkami kde je vzdy voda na vyparovanie. takze dufam ze jej to aspon ako tak vyhovuje a ze aj o mesiac tu budem moct takto vysmiato pisat ze sa jej dobre dari.

zatial sa teda vsetci majte dobre a vela stastnych chvil pod kokosovou palmou vo vasej obyvacke s pinacoladou v ruke 

ps: este jedna info - pestujem ju v bytovych podmienkach

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.12.220 (?), 6.5.2008 17:16

Dobrý den,

mám doma kokosovou palmu 3 dny. Chtěla jsem se zeptat zda ji mám přesadit nebo nechat tak, jak jsem ji koupila. A jak je to se zaléváním? Každý den do hlíny nebo přes kokos? Moc díky za odpověď.

Andrea M.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 7.5.2008 16:29

nic nepřesazujte, kokosová palma je velmi náchylná, zvlášt takhle zkraje co ji máte.Jestly ji prostě musíte mermomocí přesadit, udělejte tak nejmíň za rok i více! Zalévejte klidně na kokos, palmě to rozhodně nevadí

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.12.220 (?), 9.5.2008 22:22

Děkuji za odpověď. Nyní ji rosím každý den, ale ještě nevím, jak často zalívat. Zda obden nebo každý den. Byt máme na jižní stranu, takže je tam přes den nyní tak 27 - 28 stupňů. K večeru ji vytáhnu na balkón a rosím.  Zalévám odstátou vodou. Zatím vypadá pořád stejně. A jak je to prosím s hnojením? Ještě jednou moc děkuji za odpověď.

Andrea M.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 13.5.2008 17:45

jo aha, to mi ušlo. Teď ještě zalévejte ob den, aby v mističce měla do 1 cm vody. Měla by to spolehlivě vychlepstout. Až zažátkem práznin kdy je běžně 30 stupnů deně, ji zalévejte každý den, to i sama poznáte, protože to hned do sebe kopne. A jestly na ní paří sluníčko, časem schodí listy. Ale snad nebude důvod aby hned nanarostly nové a odolné vůči sluníčku. Já sem to taky tak udělal, a teď nemám problémy s fleky na listech, protože jsou opravdu hodně odolné. Důvod proč schazují listy jsou většinou, že nejsou na přímé sluníčko zvyklé, obchodníci je pěstují pod bílímy foliémy a dodávají rovnou na pulty do obchodů pod umělé světlo. Nebo do menších prodejen kam i třeba sluníčkou svítí, ale než si palma zvykne někdo si ji koupí

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 13.5.2008 17:53

jo a na hnojení sem taky zapoměl! no jestly máte tu palmu krátce, tak jí hned nemusíte hojit, stačí začít v létě, a jednou za čtrnáct dní jí zalít (ne na kokos, jen na hlínu) tekutým hnojivem na palmy. Jak ředit je na obalu. A stačí jí prolít aby voda protekla do misky a zbytek vylýt jinam, jestly do misky protoče minimum, můžete i nechat. Jiný druhy hnojiv nedoporučuji (kravské, slepičí,nebo kristalon plod a květ) nemaj už tak dobré složení látek k výživě. Hnojivo se dá koupit snad všude, já ho pořídil v obi

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.12.220 (?), 14.5.2008 14:34

Mockrát děkuji za odpověď. Budu se snažit, aby vydržela. Nedávno se mi udělal stejný flíček, jaký je na fotce nahoře - jen je ještě malý. Snad to nebude nic hrozného. Ještě jednou děkuji a kdyby se něco dělo, určitě se zase poptám.

Andrea M.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.208.159 (?), 23.5.2008 9:55

Dobrý den, máme asi 3 týdny kokosovou palmičku, je umístěna u okna, zalévám ji 1x týdně a 1x za 14 dní ji hnojím standartním hnojivem. Bydlíme v paneláku, takže tepla je tu hodně. Pochopitelně chci, aby palmička vydržela co možná nejdéle. Porad´te, prosím,co bych měla udělat pro její zdárný a radostný a hlavně dlouhý život. Děkuji Vám Monika

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 23.5.2008 21:32

čau mončo, myslím ne vlastně vím že naprosto na to samé sa ptala už jedna paní nahoře já sám jsem jí odpověděl. Ale podle toho co jste uvedla, myslím že vám palmyčka vydrží dlouho, nezapomeňte pravidelně rosit, hlavně kokos nebo ztvrdne a palma už nebude moct růst.

Jen tak pro zajímavost, budu někdy na konci léta, kdy dostavím zimní zahradu, sázet do zemně kokosovou palmu. Doma mě už přerůstá, tak jsem jí vykopal díru v zahradě. A zasadím jí tam natrvalo

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.208.159 (?), 24.5.2008 8:26

Dobrý den, děkuji Vám za odpověd´. Chtěla bych ještě vědět: budu - li palmičku denně zalévat, zda z ní neudělám "bahenní rostlinu", byla bych nerada, kdyby mi místo uschnutí shnila. Přeji Vám taktéž hodně úspěchů v pěstování palem. Monika 

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 24.5.2008 16:43

to se taky dá uhlídat, je lepší ji zalévat třeba ob den, já to dělám tak že dokud nevypije to co má v misce tak nedostane novou! ale i vobčas se mi stane že ji dám tolik vody co jindy ale přesto si ji několik dní nevezme, v tom případě vodu z misky okamžitě vylít! a i když by se to nemělo stávat, tak nevadí když vyschne substrát, měl jsem prekérku po vánocích kdy mrzlo a nebyla dešťovka, a destilka taky ne, a celý týden neviděla ani kapku. Teda po sedmy dnech viděla, ale z vodovodu a taky se mi kvůly tomu obarvil kokos. Jestly se palmě bude dařit tak odpustí pár chyb. A abych odpověděl na otázku, bahení rostlina by se vám ztoho mohla stát to vám ale dřív odejdou listy než kořeny

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.19.132 (?), 3.7.2008 12:31

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak vypěstovat kokosovou palmu od semínka (lépe řečeno od ořechu)? četla jsem v odborné knize, že je nejlepší ořech do půlky ponořit do teplé vody, udržovat teplotu a množství vody, ale jak dlouho? po jak dlouhé době zasadit do hlíny? poraďte prosím

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 3.7.2008 13:00

kokosový ořech se přelije hodně horkou vodou,60-80 stupňů, nechá se ve vodě tak do půlky a klíčí po 4 až 8 týdnech, jakmile bude znát klíček můžete zasadit do květináče

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.218.250 (?), 6.7.2008 19:18

Zdar pěstitelé. mam kokosovou palmu koupil sem ji za 300Kč v Příbrami v luxusním zahradnictvý. Dal jsem si ji k babice do baráku protože má jeden pokoj kde je velké vlhko což ji asi prospívá ale na kokosu se udělali šedé fleky a na listech také malé hnědé fleky co s tím? A spodní list začíná hodné schnout a hnědnout a ostatní ne to bude asi normální.Mám ji už skoro 3 měsíce a ona výbec nepovirostla je to ím že stvrdnul kokos? Ale v tý místnosti se furt větrá je tam průvan já furt na to nadávám ale to je zbytečny vadíto? Děkuji za každou odpověď s pozdravem Michal

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 7.7.2008 16:37

Dobrý den, pokud průvan neni intenzivní,(ve dne v noci) tak to nevadí. Schnutí spodních listů je normální jev. Velmi pochybuji že by ste měly v místnosti 70% vlhkost, za další berte v potaz že koksová palma je velmi náročná na světlo, potřebuje až 3000 luxů denně, což v domácích podmínkách nejde zajistit, ale tesně u jižního okna dokáže žít. Fleky na listech se dělají s přelití, s příliš velkého chladu(pod 18 stupňů),s nedostatku světla nebo poškozením kořenového balu. Pokuste se vyhnout těmto chybám vyhnout

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 7.7.2008 20:47

samozřejmně jsem měl namysli kokosovou palmu, poněvadž koksová palma neexistuje

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.178.103 (?), 8.7.2008 19:25

Zdravím všecky,

zasadím-li do hlíny kokosový ořech - vyklíčí mi? nevíte?

A kdyby ano, je třeba ořechu čerstvého anebo to může být ořech od Vánoc?

Děkuji za odpověď :-)

Mirka

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 9.7.2008 23:13

Ahoj mirko, kdyby to šlo tak snadno jak to chcete udělat vy, nepotřebovaly by se obsáhlé návody pro pěstitele. Neviklíčí, a od vános už bude ve vnitř plesnivej

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.76.122 (?), 10.7.2008 3:56

Ke klíčení potřebuje teplo, tak 30°

Celý vnitřek se přemění na klíček a ten pak vyrazí jednou z dírek.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.7.119 (?), 7.8.2008 19:01

Koupil jsem palmu v Tescu.Mam ji uz skoro rok a stale roste.Orech i listy pravidelne rosim a palmu mam v byte u okna smer jihovychod.Vlhkost se da celkem dobre zajistit ultraszvukovym zvlhcovacem vzduchu.Stoji kolem 600kc a ma minimalni spotrebu.Mam jej asi metr nad palmou a jde z nej na listy i orech cely den slaby proud studene pary.Diky tomu je v okoli rostliny stale 70 % vlhkost.Rostlina uz ma 150cm.Jen se bojim ze pokud bude dobre rust, tak se mi nevejde do obyvaku.Doporucuji tedy zvlhcovac vzduchu.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 9.8.2008 2:16

no, ultrazvukový zvlhčovač je opravdu dobrý. Bohužel má jednu nevýhodu a to že má omezenou životnost. Pak se musí koupit nový, nebo šikulové si vymění keramickou destičku samy. I já jsem ho používal, do té doby než mi ho palma přerostla. Za měsíc to bude rok co mám svou palmu, a ze 140 cm mi vyrostla na 190 cm, před třema měsíci jsem ji musel přesadit, protože mi spodní kořeny vytlačovaly celou palmu ven, roste dál jako kdybych jí ani nepřesadil. Před nedávnem jsem sem i psal že ji plánuji přesadit do země do zimní zahrady, ale z toho nakonec padlo jelikož jsem zjistil že nedokážu zajistit celoroční teplo, takže se palma bude v zahradě jenom letnit a na zimu ji namáčku někam do baráku, i to se může stát zrovna vám

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.7.119 (?), 9.8.2008 11:50

Je fakt ze uz mam zvlhcovac novy.Zhruba po roce mi uz jeden vypovedel sluzbu, ale zarucni lhuta je 2 roky.V obchode mi jej bezplatne vymenili.Takze vinou vyrobce muzu mit teoreticky kazdy rok zvlhcovac novy.

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.227.147 (?), 29.8.2008 12:59

Dobrý den, mám koupenou před 14dny kokosovou palmičku a pochopila jsem to správně, že ji tedy nemám zatím vůbec přesazovat? až po delší době. A kokos má byt měký. Jenom mám dotaz, jak často ji zalévat. Vím, že v létě každý den, ale jak poznám, že bych zalévání měla zmírnit?  Prosím poraďte. Je to krásná rostlinka a nechci o ní přijít. Děkuji Betty

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.117.119 (?), 29.8.2008 17:38

Pochopila jste velmi dobře, nepřesazovat. A když tak až na jaře. No jak často zalévat, až vypije to co má v pod misce tak zalít znovu

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.12.220 (?), 12.9.2008 13:08

Dobrý den,

už jednou jsem zde podávala dotaz a odpovědi jsem se dočkala velice rychle :-), proto se zde znovu vracím a sbíram rady.

Palmičku jsem dostala v březnu nebo dubnu - nepamatuji si to přesně. Rosím ji skoro každý den (někdy jeden den vynechám). Palma krásně roste, mám nové veliké 4 listy a teď se klubou další 2 :-) A hodně povyrostla.

Nedávno jsem si všimla, že se mi na kokosu udělala prasklina :-(Nevíte čím to může být? Jestli mám ještě více rosit kokos? Nebo ho jak jsem četla výše - sednout a dát si práci s tím, že hodinku budu rosit co 3 minuty ať pořádně změkne. Snad ji ta prasklina neuškodí, to by mě hodně mrzelo, protože jak to tak vypadá, docela se jí u nás doma líbí :-) Mám ji v obýváku u balkónových dveří - jižní strana.

Předem děkuji za odpověď.

Andrea M.

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.117.119 (?), 13.9.2008 13:34

dobrý den paní andreo

Ta prasklina není nic škodlivého, myslím že to je i důkaz že se vám jí daří udržovat krásně zdravou. Prasklinu mám taky na kokosu a ne jenom jednu, časem se vám budou dělat další, to už patří k přirozenému růstu. Docela mě ale zaráží rychlost růstu nových listů, protože takhle rychle aby rostly nové listy je s přinejmenším rarita. V bytových podmínkách většinou přirostou tak 4 listy, ale za rok! tak nevím co si o tom mám myslet. Nechci vás strašit, nebo vám závidět a zkazit vám náladu. Ale řekl mi to jeden velmi zkušený pěstitel už před hodně dávnem a mě se to jenom potvrzuje-a to že je lepši když rostlina roste souměrně pomalu a zdravě, něž rychle a nekontrolovatelně. Vím že to neděláte naschvála ani to nějak neovlivníte, to bude mít spíše ta rostlina zafiksováno v kořenech-růst rychle. A jak to máte s třepením a trháním listů?už se člení nebo pořád jsou srostlé?Jsem opravdu zvědav jak vám poroste přes zimu, pravidelně nás informujte a klidně se zaregistrujte a vložte foto na ukázku! zatí naschle

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.218.250 (?), 13.9.2008 18:35

Mám doma koosovou palmu sou na ní celkem dva listy a jeden roste u prostřed a oba listy velky hnědnou. je to normální?

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.117.119 (?), 13.9.2008 21:22

ne neni, dva listy je málo pokud se z toho rychle nevzpamatuje tak uhyne. Hnědé skvrny sou příčinou špatnou péčí, nebo jinou fyziologickou poruchou (škůdce, plíseň,přemokření, spálení,nachladnutí). Pokud chcete vědět příčinu, tak nestačí napsat že máte hnědý listy

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.12.220 (?), 16.9.2008 7:41

Dobrý den,

tak jsem zjistila, že jsem to špatně napsala :-) Listy mi vyrostly dva a roztřepily se (každý se na konci rozdělil na dva) a nyní mi roste třetí list (takže mi vyrostly 3 listy za 5 - 6 měsíců). Ale moc jste mě potěšil, že ta prasklina není nic špatného, ale právě naopak. Ještě jsem ji ani nehnojila, nevím jestli to mám dělat, když se jí daří. Ale včera jsem zjistila, že mám problém s rošením. Vždycky jsem ji dala na balkón a celou ji orosila. Ale teď je venku dost zima, tak se bojím ji tam dát, aby "nenachladla". Přenesla jsem ji do koupelny, ale to taky pořád asi nepůjde, protoze je dost velká a široká. Zase když ji budu rosit v obýváku, bude celá plovoučka mokrá, stěny taky orošené :-(Rosím ji dost :-) Nebo bude stačit teď přes zimu rosit jen kokos? Asi né, že? Jinak ji rosím úplně celou.

Určitě se zaregistruju a pošlu fotky :-) a dám Vám vědět, abyste se mohl kouknout :-)

Mějte se hezky a děkuji za odpověď.

Andrea M.

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.117.119 (?), 16.9.2008 22:56

no teď už radši nezačínejte hnojit, teď před zimou u je pozdě. Na balkon ji rozhodně nedávejte, kokosová palma nesnáší teploty pod 18 stupňů. No a s tim rosením to budete mít asi těžké, já sem třeba si zařídil byt podle kytek takže můžu zalévat i kropáčem a téměr bez následků. Je to na vás jak s ní naložíte, jestly dáte přednost každodenímu tahání-ale zase s dobrýmy výsledky. Nebo na ní budete nuceně dlabat-ale zase musíte počítat s komplikacemi. To třepení listů, jsem myslel jestly vám začínají od řapíků praskat a růst vám ty dospělácké proužkaté listy jako znáte z obrázků. Ty miminkovské dělené na dvě půlky jsou běžné, ale když se vám začnou trhat na proužky to už bude rarita-moje palma patří mezi ty rarity

Připojit reakci

Dotaz na kokosovou palmu

host - xxx.xxx.90.94 (?), 27.8.2009 19:39

Dobrý den, dostala sem kokosovou palmu a nevím nic o její péči v obchodě kde byla koupena i jiném zahrádkářství mi radily palmu moc nezalévat a tady se dočítám zcela něco jiného.Radily mi nechat ji na sluném mistě a jen občas zalít kokos mám taky jěště tvrdý.Takže jestli dobře chápu tak každý den zalévat a rosit i ten ořech?Je to krásná kytka tak bych o ní nerada přišla.Všem děkuji za odpověd Sandra

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.79.60 (?), 4.10.2008 14:29

trvanlivost kokosovej palmy v byte! = trvanlivosti rezanych kvetov + nejakych par tyzdnov navrch :-)

Hugo

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 5.10.2008 19:11

to že nejde vám v bytě, ještě naznamená že nepůjde nikomu

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.118.227 (?), 29.11.2008 17:03

dobry den, mam jiz 2 roky kokos.palmu, roste mi pekne, ale nemam ji v kokosu.ted bych si ji chtela presadit, v kkosu prece jen vypadalip.Poradte mi, jak to udelat.Orech jsem si koupila.diky.Hladova Lady

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 29.11.2008 18:56
Já to nějak nechápu. Tak máte kokosovou palmu nebo nemáte kokosovou palmu? A na co potřebujete kokos když už zřejmně máte kokosovou palmu? Nebo máte kokosovou palmu, ale bez kokosu? V tom případě to asi nebude kokosová palma. A když už chcete přesazovat, tak na jaře. Stačí vyjmout rostlinu a dát jí do většího květináče s rašelionu a pískem, k ní si pak můžete zahrabat kokos, ať vypadá líp.
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.108.137 (?), 30.11.2008 17:44

Dobrý den,

psala jsem zde již několikrát a pokaždé jste mi dobře poradil :-)

Teď mám takový problém. Celá palma i s kokosem se mi nějak zvedá z květináče, asi se jí hodně rozrostly kořeny, protože mi na dvou stranách vyčuhují dost silné kořeny. A kokos už skoro ani není v hlíně jak ho ty kořeny zvedají (na jedné straně není v hlíně vůbec). Proto jsem se chtěla zeptat, zda ji můžu dát do většího květináče a přisypat hlínu (zdá se mi, že jste psal, že se to může dělat spíše na jaře).

Psala jsem Vám, že mi i docela rychle rostou nové listy (od dubna nebo května tohoto roku mi dodnes narostly 4 nové listy). Rosím pravidelně a zalévám o trochu méně než v létě.

Doufám, že jsem to popsala zřetelně :-)

Předem děkuji a těším se na odpověď.

Mějte se hezky

Andrea M.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 30.11.2008 18:44

Jo aha, to jste se měla podepsat rovnou jako Andrea M, a ne Hladová Lady! Podle čísel vás nepoznám. Tak to se omlouvám za menší aroganci, ale po předešlích zkušenostech na jiných tématech, se mi nikdo nemůže divit. Jo to jsem rád že se vaší palmě daří! A přesadit bude nutné - můžete i teď, ale musíte dodržet následující faktory: Vyjmout rostlinu z květináče tak, aby jste žádným způsobem nezasáhla do kořenového balu. Pak musíte strykně dodržet stejnou teplotu nového substrátu jako měl kořenový bal v momentu přesazování. Zvolte optimální nádobu aby měla stejné množstvý nového substrátu po stranách a pod sebou. Zalít až náslefující den, a hnojit až na jaře. R.M

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.108.137 (?), 30.11.2008 21:48

Dobrý večer,

ten dotaz, co psala "Hladová Lady" jsem nepsala já :-) Asi jsem špatně přidala můj příspěvek (vždycky kliknu na Přidat reakci). Ale můžu Vám říct, že napsala velice zvláštní dotaz ohledně kokosové palmy :-)))

Určitě dodržím "pravidla", co jste mi napsal. Ona se mi už chudáček pomalu převrací. Ještě bych se chtěla zeptat, jakou hlínu mám použít.

Pak písnu, jak jsem dopadla a konečně ji už vyfotím a přidám odkaz.

Ještě jednou moc děkuji.

Andrea M.

Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 30.11.2008 21:56

No já už to radši rozebírat nebudu kdo je kdo, mam v tom bordel. Substrát se doporučuje težší a propustný (jíl s pískem) ale to zase nedoporučuji já. Protože jakmile smícháte jíl a písek, vznikne vám kuchyňská houbička co nasaje vodu a už nepustí. Takže radši zvolte rašelinu nebo substrát pro pokojovky a písek (1 : 1). Opravdu se toho písku nebojte, jen si vemte kde roste v domovině, třeba jen v písku! A fotku určitě zašlete, já jí klidně přidám též

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.108.137 (?), 7.12.2008 14:29

Dobrý den,

dneska konečně přesadím palmičku jak jste mi radil. Substrát pro pokojovky a písek mám již v obýváku přichystaný od včerejška (aby měl pokojovou teplotu). Ráda bych se ještě zeptala - dva úplně spodní listy jsou takové škaredé (jsou na nich hnědé skvrnky a jsou takové nažloutlé, konce mají suché). Četla jsem, že je to normální pro ty spodní listy a že se mají odstřihnout. Vy mi vždy dobře poradíte :-). Myslíte, že je mohu tedy odstřihnout, abych ji nějak tím neublížila?

Děkuji za radu a přeji přjíjemný den.

Andrea M.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 7.12.2008 15:59

Ano, spodní listy časem ocházejí. Určitě je dobré je odstřihnout, ale počkejte až celé zhnědnou, aby až je budete odstraňovat,  jste nestřihla do zelené části rostliny. Vždycky se odstraňují plně odumřelé části. Mě odumřely asi po roce a rozhodně mi neschází:-)

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.108.137 (?), 9.12.2008 7:57

Dobře, já je tedy odstřihnu až zhnědnou úplně. Už jsou takové žluté, tak snad půjdou brzy pryč, protože nejsou vůbec hezké.

Díky moc a určitě se brzy zase objevím.

Mějte se hezky.

Andrea M.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.205.181 (?), 29.1.2009 15:04

Mám doma kokosovou palmu, už skoro půl roku. Všude píšou, že v bytě nepřežije. Rosím třeba i 5x denně listy i kokos, do květináče moc nezalévám, hlína je pořád vlhká od rosení a zatím se jí daří. Roste i nový list. Kokos je ale pořát tvrdý, i když tak často rosím. Někde jsem četla, že pokud kokos nezměkne, tak ta palma do 2 let uhyne.  Poradíte co s tím kokosem?

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 29.1.2009 17:43

Dobrý den, prakticky máte pravdu. Není to sice pravidlo, ale pokud kokos dostatečně nezměkně, tak bohužel. Já můžu jenom poradit to pravidelné rosení kokosu, ale pak jak říkáte že pravidelně rosíte a říkáte že kokos je pořád tvrdý, tak je kokos už dostatečně měkký!!! Zase si nepředstavujte že kokos změkně jako houba. On bude pořád tvrdý, ale když ho zmáčknete prstem ucítíte jakoby jste se tím prstem trošku promáčknul tou slupkou.

Po přestěhování do zimní zahrady, jsem rosení opustil a s kokosem problém už nemám, palma roste sama. Já ji jen zalévám a hnojím. A občas pomůžu nějakému listu s třepením

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.205.181 (?), 30.1.2009 8:02

Dobrý den, děkuju za radu, bohužel mi ale připadá, že je ten kokos pořád stejně tvrdý jako když jsem tu palmu koupila. Ale když ho rosím tak je za chvilku úplně suchý, takže možná, že je propustný dost. Fakt nevím.

Rosím a zalívám odstátou vodou z kohoutku, někde jste psal, že se má rosit jen dešťovkou nebo destilkou. My máme ale měkkou vodu a na kokosu zatím nejsou ani žádné fleky a to už ho mám půl roku. Tak doufám, že vydrží. Jo a hnojit mám až na jařě? Zatím jsem nehnojila vůbec.

Terka

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 30.1.2009 19:03

Tak to vám tiše závidím, mít měkkou vodu z kohoutku je sen každého kytičkáře! A ano z hnojením se začíná až na jaře, kdy světla je už habaděj. Buď kupované na palmy, nebo přírodní. Doporučuje se začít močovinou, jako takový start do nové sezony, je na vás jak sní vynaložíte. Hodně zdaru

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.147.138 (?), 31.1.2009 16:52

mám kokosovou palmu skoro 5 let, nijak zvláštní péči jí nevěnuji, ale dostatečně zalévám a v zimě rosím. Stojí v paneláku u okna a topení a skvěle prospívá, zabírá hromadu místa, listy jsou obrovské (bohužel jich udrží jen sedm, ale i tak to stojí za to). Původní ořech je stále u kmene a je tvrdý, zjevně palmě nepřekáží. Jen mám trochu problém s přesazováním a velikostí květináče :)

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 1.2.2009 10:50

A foto by nebylo?

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.79.150 (?), 27.3.2009 11:36

Zdravím,

celý článek jsem nepřečetla, jen začátek, takže nevím, jestli to zde již někdo neříkal, ale asi máme atypický kokosovník. Mamka ho "pěstuje" již přes 7let, možná déle (to to letí), kokos nebyl nikdy měkký a je tvrdý pořád, palma se nezvětšuje, nezmenšuje, nehnědne, zalévá se do hlíny tak dvakrát týdně, pěkně pod kokos.. kdysi jí tím skočila plíseň ze spodu (u hlíny) toho kokosu, ale nějak to neřešila, plíseň rozhrábla rukou. Nehnojeno a nepřesazováno, zaléváno vodou z vodovodu. Když to tu tak čtu, skoro si říkám, jestli není umělý . Ale stojí blízko topení, takže teplo má dost.. je od topení cca 1 metr a naši si rádi hodně zatopěj. Ale v domě mají zase hrozný sucho.. nerosí.. občas stáhne prach z listů.. takže pro všechny - přeji stejnou tolerantní rostlinku :) 

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 29.3.2009 11:34

Tak to je opravdu vitální rostlinka, jen mě napadá jak musí vypadat po 7 letech, kokosovník roste velmi rychle, po sedmi letech může mít i přes 3 metry. Myslím že jste našly ideální podmínky, jestli mají vaši v pokoji hodně kytek, tak rosit ani nemusí, vlhkost se tam udržuje sama. Je mi ale záhadou to světlo, když je ve vysoké teplotě je náročný na světlo.

Kokos nemusí být měkký na pohmat, záleží jak je měkký uvnitř. A když se tedy jak říkáte nezvětšuje ani nezmenšuje, asi sama víte co to věstí. Některé rostliny dokáží vegetovat několik let, než se "rozjedou" to ale není případ kokosovníku. Takže my vám můžeme pouze závidět, že vám tolik let dělá pořád stejnou radost.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.79.150 (?), 30.3.2009 10:19

Já se asi nepřesně vyjádřila.. nejen kokos se nezvětšuje, nezmenšuje.. ale i kokosovník.. vyroste list - uschne list.. dejme tomu, že mohl vyrůst o půl metru max.. za ty leta.. :) Světlo poměrně má - stojí u topení, topení je pod větším oknem, okno na JZ stranu..

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 30.3.2009 21:06

Ne, vyjádřila jste se doslovně. Jen jsem tak konstatoval nahlas. Říkáte, světlo poměrně má, ale víte že kokosovník je jedna z nejnáročnějších palem na světlo? Proto je to taková záhada...

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.205.181 (?), 31.3.2009 15:02

Zdravím, mám otázku.

Máme sice doma mekčí vodu jak jsem už jednou psala, ale protože rosím kokosovník už skoro rok cca 3x až 5x denně nějaký ten vodní kámen se mi na listech usadil takže by mně zajímalo, jestli se to dá z těch listů dostat dolů.

Doufám že jo. Prosím poraďtě.

Díky Tereza.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 31.3.2009 22:10

Tak to jsem ještě neřešil, myslím že to dolu půjde. Pokud to nejde přímo vydrhnout tak bych skusil mýdlový roztok. Bohužel s tím skušenosti nemám, roztok se běžně používá na vlnatky či jinou havěť, já ale používám chemii. Skuste si zagooglovat a najít: mýdlový roztok na škůdce. Vým o několika stránkách kde to je pěkně popsané, ale bohužel odkazy jsou zakázané.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.176.18 (?), 31.3.2009 22:38

Rosení se obvykle provádí převařenou vodou, právě kvůli vodnímu kameni, který ucpává póry listů.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.79.50 (?), 7.4.2009 13:18

Prosba - měli jsme kokosovou palmu. Zahynula nám - přelili jsme jí. Zůstal nám tedy jen kokos v květníku. Chci se zeptat, zda z tohoto kokosu může ještě vyrůst nová palma, nebo je definitivně zničen. Pokud to jde - jak postupovat? Díky za případné rady. Andrea K.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 7.4.2009 16:21

Tak to je vám kokos už na nic, kokosovník není fénix. Já jsem shodou okolností dneska oddělil rostlinu od kokosu. Rostlina je tříletá a už kokos nepotřebuje.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.79.50 (?), 8.4.2009 10:53

Díky za odpověď...

Andrea K.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.210.166 (?), 19.4.2009 19:50

Dobrý den, chtěla sem vás požádat o radu. Dneska sem si udělala radost a koupila sem si kokosovou palmu, ale po přečtení článku sem se zarazila a bojím se abych něco neudělala špatně a o palmu nepřišla. Mám už doma Datlovník a té se daří velice. Chtěla sem se zeptat, když kokosovou palmu dám k jižnímu oknu, které přez léto necháváme celí den otevřené zda jí to nebude vadit a jestli jí mužu zalévat převařenou vodou z kohoutku. předem děkuji za radu.Petra

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.71.41 (?), 19.4.2009 22:19

Dobrý večer:)

přesně dneska jsme si také palmičku s přítelem pořídili v Tescu. Lístky má 4 (2 velké - rozpůlené a 2 malé rostou) a na kokosu prasklinku asi 6 čísel. Ráda bych se zeptala jestli může stát u jihozápadního balkónového okna a jestli převařená voda z kohoutku stačí, protože bydlíme v Brně a tady je docela dost vápenitá, aspoň v Líšni. Také mám cykas a další exotické květinky a těm stačí odstátá voda. 

Děkuji moc za odpověď a taky všem pěstitelům hodně štěstí a trpělivosti:)

Ivča K.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 24.4.2009 23:15

Dobrý večer děvčata :-)

Doporučuji jižní okna i na východ nebo na záchod. Klidně i přímé sluníčko. Čerstvý vzduch je snad to nejlepší co jí můžete dopřát, ale dbejte na dodržování minimální teploty 15 stupňů. Čím více čistá voda, tím lépe! ale pokud jednou zalejete z vodovodu, nic se nestane. To tam výše jak jsem psal bylo zřejmně z jiného důvodu.

Prasklinky nevadí a aspoň se do kokosu dostane lépe voda. Já už kokos u kokosovníku nemám, zabral jsem a zůstal mi v ruce tak ho teď suším jako dekoraci. Členěné listy na dvě půlky mi už dávno nerostou, ale zato teďka bojuju se sviluškama, tak uvidíme. Mějte se

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.55.233 (?), 26.4.2009 20:38

Dobry den,

chcela by som Va spoprosit o radu tykajucej sa nasich dvoch novych kokosovych paliem. Priviezli sme si ich predvcerom z Karibiku, kde sme ich vykopali priamo na plazi. Na nase pocudovanie hoci nad pieskom trcali len 2-3 listky s vyskou cca 10-15 cm, bol dost problem rastlinu vykopat nakolko bol kokos az 30 cm pod zemou v mokrom piesku.  Teraz akurat riesieme do coho kokosaky zasadit, nakolko povodne boli cisto v piesku, po zemine ani raseline tam nebolo ani chyru ani slychu. Preto nas laka ich dat znova len do piesku a kokos riadne hlboko do vlhka. Prepodkladam ze to je iny druh palmy (???) ako tie s kokosom na pode, ktore sa u nas bezne predavaju v hypermarketoch (mame aj taku a Vase rady nam padli velmi vhod), alebo sa mylim? Listy maju rovnake ako tie u nas predavane, kokos maju chlpaty, tie z hypermarketu ho maju holy a hladky. Mate prosim niekto s tymto skusenost?

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 27.4.2009 17:56

Páni! tak to vám závidim! No čerstvé palmy ze země by měly být méně náročné tež ty kupované, jsou totiž velmi mladé a lehko přizpůsobivé. Do písku je dát můžete bez problému, ale doporučoval bych buď ho smíchat se substrátem nebo ho dát do spod do květináče (lehký propustný pro pokojovky). A tak jak budete postupně časem přesazovat do větších a větších květináčů přidávejte víc a více hlíny. To je z důvodu že v písku se moc živyn neudrží (bavíme se o pěstování v květináči). Druh palmy je to naprosto stejný, nenechte se zmást chlupatým kokosem. Neškodilo by i přímo zaexperimentovat a to tak že jeden kokos dáte rovnou do čisté zeminy a jeden tedy do příměsi písku a zeminy. Já osobně si myslím že palmy porostou stejně. Nezapoměňte jim dodávat hodně slunečních paprsků, předpokládám že budou 100% odolné proti UV záření a přímé sluníčko jim neublíží. Se zálivkou to v našich podmínkách nepřehánějte, neměly by stát ve vodě. Tak snad jsem na něco nezapoměl. Tak se pravidelně hlašte jak vám rostou!

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.205.181 (?), 4.5.2009 9:53

Zdravím, chci se zeptat jestli můžu ještě teď přesadit kokosovou palmu. Není už pozdě? Původně jsem to v plánu neměla, ale začíná se v květináči naklánět, je jí už malý. Zajímalo by mě taky, jaký substrát je nevhodnější, mám doma sice substrát na palmy, ale ten se vůbec nepodobá tomu, ve kterém je palma teď zasazena(je pořád v původním z obchodu).

Děkuji za radu Tereza

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 4.5.2009 16:15

Ano, přesaďte i nyní. Ještě bych počkal na víkend, to se má trošku oteplyt. Jinak bych se pokusil neměnit původní zeminu, takže jestli ji máte z krámu jistě bych namíchal rašelinu se substrátem pro pokojovky a určitě i trochu písku.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.205.181 (?), 5.5.2009 14:01

Dneska jsme zjistila, že se v té původní zemině usadily nějaký malý mušky, takže by asi bylo potřeba vyměnit tu zeminu všechnu. Myslíte, že to palmě bude vadit? Nerada bych o ni přišla.

Terka

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 5.5.2009 15:00

To bych neriskoval, měnit původní bal by mohlo mít za následek poškození několika kořenů a i když je kokosovník do jisté míry odolná rostlina, tak na kořeny je děsně háklivá. Jestli jsou to takové ty mušky co létají kolem odpadkových košů, dal by se použít insekticid do zálivky. ale jistě bude nejmoudřejší když se zjistí příčina těch mušek, takhle to vyzní že se líhnou z půdy a něco je musí živit, to bych se při přesazování ujistil že tam není nějaký uhnilý kořínek (čihem), pokud ano tak nůžkami odstranit. Na postřik se zas dá použít celá škála přípravků, myslím že v tom by vám mohly poradit i prodejci (abych nedělal reklamu přípravkům).

Připojit reakci

Kokosová palma

Terka003 (4) - xxx.xxx.205.181 (?), 7.5.2009 11:54

Zdravím, tak jsem včera začala přesazovat kokos. Po vytažení z květináče jsem zjistila, že kokos má opravdu hodně hodně moc kořenů! Původní hlína se stejně z kořenů odstranit nedala, protože kořeny byly fakt všude, skoro to vypadá, že tam ani žádná hlína není. Takže jsem jen novou hlínou obsypala ten bal. Nějakej ten kořínek se při tom sice utrhl, ale pochybuju, že by to rostlině mohlo vadit, má jich jetště hromadu 

Jen jsme neodhadla velikost květináče, takže budu muset přesazovat znova

Doufám, že se mi podaří přiložit foto...

Obrázky:
kořeny
kořeny
moje palma
moje palma
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 11.5.2009 11:55

No krásná, vypadá zdravě. Koukám že byla řádně prokořenělá. Vyděl jsem tedy i více prorostlou zem, ale přesadit bylo letos dobré řešení.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.237.5 (?), 15.5.2009 10:49

Dobry den,

pisala som Vam este 26.4. ohladne dvoch paliem, ktore sme priviezli z Karibiku. Presadili sme ich podla Vasich rad - dali sme na spodok kvetinaca raselinovy substrat a na to piesok - jedna palma ma original karibsky piesok (dotiahli sme ho domov v batozine 5 kg :-)) a druha u nas bezne dostupny piesok, tak teraz cakame co urobia. Snazime sa im nahradit ich povodne podmienky, aj ked to ide v nasej zemepisnej sirke dost tazko, tak aspon pravidelne kropime, vykladame na priame slniecko, ked je teplo. Zda sa, ze jednej zozeleneli listky, povodne boli zltejsie a spalene od slnka. Tak snad preziju, ked sa trosku este pozviechaju, prilozim aj fotky.
 Dakujem velmi pekne za Vase rady.
 Pekny den Vam prajem!

Slavka

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.98.74 (?), 20.5.2009 11:34

Dobrý den, četla jsem si vaše rady a musím říct že jste odborník jak se patří.Proto se na vás také obracím oradu.Koupila jsem si palmu kterou zalévám pravidelně, mlžím,mám ji na slunném teplém místečku, ale přesto se jí nějak nedaří-což mě velmi mrzí. Je taková suchá a hlavní velký list uvadá.Dívala jsem se i na vaše fotečky a vaše palmy jsou vspřímené a vyrůstají s kokosu vzhůru, kdežto ta moje chudinka jako by přez ořech padá, nevíte čím to může být....Hrozně by mě mrzelo kdyby umřela.

Moc děkuji za radu

Jana K.

Připojit reakci

Kokosová palma

Terka003 (4) - xxx.xxx.205.181 (?), 21.5.2009 12:37

Zdravím, tak jsem se konečně dostala ke druhému přesazování kokosovníku. Koupila jsem velikej květináč a udělala jsem razantní očes kořenů. Bylo jich tam hodně a chtěla jsem tu starou hlínu dostat pryč, takže jsem jich musela dost otrhat. No nakonec se povedlo, kokos i kořeny dostaly pořádnou sprchu ve vaně a pak už šla palma do novýho, jen nevim jestli jsem kokos nezasadila moc hluboko  kořeny totiž vyrůstaly i z boku, takže je kokos do půlky v hlíně aby byly všechny kořeny zakryté.

Teď uvidím jak to dopadne, snad jí to neuškodí. Děkuju za všechny rady a budu dále informovat.

Terka

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 21.5.2009 14:07

Dobrý den,

Paní Jano, nejdříve Vás poprosím o fotku (zaregistrujte se, pošlete příspěvek, odešlete a až poté jde přidat fotografie).

Palma by měla i v horších podmínká růst vždycky směrem nahoru, pokud se naklání nebo přepadá mimo svou osu, tak buď zřejmně uhnívá stonek u kokosu, nebo se naklání za světlem. Jestliže odumírá hlavní list a při tom je to ten nejspodnější (nejstarší), tak se nic neděje. Ale pokud je to list třeba třetí v pořadí (např. 2 nejnověšjší), tak buď může být na seznamu nějaký škůdce, palma uhnívá a tuten list je jenom předzvět, nebo se může jednat o nějakou fiziologickou poruchu(noční průvan, přímé sluneční záření,..).

Může to být způsobeno i tím, že palma je jak uvádíte na sluníčku, ale zrovna tuten list je nasměrován přímo vstříc němu a ostatní listy jsou bokem nebo slunce na ně svítí z rubu. V tom případě, je list ožehnutý a odejde. Jestliže z palmy vyráží nové listy a jsou viditelně zdravé, myslím že by se nemělo jednat o nic vážnějšího. Ještě tedy záleží jestli nezačala od spodu uhnívat (měkká na pohmat, vyklá se).

Paní Terezo, doufám že ten razantní očes neznamená že přišly na řadu i nůžky...? Jinak nevadí že je kokos hlouběji, aspoň bude palma stabilnější.

Připojit reakci

Kokosová palma

Terka003 (4) - xxx.xxx.205.181 (?), 25.5.2009 12:22

Zdravím, nůžky na řadu nepřišly, ale jak jsem se snažila odstranit starou hlínu z kořenů, tak jsem jich hodně utrhala, ale nějaký zbyly 

Hlavní asi je, že zůstalo těch přibližně 10 hlavních tlustých kořenů, které vyrůstají přímo z kokosu a ty malinký, který jsem otrhala snad časem zase narostou nový.

Jinak po víkendu, kdy jsme nebyli doma to palma přežila i bez rosení a zatím vypadá pořád dobře, uvidím jak to dopadne.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.218.250 (?), 24.7.2009 17:55

Dobrý den koupil sem kokosovou palmu v květinářstvi a ta pani mi řekla ze po mesici mam zasadit i ten kokos do země je to pravda? děkuji za odpověď

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 25.7.2009 13:00

Jako celý kokos dát pod zem? Ne to pravda určitě není! Mě zase jedna paní v květinářství tvrdila, že Areca catechu je malá kokosová palma bez kokosků.

Kokosový ořech má zůstat nad zemí, přesadit jí můžete, ale leda tak do většího květináče.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.218.250 (?), 13.8.2009 12:11

Dobrý den potřebuji poradit mám asi měsíc kokosovou palmu a list uprostřed který roste nový tak má nasobě pavučinu s hodně malíma bílíma broučkama který jsou menší než špendlíková klavička není to nějaký parazit? a nemůžou palmě uškodit? odstraňuji je každý den a furt se tam objevují dekuji za radu.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.205.181 (?), 17.8.2009 13:56

to by mohla být sviluška, podívejte se na odkaz jestli jsou ti pavoučci stejní, na internetu najdete hodně rad jak se jich zbavit, pokud to jsou ony tak ale musíte ostatní rostily dát jinam než palmu, napadají všechny rostilny v okolí.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.111.97 (?), 21.8.2009 10:57

Kokosovou palmu máem již jeden rok. Stojí na podstavci v obýváku vedle televize, 2 metry od okna... Palmu nehnojím, nepřesazuju, pouze hojně zalévám přes kokos do květináče. A vypadá stále nádherně. Jediné s čím si nevím rady je, že jí nerostou nové lupeny - ale taky zatím žádný nezemřel...

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.21.1 (?), 23.8.2009 11:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu) Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.131.14 (?), 29.1.2010 10:49

Zdravim a mam dotaz. Mam doma kokosovou palmu, uz je to asi deset let. Trikrat se se mnou stehovala - nejdriv jsme bydleli v panelaku, pak v cinzaku a ted skoncila se mnou v domku. No a bohuzel v domku se ji nelibi, ac dostala misto u jizniho okna. Zacaly odchazet listy, nejdriv jsem si myslela ze je to jen zmenou prostredi, ale ted to vypada ze mi kokoska odejde uplne. Ma posledni dva listy, jeden uz je suchy, druhy zloutne od stredu a novy list je zalozen, ale neroste, naopak mu schne spicka.

Palmu jsem zalevala vzdycky stejne, spis mene nez vice. Obcas roseni. Presazovana byla nekolikrat, loni vsak ne. V lete byla jeste celkem v pohode, ale v zime to s ni zacalo jit rychle z kopce. Pres den je v dome 18C, po precteni diskuze tady mam za to ze tedy nachladla...

Otazka je, da se to jeste zachranit (a jak), nebo se mam smirit s faktem, ze deset let je na kokosovou palmu v byte dost a neda se nic delat? 

Mirka

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 29.1.2010 11:37

Dobrý den paní Mirko,

velmi mě zajímá jak taková kokosová palma vypadá po deseti letech, bylo by možné jí odfotit a vložit sem?(přihlašte se, napište příspevek, odešlete a až pak jde do toho přípěvku vložit fotka).

Nechci být skeptický, ale vypadá to bídně s tou vaší palmou, vono 18 stupňů by i klidně stačilo, ale musela by mít spousty světla, tedy spíše sluníčka. Při takové teplotě a ještě třeba jestli na ní působí jiný faktor (průvan, zálivka, suchý vzduch) bohužel tuty tropické druhy trpí. osobně považuji za úspěch, že se s váma 3x stěhovala a z toho jí to 2x nevadilo.

A mohu říct, že mi po letošní zimě z kokosové palmy toho taky moc nezbylo, má jenom jeden vyrůstající list ještě neotevřený, také se suchou špičkou. Přenesl jsem jí domu ze zimní zahrady, v zimní zahradě bylo celý listopad 10 stupňů, na konci listopadu to s ní vypadlo bledě, tak šla domu kde je kolem 23 stupňů. Neroste, ale zatím se sní ani nic neděje, tak doufám že se na jaře rozjede.

Takže já vám mohu jen doporučit, aby jste jí dala na nějaké teplejší místo, klidně i s nedostatkem světla (když stejně nemá žádný list) a až se začne zpamatovávat tak jí přesuňte ne slunější místo, přes léto klidně i ven na sluníčko.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.131.14 (?), 2.2.2010 8:57

Zdravim vas a diky za prispevek. Ono uz asi ani nema cenu tu palmu fotit, vypada jak mrtvolka. Na vysku ma porad jen asi metr, jen ten kminek co jde z kokosu je dost drevnaty a silny, v prumeru tak 10cm. A uz ma chudinka jen jeden usychajici list no a ten novy, co se neotvira.

Palma stoji v obyvacim pokoji u takovych tech francouzskych dveri - cili okno az na zem, je to nejslunnejsi misto v dome, otocene na jih  - bohuzel ted zrovna toho slunicka moc nebylo, ze. Topeni je asi necely metr od ni, posunu ji tedy bliz. Jen mam strach, ze uz to asi nepomuze :(

Připojit reakci

Kokosová palma

Tesla (2) - xxx.xxx.70.87 (?), 9.2.2010 21:51

Dobrý deň,

26.4.2009 sme pridali príspevok ohľadom dvoch paliem, ktoré sme priviezli z Karibiku. Zatiaľ sa im celkom darí. Každá má nový dvojlist a jednej rastie aj tretí. Prikladáme aj foto (listy so spálenými koncami sú pôvodné).

Zároveň nám ale zrejme odchádza kupovaná palma (zakúpená v apríli 2009). Začali jej náhle a rýchlo hnednúť a schnúť listy od koncov (dokonca aj nové). Nachádza sa v najsvetlešej izbe orientovanej na juh s teplotou nad 21 stupňov. Požívame aj ultrazvukový zvlhčovač vzduchu a polievame len dažďovou vodou. Teda podmienky má podobné ako tie dve privezené. Než prišla zima tak sa jej veľmi darilo. Taktiež prikladáme foto.

Chceli by sme Vás poprosiť o radu, čo sa s ňou deje a ako ju môžeme zachrániť, prípadne ako tomu predchádzať. Velmi pekne ďakujeme.

Teo a Slávka

Obrázky:
Privezená 1
Privezená 1
Privezená 2
Privezená 2
Kupovaná
Kupovaná
Kupovaná
Kupovaná
Kupovaná
Kupovaná
Připojit reakci

Kokosová palma

zanpets (307) - xxx.xxx.39.231 (?), 9.2.2010 22:01
Kokosova palma je opravdu chytak na lidi.. to je celkem narocna na nase podminky... i kdyz se mi trochu dele darilo udrzet nez obvykle ale stejne mi pošla... ja si ji vzdy preji misto kvetin do vazy nebo jinou rostlinu v kvetinaci.-... tak jsem mela vzdy kokosovou palmu a ona proste ma stejnou trvanlivost jako kvetiny do vazy.. radeji si kupte kokos.palmu jako umely stromek. ten zarucene vydrzi,.
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 10.3.2010 18:12

Věřte nebo ne, ale i já dokonce souhlasím. Aby palma dobře prosperovala, potřebuje velmi dobré podmínky, ale ty jí většinou lidé, co se tomu přímo nevěnují, nedokáží zajistit a s úbytkem světla a s topnou sezónou, palmy odcházejí. Mě se palmu podařilo udržet přes tři roky, ale pak pošla na podchlazení, to už opravdu musí být souhra náhod a velké štěstí si koupit odolnou rostlinu co se dokáže aklimatizovat na naše domácí podmínky (všechny kokosové palmy nejsou stejné).

Ale zase na druhou stranu, mám velmi dobré zkušenosti s kokosovými palmami naklíčené u nás, nebo přivezené od někaď z tropů. Když u nás rostou od malička, tak se jim opravdu daří!

A zase abych neodrazoval, že to nejde, tak jem viděl i u nás v ČR obrovské kokosové palmy i s tří metrovým kmenem. V Praze ve skleníkách ČZU. Bohužel už se jim tam ta jedna moc nevejde.

Připojit reakci

Kokosová palma

Jan K (66) - xxx.xxx.185.223 (?), 10.3.2010 21:08

Musím s Vami súhlasiť. Tiež sme si vypestovali palmu od malička. Polotieň, stála teplota, prihnojovanie a väčšia vlhkosť. Mali sme ju asi 15 rokov. Keď už zaberala polovicu miestnosti, začal som z nej citlivo robiť bonsai. Žiaľ,  moje "estetické" vnímanie palma nepochopila a postupne vysychala. Teraz máme už len veľkú miestnosť s malými sukulentami :-)

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 26.4.2010 22:46

Tak mame taky prisustek do rodiny a koukam na ty flicky na kokosu a vypada to, ze jsem to s tim jiz vcera 25.4.2010 koupil.Rozhodne to neni tak zle jako na fotce u snad uplne prvniho prispevku pani Audyove z roku 2007 (?), ale naznaky tam podobne jsou.Listy vsechny zelene, uplne ostre delsi a tenke konce vsech listu jsou nahnedle, tak asi 1cm asi?.jeden 30-40 cm maly, jiz v Tescu nalomeny list, jsem ustrihnul.Dnes jsem poprve rosil kokos, palmu, stonek i listy a zaleval symbolicky do hliny a na talirek/"misku" pod kvetinacem.Zatim je tedy pod kvetinacem pouze maly talirek, snad brzy dame kvetinac s palmou do vetsiho kvetinace do ktereho budeme lit vodu.do presazovani bych se zatim radsi nepoustel.Je to v byte, svetlo tam zatim moc nejde, jamile bude tepleji tak palma pujde asi na balkon, na stranu kde je svetlo, ale ne slunecna poledni vyhen, ta je na protilehlem balkonu.V obchode jsem vzal palmu co mela nejvetsi kokos a vypadala nejlepe, tedy vcetne zelenych listu, snad tedy zadnou chciplotinu.Teplota v byte by mela byt +/- 20°C, obcas vetrani, zadny pruvan.Snad sem pujde vlozit fotecka.Pokud nekoho napada nejaka rada, tak budu jedine rad za reakce, zvlast mam obavu o ty male nasedle flicky na kokosu.Radek.

Obrázky:
Cela palma
Cela palma
Kokos
Kokos
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 27.4.2010 23:27

Palma pěkná, jako ze žurnálu, jakoby se sama prodala. Ne, je fakt pěkná. Teď je brzo dělat závěry jak se jí vede. Z vlastních zkušeností a hlavně z toho co čtu a vidim denno denně, nepřestávejte rosit a to hlavně z toho důvodu, že doposud byla zvyklá na hodně vlhký vzduch, přechod do suchého bytu jí vysušuje listy a sme u těch fleků, pokud mohu říct, tak těch fleků se nikdy a nikdo nezbavíte!

Za další, rozhodně doporučuji větrání na balkoně a i když je to tropická palma, u nás venku může být od května do září, mam to odskoušeno, není to žádná věda. Přesadit můžete, dokonce bych řekl, že je to nutnost, ale nesklepávejte starou hlínu na to je dost háklivá. Sluníčko jí nevadí, ba naopak, za výhěň za sklem vám bude vděčná. Ale zase, nejdřív postupně přivykat a přizpůsobyt tomu zálivku. Čím více slunce tím ať spíše stojí trochu ve vodě, při pěstování doma je lepší jí udržovat polosuchou.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.34.178 (?), 28.4.2010 18:38

Dobry den, dekuji za nazory rady a pomoc :-) Rosim nekolikrat denne, rekl bych ze palma "udela" z ostrikovace min 1 litr ci vic, pouzivam 1-2 dny odstatou vodu.Zespodu z talirku moc nepije, ale po ostrikani se da rict, ze chvili po dukladnem roseni je palma zase sucha, o tom jak rychle chlasta samotny kokos ani nemluve.Po poradnem zvlhceni je do par minut suchy, ale nemekne, jako ze bych citil lehoucke zmeknuti pod rukou jak tady bylo psano.Z fotky a uhlu to neni moc videt, ale Palma ma nyni "pouhych"  8 listu a to jsem dva mensi musel ustrihnout, viz vyse.Ted nevim zda jste temi fleky kterych se nikdy nezbavime myslel ty mnou avizovane sede na kokosu nebo ty hnede na listech, kde ja je mam zatim jen na konecach listu a symbolicky maly prouzek 7-10 cm dlouhy a asi 1-4 mm siroky zespodu jednoho konce nejvetsich listu, spis je to takova tmave hnedozelena ...?Teplota v byte je ted +/- 18-max 20°C pres den venku bude min. Jak je to s tou palmou na balkone? to jako nechavate i pres noc, kdy tam urcite ted nebude ani 20°C spis tak 10-15 max°C ??? Mam strach, aby tam palma na ukor dostatku svetla neumrzla  . Jaka teplota by pripadne pres noc mela byt minimalni, aby venku na balkone palma mohla "prespat"? Pokud koupim vetsi kvetinac, tak predpokladam, ze kokos zustane cely nad povrchem, musim dat pozor na korinky, ale otazka zni jakou kombinaci jakych zemin cis substratu a v jakem pomeru mam pouzit na vyplneni prostoru mezi vetsim kvetinacem a stavajicim "obalem" palmy? Asi by bylo dobre vytvorit tu samou smes v jake to je, ale jak to poznam?Takze vyhen hned za sklem s castym rosenim je vporadku, ale jen nesmi byt na primem slunicku a absolvovat tak nejvetsi vyhen kolem 13-14 hodiny nebo to v nasich podminkach nevadi jelikoz ze zemi odkud pochazi jsou nase "slunecne vyhne" povazovany spise za "stin", viz moje zkusenosti z Krety ci Tuniska ?

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.34.178 (?), 4.5.2010 13:35

Tak zatim se palma drzi, puvodni hnede flicky na konci 2 listu se nesiri, kokos je jiz praskly od stonku po okraj, dokonce se objevila dalsi prasklina na boku.Kokos chlasta jako duha, listy taky.Radeji jsem presadil do vetsiho kvetinace s vlastni miskou a pouzil zeminu pro kaktusy a sukulenty z Hornbachu:-) Vyska palmy je zatim pouhych 1.7 metru.Listy dal nerostou nebo se nezvetsujou.Spicate konce listu(hroty),  ktere byly hnede a suche, jsem ustrihnul :-) a palma zije.Vzal jsem take nake hnojivo na palmy, ale zatim jsem nehnojil.uvidime dal.Prilozim aktualni fotku s prasklinou. 

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 4.5.2010 13:40

jeste ta fotka

Obrázky:
Praskliny na kokosu
Praskliny na kokosu
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 6.5.2010 13:07

Dobrý den,

vidíte, z vyhecování si vždycky poradíte. Dá se naivně říct, že na substrátu ani moc nezáleží a to z toho důvodu, že v domovině rostě jak na písečné pláži, kde je opravdu jen písek. A stejně tak dobře roste i ve vnitrozemí, kde je jíl, kamení, nebo normální zem. Teď jde jen o to, že palma byla doposud zvyklá na určité podmínky a hned jí šoupnout, dejme tomu do písku, by nebylo to pravé ořechové. Takže jste udělal dobře.

Za další je trochu problém, že vaše kokosová palma neni ve vlastním ořechu, ale má na sobě ještě tu slupku, ta je dost savá a je spíš na nic. Ale tím, že tam je, tak drží samotnému kokosu potřebnou vlhkost. Já jsem vlhkost vyřešil jednoduše tak, že jsem kokos přikryl kuchyňskou fólií a kokos zůstal i měsíc vlhký.

Fleky na listech teprve přijdou, to se nebojte, nebudete vyjímka.

A za další, tím, že jí dáte ven, jsem myslel se vším všudy, prostě jí přemístit ven na balkon a zavřít za ní dveře ať vám netáhne do bytu. Jen pro představu roste v Miami, kde jsou občas zimní noční teploty i -1! Ale pak je nutnost aby denní teploty vystoupily aspoň nad 15 stupňů a to momentálně u nás je. Takže se dá říct, že je momentálně venku počasí jako na floridě v zimě. Pokud jde o mě, já už mám venku od minulého pondělka většinu tropických rostlin a palem venku. Včera bylo přes den 7 stupňů, jediné co od toho čekám je, že za včerejšek rozhodně o nic nepovyrostly.

No ale zpátky k vám, to sluníčko řešit nemusíte, čím víc na ní bude svítit, tím lépe! Ale opravdu je nutné ho k tomu postupně přivykat, nebo se mu spálí listy.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 8.5.2010 13:51

Dobry den, tak jeste pred tim, nez jsem si vsiml Vasi odpovedi, tak jsem zjistil nemilou vec - fleky na listech.Palma byla od prvniho dne co ji mam v obyvaku tedy vpodstate na severni strane kde je svetlo prakticky nula.Druhy balkon je na jih, ale tam je loznice, takze tam bych palmu i z duvodu mista "neprotlacil".Nastestni za loznici v balkonu misto je, takze se budu drzet Vasi rady a palma tam bude do zari.Obcas zafoukalo nebo prselo, tak mam trochu obavu o listy, preci jen ma 1.75 m +/- a vitr s listy docela zahybe a hlavne se bojim preliti.Rosil jsem opravdu hodne.Presne jak pisete, slupka od kokosu chlasta jako duha.Orosim treba tak, ze z toho lehce zteka voda a prijdu za 2-5 minut a SUCHO!!!.Listy z obou stran, stonek proste vse co je nad zeminou, tak rosim.rosim jednou za 1-5 hodin, podle toho jak si vzpomenu.Jelikoz vse velmi rychle stece dolu do zeminy a protece zkrz kvetinac do misky, odkud voda neodteka (preci jen novy kvetinac je hlubsi, tedy koreny nemely sanci jeste povyrust az na dno aby saly z misky), tak mam obavu abych nepremokril nebo aby ty fleky nebyli nahodou od premokreni.Zatim jsem nehnojil a to je muj dotaz.Mam hnojivo AGRO 0.5l na palmy kde se pise, ze 1 zatka od piva naplnena tim hnojivem se da do 2 litru vody (to se me zda naky divny).Bohuzel uz se nepise jak a jakym mnozstvim takoveho "hnojiva" hnojit.Priznavam se, ze s hnojenim nemam zadne zkusenosti a ani z tohoto fora jsem se to nedozvedel.Neni me tedy jasne, zda mam vzit treba 0.1 nebo 0.2 litru vznikle smesi a tu nalit vedle kokosu (to tu nekdo psal, ze hnoji jakoby "pod kokos") nebo zda to mam nalit do ostrikovace a ostrikovacem jen symbolicky postrikat pouze zeminu, nikoliv tedy kokos ci listy a kmen.Proste tohle me vubec neni jasne.Taky je otazka kdy tedy hnojit, myslim zda misto zalevani, tak abych nehnojil do vlhkeho kvetinace a tim to zbytecne nepremokril nebo je to jedno?Zajimalo by me take, kdy a zda vubec ta slupka na kokosu praskne a oddeli se od nej ?Predpokladal jsem, ze takto to maji vsichni a ze celek , tedy vlastni kokos jak jej zname z nasich obchodu+ta slupka co se sem nedovazi (  ) a diky ktere to klici vlastne, tak se bere jako "kokos" a ten se po case rozlozi az jej palma nebude potrebovat pro rust, nekdo psal 5 let tusim ? ).Podle rodileho pakistance, kde je udajne v Pakistanu u more opravdu hodne palem, tak potvrzuje, ze vyzaduji hodne vody, ale ja se znam a vzdy a vse spise prelivam, nez ze bych zapomnel zalevat.Z tech listu jsem docela nesvuj.Vpodstate se objevilo na dvou mesich listech 2 zlute asi 3 cm dlouhe prouzky a jeden je hnedy, ne-li sedy suchy uprostred vrchni casti listu, asi 15 cm od konce a dlouhy takzet max 3 cm.Ty vetsi hnede fleky na listech jsou vpodstate jen nepatrnym zvetsenim se prvotnich flicku, ktree tam byli uz od koupi.Spatne je, ze nevim a nepoznam, zda toto je vysledek spatneho zachazeni pred 0-2 mesici a ja se o palmu starma dobre a nedopustil jsem se zadne vetsi chyby a nebo zda jsem uz nekde takovou chybu udelal a tyto fleky jsou vysledkem takovych chyb - viz ten 2 mesicni cyklus kokosove palmy.Zkousim zasadit i salak a zkusim i mango a uvidime jak tem se povede.Dost se tady ty nazory s zalivanim lisi, jasne chapu ze zalivka v lednu je jina nez v cervnu, ale prijde me to, ze nekdo zaleva jako blazen, nebo pravidelne rosi a nekdo rika a radi, ze jednou za tyden symbolicky zaleje nebo kdyz si nahodou vzpomene, ze ma taky"nakej plevel za prackou " a nevi co se zbytkem vody v hrnku.Upresnim, ze zalevam pouze 1-2 dny ulezelou vodou z vodovodu,ktera je ve vyplachnute plastove 2L od limonady.Ted se me podarilo nasbirat 2 litry cistokrevne destovky, tak rosim tou.Zkusim pripojit ty aktualni dnesni fotky.

Obrázky:
Aktualni stav kokosu, velka prasklina pres cely vrsek + jedna mensi v boku
Aktualni stav kokosu, velka prasklina pres cely vrsek + jedna mensi v boku
To by mely byt dva listy co byly vpodstate bez fleku.Ten hnedy napravo dole je z druhe strany listu uschly sedohnedy prouzek
To by mely byt dva listy co byly vpodstate bez fleku.Ten hnedy napravo dole je z druhe strany listu uschly sedohnedy prouzek
Poslednich 10 az max 15 cm jednoho z nejvetchi dvou listu.Vpodstate fleky podobne jako pri koupi, jen nepatrne vetsi
Poslednich 10 az max 15 cm jednoho z nejvetchi dvou listu.Vpodstate fleky podobne jako pri koupi, jen nepatrne vetsi
Vpodstate stejny pohled, jen z vetsi dalky, aby bylo videt cele zahnednuti
Vpodstate stejny pohled, jen z vetsi dalky, aby bylo videt cele zahnednuti
nepatrne zvetseni puvodniho hnedeho fleku na druhem z nejvetsich dvou listu
nepatrne zvetseni puvodniho hnedeho fleku na druhem z nejvetsich dvou listu
Spodni cast zrejme dvou nejmensich listu, hned nad kokosem - tyto flicky tam jiz byly podle me pri koupi, nepripada mi, ze by se jakkoliv rozsirovaly
Spodni cast zrejme dvou nejmensich listu, hned nad kokosem - tyto flicky tam jiz byly podle me pri koupi, nepripada mi, ze by se jakkoliv rozsirovaly
Zrejme jeden z nejvetsich listu
Zrejme jeden z nejvetsich listu "krasny" detail zhnednuti listu,vpodstate nepatrne rozsireni se oproti puvodni koupi
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 8.5.2010 20:40

Vy máte ale starosti,

Kdybych měl dostat čtvrťák za každý flek.... No ale k věci, jak jsem řekl, fleky máte a budete mít. Ty vaše jsou ze suchého vzduchu, když uschnou konečky listů, tak je to u všech rostlin stejné, suchý vzduch. Ale nemyslete si, že děláte něco špatně, i v domovině kokosové palmy usychají, ale to nemůžu srovnávat, tam lépe regenerují.

Je otázka jestli to dál nějak řešit, zamyslel jste se vůbec třeba nad tím, když se vaší palmě podaří dále růst (třeba i bez jedného flíčku), tak co s ní za pár let? Já když jsem si přečetl, že nemáte v bytě místo, co potom až bude mít listy 2,5-3 m dlouhé? Sice jen to jen další odbočení, ale jako otázka k zamyšlení pro vás i ostatní to jistě stojí.

Z hnojením bych si hlavu nelámal, palmy se 2 měsíce po přesazení nehnojí. A když už se hnojit můžou, já vím teda, že je vzadu na obalu je napsáno, že obsah víčka toho hnojiva se naleje do 10 l konve. Tento údaj je pouze orientační, neznamená to, že když nalejete víc nebo míň, že se stane něco strašnýho. Já osobně tyto věci neřeším a do 2 L konve "cmrdnu" trochu hnojiva a zalévám. Hnojí se tím stylem, že se palma zaleje, většinou se leje voda po celé ploše substrátu (kokosu bych se vyhnul, pouze proto aby na něm nebyly vámi tolik obávané fleky), dokud nezačne voda protékat do podmisky, pak se chvíly čeká aby do podmisky proteklo co nejvíce vody a zbytek se z ní odstraní. Ale stačí nalít jen tolik vody aby voda neprotekla do podmisky, tuto si budete muset asi párkrát vyskoušet, než to odhadnete.

Osobně bych palmu vystrčil ven, nechal palmu palmou a pořídil bych si další rostliny, nebo se věnoval něčemu jinýmu užitečnějšímu, pokud nemáte zrovna péči o rostlinstvo jako hobby.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 9.5.2010 11:47

Ano byt je maly, pouhych 120m2 s obema balkony(nebo lodgie + balkon).Bohuzel oba jizni pokoje jsou mensi a palmy by se tam uz nevesly nebo by zabiraly moc velkou cast volneho mista v pokoji.Takze asi jedine balkon na jizni strane a pak v zime obyvak na strane severni.S tim suchym vzduchem to asi nevyresim.Nejaka masina na zvlhcovani vzduchu by vedla k promaceni zdi a zniceni plovouci podlahy.Rosim jako DIABOL, ale evidentne tim suchy vzduch neodstranim.Podle toho co ctu, tak pochybuju, ze by se u nas palme v byte darilo tak, ze by me omezoval strop.Je fakt, ze temer 4 metrove stropy na Male strane by se v takovem pripade hodily, ale pochybuju, ze se palma v CR vysplha do takovych vysin.Mozna nekde ve skleniku se zvlhcovacem vody... Zajimalo by me, zda vubec v CR ma nekdo palmu v takovem stavu a vysce, ze z ni vyrostly kokosy ?  

K tomu hnojeni posledni dotaz.Pokud naredim treba tu 2litrovku smesi ke hnojeni, tak kolikrat z toho pohnojim?Jen jednou za den a pak 14 dni pauza nebo ten cely den to muzu pohnojit vickrat ?Pokud jen jednou za den a 14 dnu nic - to by pak baleni hnojiva vydrzelo dele nez palma :-) 

Peci o rostlinstvo zacinam mit jako hobby - dneska se chystam ocistit a vypreparovat seminko Manga.Vim, ze tchyne jej ma jiz nekolik let, vyska asi skoro jako ta kokosova palma, proste to zasadila a obcas do kvetinace nalila vodu.Nepripada me, ze by mela nahnedle listy, holt to neni tak narocne jako kokosova palma.Jeste cekam na vyssi teploty, mam pripraven sklenik z miniakvaria (vim ze zakrytim ve 13-14 hodin tam vytvorim maximalni vlhkost a 50°C (vic by nevydrzel teplomer a od 49°C uz teplota skoro nestoupala ), uz v nem mam Opuncie z Tesca, tak uvidime.Pokud se "chytnou", tak mam nekde asi 3 druhy semen opuncii z Tuniska.Litchi se moc nedari1-2 cm z semene nad povrch se nedostalo zadne, Salak taky zatim nic, ale u Salaku byly pridani nejake pecky, na 99% Kumquat a uz se vyklubal 3 cm stonek :-).Jahody se odebraly na vecnost, mate se dari dobre a hrasek roste pomalu... Takze kdyby kokosova palma nevydrzela, tak nejaky ten "BACKUP" jeste mam.Holt by to chtelo barak a zahradu. 

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 9.5.2010 23:27

Tak co s vámi, těžko radit když si děláte svý. Ale jistě na to všechno přijdete sám, stačí se do toho jen dát a časem vám to prostě pude.

S tim hnojenim to je také těžké vysvětlovat, snažím se to říkat rozumně a srozumitelně, ale jakoby část mích slov mizela někde cestou.

Hnojí se tím stylem, že si připravíte hnojivo a rostlinu prostě pohnojíte, jednou za 14 dní. Jestli to chápete tak, že budete hnojit celý den jednou za těch 14 dní, tak já se asi už pudu opít. Tohle by mě snad ani ze srandy nenapadlo. Je to také důvod proč jsem říkal ať si pořídíte víc rostlin, když vám zbyde nějaké hnojivo, můžete ho někam dolít. Lahvička opravdu vydrží hodně dlouho, já se pěstování rostlin věnuju už dlouho a pořád mám původní hnojiva, protože prostě neubývaj.

Za další, mám pocit, že vy to hnojení berete jako životně důležitou věc, bez které se rostlina neobejde, ale tomu opravdu tak není! Hnojení je přežitek a já hnojím pouze několikrát do roka a to jen když si vzpomenu, většinou ale jen ty větší rostliny, většinou palmy, protože toho hodně vypijí a živyn se v květináči moc nezdrží, ale bavíme se o rostlinách které jsou ve 150 L nádobách, rostliny které jsou v květináčích 20,30,50 L, stačí hnojit jen vyjímečně.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 10.5.2010 11:53

Diky, omlouvam se, ze jsem polozil dotaz doslova hloupě, ale aspon mam 100 % potvrzenou jasnou odpoved.Docela by me zajimalo jak asi muze byt ta palma stara, aby v domovine pred prevozem do CR vyrostla z kokosu az do 1.75 metru a jak dlouho muze nyni trvat zvetseni delky korenu tak o 5 cm dolu, aby couhaly z kvetinace ven jako tomu bylo pred presazenim.Pokud ma palma 1.75 m nyni, jaky mate odhad, ze by mohla mit vysku koncem roku nebo rekneme za rok? 2 m   ? vic?.Je me jasne, ze to zavisi na mnoha podminkach a kus od kusu, ale aspon pro predstavu... Jak jste psal abych premyslel o tom az palma bude mit 2.5-3m dlouhe listy...  :-)

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 10.5.2010 16:43

Jsem rád, že mě chápete a konečně "hltáte" co říkam.

JInak s tou výškou vás asi sklamu, ta jen tak nevyroste do závratných rozměrů. Jen aklimatizace potrvá několik let, aby si zvykla na to, že má sice v genech silnou potřebu slunce, ale naše podmínky jí dovolí jen určité množství toho světla (proto tropické rostliny dávám ven, ve skleníku nedosáhnu takové intenzity světla). Pak je tu také otázka jak se jí povede přes zimu, světla je minimum a mám zkušenosti že v pokojové teplotě přes zimu palma prostě odchází, až na jaře pokud to stihne znovu začne růst do krásy. Jsou opravdu jen vyjímky kdy palma se jakoby "vymyká" a roste po celý rok jako by jí nic nescházelo. To je ovšem ta rozmanitost palem, žádná neni stejná. Ale zase zacházim do detailů, odpověď jsem našel v tom, že přes zimu s nížim teplotu na zdravou hranici, což je 17 stupňů a palmě jakoby přestane vadit to že je málo světla. Vlastně všechny tropické rostliny jsem takhle vyskoušel a opravdu to funguje.

Letos a i po několik let palma bude věřte tomu nebo ne, stejně velká, aspoň co se výšky týče. Kmínek začne dělat až ve starším věku, Do tý doby poroste spíše do šířky, listy se začnou prodlužovat.

A pro zajímavost dost slušné kokosové palmy mají v Praze v ČZU ve skleníkách ITS, kmeny mají 3-3,5 metru, ale bohužel listy se velmi mačkají pod sklem, je to škoda, jsou opravdu krásné. Je to aspoň důkaz toho, že to u nás také jde. Že nezáleží na celoroční intenzitě světla. Pokud vím, tak ještě neplodili a myslím, že kdyby plodily, tak by toho byly plné noviny :-) Další horký favorit roste v Tropical islands v Německu, tam má netušený růst, jediné co ho trápí je prach co jsem koukal . A na vejšku se jim tam snad vejde, stropy jsou vysoké 110 metrů.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 21.5.2010 19:11

No nak ty listy zacinaji podezrele cely hnednout, vicemen jen ty dva nejvetsi.Substrat je vlhky tak uz radsi nezalevam do kvetinace, uz jsem prestal mokrit listy i zbytek.Anopak jsem zkusil po presazeni kam az se dostaly koreny a zalil jsem ve 12 hodin celou misku dole az po okraj, ted je 19 a je tam prakticky sucho :-).Tak uvidime co bude dal...  Myslite ze hnednuti bude spis tim ze moc mokrim a rocim nebo tim ze naopak malo? Podelanej 2 mesicni cyklus :-(...

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 25.5.2010 22:52

Obávám se, že to už nebude chyba u vás. Já myslím, že se staráte jak nejlépe umíte o vaší kokosovou palmu, zbytek je už na ní. Ona se bude muset přizpůsobyt vaší péči a hlavně našemu klimatu. Dvouměsíční cyklus bych určitě tady ve vašem případě neřešil. Ten se projevuje u čerstvýho dovozu a ještě k tomu v zimě, nebo v období vegetačního klidu, kdy palma projevuje veškeré zásahy až po těch dvou měsících. Teď kdy roste a prosperuje jsou změny vidět okamžitě.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.81.230 (?), 26.5.2010 12:49

Dobrý deň,

aj ja som si asi pred 5-6 rokmi kúpila v jednom obchode "pod stromček", kokosovú palmu a prežila asi fakt len vianočné obdobie.Bývali sme v činžiaku s ústredným kúrením, síce som ju rosila ale onedlho listy začali hnednúť a nakoniec celá rastlinka uschla...:-(

V súčasnej dobe už vyše polroka bývame v domčeku a tam sa, musím si zaklopať na drevo, mojim izbovým kvetinám darí.:-),máme podlahové kúrenie, hlavne v obývačke spojenej s kuchyňou veľké okná bez záclon (na byte sme mali všade),vyvýšený strop a v nad jedálňou 2 strešné okná a 3 metrové okno s nepriehľadným sklom až po zem. V celej miestnosti je svetla naozaj myslím dosť, je tam aj príjemná teplota, v tomto období asi tak nad 23°C a keď je počasie upršané ako v posledných dňoch, tak tam je aspoň 21°C, som totiž dosť zmrznutý človek.:-)Momentálne mám asi 80 kusov izbových kvetín, menších či väčších, veľmi sa tam darí papradiam, jukám ale napríklad aj bananovníku, mám ho asi tak mesiac a pol a už mu narástli 2 nové listy.Možno to je normálka, ale oproti tomu ako mi rástli (alebo skôr nerástli vbyte),tak to považujem za úspech.

Tak a konečne sa dostávam k jadru veci.Minulú sobotu som bola v Kauflande a samozrejme som tam zbadala kokosové palmy, asi tak 150 cm vysoké a samozrejme, že som si musela aj jednu kúpiť s tým, že je to pre mňa výzva, keď sa v novom dome ostatným kvetinkám darí.

Doma som ju šupla pod strešné okná do stredu toho 3 metrového, aby mala dosť svetla a hádam aj tepla a nechala som ju v pôvodnom kvetináči.1 krát som ju poliala obyčajnou vodou z vodovodu (s takou polievam všetky),ale po prečítaní článku v knihe poctivo "zbieram" dažďovú vodu, tej je teraz požehnane:-)

Chcem sa spýtať pána, čo tu tak super radí, či mojej kokoske prospeje takéto svetko zo strešných okien, to bočné okno je orientované na východ ale asi 2,5 metra od neho je zasa veľké balkónové okno a aj sklené dvere na terasu.tie sú na juhZatiaľ som ju ešte nerosila, lebo samozrejme, že neviem, kde som pri sťahovaní dala rozstrekovač.Nerosím ani ostatné kvetiny, máme všade plávajúcu podlahu... Ale niekde v tejto porade bolo písané, že keď je v dome viacej kvetín, tak oni robia vlhko, tak neviem, čo je na tom pravdy... Mám ju polievať do spodnej misky alebo radšej zvrchu a mám poliať aj orech alebo len vedľa orecha aby nezhnil???Za odpoveď dopredu 10000 krát ďakujem.Martina

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 26.5.2010 16:20

Dobrý deň,

v pěstování rostlin vám fandím, máte na to úžasné prostory. Dokonce vám je i závidím.

Asi bych měl začít tím, že čím více rostlin máte v bytě, tak tím máte i větší přirozenou vlhkost vzduchu, která je mnohem lepší než stříkání rozprašovačem. Vyhřívání od podlahy je úžasná věc pro tropické rostliny a pro kokosovou palmu to je asi to nejlepší co může být. Myslím, že asi jako jedna z mála máte šanci na to úspěšně pěstovat kokosovou palmu. Já jsem měl kokosovou palmu pod střešním oknem 2 roky, pak se mi tam nevešla. Takže to doporučuji.

Zalévat klidně na kokos, aby zbytečně netvrdl, stejně jestli se palmě podaří, tak ten kokos budete moct odstranit. Přesazovat není nutné, palma si řekne sama a to tak, že se vytlačí z květináče, dřív vám to nedoporučuji.

Banánovníku by se vám tam mělo také dařit (o ty se zajímám ve velkém). Teplo od spoda má také rád, snad přes zimu to nebude problém, s ubývajícím světlem ale se stálou teplotou mají tehdenci deformovat a ztrácet listy. A ty dva listy za měsíc je velmi pěkné číslo, na to, že ho máte v bytě. Mě dělají někteří i list za týden, ale já mám zimní zahradu. Co ale takhle jsem rozdal banány po příbuzných tak většinou udělají list za měsíc, to znamená že jste nadprůměrná pěstitelka. Já mohu doporučit ještě více rostlin, palmy, banány, tropické ovoce, tropický podrost a pak pošlete fotku té obývané džungle.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.231.152 (?), 26.5.2010 20:04

Dobrý večer,

ďakujem moc za odpoveď, dodali ste mi potebný optimizmus, dnes som si kúpila aj nový roztrekovač auž som ju aj 2 kráa rosila.Určite dám vedieť, ako sa nám vedie.Martina :-)

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.231.152 (?), 26.5.2010 20:06

Ospravedlňujem sa za preklepy, ponáhľala som sa a takto to dopadlo.:-)

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.81.230 (?), 27.5.2010 8:09

Dobrý deň,takto vyzerá moja kokosová palma po kúpení.

Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 27.5.2010 8:10

takto

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 31.5.2010 10:45
Nadhera! Kdyz se divam na Vasi palmu tak si vzpominam na to, jak asi vypadala moje palma pred mesicem.Mozna ta Vase vypada jeste lepe, hlavne co se poctu listu tyce.Pouze na konci listu, ty ktere nejsou na Vasich fotkach videt, jsem mel pri koupi nahnededle spicate "hroty", ale samotny listy byl cely zeleny bez jedineho hnedeho fleku.Jinak byla moje palma taky takhle krasne zelena.A dneska po mesici? :-(:-(:-(VSECHNY listy pomalu ale jiste UPLNE hnednou.POCASI venku stoji a jeste dlouho asi bude stat - vsichni vime za co :-(... Listy nejen ze hnednou, ale zaviraji se jako harmonika nebo skladacka presne podle pruhu,. ktere je tvori.Kokos a jeho slupka jsou beze zmen.Zadne fleky na kokosu nepribyvaji, porad jedna velka a jedna mensi prasklina. Nic nehnije.Kokos jsem opet presadil.Tentokrat jsem tam dal dolu 3-4 cm keramzitu a na to teprve kokos.Zadnou plisen, hnilobu nebo nejake poskozeni korenu jsem nezpozoroval.Zkusim prilozit fotku, ale nebude to hezky pohled.Neco jako moje hliva plicni, kde cela kostka zezalenala plisni misto bilym houbovym micelinem, ktere je pomalu na ustupu... Hodne stesti Vam i vsem dalsim pestitelum s jejich zelenymi " mazlicky " preje Radek :-)
Obrázky:
Hnednouci zavirajici se listy
Hnednouci zavirajici se listy
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.53.194 (?), 1.6.2010 14:04

Mám dotaz, jestli se dá vypěstovat palma z kokosu zakoupeného v obchodě.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 2.6.2010 0:13

Dá a celkem snadno, stačí kokos navlhčit, dát do igelitové tašky a třeba na parapet k oknu. A nebo ho prostě zasadit do hlíny tak aby to nejměkční kolečko koukalo ven, přikrýt igelitem zalívat a dát na teplé místo, klíčí do 3 měsíců, palma je pak mnohem vytálnější než z obchodů.

Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 2.6.2010 8:02

Dobrý deň,

tak sa zasa hlásim, čo má nového moja "kokoska",ako som ju pracovne nazvala .ZATIAĽ  je ešte zelená, aj keď bohužiaľ musím priznať, že na tom treťom najväčšom liste som už ale pred 3 dňami objavila malý hnedý fliačik na kraji listu, zatiaľ je stále rovnaký, nezväčšuje sa (zatiaľ!) Manžel mi už dávno zahlásil, že kvetinka určite neprežije a uschne, to ale mám podporu... Ja som stále optimistka, každodenne ju sledujem, ako sa jej darí.Z tých dvoch najväčších listov sa im v strede spustil taký vlások alebo ako to mám nazvať, má toho veľa aj moja ďatlová palma, vyzerá to ako by bol na listoch padnutý dlhý vlas.Neviem či ste ma pochopili, na čo myslím.Postrekujem ju 3 krát za deň dažďovou vodou, postriekam trochu aj kokos.Tú ďatlovú palmu, čo som spomínala vyššie, som doteraz mala v detskej izbe a teraz som ju dala tiež k tomu veľkému oknu, nech robí kokoske spoločnosť  Je to už "stará" palma, je vypestovaná z ďatle (nie mojou zásluhou),má už hádam aj 10 rokov, prežila aj suchý byt.Rastie jej nový list, tak nech je kokoske vzorom.Keď budem mať novú fotku, tak určite pošlem, zatiaľ sa vám pochválim aspoň fotkou inej kvetinky, mám ju ale 2 mesiace, kúpila som ju v Baumaxe (ako väčšinu kvetín, lebo tam sú celkom lacné ),vyzerala tesne pred smrťou a mala 3 listy.Doma som ju presadila.manžel keď ju videl, len krútil hlavou, ja som povedala, že ju zachránim (sama som tomu neverila). A ako vyzerá teraz? Myslím, že sa jej darí... Martina :-)

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 2.6.2010 14:51

Koukám, že u vás se daří rostlinkám krásně. Jen tak dál!

Datlová palma, vám v takových to podmínkách brzo zabere celou izbu.

A máte srdce na pravém místě, já bych nikdy nekoupil chřadnoucí rostlinu z obchodního řetězce, jednak by mi bylo líto peněz a jednak v obchodních řetezcích mají být rostliny vytální, svěží a připravené k prodeji, ty špatné rostliny by vůbec neměli jít na trh, jsou pak prblémi s reklamacemi. Ale jen tak dál, když se vám daří, nejsem proti.

Nechci být skeptit, ale časem pokud opravdu nemáte silnou rostlinu, přídete o všechny listy, je to přirozený proces kdy se listy obnění tak aby jim bylo co nejlépe v našich podmínkách. Ale to oprvdu až rostlina zakoření a bude na tento proces připravená. Tak snad se jí u vás bude dařit i nadále.

Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 4.6.2010 8:23

Dobrý deň

tak som tu znova, mám nové fotky, tak sa chcem s vami o ne podeliť.Novú mám aj palmu, momentálne ma nenapadne ako sa volá (je to napísaneé na kvetináči),skôr by ma zaujímalo, ako sa o  ňu starať, predpokladám,že podobne ako o kokosovú a ine palmy a zaujímalo by ma aká veľká by mi mohla narásť v interiéri.Kokoska sa má dobre, stále rovnaká, zajtra budem oslavovať, že už u mňa prežila 2 týždne.

Posielam aj fotku toho môjho banánovníka, teda vlastne je to len také miminko, ale čochvíľu sa mu otvorí tretí list, keď som ho kupovala, tiež nevyzeral najkrajšie (v BAUMAXE ),ale nemala som čas dlho si vyberať, lebo muž už platil pri pokladni.Ten list na pravo bol trochu ohlodaný a ešte mi doma z neho odhryzla aj jedna z mojich mačacích šeliem .Možno ste čakali, že mám banánovník od podlahy po strop, to nie, ja si väčšinou kupujem rastlinky menšie a lacnejšie, aby toľko neutrpela moja peňaženka, keď to neprežijú.Napríklad v spomínanom obchodnom reťazci som si kúpila už veľa kvetín, hlavne tie, čo tam majú za 1 euro a čuduj sa svete, žijú a ešte k tomu aj rastú... som na ne hrdá.Ešte chcem na jednej fotke poukázať na to, že v obývačke + kuchyni máme merače vlhka, jeden ukazuje vlhkosť vzduchu 66 a druhý 81 %,môže tam toľko byť?A každý ukazuje inak... Mne sa to moc nezdá, keď to porovnám s vlhkom, aké bolo v Tunisku alebo Egypte... fakt neviem.

Ale dosť bolo slov, pokúsim sa pridať fotky.A za odpoveď vopred ďakujem.

Obrázky:
odhryznutý banánovník :-)
odhryznutý banánovník :-)
nová palmička
nová palmička
moja
moja "džungľa"
naľavo je ďatlová palma
naľavo je ďatlová palma

"merače vlhka"
príklad toho,ako mi rastú kvetinky za 1 euro,vrchné zelenšie dlhšie listy narástli všetky doma :-)
príklad toho,ako mi rastú kvetinky za 1 euro,vrchné zelenšie dlhšie listy narástli všetky doma :-)
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 4.6.2010 19:45

Nová palma sa nazývá Livistona rotundifolia, v dospělosti opravdu obrovská palma, její listy mohou mít povrch velký až několik metrů čtverečních.

Takovou vlhkost tam určitě nemáte, to jsem měl já ráno v zimní zahradě, při teplotě asi 21 stupňů a 81%. vlhkosti. To by se vám doma pařily okna a měla by jste plíseň na nábytku.

Džungly máte teda perfektní! To jsem nečekal, ale je to správný postup jak úspěšně pěstovat rostlinky, díky jejich velkému množství tam máte bezvadné mikroklima, ta vhkost se tím zvýší zhruba o 10%, tedy reálné by to bylo kolem těch 60%.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 5.6.2010 16:35
Mineno jako reakce na prispevek : host - xxx.xxx.117.119 (?), 2.6.2010 0:13 Sorry, ale delate si doufam srandu??? To je prece blbost, vsude se docitam, ze klicivost kokosu je v te slupce, ktera se sunda a pak se ty hnusny nechutny hnedy tvrdy kokosy co by se jinde ve svete neprodaly poslou do CR kde si je s radosti a nadsenim zalevno koupime.Pak je obvykle vyhodime, pac v nich neni zadne mleko a jsou kolikrat i nakysle, takze nepozivatelne... Dokud neuvidim fotku opravdu "ceskeho" kokosu jak z nej jde aspon maly klicek, tak neuverim!
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 5.6.2010 21:52

Já vás přesvedčovat nebudu, naklíčit jde každý kokos, který má v sobě mléko, lecky jsou už v těch marketech naklíčené.

Zrovna teďka si nechávam v truhlíku naklíčit 4 kokosáky a jeden už má klíček. O Vánocích jsem zasadil jeden kokos ten vyrostl do 20 cm, ale sežrali mi ho půdní potvory. Nakličování kokosů není věda, nejdřív by jste to měly zkusit než začnete tvrdit že to nejde. A mimochodem ve slupce není nic klíčivého, to nevím co jste slišel, já čtu pořád někde něco ale takovou blbost jsem ještě nečetl, to až od vás. Nevím který hnědý nechutný kokosy máte na mysli, ale to je normální kokos, který jiný už nebude a ještě nakonec až uvidím někdy levný kokos, tak si ho nakoupím doforoty, za 1 kokos od 15 do 30 korun je podle mě vyděračina, dobře o vánocích a při slevách i za 10, ale leda tak na moravě kde končí veškerý exotický export.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 7.6.2010 15:59
Cetl jsem to v tomto, ale i jinem foru.Jako blbost se me to zprvu jevilo, prave proto, ze bych cekal tu klicivost uvnitr kokosu, kde klicek vyrazi jednim ze 3 otvoru.Nicmene vzhledem k tomu, ze jsem koupil palmu i s tou slupkou na kokosu a v patricnych lokalitach spadne cely kokos vcetne slupky na zem a posleze se dostane i pod zem a v takovem stavu vyklici, tak mne to az tolik neprekvapilo a vzal jsem takovy nazor za fakt.Take jsem o nikom v CR neslysel, ze by vy pestoval palmicku z kokosu z Tesca... Muzete sem do Vaseho prispevku prilozit fotku Vami zminovaneho truhliku?Fakt bych to rad videl, byt zahalene igelitkou, protoze se drzim hesla "If You can do it - I can do it " :-).Navic moje palma stavajicim tempem smeruje zcela jasne do... :-(a pokud je sance tady vypestovat nejakou vlastni palmu vice odolnou na nase podnebi a podminky, tak budu jedine rad.Tim hnedym nechutnym kokosem myslim vetsinu kokosu, ktere jsem za posledni dobu koupil - vsechny jsem vyhodil, pac mleko bylo nykasle a stejne tak i bily vnitrek kokosu.Bratr se prochazel v Indii po pisecnych plazich a zcela jasne mi potvrzoval, ze to co je u nas je spis jako spatny vtip ci emulace kokosu a popisoval jak vypada a chutna pravy kokos :-) Je to neco jako KIWI z Recka o velikosti brambory vs chcipak co tu koupime.Docela by mne zajimala jak bude vypadat palma z Tesca, pokud vyklici a vyroste.Pred tydnem jsem nechal chladne stratifikovat v pisku do lednicky 2 seminka Butia capitala - vych Brazilie s nazvem Kokos australsky.Netusil jsem, ze Sydney a Rio De Janeiro jsou "kousek" od sebe :-), nicmene tato palma dle fotky vypada uplne jinak, nez "bezny kokos ci moje kokosova palma z Tesca... Musim se jeste podivat na Vas predchozi prispevek, ale zajimalo by mne (snad uvidim z fotky) jak bude ten kokos posazeny na zeminu ci jak hluboko v zemine.Zajimaji mne prave ony 3 otvory.Predpokladam, ze se nepropichuji a ze lze pouzit zeminu pro palmy.Nebo pro nakliceni kokosu pozivate kombinaci pisku a raseliny 1:1 ci jiny pomer nebo jiny substrat?Jeste by mne zajimalo podle ceho vybirate "vhodny kokos" a jak dlouho trva, nez se objevi prvni klicek.
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 7.6.2010 18:27

Já vám rozumím, ale na druhou stranu bráním to co je pravda. Donesl se mi názor, že se schválně všude píše, že kokosy z marketů nejsou klíčivé, proto aby si je lidi doma nepěstovaly. Ale kupovaly si ty rychlokvašky, které celý národ s úspěchem skupuje hned jak se někde oběví.

O tom, že je kokos normálně klíčivý už vím nějakou dobu, ale nedávno jsem projel chorvatské fórum a jen tak si tam jeden člen nakoupil kokosy a všechny mu vyklíčili a teď z nich má pěkné dekorace doma, domácí kokos vydrží až několikrát víc než ten z hypermarketů, snese jak míň světla tak i menší vzdušnou vlhkost. Protože si na to navykne od toho vyklíčení.

Fotky vložím, ale opravdu nechci, nejsem zastánce vkládat neustále někde svůj email. Ale když to někomu pmůže a přesvědčí ho to...

A sází se měkkou dirkou nahoru, jako by plaval v substrátu, měkká dirka se dá zjistit nehtem, já jsem právě takhle už odrejp kus kíčku, když jsem to sázel do toho truhlíku.

Připojit reakci

Kokosová palma

117.119 (8) - xxx.xxx.117.119 (?), 7.6.2010 22:23

Tady jsou ty fotky, v truhlíku kokos úplně na pravo už má asi 0,3 cm klíček. A ten naklíčený kokos, jsem akorád dneska vyhodil uhnil mi, jak už jsem říkal.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 8.6.2010 11:05

Dobre to vyzerá, tie zasadené kokosy... možno to vyskúšam aj ja .Už je tomu viac ako mesiac, možno už skoro dva, čo som  "len tak" postrkala do zeme k iným kvetinám kôstky z ďatle, čo sme kúpili na Vianoce.Zatiaľ nič, som zvedavá, či z toho niečo bude... Čítala som tu na fóre, že sa môžu dať aj do vody, ale už ich asi nebudem vyhrabávať.Len neviem, ako hlboko majú byť tie ďatle v hline, možno som ich dala moc hlboko...

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 9.6.2010 11:21
Dobry den, mnohokrat Vam dekuji za odpoved a hlavne fotky - NADHERA, myslim si, ze jste me 100% presvedcil :-) Ted uz jen koupit dalsi metrovy truhlik a naky kokosy.Uz me zacina rust Fejchoa, Tamarillo, citron, zrejme i kumquat a chystam se zasadit dalsi 3 druhy palem z semen, ktere dle navodu byly 2 dny ve vode, tak to by bylo aby me aspon jeden "cesky" kokos nenaklicil.Koukam na stavajici palmu z Tesca a vpodstate hnedne vsechno, listy, stonek... :-(Jsem zvedav zda mi vyklici i mango jako cca po 6 mes me tchyni.Bohuzel jsem jej mel v lednici a opet jsem cetl nazor, ze pak Mango vetsinou nevyklici, tak uvidime :-) Btw, jeste jeden dotaz : daval jste do truhliku na dno keramzit a pak teprve substrat pro palmy nebo jste postupoval jinak? Rad bych co nejblize napodobil podminky jake jste mel Vy.Dekuji za radu
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 13.6.2010 11:43
Tak jsem to zkusil.Koupil jsem 5 kokosu s mlekem az to cvachtalo tak moc, ze me bylo lito, ze jsem to nevypil :-(Urcite by byly chutove vyborne.Odstranil jsem a pilnikem opiloval cely povrch kokosu.Na trech dirkach byly jeste nejake cerne ochranne slupky na vetsine z kokosu, ty jsem opatrne seskrabnul a pak prislo hledani nejmekci dirky nehtem.Zvlaste po ostrihani nehtu to neslo zrovna nejlip :-) (s nehty bohuzel take ne), takze jsem vzal nuz a zkusil to lehce nozem.Nuz vpodstate vjel do kazdych z direk +/- stejne, nicmene 2 dirky trochu vic zadunely, zatimco ta mekka neduni, takze pak stacilo trochu vice poklepat na 2 dirky o kterych jsem se domnival, ze jsou ty tvrde a a podle zvuku bylo vyhrano.Kokosy jsem prelil horkou vodou z vodovodu a nechal je tam asi 5 minut, v jinem foru psali o preliti vodou o teplote 60-80°C, pripadne nechat kokos ve vode 2 mesice plavat a prikryt igelitkou.Prelite kokosy jsem zasadil presne dle fotografie v tomto foru do metroveho truhliku..Premyslel jsem i o pisku nebo smesi pisku a raseliny, ale nakonec jsem na dno dal trochu keramzitu a na to zbytek substrat pro palmy a zelene rostliny, abych v pripade, ze se pokus vydari, nemusel nic predelavat.Trochu jsem tam vyhloubil jamky pro kokosy a zasypal je podel obvodu tak, aby koukala polovina kokosu prave s tou nejmekci dirkou na povrch.Povrchy kokosu byly jeste vlhke a tak jsem zalil jen substrat kolem nich.Idealne poslouzil igelitovy pytel od 20l substratu rozriznuty po obou stranach, takze po rozlozeni krasne zakryl cely metrovy truhlik.Zatim jsem truhlik nechal v byte, ani jsem neocekaval, ze by v dobe kdy cokoliv zasadim snad mohlo byt slunicko a teplo nebo dobre podminky, takze uvidime.Doufam, ze se me nestane to co psal nekdo v jinem foru, ze to lide zkouseli pestovat a vysledkem byl udajne temer vzdy vybuch kokosu a poradny smrad.Kazdopadne kdyz se divam na kokosovou palmu z Tesca, tak me do smichu neni.Krome jednoho zeleneho ci hnedozeleneho kminku s 2 malymi zatim jeste vetsinou zelenymi zabalenymi listy (mineno slozenymi jako harmonika do sebe) jsou vsechny zbivajici 4 kminky hnede a listy svetle hnede, totalne uschle.Ani nevim, zda se mam pokusit hnede listy ustrihnout nebo ustrihnout i ty hnede kminky co nejblize ke kokosu (tvori dohromady 1 kmen, takze to zavani zlomenim palmy) nebo to mam nechat uschnout.Vpodstate to bude 2 mesice od koupi, tak uvidime co se bude dit dale.Kokos respektive jeho puvodni obal zatim nehnije, tak snad se palma vzpamatuje.minimalne mesic byla na balkone na jizni strane, takze slunicka mela dost, svetla taky, prelevana nebyla a rosil jsem jak to slo....
Připojit reakci

Kokosová palma

117.119 (8) - xxx.xxx.117.119 (?), 15.6.2010 22:48

To sem zvědavej jak vám to pude. já jen dodám, že mi vyklíčil druhej kokos, ale dva z tich 4 kokosů explodovaly, ale nebylo to tak hrozný, praskly, trohu to tam pár dní bublalo a nic sem necítil. Ale klíčí ten kokos co vybuch zrovna. Dneska sem se vrátil z Brna a koupil sem si tu vyrychlenou kokosku, je menší ale robustější, uvidíme co vydrží.

Ta vaše kokosová palma, tam je to jedno z druhým. Všechno co jste pro ní udělal jsem vám řekl já, ale obávám se, že celý zhluk tich informací vám asi v hlavě udělal zmatek a při snaze dát kokosové palmě to nej, jste nevědomky udělal vše pro její záhubu.

Měl by se udělat nějaký harmonogram, jak pěčovat o kokosovou palmu, která je zakoupená v obchodním řetězci. Už sem to psal tady mockrát, kokosové palmy se dlouho přizpůsobují horším podmínkám, a prakticky ze dne na den jim uměle vnutit přirozené pondmínky dopadá většinou špatně.

Já vím radím tady jak o ně pečovat a většinou je to blbě, já spíš radím jak o ně pěčovat aby se měly jako v domovině a pokud možno jim nic nechybělo. Ale v našich podmínkách se na to musí asi jinak.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 18.6.2010 13:46

No je me jasne, ze je prilis brazy, z 5 kokosu me prijde ze u 4 se u oblasti budouciho klicku nic nedeje a u jednoho se tam vytvari "hlen", ale spis me to prijde jakoby vzdy za nejakou dobu z toho vyteklo mleko (zajimave je ze po cele plosce toho mekkeho "otvoru", ackoliv si jsem jist ze jsem to 100% nepropichnul... " a ze to nestece dolu po kokosu.

Take to s tim pestovanim o palmu z obchodu vidim tak, jak jste to napsal, mozna jsem se snazil az moc (hlavne roseni bylo prilis hlavne zezacatku) priblizit podminky jake ma palma v domovine. Je dobre, ze mate ted takovou palmu taky a muzete experimentovat a pak sem dat pro ostatni nejaky ten harmonogram ikdyz pochybuju, ze bude neco 100% pouzitelne uz jen proto, ze nekdo muze mit jiny druh kokosove palmy, ackoliv nevim kolik druhu se sem pres obchodni retezce dovazi.

Jelikoz v miste klicku u kokosove palmy z obchodu to bylo vlhke, mekke a hnede a palma stale hnedla a usychala, tak jsem zkusil ustrihnout vse co bylo hnede nebo viditelne nezadrzitelne prevladalo hnedou barvou, tedy vsechny listy a kus stonku...

Palmu povazuju za mrtvou, takze je to spis takovy posledni pokus zachrany a vubec to cele beru jako start a zkusenost pro pestovani vlastni palmy z koupeneho kokosoveho orechu.

Jsem rad, ze Vam klici prave ten bouchly kokos, aspon clovek vi, ze to neznamena neuspech :-)

Připojit reakci

Kokosová palma

117.119 (8) - xxx.xxx.117.119 (?), 18.6.2010 14:55

S tím hleněním zkušenosti nemám, vím jen, že většina kokosů má na klíčicím otvoru jakousi slupku která má pod sebou zduch takže ta slupka jde právě seškrábnout a nebo se tam může nechat a jde pak vidět jak roste klíček, protože ta slupka praskne, teda pokud už se nestrhla někde v marketu, když se kokosový ořech házel do pultu.

Před pár dny jsem zjistil, že i třetí kokos vyklíčil ale nějak se mi povedlo ho zasadit klíčicí dirkou do země a klíček uhnil. Takže 3 ze 4 kokosů se dá říct, že vyklíčily a je to asi měsíc co jsem je sázel.

Dnes jdu přesazovat koupený vyrychlený kokos, nesehnal jsem ale malý květináč, takže půjde do 40 L květináče, což není moc dobře, takhle velký květináč se pomalu prohřívá. Ale mám jí v zimní zahradě, dnes asi 5 minut svítilo sluníčko a je tam 35 st.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 19.6.2010 14:26
Vpodstate jakesy ochranne slupky byly na vsech 3 otvorech.Ja jsem vsechny ty slupky opatrne odskrabnul, protoze bych jinak 100% nepoznal ktery z tech otvoru pod slupkami je ten mekky klicici, takhle mam 100% jistotu.No pokud to mate i v tomto pocasi v 35°C tak na to nemam :-(.Ja to mam normalne na balkone na jizni strane prikryte igelitem a snazim se mit kokosy vlhke a substrat take hodne vlhky. Mozna pri vetsim slunci se tam tech 35 °C vytvori, ale jinak v dnesnich dnech ani omylem. Bohuzel v akvariu obmotanem tenkou prusvitnou folii mam zasazenou opuncii (zatim po necelych 2 mesicich nic), takze tam s kokosem experimentovat nemohu a jine akvarko bohuzel nemam.Mnoho lidi psalo jak ty akvarka pouziva na kliceni temer cehokoliv :-) Rozhodne vim, ze pri plnem slunicku je tam min 50°C, musel jsem stacit vyndat venkovni teplomer do 50°C vcas, takze tam bude mozna i vic :-) Zajimalo by mne, kdyz klicek uhyne nebo spis kdyz je videt ze uhniva, tak zda se muze po jeho ustrizeni pod mistem kde je viditelne uhnivani jeste vzpamatovat nebo zda uz je kokos na vyhozeni?
Připojit reakci

Kokosová palma

117.119 (8) - xxx.xxx.117.119 (?), 19.6.2010 20:12

Zimní zahrada a zasklený balkon se srovnávat moc nedají, mě de světlo ze shora, takže stačí chvilička na zahřetí. Už třetí den za sebou jsem tam měl přes 30 st, a přitom svítí opravdu jen pár minut denně sluníčko.

Nemyslím si, že je podmínka mít na klíčení tak vysokou teplotu, v nižších teplotách to také vyklíčí ale mnohem déle.

S tim uhnitím klíčku to nevím, ale zkouším to, nechal jsem ho v zemi jestli třeba vyleze jinou dírou. JInak dneska jsem musel jeden kokos vyhodit, byl to ten co jen prask, protože v jednom místě mu začala vytékat zkažená kokosová voda a nepříjemně to zapáchalo.

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.41.127 (?), 23.6.2010 17:50

Dobrý den, vcelku pravidelně pročítám příspěvky o pěstování kokosové palmy. Doma mám koupenou palmu už rok. Za rok jí narostly tři listy a otevírá se list č.4. Rosím jednou denně dešťovou vodou. Zimu přežila u jižního okna vedle radiátoru. Bydlím s palmičkou v rodinném domě.Listy vyrostlé doma mají kratší stonek, než ty původní.Nějaký flek na listu také mám, ale nové rostou.

S pozdravem Katka

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 23.6.2010 23:29
Dobry den, zajimalo by mne jak casto a jak presne rosite, zalevate a kde palmu mate, myslim hlavne na jare a v lete. Proc se ptam pochopite z prilozenych fotografii, nekde od 26.4 vyse najdete puvodni fotky, tak zkuste najit mezi nimi treba 5 rozdilu :-(... Ja jsem se snazil dodrzovat postupy zde uvedene, rosil jsem celou palmu, hlavne listy vicekrat denne.Rosil jsem dle fora i stonek, kokos apod.Vpodstate tim zateklo i do substratu, ale ze by substrat byl vylozene premokreny to zas ne.Palme couhaly koreny z puvodniho maleho kvetinace tak jsem ji presadil do vetsiho (ne o moc vetsiho.Vysledek cele akce vidite na fotkach, co nevidite je to, ze palma postupne od konce listu uschla pred ocima.Naopak mam pocit, ze jsem snad mel tu palmu obcas zalit normalne pouze do kvetinace a treba na par dni na ni zapomenout! Proc? Kdyz jsem ustrihnul vsechny listy, tak stonek stejne usychal, ale z obou stran (!), tedy i z vnitrku kokosu.Posledni pokus bylo ustrihnout jiz zeslably a ohebny kmen uplne a koukam, ze vpodstate misto odkud kokos klicil vcetne toho zacatku stonku bylo mekke, promacene - zase tolik jsem nerosil a nezaleval, nicmene tim rosenim stekla voda vzdy po stonku primo do kokosu. Podle me v ZADNE zemi kde kokos roste takova vlhkost vzduchu neni, obvykle tam temer vubec neprsi a kdyz tak vyjimecne a vydatne a pak dlouho nic... Proto by mne zajimalo co presne delate, ze Vase palma zije a moje ne.Zatim pokracuji v pestovani palmy z kokosu z Tesca, je jeste brzy na nejake zavery a na klicek, ale jedno vim 100% - pokud se to povede, tak palma bude muset hodne zkuhrat a vypadat hodne suse, aby nakou vodu uvidela, ne tak jako kaktus samozrejme, ale na naky roseni listu nebo nedejboze stonku a kokosu se 100 % vybodnu... Prijde me to jako, ze lidem co se snazili az moc aby se palma mela co nejlip to vetsinou prinese opacny efekt a naopak ti, co na palmu kaslou a malem siani nevzpomenou, ze ji maji, tak maji nejlepsi vysledky... Samozrejme pokud je pravdivy ten 2 mesicni cyklus palmy, tak se da rict, ze absolutne nezalezelo na tom co jsem udelal a palma to mela spocitane jiz v dobe kdy ji koupil Tesco... No jdu porilozit ty fotky a preji vsem, aby svoji palmu takhle nikdy nevideli :-o...
Obrázky:
Konec palmy v Cechach I
Konec palmy v Cechach I
Konec palmy v Cechach II
Konec palmy v Cechach II
Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 24.6.2010 11:31

Dobrý deň všetkým...

...Pán Radek (snáď nevadí takéto oslovenie  ),veľmi ma mrzí, ako dopadla vaša kokosová palma a o to viac preto, že pravidelne sledujem vaše príspevky, ako sa vám darí.Asi je to fakt pravda, že čím viac sa človek o nejakú kvetinu zaujíma, tým je to asi horšie... Ja moju palmu postrekujem priemerne 2 krát za deň,podľa času, sem tam stíham raz za deň,niekedy aj 3 krát, streknem aj kokos.Polievam raz za týždeň vždy v sobotu, tak ako ostatné kvetiny dažďovou vodou.Ten úplne maličký najspodnejší list som už odstrihla, lebo ten bol taký škaredší a suchší.Ostatné sú relatívne pekné, sem tam je niekde malý suchší hnedý pásik, ale nerozširuje sa.Najmladší, ešte nerozvinutý list kúsok narástol.Najlepšie je moc si ju nevšímať... všetky ostatné kvetinky raz za týždeň polejem, každý druhý týždeň pohnojím a sledujem ako pekne rastú.Ak si pozriete moje predošlé príspevky, tak čo som spomínala banánovník tak už má dokopy 4 nové rozvinuté listy, síce tento posledný je na kraji trošku slabší, neviem prečo, a tiež neviem kam sa s t ými listami ponáhľa.Minulý týždeň som rozsádzala malé pomarančovníky / mandarovníky / grepovníky, čo mi narástli z kôstok, ktoré som po zjedení plodov strčila len tak do hliny k inej kvetinke.

A ozaj, bola by som zabudla na moje kôstky z ďatle, zataľ vyklíčili 3 kusy.

Obrázky:
ďatlovníčky
ďatlovníčky
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 25.6.2010 10:09
Dobry den, samozrejme si vzpominam na Vasi fotku "dzungle", nadhera.Jak jste zminovala ty citrusy, tak se taky musim pochlubit :-) Vzdy kdyz jsem kupoval mandarinky nebo cokoliv na jidlo, tak to bylo plne pecek a obvykle ne moc chutne :-(No a kdyz to koupim za ucelem ziskani pecek, tak ANI JEDNA! :-(viz nekolikate ruzne velke ci jakostni mandarinky a vsechno bez pecek alespon ze chutove dobre.Zkusil jsem grepy - opet bez jedine pecky, Dale pomelo v nem bylo asi 30 pecicek ve tvaru trojuhelniku, bohuzel VSECHNY tak male, ze byly nevivinute, takze pomelo taky nebude :-(, opet vice koupenych grepu ci pomela nepomohlo k ziskani dobre ci jakekoliv pecky.S pomeranci jsem mel stesti trosku vic, ale zasadil jsem je teprve 11.6., takze je jeste brzy.Zato u citronu vyklicilo tak 80 % pecek, dva klicky pak zacaly ihned zloutnout a po ustrizeni a znovuzasazeni se jiz na povrch nedostaly, ale ostatni se maji k svetu.Zkusil jsem i kumquat.Pro sladkou chut tenke slupky, ktera je pod kurou a kterou je obalena kysela duznina jsem zkusil zasadit kumquat.Snad casem vyroste vic a treba pujde naroubovat koupenou bonsaji co se prodava kolem 1000,- i s rostoucimi plody :-).Zkousel jsem to davat do MOJITA misto nebo s Limetkou.U toho Kumquatu jsem zkusil jej poradne zalit, zakryt prusvitnou sklenici a dat na plne slunce.Zrejme kvuli tomu se na listu objevili zlute tecky, jako naka nakaza ci co :-o, ale po ustrizeni nakazeneho listu zacaly rust listky dalsi a nic se nesiri, samozrejme jiz bez prikryti sklenici.Bohuzel zadna limetka do obchodu dovezena nema jedinou pecku, coz me mrzi.Zkusil jsem zasadit i Fejchoa do kbeliku od KFC, klicivost temer 100%, bohuzel byly rostlinky napechovane tak blizko u sebe, ze jsme to zkusil presadit prilis brzy a to diky tenkym malym rostlinkam moc nevyslo (dost ulomenych korinku, takze zasadim do metroveho truhliku znova :-).Tamarillo prirusta pomalu, ale taky to jde a muj cil je vypestovat Passion Fruit.Sice je v tom silene pecicek, ale ta chut te duzniny je vynikajici.Salak roste SILENE POMALU, za pul roku z semene ci pecky vyrostl jen 5 mm max klicek a samozrejme pouze pod povrchem.Litchi skoncilo neuspechem.Opet temer nerostlo, nad povrch se me nedostalo zadne, ruzne pokusy s vlhkem a prikrytim igelitem zpusobily zplesniveni semen i s malymi max 1 cm dlouhymi klicky.Rambutan taky spatne, vsechna semena se me rozpulila presne na polovinu, zrejme nasilnym cistenim od duzniny a ta co se nerozpulila cistenim se rozpulila pak v hline :-(, no mam jiz 3 nova, tak uvidime, zrejme zkusim mene vody a ne tak umackanou hlinu.Kiwi zrejme zatim take nic.Pepino zacina pomalu rust (pokud to neni plevel), Physalis to same, tam to vypada ale na extremne mizernou klicivost a Karambola tam vim, ze zacinaji klicit pecky, ale na povrchu zatim nic. Seminka z kupovanych palem zatim nic, tam je brzy, i podle "navodu" to chce 1-2, mnohdy az 6 mesicu na vykliceni.Na vyklicene opuncie si asi jeste pockam :-(
Obrázky:
Citronovnik - sazeno postupne v prubehu kvetna
Citronovnik - sazeno postupne v prubehu kvetna
Novy kumquat
Novy kumquat
Temer jiste kumquat s neznamou nakazou :-o
Temer jiste kumquat s neznamou nakazou :-o
Temer jiste kumquat - aktualni stav po odstraneni nakazeneho listu :-)
Temer jiste kumquat - aktualni stav po odstraneni nakazeneho listu :-)
Salak - ruzne stupne vyvoje POMALEHO rustu
Salak - ruzne stupne vyvoje POMALEHO rustu
Tamarilo
Tamarilo
Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 25.6.2010 11:44

Zdravím, všetko vám to tam pekne v tej vašej "škôlke"  rastie. Budem vám aj naďalej držať palce.

Ja by som v poslednej dobe tiež všeličo možné sadila a zakoreňovala, aj to, čo sa nedá... Včera som pre zmenu sadila odrezky popínavých ruží a oleandre, som zvedavá, či sa chytia.A mojou srdcovou záležitosťou je bugenvillea, odrezky z nej som tiež strčila do hliny a zakryla PET fľašou, tak som zvedavá...

Ale keďže táto porada je na tému Kokosová palma, chcem ešte dodať, že som si prečítala aj diskusnú tému ROSENÍ, ktorá je tiež o nej a s tým umelým rosením máte asi pravdu, tá voda steká po listoch a stonke na kokos a mám taký nepríjemný pocit, že mi trošku odhníva (!),takže STOP postrekovaniu, nechám to miesto kde vyrastá stonka trochu vyschnúť a uvidím, čo mi na to povedia listy. Myslím, že keď mi odhnije kokos, tak môžem celú rastlinu akurát tak zahodiť... Len tak mimochodom, v stredu bol mesiac, čo som ju kúpila, tak som veľmi zvedavá, či budeme spolu oslavovať aj 2-mesačné výročie...

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 25.6.2010 12:30
Pekny den... no moje palma se sice tesne, ale 2 mesicu u me nedozila... podle me ta palma muze fungovat po nekolika letech (3-5?) uz bez kokosu, ktery se rozpadne a palma jej dal uz nepotrebuje, ale jako hlavni problem vidim prave to uhnivani u toho klicku hned u kokosu.Prohledal jsem puvodni fotky po zakoupeni a jsem si jist, ze hned v miste vykliceni byl stonek tvrdy a zeleny, nikolv hnedy, mekky a mokry, tak doufam, ze jste nasla prave ten okamzik, kdy palma nebude dale u klicku vlhkem meknout a hnit... Oleandr mam taky nekde z Italie privezen, aspon myslim, ze je to Oleandr, akorat mam dojem zda to neni jedovate - aby to neco neprovedlo nasemu mnoukadlu.Ted jsem zkusil prisadit dalsi semena ze Salaku k tem ostatnim a tak jsem prijemne zjistil, ze se tam neco deje, viz fotka.Ta Bugenvillea vypada nadherne, no chtelo by to zahradu :-o...
Obrázky:
Salak - stupne vyvoje POMALEHO rustu po min 2-3 mesicich
Salak - stupne vyvoje POMALEHO rustu po min 2-3 mesicich
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 27.6.2010 23:38
Tak prinasim prvni fotku pestovani palmy z kokosu koupeneho v CR :-) Z peti kokosu je prvni, kde se nco pozitivniho deje, z dalsiho vyteka mleko a sine se lehky zapach a zbyle tri zatim nic... zvidime dal... :-)
Obrázky:
Prvni fotka pestovani z kokosu koupeneho v CR :-)
Prvni fotka pestovani z kokosu koupeneho v CR :-)
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.41.127 (?), 30.6.2010 17:40

Dobrý den, je pravda, moje palma vodu nevidí někdy i dva tři dny, stojí u okna v ložnici, kde na ni svítí slence a květináč je podložený takže nestojí na podlaze. Jaro a léto prožila loni v bytě, stejně jako letos. Nikam se stěhovat nebude.Starší listy jsou flekaté i jeden nový (nejstarší), ale nové rostou a to je hlavní.Rosím ořech i stonek od listů po ořech.Jak bude příležitost tak vložím foto. Katka

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 3.7.2010 16:53
No asi jsem rosil moc :-o. Kazdopadne klicek z jednoho kokosu vypada pozitivne, asi 5-6 mm, tak uvidime co bude dal :-)
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 19.7.2010 15:56
tak dva tydny uplynuly.Z 5 kokosu v truhliku zatim je k palme nejblize jeden klicek zatim vodorovny s polozenym kokosem ma asi tak centimetr, bila barva a na vrchu hnedny, tvrdy.Zbyle kokosy zadan slava.Jeden vypada, jakoby mekky otvor zarustal kurou, dalsi je naopak promackly, ale voda v nem stale cvachta a zkrz kokos netece, tady to vypada nadejne.Zbytek bida.Minimalne ve 2-3 se pod mekkym ovorem objevily bili cervici, z jednoho kde jich bylo asi nejvic vytekalo po otoceni mleko a byl citi puch.Takze 5 kokosu jsem po umyti 4 podezrelych zredukoval na 4 a uvidime co bude dal.Zatim je vse pod igelitem na jizni strane a ve vlhkem substratu :-o Kokos z palmy a ten co zacal teci jsem provrtal, na jedne strane 3 otvory a na druhe protilehle jeden velky.Cilem bude nejakou palmu nebo NECO zasadit do kokosu, 1-3 rostliny pujdou vrchem a korinky spodem, mozna bude lepsi varianta 1 rostlina vrchem a korinky spodem tremi dirami.Takze az sem prilozim fotku pampelisky vyrustajici z kokosu, tak mne nekamenujte, ze to nepatri do tohoto vlakna :-)
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 26.7.2010 21:58
Dalsi tyden a jeden kokos prasknul, mleko z nej jeste castecne tece, zatim zadny smradek.Zbyle dva budto syci nebo nic a ten nejlepsi zatim hnedne (tvrdne, nehnije) kminek... tak uvidime... Zacinam experimentovat s ananasem :-o Halo lidi, je tu vubec nekdo??? :-o
Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 28.7.2010 11:33

Ja som tu a sledujem vaše nové príspevky ako sa vám darí.A držím potichu palce.Čo sa týka mojej kokosovej palmy, rozvinul sa jej najnovší list, ten,ktorý mala v čase kúpenia ešte zatvorený.Je trochu kratší, neviem,možno vyrastie.A kúpila som jej kamarátku - ešte jednu kokosovú palmu, výškovo je ako predošlá, len má užšie listy.Pravdou je, že si ich už radšej moc nevšímam,1-2 krát týždenne polejem dažďovou vodou, sem tam postriekam orech a listy nepostrekujem.

Pripájam foto.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 2.8.2010 14:04

No z Vasi fotky je videt, ze se palme dari a vubec vsemu, nadherne prosvetlena mistnost, to je parada.Ja pomalu prestavam pokusu s klicenim orechu verit.Jasne fotky nakliceneho orechu jsme videli, takze vime, ze to jde a hodne zavisi na podminkach.Ten nakliceny kokos, prijde me ze ten klicek pomalu chcipa, je skoro cely hnedy, jakoby zcvrkly a pritom pokud se s nim kousek hybne tak z kokosu jde zelena barva u klicku, ale samotny klicek nikdy zeleny nebyl.Byl bily a postupne zacal hnednout.Tak nevim zda ten necely centimetr mam nejak ustrihnout nebo to nechat byt :-o.Kazdopadne jeden kokos je totalne bez vody, roztrhany roztazenim bile ho vnitrku, nic se v oblasti klicku nedeje.Druhy ma mleko a syci a pomalu vyteka a posledni je plny mleka, kompletne uzavreny, nic neroste, nic nevyteka.Ted je mam vsechny venku na balkone, uz nicim nezakryte, nezalevane.Jeste mam v lednicce 2 seminka kokosove palmy z obchodu, pry 3 mesice chladne stratifikovat, tak do zari jsou v lednici a pak se uvidi.Spise ted sazim nejvic na Salak, uz to zacina pekne rust zatim 4 max 3 cm vysoke kminky, roste to opravdu Pooomalu. Zato Granadilla, Passion Fruit, Pepino, Maracuja apod rostou jak houby po desti... Z palem se dari velmi dobre 5 kouskum 5cm vysoke Washingtonie vlaknite, Dracinka australska taky pomalu roste a dneska jsem si vsimnul, ze vykoukla na povrch i Zumara slicna :-o Problem je, ze to za chvili nebude kam davat.Treba od Maracuja se chytlo temer 100% ze 100+ semen a realne bych tipoval, ze v metrovem truhliku na Pelargonie by mely byt 3 - 4 kousky... No docela by me zajimal nazor toho borce, co sem daval fotky svych naklicenych kokosu, nerad bych o ten zkomirajici klicek prisel definitivne a taky by me zajimalo jak postupuje klicivost jeho koupoenych kokosovych orechu...

Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 3.8.2010 10:36

Já jsem se nachvíli odmlčel a spíše jsem sledoval z vpovzdálí. Povedlo se mi přihlásit se na muj první účet, který před tím nešel. Tato stránka je velmi zvláštní s novými změnami, ale musím podotknout, že mi nejdou otevřít některé obrázky a ze začátku jsem bloudil kam zmizeli nové témata, ale už jsem se zorientoval.

Radku, stalo se ti to co mě. I když nechápu jak si to dokázal. Mě se povedlo neotevřít párkrát zimní zahradu a všechny kokosy mi pečlivě praskli a vykvasili při teplotě 40 stupňů. Smrad to byl děsnej, tak sem to vyházel. Už asi vím proč je důležitá ta slupka na kokosu, on se tím pak tolik nepřehřívá (asi teda hlavně na sluníčku).

Mě zůstal akorád ten kupovanej, ten dokonce udělal jeden novej list a ten předešlej se mu začal dělit na proužky.

Pak dále jsem plně nepochopil, co znamená "kokosové semínko" a už vůbec mi nedochází, co dělá v ledničce!? Jestli je to mysšleno jako kokosový ořech, tak po těch 3 týdnech v ledničce stratí klíčivost na xxx Lutz natotata.

A nakonec vkládam fotku mího salaku, ročně dělá jen kolem 3 listů. Je to opravdu velmi pomalu rostoucí palma. (na fotce ta úplně nalevo)

Pak dále se zmiňuješ o ananasu, mě letos zaplodil. A taky se zmiňuješ o žumaře, ale to už je mimo téma, tak jen že mam žumaru nízkou jak v květináči tak v zemi, a i žumari ztepilou v květináči i v zemi. I od semínek i o něco větší..

Je hezký koukat jak to roste.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 5.8.2010 12:59
Ahoj :-) Tak to me mrzi, ze jsme dopadli stejne :-(ikdyz jsi mel lepsi podminky.Ja jsem vzal 5 kokosu do metroveho truhliku a zakryl je nepruhlednym pevnym igelitem z pytle nejakeho substratu a dal na balkon na jizni stranu.Na povrch koukali vzdy pouze "mekke" dirky" Pri slunicku pod tim bylo hodne teplo, ale ne zas tak moc jako v akvariu kde pestuju opuncie nebo u Tebe v zimni zahrade.Prikladam fotku kam az jsem se dostal s kokosem.Vypadalo to pozitivne (sice jen u jednoho), jenze z nicehonic se bila barva klicku zacala menit na hnedou (tady nevim, zda to bylo v dobe zmeny tepleho pocasi na studenejsi) a pak to dal drevnatelo, tak jsem si rikal no asi je to normalni - treba pak z tehle drevnate casti vyroste zeleny kminek.Jenze postupne hnede pribyvalo a uz to dal nerostlo, naopak se to zcvrkavalo.Z posledni snahy jsem zkusil hnedou usychajici cast ustrihnout a zahledl hnedozelenou uvnitr kokosu, ale nakonec to dopadlo jak to dopadlo, viz dalsi fotka.Jeste zkusim cely kokos dat pod zem (tady me neni jasne proc jsi radil, ze maji byt kokosy tou mekkou dirkou nezahrabane, podle me prece kokos vyrusta z pisku na plazi a je CELY zahrabany :-o Jasne, je v te slupce, ale co kdyz je tou mekkou dirkou treba prave smerem dolu??? Vim, ze jsi psal, ze Ti jeden kokos zacal rust do zeme a uhnil ci co, ale co kdyz to byla jen smula? Jinak to kokosove seminko... Jelikoz me bylo jasne ze kokosova palma z Tesca to brzy zabali, tak jsem si koupil ruzna seminka vseho mozneho a mezi nimi BUTIA CAPITATA - vych.Brazilie (Kokos australsky), jsou tam jenom 2 ks semen.Kulate, asi 1.5 cm v prumeru a pokud si dobre vzpominam tak tam jsou takova 3 mala ani ne 1mm velka ocka.Boihuzel jsem to nenafotil :-(No a tohle by se melo 3 mesice chladne stratifikovat ve vlhkem ricnim pisku.Takze to mam v krabicce od vitaminu plne vlhkeho pisku a v chladnicce.V zari to vyndam a uvidime.Mela by to byt chladnomilna palma, ktera snasi suchy vzduch a vydrzi teploty okolo 4°C Takze s kokosovou palmou to nejak nevychazi :-(Asi nema smysl doufat, ze ty zbyle kokosy (jeden uplne praskly, bez mleka viz fotka) a zbyle dva ktere obcas zasyci a tecou se jeste nejak vzpamatuji.Podle me jak to praskne a vyteka tak to nenaklicilo a asi bude lepsi to vyhodit nebo provrtat a pouzit jako dekoraci (uz mam 2 provrtane kokosy :-) Kazdopadne nejvic se me ted libi Salak (ten Tvuj vypada fantasticky) asi prave proto, ze roste ultra pomalu a udela radost kazda pid o kterou to povyroste, zvlaste, kdyz vidim jak se jednotlive faze lisi ib barevne.Mam jich asi 15+/-, takze krome 4 max 4 cm vysokych se objevuji prvni "ruzky" dalsich 3.Pokud to dela jen 3 listy rocne, tak v pokusu a monitoringu asi budou muset pokracovat dalsi generace :-o, hodil jsem sem 2 fotky (muj fotak je bohuzel SALAK-INCOMPATIBLE) proste at fotim jak fotim, salak ostre cely nevyfotim, tak snad tam bude neco videt. Jak rikam, Salak mas suprovej, ale oproti Ananasu co tam mas je to prd, slintam vic jak ten smajliks vyplazenym jazykem.Prvni ananas jsem udelal blbost, kvuli preprave jsem ufiknul ty listy, navic skoro u ananasu a ananas me zacal plesnivet.Pak jsem to nasel na webu a zkusil presne s tim ukroucenim a odlamanim nekolika spodnich listu, nicmene moje listy uz byly na vrcholu usychajici a postupne zacly zloutnout, tak jsem je zastrihnul.Mam to pod vetsi sklenici, je tam vlhko, no snad to pusti do 14 korinky a pujde to presadit.Kazdopadne by me zajimaly ty faze, ktere vedly k tomu ananasu co mas Ty :-) Zda ty listy vsechny uschnou a opadaji, ale ten spodek ruzice neuschne a vyrasi z nej nove listy?Tohle jsem nikde nevidel.Chtelo by to pestovat ten malej oranzovej ananas, to by byla parada. Zumaru Slicnou (pokud jsme napsal jinou tak to byla chyba) mam zatim jen na fotce, bohuzel jsem nevyfotil faze pred presazenim, ale takhle to aspon vypada lip v 16 cm sirokem kvetinaci Jeste prikladam Washingtonii Vlaknitou a Dracinku Australskou, ikdyz ta tolik neroste.Rozhodne nesmim zapomenout na Averhoa Carambola, sice naky listky nejsou 100% fit, ale vypada to paradne. Koukal jsme, ze pestujes i melouny :-) Ja jsem si jen tak pro pokus zasadil asi 50 seminek a mam tam ted v male vanicce od zmrzliny asi 10 ks 6cm vysokych rostlinek, kazda ma jen jednu dvojici listku.Tak doufam, ze nedopadnu jako ti dva borci z Byli jednou dva pisari :-) Bohuzel me silene limituje prostor balkonu ci kvetinacu a nadob :-( Jeste testuju ruzne citrusy, mam tam nekolik max 7cm vysokych citronu, nizssich kumquatu (to roste dost pomalu) a ted velice rychle rostou pomerancovniky.Nicmene podle me max 6 listu u citrusu. Samozrejme jsem zkusil i ruzne mucenky.Nevim cim to je, ale u Tamarilla me i na severnim balkonu zloutnou listy a rust se skoro zastavil.Zato Pepino roste jako blazen, mam tam asi 20 rostlin v metrovem truhliku.Maracuja, tam je uspesnost skoro 100% a roste to velmi rychle, takze mam plny metrovy truhlik.Granadilla uz tak dobrou klicivost nema a Passion Fruit ma jeste mensi.Fejchoa ma sice dobrou klicivost, ale roste hodne pomalu, jen jedna rostlinka ma asi 10 cm, zbytek ma tak 1-3 cm max.Physalis se zacina rozrustat a kiwi je takove podivne, klicivost mizerna, jedna rostlinka je tenka, mnoho malych listu ktere misty belaji (:-() i vetvicek a druha naopak 3 vetsi zelene listky... Granatove jablko me jedna 1 cm rostlinka nejak chcipla a druha sice nechcipa ale moc neroste.Ted jsem zjistil ze po 3 mesicich zacinaji pomalu rust Opuntia ficus Indica z tesca, jeste mam naky nemrznouci co jeste nerostou a pak mam kupovanou Opuntia Ficus Indica, jeste ze jsem se nenechal nalakt vetsim mnozsvzim plodu a poslechl manzelku, ktera me vybrala temer jediny kus co mel i maly zeleny vyrustek, z nej ted vyrostl dalsi a z nej dalsi, uvidime kolik pater to udela, dokonce jsem to i ochutnale, ale zadny zazrak to nebyl :-(Mam jeste zasazenou Braheu trnitou a Palmu nizkou, nicmene zatim nic :-(ani tuk Hodne se tesim na ten Australsky kokos.docela by me zajimalo jak se jmenuji ty nase druhy z hypermarketu apod, protoze ten australsky kokos vypada uplne jinak! :-) Pestovani zdar, jdu pridat ty fotky
Obrázky:
Nakliceny kupovany kokos - zatim dobre :-)
Nakliceny kupovany kokos - zatim dobre :-)
Aktualni fotka vypestovaneho kokosu po zastrizeni uhnivajiciho konce
Aktualni fotka vypestovaneho kokosu po zastrizeni uhnivajiciho konce
Granadilla_27_6_2010
Granadilla_27_6_2010
Averhoa Carambola - 10_5_2010
Averhoa Carambola - 10_5_2010
Kiwi 15_6_2010
Kiwi 15_6_2010
Maracuja - 27.6.2010
Maracuja - 27.6.2010
Dracinka Australska - 4.6.2010
Dracinka Australska - 4.6.2010
Washingtonie Vlaknita - 9_6_2010
Washingtonie Vlaknita - 9_6_2010
Zumara Slicna - 9_6_2010
Zumara Slicna - 9_6_2010
Připojit reakci

Kokosová palma

alena (243) - xxx.xxx.120.236 (?), 5.8.2010 13:13
Dobrý den pane Radku, obdivuji vaše úspěchy a zkušenosti s pěstováním palem. Prosím, existuje nějaká palma, která by snesla málo světla, ne u okna. Prostě v ne příliš světlé místnosti nepanelákového bytu?
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 5.8.2010 13:43
Dobry den, moje zkusenosti a uspechy s palmamy jsou zatim nic moc.Kokosova palma z Tesca chcipla do 2 mesicu (prijde me to, ze dokud byla v mistnosti temer bez svetla a bez roseni ci casteho zalevani, ze se ji darilo nejlepe!, ale podle me kokosova palma patri mezi palmy na svetlo nejnarocnejsi.Ja jsem ted uploadoval par fotek a v delsim prispevku vyjmenoval par palem (vpodstate jsem koupil semena vsech pekne vypadajicich palem).Mam jeste originalni letaky ze sacku s semeny, ale vsude je psana vyssi intenzita svetla. Dobre a +/- rychle roste Dracinka Australska (spis jak trava) a Washingtonie vlaknita (jasny tvar listu palmy) a to jsou umistene spise pod keriky kam moc svetla nejde, Washingtonii klidne prelevam a z 5ks me vyklicilo vsech 5 a jsou v super kondici, svetlo nesvetlo.Salak jsem mel velmi dluho v byte za oknem, ale trvale zatazenym zaluziemi a presto po cca mesici naklicil.Podle me tohle je to prave.Kdyz ted zasadite aspon 10 kousku, tak za 3 mesice by se mely na povrchu objevit prvni kminky.Me se osvedcilo mit semena v neproderavele PVC misce na jidlo a smesi pisku a hliny 1:1.Zalevani temer denne a to tak, ze hodne, skoro to plave.Pak to klidne necham uplne vyschnout a zase.Zkuste ten samy australsky kokos jako mam ted v chladnicce v mokrem pisku.Vysev je mozny cely rok, takze to moc narocne nebude, doba kliceni je 6 mesicu + predtim doporucene 3 mesice v tom pisku.Krome te Wahingtonie a Dracinyk jsou ty palmy behem na dlouhou trat.Jeste mam slibeny Papyrus, ten by nemel vyzadovat svetlo, ale hooooodne vody... tak drzim palce a palmam zdar.P.S.: podle fotek fakt zkuste tu Wahingtonii Vlaknitou - svetly nadherne zeleny listy, viz predchozi fotka.
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 5.8.2010 13:18
Jeste zbytek fotecek, nejak je to limitovane :-(...
Obrázky:
Passion Fruit - 14.6.2010
Passion Fruit - 14.6.2010
Pepino - 12.6.2010
Pepino - 12.6.2010
Salak - nejvyssi  6.5 cm
Salak - nejvyssi 6.5 cm
Salak - dva cca 3 cm vysoke kousky
Salak - dva cca 3 cm vysoke kousky
Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 5.8.2010 14:46

Radku ty jsi fakt nadšenec. O to větší, že bydlíš v bytovce a taháš si tam takový druhy.

No pak jsem chtěl poprosit aby jsi říkal latinský názvy, pro tebe asi nekomfortní, ale pro většinu hledajících po tom na googlu, je to zase lepší orientace. Australský kokos je pokud se nepletu Butia capitata, je to subtropická palma, takže není moc vhodná pro pěstování v bytě. Český název je pěkně matoucí, to že semeno vypadá jako kokos, neznamená že rostlina má vlastnosti kokosové palmy.

Washingtonka jde pěstovat v bytě, mam lepší zkušenosti s rostlinkama od semínek, takže to jsi udělal dobře. Ale celkově jsou rostliny pak velmi vytahané a podle mě nevzhledné.

Palma do tmavého kouta, myslím, že určitou dobu při správné péči by mohl prosperovat Chrysalidocarpus lutescens. A pak samozřejmně nejlépší palma do stínu Rhapis exlcesa, ta má ale vysoké pořizovací náklady, protože roste strašně pomalu. Ale vyděl jsem jí v jednom Pražském hobbymarketu za 500 kč a měla asi 1,20 m.

Ještě jsem si vzpomenul, že jsi zmiňoval ten kokos a klíčení měkkou dirkou směrem nahoru. Jde o to, že první vyleze zelený klíček a pár lístků a až pak kořen, takže v našich domácích podmínkách je lepší tomu klíčku usnadnit cestu.

Připojit reakci

Kokosová palma

alena (243) - xxx.xxx.114.37 (?), 5.8.2010 18:46

Ovare, díky za typy na palmy do bytu s málo světlem. Jo a je dobře, že jste zpátky, nedávno jsem si vás tady pročítala

Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 5.8.2010 20:41

Díky paní Aleno,

ještě jsem zapoměl zmínit Chamaedorea elegans, jedna z nejodolnějších palem na domácí pěstování. Úplně jsem na ní zapoměl.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 5.8.2010 22:15
No je videt, ze jsem zacatecnik, tyhle palmy vubec neznam a hned jsem je musel vygooglit :-) - Nadhera Preci jen ty latinske nazvy jsou opravdu lepsi, bavil jsem se o konkretich druzich s řekem a stejne jsem je musel vzdy uvest, nejak ty ceske nepobral a plynule řecky mluvim jen ve snu :-) Takze to sem sepisu v latine, bral jsme vse pro interier, snazil jsem se vybirat, aby to bylo trochu podobne kokosove palme a neprorostlo se to k sousedum.Mam tedy seminka Butia Capitata v chladnice, zbytek +/- 2 mesice zasazeno.Cordyline Australis - klicivost zatim tak 30%, Chamaerops Lusitanica - klici 2-3 mesice, nakej malej kminek ze semene uz vykouknul, ale na povrchu kvetinace zatim nic.Dalsi je Brahea Armata (Erythea Armata) - tady tusim nebylo videt ze seminka ani klicek, taky by mela klicit 3 mesice, tak snad se jeste dockam.Chamaerops Elegans - tusim, ze z 5semen vyklicily 4 a z toho na povrch se dostaly zatim pouze 2 a to nedavno (necele 2 mesice od zasazeni, zatim pekne zeleny kminek bez listu.Jinak vpodstate krome Butia Capitata a Cordyline Australis jsem vsechna semena dle navodu dal na 2 dny do vody pri bezne pokojove teplote. Jeste jsem vzal Picea Marinara - Smrk Cerny (Kanada) pro Ex-terier :-o, jasne rikate si, ze jsem se zblaznil, ale na fotce z toho byla bonsai, takze jsem zavzpominal na film KARATE KID a zkusil to :-o.Pokud pani Alena ozeli, ze to neni palma, tak tohle 100% nebude narocne na svetlo, prave naopak.Na vysev NESMI dopadat prime slunecni svetlo a i po vykliceni stinime semenacky nekolik let alespon z 50% plochy.Klicivost je ehm, shitozni... Z 40 semen me vyklicilo jedine! Vypadalo to nadherne, takovy maly stromek, mel ani ne 2 cm.Byl v rohu okna a na zemi pod oknem na severni strane, prave kvuli svetlu.Bohuzel, zapomnel jsem na tygrovitou selmu co mame doma (MŇAU) a nez jsem se nadal, "Bonsai" byla na zemi mezi hromadou smesi pisku a raseliny (1:1).Resuscitace byla bohuzel neuspesna.Zkusil jsem zasadit znova zbytek semen, ale bylo jiz pozde.Je nutne to sazet brezen-kveten, 100% to zkusim znova v breznu. No doufam, ze sem budu moct dat nekdy naky prispevek k kokosove palme taky.Moc me mrzi ten nakliceny kokos.Svita ale na lepsi casy :-) - vracim se dneska takhle z kola domu a v tom mi vola tchyne, ze v Lidlu kousek od Nove Butovice by od 12.8. mela byt zase ta nase "rychlokvaska" za 150,- +/-.Jsem uz lehce nahlodany, asi ji dam jeste sanci.Tentokrat ale uz vim co a jak (nebo aspon tusim co radsi ne) (kontrola sedych fleku na orechu, stav listu - hlavne spicky), kontrola kmene hlavne v oblasti orechu hned v miste kliceni (jakmile zacal hnednout a meknout, tak uz bylo pozde bez ohledu na to, ze vetsina listu byla zelena), pripadne pokud bude videt korenovy system, tak zda nehnije.Zkusim opacny system starani se o palmu, nez doposud = zadny balkon ci prime slunecni svetlo, minimum vody (jednou za tyden max, v lete dvakrat za tyden), zadne roseni jakekoliv casti palmy vcetne orechu, brzke presazeni a hnojeni zvazim a to by bylo abych do konce roku nesklidil nejaky ten vlastni kokos, ze :-)
Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 6.8.2010 0:01

Ahoj Radku, nechci tě nějak strapňovat, ale tak ti koukáme s kolegou na tvý fotky a u fotky s tvým kiwi, jsme se hezky zasmály. No, nepříde ti divné, že ti už to kiwi kvete? Ono to bude trochu tím, že to je ptačineč žabinec a pod tím je zřejmně nějaká mochyně.

Pak za další, už to vemu jedním vrzem, latinský názvy už jsou lepší, ale pořád jsem nespokojen. Je chamaerops humilis a tečka, to co jsi napsal je kravina, to si vymyslel někdo na českém trhu aby se odlišil od ostatních. Taktéž Brahea armata, ten druhý název co jsi napsal, jednak ho neznám a jednak se používá samostatně brahea armata.

Dále čtu Chamaerops elegans, už jsem se s tím setkal. Opět se jedná o zkomoleninu, která se kupodivu chytla. Já bohužel nevím, kterou palmu si mám pod tím představit. Jestli Chamaerops humilis, nebo Chamaedorea elegans a jiné. Ale vím, že je to zkomolenina od českých prodejců a pod tímto názvem se zkrývá Chamaerops humilis, takže pozor!

Jsou to sice jen názvy, ale znáš to, my palmaři hned všehno dychtivě řešíme.

Připojit reakci

Kokosová palma

Terka003 (4) - xxx.xxx.205.181 (?), 6.8.2010 11:45

Zdravím všechny,

už jsem tu párkrát psala o mé kokosové palmě, mám ji už druhým rokem a daří se jí celkem dobře. Listy má veliký a zabírá nám v obýváku plochu zhruba 1,5x1,5m :) Stojí u východního okna u topení. Ze začátku jsem rosila i zalívala skoro pořád ale časem mě to přestalo bavit, takže teďka zalívám jen jednou za týden v létě a tak dvakrát do měsíce v zimě, rosím málokdy. Přesazovaná je jen jednou, ale budu muset zase, protože ten stonek je už celkem silnej a převažuje kokos, takže mám tu palmu momentálně celou nahnutou na stranu.

Co se mi ale nezdá jsou nový listy. Přes zimu roste tak jeden ale na jaře a v létě je jak šílená, momentálně rostou 2 zároveň, dva vyrostly na jaře. Ty nový listy jsou ale takový patvary a jsou celý zmuchlaný, ten jeden letní se už trochu otevřel a začíná se rozdělovat. Tak jsem tomu pomohla, doufám že to tomu listu nebude vadit a otevře se celej. Kazdopádně ten rozdělenej list vypadá mnohem líp než ty ostatní s rozdělěním uprostřed.

Za pár měsíců se stěhujem do novýho, tak doufám, že se mi podaří prosadit i stěhování kokosu, protože přítel říkal, že tu obludu nikam nepoveze. :)

Čau Terka

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 9.8.2010 11:47
Cauky Terko, kez by se moji palme darilo tak jako te Tve. vzpominam si na ty maly zmuchlany listy, byly slozeny jako harmonika, akorat uz nevim, zda to bylo jeste v dobe kdy byla palma OK nebo v dobe kdy uz zcela jiste odchazela :-o. Spis asi kdyz koncila, protoze v dobe koupi to jako harmonika rozhodne nevypadalo :-) Mam dokonce dojem ze ty harmonikove listy byly posledni ktere zustaly cele zelene a ktere i po usychani vydrzeli skoro az do konce. Rozhodne by to chtelo, abys sem hodila naky fotky! A o palmu se neboj, staci kdyz vyslovis pred pritelem "SEX" a palma s Tebou pojede do noveho v limuzine :-)...
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 9.8.2010 12:22
Ahoj Ovare, trochu divne me to kveteni prislo, nicmene rostlinka se me nejak jiz drive zlomila a ja mel radost, ze se vzpamatovala, tak jsem nad tim zase tolik nepremyslel.Kazdopadne jsem patral jak to kiwi vlastne ma vypadat a nasel jsem neci fotky "kiwi" a svete div se - byl to taky ptacinec zabinec :-).Nastesti mam backup v kybliku od KFC, pojmenuju to asi "Kiwi 2", teda dokud to neoznacis zase za nejaky plevel :-).Ta mochyne nebo neco mezi kiwi je mozna, ale neni me jasne jak by se tam dostala :-o Latinske nazvy jsem "peclive" :-) opsal z obalu od sacku se seminky od "Palma Senkerik" Uvidime co z toho vyroste a jak se to bude vyvijet, kazdopadne podle fotek na obalech vypada Chamaerops "elegans" podle me na chlup stejne jako Chamaerops "lusitanica", takze jako amater nemam sanci poznat rozdil, jen je me divne, ze prvni pojmenovali "Zumara slicna" a druha jen "Palma nizka" a pritom prvni cast latinskeho nazvu je uplne stejna :-)... Nicmene u te co oznacili "Lusitanica" je uvedeno, ze nizssi kminek je obalen cervenohnedym vlaknem a u te "Elegans"to neni (tak to si asi jeste hoooodne dlouho pockam, nez tohle vubec uvidim :-) U obou je jeste uvedeno, ze narozdil od ostatnich zumar nejsou starsi vejirovite listy vzprimene, ale "elegantne" previsle (kupodivu lusitanica) a previsle ohnute (nelegantni elegans :-)) Jeste tu mam dve "specialitky" a vubec nemam tuseni co to muze byt.Napovim jen, ze tu prvni mama privezla spolu s dalsimi neidentifikovanymi druhy odnekud z Italie a jako jedine to prezilo celkem 72 a vice hodin ve zmuchlanech promacenem papirovem kornoutu z novin.Bylo to pekne rozmacene a vypadalo to jako brecka na vyhozeni, ale chytlo se to.Je to ve stare hline plne kousku cihel, kameni a dalsiho "odpadu" a premokreni tomu podle stavu vubec nevadi Ta druha specialitka, to asi bude znamejsi a dostal jsem to od zname z cech, nicmene nazev si samozrejme nepamatuju a jak se to to starat jakbysmet.Vim jen, ze toho mela plny kvetinac, asi 40 cm vysoke a me to ani neroste ani nechcipa, z jednoho jsou max 0.5 cm korinky a z druheho snad zadne.Tady to myslim ve vode asi byt nema, ale jak rikam ikdyz to bylo v +/- suche pude, vypadalo to uplne stejne :-o
Obrázky:
Kiwi - druhy pokus
Kiwi - druhy pokus
Kiwi - druhy pokus
Kiwi - druhy pokus
Kiwi - druhy pokus
Kiwi - druhy pokus
Kiwi - druhy pokus
Kiwi - druhy pokus
Tajemna Italie - foceno s bleskem, v realu jen nepatrne tmavsi
Tajemna Italie - foceno s bleskem, v realu jen nepatrne tmavsi
Zahada z Cech
Zahada z Cech
Připojit reakci

Kokosová palma

bucko (47) - xxx.xxx.227.2 (?), 9.8.2010 15:52

Rod Chamaerops obsahuje pouze jediný druh a to Chamaerops humilis.Ten je však velice variabilní, tak byly pojmenovány některé formy z nichž významné jsou pouze forma volcano a cerifera.U ostatních forem a zejména nově vymýšlených názvů je to jen hlavně zájem obchodníků a prodejců ale rozlišovací znaky jsou minimální neli žádné.Lidé si myslí že kupují něco "nového" a při tom je to pořád to samé.O to tu jde.Josef

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 14.8.2010 0:06

Je to doma :-) :-) :-)! Vcera vecer jsem si ji privezl z Lidlu v Hostivicich, byl jsem tam den pred tim na kole a meli jich tam 6 ks +/- a protoze jsem musel vcera cekat na auto a v dalsim Lidlu nic , tak v tom kde jich bylo asi 6, tak meli uz posledni.Takze vyber uzasnej :-(:-(:-(.Jeste jsem si den predtim rikal jak si vyberu tu nej podle zkusenosti s predchozi palmou a tak jsme si "vybral" mezi tim zda budu mit palmu :-o a nebo nic :-( .Fotky prikladam , palma ma od zeme 1.94 metru a to vcetne maleho kvetinace :-). Mam dojem, ze z tech co jsem tam videl byla 100% nejvetsi. Jeden list by mel byt narizly a stred druheho proderavely :-(, ale zbytek vypada luxusne.

Celkem 12 listu , nejdelsi dvojice listu maji 2x60,70,90,100 cm :-) .Krome konecku jednoho z 11 listu jsou bez hnedeho fleku zatim.Kokos vypada taky good :-), ty nasedle flicky asi budou vsude :-o Premyslim zda to hned presadit nebo to naopak nechat byt.Kazdopadne zkusim bez roseni, v lete voda jednou za tyden a v zime jednou za mesic.Za / vedle pracky sice misto jako jina pestitelka nemam, ale necham ji celorocne v byte.Takze ani sever ani ji :-o a uvidime Jeste se tesim jak se povede PITAHAYA cervene s bilou duzninou, kterou jsem predevcirem zasadil, asi to bude z Vietnamu a podle barvy plodu spise cervenoruzove by se mohlo jednat o Hylocereus undatus nebo Hylocereus guatemalensis, tak mi drzte palce.
Obrázky:
Celkovy pohled na palmu .I.
Celkovy pohled na palmu .I.
Celkovy pohled na palmu .II.
Celkovy pohled na palmu .II.
Hlavne ze je kminek hned u kokosu zeleny - moc dulezity faktor !
Hlavne ze je kminek hned u kokosu zeleny - moc dulezity faktor !
Nejmensi listy byly schovane v igelitce - nadhera
Nejmensi listy byly schovane v igelitce - nadhera
2 ze 3 ponicenych listu :-( - holt nebylo z ceho vybirat ...
2 ze 3 ponicenych listu :-( - holt nebylo z ceho vybirat ...
Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 18.8.2010 9:08

Tej mojej "staršej" palme žltne 1 list.Mohol by mi niekto poradiť, či je to zapríčinené nedostatkom vody alebo naopak preliatím? Alebo niečim iným?

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 18.8.2010 11:18
Dobry den, me zaclo zloutnuti a nasledne hnednuti listu kdyz palma pomalu odchazela.Tehdy jsem rosil a zaleval skoro kazdy den.Rosil jsem listy, kokos, kmen a palma odesla.Zkuste se podivat na kmen tesne u vystupu z kokosu.Pokud tam kde byval nebo by mel byt zeleny jiz hnedne, tak bych prestal rosit i zalevat a zkontroloval zda neni premokrena puda.Ostatni listy jsou na tom jak?Pokud si dobre vzpomina, m tak u me zloutnuti preslo velmi rychle na svetle hnedou a list od konce ci ze stredu doslova uschnul pred ocima...
Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 18.8.2010 13:38

Dobrý deň,ďakujem za odpoveď, žltne mi najmenší list, už je suchý tak dopoly.Ostatné listy sú ok, ale na tom najnovšom, ktorý sa mi otvoril už doma mám hore v špičke suchý okraj, ale len na jednej strane, druhá polovica listu je ok. A ešte by som rada spomenula, že keď som si kúpila tú druhú kokosovú palmu,,tak tá bola taká zelenšia ako tá prvá, tá je teraz taká bledo zelená, nie moc ale je.možno to je z toho, že keď boli vonku také teplá, tak na ňu dlho svietilo slnko cez strešné okná.Polievala som ju raz za deň a potom keď som si všimla ten žltý list tak dvakrát do týždňa a rosila orech, ale zasa sa bojím aby som ju nepreliala.

A vám sa ako darí s novom kokoskou?

Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 18.8.2010 19:39

Zdravím,

Radku máš hezkou palmu, na to jak je velká má spousty listů, já mám zhruba stejně velkou ale s polovičním počtem listů než ty.

Ta moje v zimní zahradě jde krásně, už udělala jeden celý list, který se začíná od spodu trhat na proužky, tentokrát nepomáham. Dnes jsem polil v zimní zahradě topení a během chvíle se mi tam udělala mlha jako v pralese.

Potom za další, vidím Macku a chci odpovědět na její problém. Pokud jsem si to pozorně přečetl a dobře pochopil jedná se normální jev, a to usychání listů od spodu. to se děje normálně, palmě odejdou všechny spodní listy a nechá si jen ty horní. to že se to děje až po roce v případě Macky je podle mě úspěch.

Potom za další, trochu ve mě hrká smích, když tu pořád čtu o tom měknutí u kokosu nebo co, to opravdu ne. Když je to u kokosu měkký, tak má palma vyhnitej střed (srdíčko - a to je definitivně po ní) ale vždycky před tím odejde většina listů, takže to se pozná hned.

To zalévání a rosení jen když si člověk zpomene i schvaluju, protože ne každý má podmínky jako já a v bytových obyčejných podmínkách je to nejlepší způsob jak palmu udržet při životě - spíš zanedbávat.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 18.8.2010 20:20
Ahoj vsem :-), odpovim.Vrchni 4 listy co jsou ve stejne urovni jsou bez jedineho hnedeho flicku.Pouze asi 1-2 cm hrot listu, ale to povazuji za normalni, zatim pestuju od seminka ZUMARU SLICNOU a WASHINGTONII WLAKNITOU a tam je to od zacatku, takze nevidim duvod proc by byla kokosova palma vyjimka.pak mam dva listy nize polozene.Opet hnede hroty listu a odtamtud hnednou nebo jiz byly nahnedle vnejsi okraje rohu listu, asi tak 5 cm.Dalsi 4 tmave zelene listy zacinaji hnednout v mistech poskozeni (natrzeni, diry ve stredech listu a lehce opet ty vnejsi okraje u hrotu.No a nejmensi 2 spodni listky (25 cm) ty jsou cele zelene, hrot skoro nemaji a tezko znatelne hnede tecky ani ne mm na konci.Takze uvidime To meknuti kokosu vim z predchozi palmy a vlastne i z kokosu co jsem koupil v tescu a co me po nakliceni vyhnil prave ve stredu. Co se tyce toho zloutnuti listujak psala Macka....Vpodstate bych rekl, ze me listy nezloutnou.U soucasne palmy a v zacatku te predchozi listy zacaly rovnou hnednout, bez zlute faze.Nicmene prave od okamziku, kdy zacal vyhnivat stred ze ktereho palma roste, tak tehdy zacaly listy nejdrive zloutnout a pak teprve hnednout.Byla to ale spise takova sedohneda, proste doslova vyschla cast.A nebylo to vzdy od konce listu, ale klidne od prostredka.Proste se tam se tam udelal flek a list uschnul cely.Ty stavajici nahnedle konecky listu na nove palme rozhodne takto suche nejsou.Jinak predchozi listy me neuhnivali od kokosu, ale od koncu. Bohuzel jsem zatim nemel moznost videt prirozene zezloutnuti a opadani listu a uz vubec ne ze by z palmy vyrostly uplne nove listy od nuly.Ted mam palmu ve stredu bytu, vubec ne u okna, svetla minimum, ani na jiznim balkone ani na severnim.Zalil jsem to v sobotu, hned po presazeni do vetsiho kvetinace a pridanim trochu keramzitu na dno (oboum kupovanym palmam jiz v dobe koupi prorustaly koreny zkrz kvetinac).Vodu uvidi tedy nejdrive v nedeli. Premyslim a to bych rad aby me tady nekdo poradil, jak to mate lidi s hnojenim? Ja mam hnojivo primo pro palmy, podle navodu by se melo hnojit 1x za 14 dnu, ale otazka je zda hned po presazeni nebo jen v lete apod...??? Predpokladam, ze bych tedy mel treba 2x za mesic pohnojit a 2x zalit :-o Predchozi palmu jsem samozrejme pohnojil, ale max 2 x jelikoz stejne do 2 mesicu od koupi chcipla prave s uhnilym stredem a listy :-(.Nemyslim si ale ze by hnojeni byl duvod chcipnuti palmy... Diky predchozi palme se budu snazit o palmu radeji mene pecovat nezli vice a ted se me rozdelili listy u palmicky Salaku, jeste me tam roste neco a nemam vubec tuseni co by to mohlo byt :-o, prikladam fotku Jinak pokud si dobre vzpominam, tak drasticke hnednuti listu zaclo az nejdriv druhym tydnem od koupi, takze je jeste brzo a treba tentokrat budu mit stesti.V nejdorsim 9.6. jdu zasadit kupovana seminka kokosove palmy, ktera mam jeste chladne stratifikovana v chladnicce v vlhkem pisku. :-)
Obrázky:
Neznama rostlina privezena z Italie, vcera vyrostl kvet - Oleandr by to byt nemel , aspon podle listu :-o
Neznama rostlina privezena z Italie, vcera vyrostl kvet - Oleandr by to byt nemel , aspon podle listu :-o
Připojit reakci

Kokosová palma

macka (10) - xxx.xxx.81.230 (?), 19.8.2010 7:16

Zdravím Radku, pekná kvetinka vám narástla  , ja neviem čo to je, nie som odborníčka na kvety, ale oleander to určite nie je, nemusíte sa báť.

Včera som ten žltý suchý list odstrihla a tam, kde listy vyrastajú z kokosu je stonka zelenej farby.A ešte by som rada opravila pána - hosťa, ktorý nám obom odpovedal, moju prvú palmu mám od 23.5. takže skoro 3 mesiace, nie rok.Čo sa týka toho hnojenia, z mojich skromných poznatkov si myslím, že keď sa nejaká rastlinka presadí do novej hliny, tak ju netreba hnojiť, myslím že stačí až po mesiaci alebo aj neskôr.Minule keď som sadila muškáty, na obale od zeminy bolo napísané že obsahuje aj hnojivo a netreba neviem už ako dlho hnojiť.Ja všetky kvetinky hnojím asi tak každý 2-3 týždeň a keď zabudnem aj 4 týždeň.Hnojím Kristalonom na izbové kvety a ešte mám Engo - je to na úpravu tvrdej vody + hnojivo, sem tam ho použijem ale nejako sa toho bojím, lebo je tam písané dávkovanie na veľké množstvo vody a ja keď si zarábam do malej 2 litrovej krhličky sa bojím aby som to neprehnala.Momentálne mám "nazbieraných" ale 15 dvojlitrových fliaš dažďovej vody, tak polievam s ňou.Kokosové palmy a banánovník polievam len s dažďovkou.Keď už som pri tom banánovníku, ale pred mesiacom, keď boli vonku tie horúčavy, mi odišlo ale 5 spodných listov, najprv im uschli okraje a potom ožltli a koniec... Nikde som sa dočítala, že to bolo kvôli veľkému teplu a slabej zálievke a navrch som predtým dala keramzit, tak možno kvôli tomu by som ho mala zalievať viac.Inak rastie ako blázon, stále mu rastú nové listy.

Na záver sa vám chcem pochváliť novým prírastkom do rodiny, už som ju presadila do väčšieho črepníku.Radek, odkiaľ máte semená paliem?

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.117.119 (?), 19.8.2010 21:09

Ospravedlňujem sa, ve velkém množství řádků tady napsaných jsem ztratil přehled a nabyl jsem dojmu, že jí máte rok.Ale i tak je to pěkný, po 3 měsících takřka minimální ztráty.

Radku, už jednou jsem ti to psal, ale dochází mi nervy. Ty názvy palem uvádíš dost na prd. A myslím, že nemusíš řešit fleky jak který postupuje a jaký má barvy, jestli se tomu listu chce chcípnout tak prostě zdechne a basta, a může bejt u toho třeba fialovej...

A vím co je to za kytku z tý Itálie, název po mě nechtěj "kytičky" neovládam, ale měly sme to na balkoně, je to truhlíková kytka, množí se výborně i třeba z jednoho listu.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 23.8.2010 12:33

Ahoj palmari, seminka kokosove palmy (a vsech jinych palem) mam z SEMENA VANEK (v Praze kousek od Holesovicke trznice smerem na Vltavskou, o jinych nebo slovenskych obchodech nemam bohuzel prehled).Na obalu je napsan dodavatel PALMA SENKERIK a nazev " BUTIA CAPITATA - vych.Brazilie (Kokos australsky) " - Pozor v baleni jsou jen 2 semena! Cena 1 baleni je obvykle stejna a to 30,- Kc, nicmene na e-shopech se daji sehnat snad i za 15,- Kc, takze pri vetsim mnozstvi se vyplati podle me objednat i s postovnym pres internet, aspon ja to tak priste udelam, navic mate vetsi vyber :-).Znamy me rikal, ze ve velkoobchodech jsou snad za 5-10,- Kc baleni? Latinske nazvy jsem neuvadel u mnou pestovanych palem zamerne, to by bylo polinko do ohne pro Ovara :-) (viz udajna Chamaerops humilis kde prave na obalech jsou jine nazvy, napr Palma nízká var. lusitanica - Chamaerops lusitanic podle prodejce a ja jiny nazev nevymyslim i kdybych se mel....Kazdopadne v tomhle pripade se musi jednat o jiny druh nez Chamaerops elegans, viz a) fotografie obalu a semen b) Chamaerops elegans naklicilo 5 semen z 5 (2 uz maj asi 7 cm nad povrchem, treti asi 2 cm) a Chamaerops lusitanica teprve praskla ploska nad klickem, takze na povrch nemelo co vyrust.Stejny kvetinac, stejne misto, stejna pece - vyrazne rozdilny vysledek...Jinak jsem nasel na stránkách Bonsai centrum s.r.o. stejne baleni primo i s nazvem na obalu Chamaerops humilis - fotka je nepatrne rozdilna, ale presne rozdilne a spojite znaky jako amater nepoznam :-( ... Da se rici ze vetsinu z tech palem na tehle strance jsem prave zkusil zasadit ... Jinak ty listy u kokosove palmy bych resil.Pokud u minule palmy nebyl nahnedly pri koupi snad jediny (mozna vyjimecne okraj u konce listu a zacly hnednout vsechny, tak to ma nejak duvod.A pokud je tim duvodem to, ze delam neco spatne, tak bych logicky rad vedel co, abych se stavajici palmou neudelal stejne chyby.Zatim 2, 3 a 4 par od spodu dale od okraje pomalu usycha/hnedne, 1 a posledni 5 a 6 par je stale bez jedineho fleku :-) tak uvidime co se bude dal dit :-) Nezda se mi vsak, ze by spodni listy a vubec ty nad nimi nejak povyrostly.Zajimalo by me, kolik listu uschlo tem, kterym vyrostly nove, jelikoz me nikdy zadny novy list nevyrostl.

Obrázky:
BUTIA CAPITATA - semena
BUTIA CAPITATA - semena
BUTIA CAPITATA - obal s fotkou
BUTIA CAPITATA - obal s fotkou
Chamaerops Elegans - obal s fotkou palmy a semen
Chamaerops Elegans - obal s fotkou palmy a semen
Chamaerops Lusitanica - obal s fotkou palmy a semen
Chamaerops Lusitanica - obal s fotkou palmy a semen
Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 23.8.2010 14:54

Jo díky za fotky a odkaz. To si aspoň podložil to, o čem se bavíme.

Stránku sem si projel a krásně sem se nasmál . O těch rádoby kultivarech Chamaerops radši pomlčím, je možné že každej ten kultivar je trochu odlišný od ostatních, ale ty názvy pokud vím, nejsou oficiálně uznány za odborné a stejně všechny spadaj do jednoho pytle - Chamaerops humilis. Takže vlastně jen papouškuji, to co už tady zmínil pan Bučko.

Ještě mě pobavil název "TrachyKarpus fortunei", zvláš, když u každého druhu uvádí latinský název, jen ten tracháč si nějak počeštili.

A určitě radši uváděj latinský názvy, ten kdo to potom hledá na googlu, tak ať jde správným směrem. Pro tvoje uspokojení i pochopím když budeš uvádět ty prazvláštní kultivary Chamaerops humilis. Jo a "palma nízná" je taky gól.

Pak také jsem chtěl říct, že samozřejmně můžeš nahlas rozebírat jak si myslíš, že to je s tím odumíráním listů na kokosové palmě. Ale nemáš to ničím podložené (já také ne), jsou to všechno jen doměnky. Ale určitě bych sprominutím neposílal dál po netu to s tima listama a měknutím kmínku. Až budeš mít víc palem, sám si uděláš obrázek.

A ještě připomenu, že toto je téma kokosová palma a my ho tady tak trochu znesvěcujem, takže jestli nebudeš nic namítat, klidně založ nové téma, originálně ho pojmenuj, aby se v něm daly rozebírat všechny věci, které se týkají palem a snad se nad námi přestane houpat ten pomyslný mrak, hrozící vymazáním.

Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 23.8.2010 15:04

Jo a teďka koukam na další věc, tvá nová kokosová palma nemá 12 listů, ale jen 6. Takže jsme na tom stejně. Ty si asi počítal každý list dvakrát, protože je na konci rozdělen do vydlice. Taky zajímavé, že to někdo tak vidí (to se nepochlebuji, jen mě vždy zajímá jak lidé vnímají palmy). Jde o to si ten list trochu prohlídnout a pokusit si to představit, až se ten list začne dělit. Každý ten vnější proužek se na starších listech roztrhne a list tím pádem bude už dělený na desítky proužků. Každá ta "vidlice" znamená jednu stranu proužků. Já to ještě vyfotím, moje kokosová palma už ty listy dělí, myslím, že na fotce to pude vidět krásně.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 23.8.2010 19:41
Ahoj Ovare, jsem rad, ze jsem Te zaslanymi odkazy pobavil :-) Mas pravdu, pripocital jsem si 6 prouzku jako listy.Koukam na fotky z prvni palmy a bez jednoho ulomeneho je mela "jenom" 4. Diky zes vlozil svoje fotky, palma vypada luxusne.Koukam take, ze rosis jako diabol :-o Muzu se zeptat jak casto rosis a zalevas / hnojis? Ja jsem BOHUZEL zvykly VSE co kvete prelevat (uz jsem se naucil davat s zalevanim pozor na kaktusy - ted mi roste kupovana opuntia ficus indica z Hornbachu jako diabol a ze sazena z tesca se zacina tvorit vlastni kaktus :-) a ted si davam pozor i na palmy...) Tady zavidim Macce, jak psala, ze zaleva jen destovou vodou, kterych ma 15 2litrovek - WOW, ja zalevam vse pouze 1-X dbu odstatou vodou z vodovodu :-o Asi prestanu ty listy resit, vidim, ze na jednom mas taky hnede fleky.Jsem zvedavy na kolim prouzku se listy bude delit, zatim jsem tu videl na fotkach vzdy a pouze 2 :-o Zalozim zitra nejaka fora na zbytek zelene at nejsem na blacklistu :-)
Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 23.8.2010 20:24

Jo vidíš, já sem si ani nevšim, že tam mam fleky. Neřeším je, má je každá palma...

S tím zaléváním je to složitý, já mam úplně jiný podmínky, ty v bytě určitě zalévat jen mírně. Co sem si dones kytky domu, tak zalévám až když vyshnou (krom bromelií a šáchoru), to se mi hodně osvědčilo. Musíš mít tu trpělivost a počkat až substrát vyshne no.

Kaktusy doma zalévám jen když si vzpomenu a spíš jen symbolicky, ale určitě je nechávam vyschnout častěji než běžné rostliny.

V zimní zahradě každej den vemu hadici a udělam průtrž mračen, kokos zalívám ale také jen z lehka a spíš stříkam na listy a necham mu to co po nich steče. Hnojení u kokosovky neřešim, je čerstvě přesazená a to jí nějakej ten rok vydrží. Hnojení bych v tvých podmínkách úplně vyloučil.

My máme dešťovky 500 l, co steče z malý stříšky, s ní většinou zaléváme na zahradě a já si občas naberu domu, do roprašovače určitě je to dobrý, pak se v něm neusazujou minerály.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radim K. (26) - xxx.xxx.22.36 (?), 23.8.2010 20:45
Zdravím Vás. Už docela dlouho čtu tuto diskusi, ale už nemůžu dál číst o jisté ''Chamaerops elegans''. Rod Chamaerops je pouze s jedním jediným druhem Chamaerops humilis, který pochází z jižní Evropy. Chamaerops humilis má dále různé variety, například Cerifera (Argentea), která má sivé listy a pochází ze severní Afriky z pohoří Atlasu a je o něco odolnější vůči mrazu, než jiné variety, ale je suchomilnější. Z jižní Italie ze sopečných oblastí pochází varieta Vulcano, která je specifická hustotou olistění, je velmi dekorativní. Existují ještě variety, tvořící jen jeden kmen a dorůstající poměrně vysokých výšek, jinak základní druh Chamaerops humilis tvoří více kmenů, dorůstajících do výšky sotva přes 3 metry. ''Chamaerops elegans'' neboli ''žumara sličná'' bude výmysl. Možná si někdo spletl Chamaerops humilis a palmu z jiného rodu Chamaedorea elegans, ale to je něco úplně jiného.
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.41.127 (?), 25.8.2010 16:08

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za jak dlouho bude kokos palma dělit listy.Doma mi po roce rostou jen ty dělené na půl.

Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 25.8.2010 23:36
To by me taky zajimalo :-o, zatim vsechny palmy co mam maji jeden list deleny v pripade kokosove palmy na 2 casti.
Připojit reakci

Kokosová palma

Renáta Krumpárová (14) - xxx.xxx.112.125 (?), 1.9.2010 9:39

Dobrý den, Mám kokosovou palmu 3.rokem pěstovanou z dovezeného naklíčeného ořechu. Dělit listy začala tak při šestém listu a to částečně tzn., že se jí oddělilo od listů několik postraních proužků. Teď jí roste tak osmý nebo devátý list a už se dělí při růstu ze srdíčka. Zatímco nejstarší listy zasychají a na ostatních ještě zelených se dělají hnědé skvrny. Přesně tak jak to uvidíte v přírodě (v subtropech). Zdravím a ať Vám ty Vaše rostou. Renata

Připojit reakci

Kokosová palma

Ovar (17) - xxx.xxx.117.119 (?), 1.9.2010 16:55

Pěkné Renato.

Na jednom českém fóru jsem našel následující obrázek, jedná se kokosovou palmu naklíčenou u nás a tohle je tuším výsledek po 2-3 letech, palma je už tak velká, že nepotřebuje kokosový ořech. Navíc je to dva roky stará fotka, palma vypadá dneska úplně jinak, údajně žije.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Kokosová palma

host - xxx.xxx.127.28 (?), 27.8.2010 20:21
Dobrý den, jsem absolutní laik. Nicméně na základě pár rad se dá palma snadno pěstovat. To co se mi osvědčilo stručně shrnu. 1) po nákupu ohleduplně přesadit spolu s původním obsahem květináčku do velkého květináče se správnou hlínou pro palmy 2) vykašlete se na řeči že umře a obrňte se trpělivostí když se palmě nedaří (kór přes zimu téměř zdechne, ale na jaře roste zas jak divá) 3) pevný režim! Denně rosit! Zalívat třeba obden do mističky co vypije, ale ne náhodně když si za tejden vzpomenete 4) pozor na průvan a výrazné změny teploty 5) a spoustu sluníčka, moje palma si lebedí v kuchyni u okna na východ Tak mnoho zdaru! David
Připojit reakci

Kokosová palma

Radek Šťastný (49) - xxx.xxx.34.178 (?), 28.8.2010 0:11
ahoj Davide, diky za rady take jsem laik 1) presadil jsem prvni i druhou palmu, presne jak pises, na dno jsem dal navic keramzit 2) do faze zima/jaro jsem se u prvni palmy bohuzel nedostal, prvni palma po 2 mesicich chcipla 3) i vicekrat denne jsem hlavne zezacatku rosil, do misticky jsem nezaleval, jelikoz novy keramicky kvetinac byl vyssi nez puvodni z PVC a koreny tedy nebyly jeste dost velke na to aby mely sanci se k vode v misce dostat - vysledek predevsim roseni bylo stekani vody po listech do mista odkud palma z kokosu vyrusta a vpodstate tady palma zacala meknout a jakoby uhnivat.Proto jiz nerosim a zalevam jen jednou za tyden Druha palma je ve stejnem kvetinaci a zatim zije 4) pruvanu se moc nevyhnu, trvale vetrame, ale neni to nijak strasne, rozhodne teplota je v byte +/- porad stejna kolem 20 °C 5) puvodni palmu jsem prestehoval na balkon na jizni strane, bohuzel pocasi nic moc, ale svetlejsi misto bych tezko nasel, otazka je jak moc vadi prime slunce. Soucasna druha palma je tam kde zacinala prvni, tzn. u zdi v pokoji asi 3-5 m od okna na severni strane.Palmu mam zatim presne 14 dnu a stav +/- stejny (2 vrchni listy bez jedineho hnedeho fleku, dalsi 3 hnednou jen minimalne a pouze na okrajich na konci listu a +/- a jeste mam nejmensi spodni list zeleny, neprijde mi, ze by za tech 14 nejak povyrostl.Krome 2 vrchnich listu byly bohuzel vsechny listy nejak postizeny (vetsinou narizle...), tak uvidime, jaky to bude mit vliv na zivotnost palmy :-o
Připojit reakci
Založit novou diskuzi Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Prečo mi nerastie Cycas?295.9.201010861
Kokosová palma2021.9.201049183
datlovník4631.8.201012142
Datlovník ze semínka?1031.8.20101215
Postup zasazení semínky z chorvatské palmy531.8.2010362
dracaena massangeana1727.8.20109633
Cykas co se mu stalo?82.8.2010961
Cykas - dotaz na pěstování1618.7.201020929
Proč usychá palma?313.7.2010506
Juka - v květináči začaly růst houby525.6.2010587
Rosení525.6.2010893
Napadená palma524.6.2010788
Zalévání trachycarpus fortunei316.6.2010421
Láhvová palma - pěstování111.6.2010462
Dracena marginata - co s ni?49.6.2010767
palmy ve volné půdě95.6.20104328
Croton1110.5.20101679
15-ti lety Cykas53.5.2010811
Červi v hlíně u palmy?120.4.2010376
Žumara "sličná"?1019.4.2010745
Yuka33.4.20102318
Washingtonea a žumara62.4.2010669
Stonoženky - kokosová palma127.3.2010315
exotické rostliny ze semen z jižní Evropy625.3.20102959
Co s touto Yukou?2723.3.20109256
Fleky na listech317.3.2010593
Měknutí dracény210.3.2010394
chorvatská palma329.3.20109318
Datlovnik - pestovani ze semene86.3.20101129
Washingtonia44.3.2010605
Juka317.2.2010982
Orchidea Phalenopsis116.2.2010393
cykas - semena1814.2.20105342
Přesazování datlovníku266.2.20107307
Juka kopstek - jak zkrátit, aby přežila31.2.2010666
Palmy v Kanadě517.1.2010631
trachycarpus fortunei (Žumara) - pestovanie1815.1.20106446
Palma ze seminek37.12.2009783
Banánovník - pěstování827.11.20098861
O jaký druh palmy se jedná a co ji chybí724.11.20094642
Juka - pomoc s pěstováním1217.10.20097320
cykas a divné výhonky714.10.20093724
Jak zasadit semínko cycas revoluta a palmito212.10.20091178
Jak oživit palmu?428.9.20091370
Nazev palmy528.9.20091428
Co je toto za palmu?326.9.20091224
Co s pachirou?225.9.2009740
Juka - plíseň?39.9.20091113
palma2228.8.20097831
Datlovník227.8.2009875
Další diskuze: 1, 2, 3  
Informace o serveru | Reklama | Kontaktní údaje | Podněty a připomínky
Energoportál.cz - vytápění a ohřev vody, větrání a klimatizace, výroba elektřiny, zateplení domů, nízkoenergetické a pasivní domy, úsporné spotřebiče
Chováme.cz - psi, kočky, akvarijní rybičky, papoušci, želvy, včely, drůbež, králíci, ovce a kozy, koně, krmiva, klece a pelíšky, steliva, odpočívadla
DigitálníTelevize.cz - digitální televize, digitální vysílání, dvb-t, satelitní vysílání, set-top box | Digitálna televízia, digitálne vysielanie, set-top box
KOSMETIKA.cz - kosmetika, péče o pleť, nehty, vlasy, depilace, líčení, opalování, účesy, parfémy, vizážistika, akné, vrásky, celulitida, lupy
Pokojové rostliny - orchideje, masožravé rostliny, kaktusy a sukulenty, palmy, choroby, škůdci, zeminy a substráty, hnojiva
Kutíme.cz - stránky pro kutily - hobby, dům a chalupa, stavba, voda a topení, technická infrastruktura, interier, dílna
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2010
TOPlist