Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Švestkový kvas - jeho uložení až do jara

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ok. Tak ho teda premiestnim. Lebo je v obyvacke a ..., Milan Vlk, 31.10.2016
Za 2 měsíce v pokoji by měl být kvas hotový...., Miloš Vysloužil, 31.10.2016
Ešte prikladám foto z dneška.... , Milan Vlk, 31.10.2016
V palenici mi po vzorke povedali ze už sa môže vyp..., host, 31.10.2016
Jestli kvas vydrží bez úhony závisí na mnoha..., Miloš Vysloužil, 31.10.2016
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


host - xxx.xxx.159.180 (?)
17.10.2016 8:20, počet návštěv: 3694
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den paliči. Zkuste se prosím podělit o své praktické zkušenosti se skladováním švestkového kvasu až do jara. Má to nějaký smysl především ve zlepšení kvality slivovice - třeba v oblasti aromatických látek?
Připojit reakci   
   

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


host - xxx.xxx.238.123 (?)
17.10.2016 9:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Žádný smysl pokud se by se mělo jednat o zvýšení kvality to nemá!
Je to jen postupná degradace kvasu. A to i těch dobře uskladněných, v plných a dobře utěsněných sudech.
Je to jen takové "nouzové řešení" pokud není hned émožnost pálení.
Čímž nechci napsat, že je to přímo špatně, že si tím kvas zničíte, jen to že, cesta ke zvýšení kvality destilátů tudy nevede. Je to jen o zakonzervování a čekání na vhodný termín.
*
Výjimkou jsou kvasy, resp. vína, odkalená na způsob francouzských Calvadosů.
Ta se destilují až po odležení a taky pak lutr z nich se nechává nějakou dobu zrát.
Ale ta neobsahují žádné jádřince, pecky, slupky apod..

Rafael.

Připojit reakci
      

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


Miloš Vysloužil (14200) - xxx.xxx.11.82 (?)
17.10.2016 11:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já sám to nedělám a jsem příznivcem vypálení kvasu jakmile přestane klesat procento zkvasitelných cukrů a mač přestane makroskopicky kvasit.  Ale jsou pěstitelé, kteří nechávají švestkový kvas odležet cíleně - údajně tím víc aromatických látek přejde do tekutého podáílu. Sám tomu příliš nevěřím, ale v případě pecek by to jistou logiku mít mohlo. Vzhledem k neuzavřené diskuzi ohledně etylkarbamátu prodlužovat ležení kvasu ale asi nemá smysl

Připojit reakci
         

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


host - xxx.xxx.159.180 (?)
17.10.2016 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji pánové za bleskové reakce. Myslel jsem si totéž - a jsem moc rád, že právě vy dva jste mi to potvrdili. Tak ať vám to bublá...
Připojit reakci
            

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


host - xxx.xxx.236.138 (?)
19.10.2016 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi Vás zklamu, ale já si to nemyslím, že je třeba švestkový kvas po vykvašení okamžitě zpracovat. Jednak se jedná, vedle jablečného kvasu o velmi stabilní kvas, kde zoctovatění prostě nehrozí a vzhledem k nižším teplotám okolí je podle mě daleko zajímavější nechávat tyto kvasy ještě i několik měsíců ležet, v případě švestkových kvasů tzv. "na peckách" a těšit se na daleko haroničtější destilát. Speciálně to platí o duranciích, pokud znáte někoho na Horňácku, zeptejte se. Ale za všech okloností ptatí, že se musí provést správně destilce, stárnutí prvního destilátu, tj. lutru považuji za zbytečné. Už jsem předělával desetiletý švestkový destilát, který byl zasažený dokapem, produktem byl čerstvý-surový destilát, který se stářím prekursoru vůbec nekomunikoval. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
               

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


host - xxx.xxx.156.35 (?)
19.10.2016 23:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O stárnutí lutru jsem psal jen v souvisti s tradiční výrobou Calvadosu ve Francii.
Jinak o prospěšnosti jeho ležení nic víc nevim. Jen, že na škodu to v žádném případě není - prakticky vyzkoušeno. Třeba i pár let ho běžně skladuji.
*
Co se týká cílevědomého skladování kvasů z modrých peckovin, nejsem si tím že by se z nich tím dostalo více aromatu jen pouhým ležením v nízkoalkolickém prostředí jistý. Když pak projdou několikahodinovým varným a parním "peklem"...
Ale nijak popřít ten způsob nemůžu.
Jen snad tím, že se objevují i snahy o odpeckovávání švestek, což osobně nechápu.
*
(Otázku etylkarbamátu považuji za nesmysl od kterého už i ta slavná EU která ten novodobý mýtus stvořila dává ruce pryč.)

Rafael.

Připojit reakci
                  

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


Miloš Vysloužil (14200) - xxx.xxx.236.1 (?)
20.10.2016 9:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím, kam dala unie své ruce, ale na Státním ústavu zdravotnickém v ČR se to docela řeší. A přiložená studie není až tak stará...
   Já z toho radost nemám, Chuť jader ve slivovici mám rád.

https://www.email.cz/download/k/u9J1xO_-ZW1C4AyU5wdR6tuXJOZtN4vV59Q8X95NViXZJh9OzWD0iSF0Kz6tgLdKCIxDVvQ/Ethylkarbamat%20and%20cancer%20risk.pdf

Připojit reakci
                     

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


host - xxx.xxx.156.35 (?)
20.10.2016 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vysloužile, nemůžu to pdf najít...
*
I když nerad musím se EU omluvit. Ta je v tom nevinně a tak to dopadá když je někdo "papežštější než papež".
Taktéž se omlouvám čtenářům za chybnou interpretaci.
*
Celá ta věc s etylkarbamátem se má takto: Problémy s Meruňkovicí

Doporučení Komise ze dne 2. března 2010 o prevenci a snížení kontaminace lihovin z peckovin a lihovin z výlisků peckovin ethylkarbamátem a o monitorování obsahu ethylkarbamátu v těchto nápojích
*
Celkem zajímavé je tvrzení, že etylkarbamát vzniká i působením světla a tepla. Nějak si nevzpomínám, že bych někdy v krámě viděl ovocný destilát v zelené nebo hnědé láhvi...

S peckami a etylkarbamátem Nazdraví!

Rafael.

Připojit reakci
                        

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


Miloš Vysloužil (14200) - xxx.xxx.67.66 (?)
20.10.2016 12:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně se to normáně otevře, když si ten odkaz přenesu blokem.

etylkarbamát vzniká i působením světla a tepla. Nějak si nevzpomínám, že bych někdy v krámě viděl ovocný destilát v zelené nebo hnědé láhvi...

V hotovém destilátu už nevzniká. Skladovat lihovinu v tmavé láhvi nemá smysl. Vznikl by možná v kvasu na světle.

Webové stránky lihovaru, bohužel, nelze brát jako objektivní informaci. Studie z roku 2016, kterou uvádím, se o to aspoň pokouší.
Nepatřím k zastáncům vypeckování švestek, ostatně jsem se tu nejednou hádal s prodavačem odpeckovačů. Ale začínám přemýšlet o přecezení kvasu před destilací.
   Samozřejmě není třeba příliš plašit. Nejškodlivější látkou ve sliviovici je beztak alkohol. Stejně, jako je dobře známá škodlivost uzenin, červeného masa, cukru. A přesto se konzumují. Nicméně existují regiony s nemalou skupinou lidí s vlastní produkcí peckovinových destilátů, kteří nekonzumují pivo, víno a jiné lihoviny, neboť mají nadbytek té vlastní a té vypijí hodně. 
P.s. Když mi napíšete kontakt, pošlu Vám tu studii v příloze.

Připojit reakci
                           

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


host - xxx.xxx.156.35 (?)
20.10.2016 13:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V hotovém destilátu už nevzniká. Skladovat lihovinu v tmavé láhvi nemá smysl. Vznikl by možná v kvasu na světle.

V tom druhém odkaze se o tom píše. Ale uznávám, že hlavním prekurzorem vzniku etylkarbamátu to není.
P.S. Kontakt posílám.

Rafael.

Obrázky:
Zpravodaj Destillery 1-2011
Zpravodaj Destillery 1-2011
Připojit reakci
                           

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


Milan Vlk (87) - xxx.xxx.67.16 (?)
20.10.2016 15:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dnes som sa stavil v palenici so vzorkou šťavy zo slivkoveho kvasu založeného 24.8. Cukornatost bola 7. Vraj na slivky normálna a už aj také pália. Objednali ma na 16.11. Myslite ze ten cukor ešte dovtedy klesne alebo je to OK? Prikladám dnes fotene. A ešte by ma zaujímalo či musím pred donesenim do palenice odobrať celý vrchný pevný podiel. Lebo jeden zákazník mi tvrdil ze ten pevný podiel obsahuje nejaké nežiaduce látky. Ale ze on to doniesol aj s tým vrchom.
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


Miloš Vysloužil (14200) - xxx.xxx.11.157 (?)
20.10.2016 16:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podle povrchu koláče bych řekl, že švestky Vám ještě kvasí. Když ho ochutnáte, ucítíte normální chuť kvasnic. Takový odstraňovat není nutné. 

Připojit reakci
                           

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


host - xxx.xxx.67.16 (?)
20.10.2016 17:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ochutnal som tu šťavu a bolo to také kyslé. Žeby to nejak ĺúbivo chutilo by som netvrdil. Tiež by som najradšej ak to bude o mesiac podobne maximálne dal dole len vrchné 2 cm a zvyšok dal vypáliť. Však nech kápne aj z toho hustého. Keď som tam bol pred týždnom tak pálili hruskovy kvas. Majster od kotla nadával ze tie hrušky treba drvit. Totižto pri vyplachovani kotla tam boli zlepené celé hrušky a nešlo mu to ani vypustiť poriadne. Z toho usudzujem ze aj ten hruškovy kvas bol s tuhým podielom.
Připojit reakci
                           

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


Jiří II (245) - xxx.xxx.143.84 (?)
20.10.2016 17:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pracoval jsem v elektrotechnickém průmyslu, když vstoupilo v platnost nařízení EU známé pod názvem REACH, takže vím, jak je problematické přesné měření obsahu v jednotkách PPM (part per million) a proto prvotní metody měření bývají pouze indikační a orientační. Důvodem takových a podobných nařízení je určitě dobrý úmysl, avšak v případě destilátů z peckovin bych viděl jako užitečnější opatření zaměření šlechtitelů na odrůdy se sladkými jádry, samozřejmě pokud je to možné. Dále se také domnívám, že hlt vody po panáku slivovice zcela určitě sníží obsah etylkarbanátu v PPM na podlimitní úroveň a navíc určitě prospěje i našim ledvinám.

Připojit reakci
                           

Švestkový kvas - jeho uložení až do jara


Milan Vlk (87) - xxx.xxx.67.16 (?)
31.10.2016 15:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ešte by som mal takúto otázku. Objednaný som na pálenie za 16 dní. Kvas zo sliviek vyzerá byť už vykvaseny. Momentálne je v miestnosti kde je stabilne cca 22 oC. Rád by som sa spýtal či behom tých 16 dní nehrozí nejaká degradacia (zoctovatenie a pod.). Mám totiž možnosť ho dat do šopy kde teplota momentálne kolíše od cca 0 - 8 oC. Podľa počasia. Čo vy na to? Čo s ním? Ďakujem.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kvas Oskoruse5817.1.201747939
Dřevo do destilátu2117.1.20178475
Pálenka z dýně4317.1.201725670
Vymrazování916.1.20171026
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201765834
Kvalita domacej palenky1209.1.201724549
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171420
drtič na ovoce3927.12.201698284
Domácí ořechovice9027.12.2016136053
Množení turbo kvasinek1322.12.20161156
Zakalená slivovice16422.12.2016159853
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610059
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201640003
Odkalovač na koloně?411.12.2016991
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016560
Nahořklá slivovice6823.11.201649284
Jak zakopat slivovici4622.11.201635683
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163050
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161062
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016725
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614045
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161248
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.2016980
Proč tolik cukru38.11.20161084
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161058
Výběr domácí pálenice43.11.20161457
Náhrada škody od pálenice253.11.20165117
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161008
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.2016809
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20163695
Síra ve vínovici531.10.2016828
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161019
Tatratea jak na to?1530.10.20162329
Fleret 627.10.20161128
Špatný kvas? 626.10.20161956
Ktorú slivku vysadiť kôli slivovici 2221.10.20164889
Hruškový kvas z neskorých odrôd7213.10.201634198
Plesnivé švestky v kvasu1012.10.20161813
destilační přístroj10249.10.20161164036
Hrušky - zoctovatění kvasu177.10.20166062
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek10.1.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů