Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Proč tolik cukru

Proč tolik cukru


host - xxx.xxx.246.222 (?)
7.11.2016 21:52, počet návštěv: 1115
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den

Začínám experimentovat s domácímí likery, zjištuju informace z dostupných zdrojů a literatury a opravdu mě zaráží, množství přidávaného cukru prakticky ve všech receptech. Nikde jsem doposud nenarazil na vysvětlení. Jenom definici, "lilker znamená minimálně 100g cukru na 1 litr". Ve spouste receptů je uveden med, což je určitě chutově lepší, ale nejsem si jistý jetli to oceni kunzumenti vetšího množství. Existují vubec recepty, které nějakým způsobem upraví chuť destilátu aniž by bylo nutné do nich přídávat nějakou formu sladidla?

Připojit reakci   
   

Proč tolik cukru


PP. [PE, 550] (4701) - xxx.xxx.9.135 (?)
7.11.2016 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukr likér jednak zahušťuje a prodlužuje chuť nápoje. Med má oproti cukru vlastní výraznou chuť a tím ovlivní celkovou chuť nápoje. V některých případech kladně, například některé bylinné likéry, jindy naprosto nevhodně. Prostě bez cukru to nikdy nebude ono, jak říká ten kuchař ve filmu. Zkuste si vyrobit "likér" s nějakým kvalitním necukerným sladidlem a s cukrem a srovnejte, když experimentujete.

Připojit reakci
      

Proč tolik cukru


host - xxx.xxx.151.67 (?)
8.11.2016 0:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč tolik cukru?
No proto aby to bylo pitelné, viskozitu teď ponechám stranou. Většina likérnických násad je hořká, kyselá, trpká, bez přicukření nepitná. Totéž platí i u ratafiíí a likérů ovocných.
A proč krystalový cukr - klasický likérnický sirup?
Protože se nejlépe osvědčil a je nejlevnější a nejdostupnější.
*
Pokud Vám cukr vadí můžete se věnovat likérům hořkým - bitterům typu fernetů, angostur, campari apod., které ho obsahují minimum nebo vůbec.
Nebo používat k zahuštění méně sladký sirup škrobový, glycerin apod.
Na druhé straně existují i likéry - ledové, krystalické kmínky kde se používá takových koncentrací sladidel které způsobí nárust krystalů na stěnách láhví. A přitom nijak moc extra přeslazeně nechutnají.
*
Med je zvláštní kapitola a v likérnictví se používá minimálně a jen ve speciálních medových likérech, nikdy ne jako náhrada cukru. Nebo v malých množstvích.
Medové likéry navíc nejde nijak vyčeřit ani přefiltrovat. Vždy se v něm budou časem tvořit zákaly. Proto se používá hlavně u likérů tmavých kde to není tolik vidět nebo to je třeba tolerovat.
(S výjimkou kdy se medový roztok dlouhodobě vaří a sbírá se z něj pěna. To je ale degradace medu!)

Rafael.

Obrázky:
Sladivost několika cukrů
Sladivost několika cukrů
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenie z exotickeho ovocia625.1.20173367
Čo s pálenkou nižšej kvality823.1.2017618
Poslední frakce destilace kvasu - využití?723.1.2017661
Kvas Oskoruse5923.1.201748196
Dřevo do destilátu2117.1.20178593
Pálenka z dýně4317.1.201725854
Vymrazování916.1.20171108
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201766020
Kvalita domacej palenky1209.1.201724828
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171466
drtič na ovoce3927.12.201698464
Domácí ořechovice9027.12.2016136265
Množení turbo kvasinek1322.12.20161217
Zakalená slivovice16422.12.2016160250
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610127
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201640187
Odkalovač na koloně?411.12.20161022
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016581
Nahořklá slivovice6823.11.201649413
Jak zakopat slivovici4622.11.201635775
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163093
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161103
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016746
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614090
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161265
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161010
Proč tolik cukru38.11.20161116
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161092
Výběr domácí pálenice43.11.20161498
Náhrada škody od pálenice253.11.20165177
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161031
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.2016833
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20163797
Síra ve vínovici531.10.2016870
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161041
Tatratea jak na to?1530.10.20162390
Fleret 627.10.20161148
Špatný kvas? 626.10.20161990
Ktorú slivku vysadiť kôli slivovici 2221.10.20164987
Hruškový kvas z neskorých odrôd7213.10.201634333
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře24.1.2017
Generátor kouře24.1.2017
Generátor kouře22.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů