Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Výborně se hodí droboučké kousky cihly. PŠ, host, 15.11.2016
Jo, utajený var chemici dobře znají. Dochází..., host, 14.11.2016
UTAJENÝ VAR. Do nádoby dát pár skleněných ku..., host, 14.11.2016
Hezký den, měl bych na vás prosbu, jedná se ..., host, 14.11.2016
... pochopil jste správně, k té poslední část..., host, 19.2.2012
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.216.69 (?)
23.1.2011 22:22, počet návštěv: 14074
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám netlakovou nádobu naplněnou olejem, který ohřívá vlastní kvas.Zajímá mě na jakou teplotu oleje nahříváte vy?? Přehřívání oleje není moc vhodné ohledně možného velmi prudkého vznícení plynů unikajích z oleje a samotného oleje-velmi nebezpečný prudký požár..Teplota vznícení mého oleje sice leží minimálně 50C výše než nahřívám olej za provozu(vzorek oleje jsem zkušebně nahříval pouze do teploty cca 170C a nic se nestalo) Dále jaký olej používáte? A jaká topná tělesa-typ? Nebo nahříváte dokonce otevřeným ohněm-plynem?
Připojit reakci   
   

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.71.64 (?)
25.1.2011 8:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, používám 80l kotel nahřívaný cca 40l transformátorového oleje v plášti (Medienka SK). Ojej ma teplotu max 130 stupňů C. Ohřev 3 ks elektrickych topných těles po 3KW.

Přeju hodně zdaru a dobrý výsledek!

Jirka

Připojit reakci
      

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.216.69 (?)
25.1.2011 9:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já olej nahřívám na max 120-125C. Prosím, jaké el. topná tělesa v tom oleji máte? Nemyslím výkon, ale typ, výrobce?Je to vyraženo na na tělese na tom šestihranu na velký klíč-hlavě tělesa a je to zvenku kotle, nemusíte nic odkrytovávat. Jde mě o tom zda jsou to běžná el. tělesa do vody nebo do oleje. Mě totiž el. těleso do vody v oleji po desítkách hodin provozu celkem, se přehřálo a přepalilo se, tato tělesa nejsou určena na ohřev oleje, nebyla to náhoda postupně se spálily dvě spirály ze tří. Děkuji za ochotu.
Připojit reakci
         

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.220.205 (?)
25.1.2011 17:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přispěvatelé tohoto vlákna! Moc by mě zajímalo, jakým trikem se vyrovnáváte se setrvačností olejové hmoty vyhřáté nad řekněme 120 °C? Jde totiž o to, že se do destilátu dostávají složky o které byste asi nestáli, ale kdo ví? slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.151.252 (?)
25.1.2011 18:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane!

Říká Vám jistě něco řízení mj. i teploty v hlavě kolony refluxem-zpětným tokem... ujištuji Vás že refluxem spolehlivě srazím teplotu až na 78C.A olej má podobnou setrvačnost jako vodní lázen nebo dokonce topeniště na pevná paliva.

Pokud hlídám teplotu na teploměru v hlavě kolony před primárním chladičem, prakticky žádné výše vroucí ocasy se mě až do primárního chladiče nedostanou!

A nakonce většinou každý palič si svoji kolonu s kotlem rychle "ochytá" a tak už ví jakou teplotu kotle, oleje má nastavit, v jaké se má pohybovat a pak ani nemusí často zasahovat např. do regulace a zvýšení refluxu, který nastaví na počátku jímání středu a pak reguluje na konci středu aby vyždímal zbylý destilát z kotle.

Takže tak pane Šlosar...

Připojit reakci
               

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.220.205 (?)
25.1.2011 20:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže tak vážený pane, kterého nemohu jaksi oslovit, protože jste zapomněl říci své jméno, ale to se stává...

To, že umíte srazit teplotu na 78 °C vám samozřejmě věřím, problém je jen v tom, že jaksi máte skoro totální reflux prostě vše vracíte do vařáku, takže skoro nic neodebíráte do předlohy a energetické závody Vám samozřejmě tleskají, že odebíráte energii, ovšem tu zaplatíte, je Vám to jasné! Takže, prosím Vás nikoho na tomto vláknu se nepokoušejte přesvědčovat o tom, že odebíráte destilát při 78 °C,  asi jste dost bohatý, ale co s tím čistým lihem, protože při 78 °C nepoteče nic jiného?!!

 Olej samozřejmě nemá podobnou setrvačnost jako voda, to vám nikdo neřekl? Dále, pevná paliva jsou zajímavá při přípravě lutru prostou destilací, to ano, ale pro udržení rovnováhy kapalina - pára na koloně se samozřejmě nehodí, ale proč Vás mám o tom přesvědčovat, víte ono to dřevo (nedej Bože uhlí) hoří jaksi mimo naše přání - tu víc- tu méně, všiml jste si? Život Vás naučí.  Zdraví slosar-petr@seznam. cz

Připojit reakci
                  

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.151.252 (?)
25.1.2011 21:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale pane...

Samozřejmě že odebírám destilát i při 78C, klidně i několik hodin a teče v přepočtu cca 1L 50% destilátu za hodinu! A to za předpokladu že kvas je výborný a lihový, a ten bývá většinou ze dna 220L sudu... Sám si jinde ve foru odpovídáte jak je to možné, protože úplná rektifikace 100% etanolu není možná, takže i při teplotě 78C kolísá stupnovitost destilátu od cca 85 do málo vídaných až 92%.Takže v žádném případě neteče čistý líh jak se tu snažíte neustále zdůraznovat a reflux odhaduji v případě výborného kvasu ve středu destilace na 75%, takže 25% teče do hotového destilátu-tj. cca 0,6L cca 90% pálenky.

A prokazatelný náklad energie na 1L 50% přepočteného destilátu je JEN maximálně 12Kč a kolik nebozí platí v oficiálních pálenicích a to jen za službu vypálení?A to zejména v mimořádně předražených čechách?A myšleno tedy bez nespravedlivé spotřební daně...

 Max

Připojit reakci
                     

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.216.69 (?)
26.1.2011 18:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak jsem provedl exteriérové "laboratorní testy" směsky kompresor/hydraulika 50:50 oleje. Vzorek směsi olejů cca 150ml umístněn do plechovky o ploše cca 100cm2 a nahříván na el. vařiči. Měření teploty prováděno rtutovým přesným lékárnickým teploměrem do rozsahu 360C.Při teplotě 150C směska olejů začala lehce kouřit, při teplotě cca 200C kouřila již středně intenzivně.Proveden prokus s otevřeným ohněm nad dýmajícím olejem a plyny(kouř) se nevznítil, poté otevřený ohen ponořen do oleje částečně a plamen se na hladinu oleje nerozšířil, hořel pouze intenzívněji inciační uhel jak nasával olej.Celý cyklus ohřevu oleje a pokusu o zápálení zkoušen celkem 4 x a ani v jednom případě se nekonalo samovznícení oleje na vařiči a to při teplotách 250C až cca 300C.Při pátém pokusu olej ohřán na vařiči až na teplotu nad 300C kdy velmi intenzivně kouří a poté poveden pokus o zapálení otevřeným ohněm, kdy olej začal na hladině konečně celoplošně hořet. Samovznícení se tedy u oleje nekonalo v rozsahu teplot až přes 300C a jen nad teplotu nad 250C olej jevil snadné rozšíření dodaného otevřeného ohně na celou hladinu, ale NIKDY se nepodařilo otevřeným ohněm zapálit kouř-plyny intenzívně dýmající nad olejem a to ani u teploty nad 300C. Zapalování oleje otevřeným ohněm prováděny z uctivé vzdálenosti 1metru a pro jistotu s ochranými prostředky a k tomu ještě pod úrovní výšky oleje právě z obav z výbušného vznícení olejových par-kouře. Závěrem pokus samozřejmě není zcela vypovídající a určitě nepodchytil všechny možné varianty které by mohly nastat a rovněž stárnutí olej, jeho teplotní degradaci a rozklad a velké množství litrů.Ale nepotvrdila se obava že páry-kouř vznikající nad nahřátým-přehřátým olejem jsou velmi snadno výbušné, podobně jako benzínové například a také obava že o pár desítek stupnu přehřívaný olej se snadno samovznítí.
Připojit reakci
            

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.66.214 (?)
27.1.2011 7:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane slosar-petr@seznam.cz, také zde neuvedu sve jmeno. O jaké setrvačnosti hovoříte? V takto ohřívaném kotli destiluji kvas (né ojej) a tento zcela jistě nedosáhne teploty vnějšího olejového obalu. O další se stará jiným kolegou správně uvedený reflux a destilaci končím při chuťovém zhoršení destilátu. Pak až už nic nechytám se případně může okrajově uplatnit vámi uvedená sporná setrvačnost olejové hmoty, ale to už je pak docela jedno, jelikož se do destilátu nic škodlivého o co nestojím nedostane. Vite?

Připojit reakci
               

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.129.96 (?)
27.1.2011 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Konečně skuteční odborníci a praktici. Dokonalé oddělení lze provést, kromě použití refluxu, i přesnou přímou regulací teploty výstupu. A samozřejmě i v tomto případě je nutné v závěru ochutnávat a zejména čichat, protože tekutiny se odpařují stále i při teplotách pod bodem varu. Takže prodlužováním destilace by se nevhodné látky do destilátu stejně dostaly. Při dostatečně dlouhé době se tekutá část kvasu odpaří, i když se nebude zahřívat vůbec. Jemnou regulací přívodu tepelné energie lze skutečně dojít k dokonalosti. O tom ovšem Ti, co nahází ovoce do sudu a za nějaký týden si jdou posedět do palírny, nemají ani tušení.

Připojit reakci
                  

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.37.89 (?)
14.11.2016 9:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hezký den, měl bych na vás prosbu, jedná se o radu s druhou destilací. Lutr ohřívám v laboratorním skle na přímém plameni z plynového hořáku. Pod sklem mám ještě kovovou síťku na rozložení tepla. Regulace teploty je velmi jemná. Mám, ovšem nevysvětlitelný problém s kterým bojuji. Velmi často se stane, že při destilaci, kdy lutr jemně bublá (velmi malé až střední bubliny), vznikne u dna velká bublina, o velikosti několika centimetrů, která naruší doposud klidný průběh destilace. V tu chvíli vznikne v destilačním zařízení větší tlak, okamžitě naroste teplota par vystupujících z chladiče a začne téct velké množství destilátu, bohužel už nevalné chuti, protože teplota par přesáhne v tu chvíli 81°C. Nevím jak je to možné, kde je chyba. Také jsem zkoušel ubrat plyn, ale velkých náhodných výronů bublin jsem se stejně nezbavil. Není to časté, ale několikrát do hodiny k tomu dojde a zkazí to celou destilaci. Chystám se na pálení v lázni, ale mám strach, že se to bude opakovat. Chtěl bych vědět co to je a proč se to děje. Pokud někdo víte, dejte prosím vědět. Předem dík za radu.

Připojit reakci
                     

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.157.7 (?)
14.11.2016 14:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

UTAJENÝ VAR. Do nádoby dát pár skleněných kuliček nebo nerez matiček. Jak jsem koupil, tak prodávám.

Připojit reakci
                        

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.233.33 (?)
14.11.2016 17:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, utajený var chemici dobře znají. Dochází k němu hlavně při místním ohřevu čistých kapalin ve skleněných baňkách.
(Ale může překvapit "zajímavými opařeninami" i v kuchyni - v mikrovlnce nebo na indukčním ohřevu).
*
Při zahřátí kapaliny na bod varu někdy dochází k nerovnoměrnému vyvíjení par.  Páry se uvolňují nárazově, nebo může dokonce dojít k přehřátí kapaliny nad bod varu aniž kapalina viditelně vře. Tento jev se nazývá utajený var. V kapalině se nahromadí energie a při náhlém prudkém vývinu páry může dojít k vystříknutí kapaliny nebo i k roztržení nádoby. Utajenému varu se brání tak, že se do kapaliny před destilaci vloží varné kamínky z inertního a porézního materiálu. Při míchání nebo ohřevu v lázni varné kamínky nejsou nutné.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.236.138 (?)
15.11.2016 8:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výborně se hodí droboučké kousky cihly. PŠ

Připojit reakci
               

Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár


host - xxx.xxx.220.205 (?)
27.1.2011 17:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za otázku, odpověděl jste si sám. Opravdu jde o to, abyste chytil nebo někdo jiný, chuťově horší destilát. Mé jméno je Petr Šlosar, chápu, že jste ten háček nemohl odhadnout.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Poslední frakce destilace kvasu - využití?623.1.2017482
Čo s pálenkou nižšej kvality723.1.2017399
Kvas Oskoruse5923.1.201748117
Dřevo do destilátu2117.1.20178555
Pálenka z dýně4317.1.201725804
Vymrazování916.1.20171079
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201765956
Kvalita domacej palenky1209.1.201724745
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171448
drtič na ovoce3927.12.201698415
Domácí ořechovice9027.12.2016136179
Množení turbo kvasinek1322.12.20161188
Zakalená slivovice16422.12.2016160149
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610099
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201640084
Odkalovač na koloně?411.12.20161015
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016570
Nahořklá slivovice6823.11.201649356
Jak zakopat slivovici4622.11.201635743
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163075
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161088
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016738
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614075
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161263
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.2016992
Proč tolik cukru38.11.20161102
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161078
Výběr domácí pálenice43.11.20161482
Náhrada škody od pálenice253.11.20165151
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161023
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.2016825
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20163765
Síra ve vínovici531.10.2016852
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161034
Tatratea jak na to?1530.10.20162374
Fleret 627.10.20161137
Špatný kvas? 626.10.20161975
Ktorú slivku vysadiť kôli slivovici 2221.10.20164939
Hruškový kvas z neskorých odrôd7213.10.201634276
Plesnivé švestky v kvasu1012.10.20161845
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře22.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů