Smíchání dvou kvasů?



host - 62.254 (?)
5.11.2013 21:11

Pokud by se proces kvašení předčasně zastavil, doporučil by jste jej opět spustit  (nastartovat)?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 249.236 (?), 5.11.2013 20:47

Nikdy jsem kvasy různého ovoce nemíchal, tak s tím nemám zkušenosti (nepočítám míchání slív, švestek, pološvestek, renklód, blum a ozdravení hruškového kvasu kyselými jablky). Ale nemyslím si, že smícháním jablek a mirabelek byste něčemu ublížil. Jsou-li jablka stabilnější než mirabelky, bude výsledná směs stabilitou a délkou kvašení něco mezi těmito dvěma kvasy. Neumím si představit, že zhomogenizovaná hmota by se v každém kubickém milimetru chovala jinak. Samozřejmě kvalitě výsledného produktu to nijak neprospěje. Proto lze smíchání takových kvasů chápat jen jako nutné zlo - např.máme-li obou kvasů tak málo, že by nestálo za to je pálit zvlášť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 62.254 (?), 5.11.2013 21:11

Pokud by se proces kvašení předčasně zastavil, doporučil by jste jej opět spustit  (nastartovat)?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 249.236 (?), 5.11.2013 21:56

Je-li zastavení kvašení skutečně předčasné, pak je jistě dobré je obnovit. V tuto dobu nejčastěji přestávají kvasit mače uložené venku kvůli poklesu teploty. Pro opětovné spuštění kvasného procesu obvykle stačí přenést kvas do teplejší místností (cca 15 st.C).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
zbrnda - (1) - 84.140 (?), 4.9.2019 13:10

Kdyz odbocim - tak zacinam mit osobni teorii, ze kvasy, ktere z durancii a podobne cukernateho ovoce (nad 17 brix)  dojedou na hodnoty blizici se nule maji vysoke ztraty alkoholu odparem v prubehu kvaseni a tim padem proces kvaseni porad jakoby pokracuje.

Co teda dělat, když (jak píšete)klesne cukernatost k nule a dochází ke ztrátám alkoholu, kdy jít do pálenice, aby zbytečně nedošlo ke ztrátě kvasu? Díky Zbyněk.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 5.9.2019 9:11

kvasy, z durancii  (nad 17 brix)  dojedou na hodnoty blizici se nule maji vysoke ztraty alkoholu odparem

Nevím, oč je Vaše teorie opřena, jsou-li nádoby řádně uzavřeny, bude docházet ke stejnému - tedy minimálnímu odparu alkoholu jako u jiných kvasů.
   Praxe byla taková, že kdysi se velmi sladké ovoce (durancie, domácí,) s cvukernatostí nad 20% kvasilo v ne zcela uzavřených kádích. Jistý odpar alkoholu nevadil, protože veškerý cukr by beztak neprokvasil. Dnes bych viděl za rozumnější změřit cukernatost a doředit na prokvasitelné hodnoty. Je ale asi pravda, že destilát z neředěného kvasu (ať už se zbytkovým cukrem nebo odvětraným alkoholem) bude aromatičtější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika