Nemám v sude príliš veľa kvasu?



Stránky: 1,  2,  3   
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 80.49 (?) 
21.8.2016 16:33, zobrazeno: 14952x

Zdravím 

čítal som ze všeobecne sa ma dávať 4/5 objemu. Mam 75l sudy. Naplnil som ich po risku ktorá je označená na fotke červenou šípkou. Teplota v miestnosti je stabilne 19-20 oC. Čistá váha kvasu je 56.5kg. Sú tam 2/3 ringlot a 1/3 sliviek. Bojím sa ci mi to nevykypí. Co si myslite? Pôjde to ešte hore? Mam teraz ešte odobrať z kvasu? Alebo by to nemalo ísť už hore. Kvasí to 6. deň.  Je tam pena ktorá sa už dotýka dekla. Začínam byť z toho nervózny. 




Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 238.76 (?), 21.8.2016 17:13

To se nedá přesně odhadnout. Jen se dá předpokládat že když se pěna už začíná dotýkat víka - po šesti dnech, že poleze dál.
20 - 40cm obsahu bych z každého soudku odebral a dal do jiné nádoby. A po skončení bouřlivého pěnění bych je pak vrátil zpět.
V té době, při silném množení kvasinek a bouřlivém kvašení žádné nebezpečí onemocnění nebo zvrhnutí kvasu nehrozí. Můžete s ním v té době manipulovat a přelévat ho dle libosti.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 80.49 (?), 21.8.2016 17:25

Ďakujem za radu.  Odoberiem teda radšej z tých sudov. Nikde som sa nepočítal ako dlho jednotlivé fázy kvasenia cca trvajú. Môžte mi ako zaciatocnikovi toto napísať? A odkedy sa už nemôže s kvasom manipulovať? Kedy sa vytvára ten "koláč " na vrchu? A ešte ma zaujíma keďže rad nakúkam popod dekel ako to celé prebieha od kedy by som už nemal ten dekel nadvihovat a pozerať kvas?

Ešte som zabudol napísať že som na ten 60kg obsah primiešal 1kg cukru rozpustený do 1l vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 136.252 (?), 21.8.2016 18:13

Ty fáze se nedají přesně časově definovat. Záleží na místních podmínkách, vzhledu a chování jednotlivých kvasů.
Hýbat by se s nimi nemělo když přestanou šumět, pěnit a ustane masivní výron CO2.
Pak by měly být v plných vzduchotěsně uzavřených nádobách pod bublátky. To už je fáze dokvašování kdy je vznik ochranného CO2 malý. V té době by se už do nich lézt nemělo a orientovat se podle bublání nebo jen přes otvor po bublátku tenkou hadičkou nasát vzorek. Tímto způsobem se eliminují jakékoliv nákazy a taky nevznikne žádný koláč.
Ale praktikuje se to v zahrádkařské praxi zřídka. Málokdo je ochoten investovat do kvalitně uzavíratelných sudů. Netvrdím, že výsledky kvašení v nejrůznějších nevhodných nádobách musí být vždy špatné, většinou se kvas nezkazí, jen vznikne "deka", ale já preferuji jistotu a možnost mít kvas 100% pod kontrolou.
Taky co se týká trvanlivosti a odolnosti kvasů hodně záleží na cukernatosti suroviny - lihovitosti kvasů. Nízkoalkoholické a ty které obsahují méně kyselin, např. hrušky, třešně jsou ke zkáze náchylnější. A i teplota má vliv.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 236.138 (?), 21.8.2016 23:02
Hýbat by se s nimi nemělo když přestanou šumět, pěnit a ustane masivní výron CO2 A proč by se s nimi mělo hýbat? To nedává žádný smysl. Tvrdím, že by se každý, kdo zakládá ovocný kvas se měl především starat o to, aby k bouřlivému kvašení nedošlo, protož tento jev (masivní výron oxidu uhličitého) velmi škodí budoucí kvalitě destilátu. Zájemcům jak na to poradím. Pak by měly být v plných vzduchotěsně uzavřených nádobách pod bublátky. Myšlenka náramná, ale jak ji zajistit, Pokud kvasíte v 50 l PE konvi s vnitřním víčkem jste v jiné situaci nežli ti, kteří mají nestabilní kvas (hlavně třešně, višně, meruňky, mirabelky) ve dvoustovácích a nikdy si nemohou být jisti tím, že víko s těsněním a perem zajistí, že se ze sudu nic nedostane, resp. že křísotvorné kvasinky nemohou do prostoru nad kvasem vniknout a vytvořit onen známý šedivý povlak na hladině kvasu. A to jsou i horší škůdci. Představte si situaci, že najednou, jednoho krásného dne zjistíte, že se v bublátku žádné bubliny neobjevují, ale je to příliš brzy, zkušenosti Vám naznačují, že by to ještě mělo kvasit, ale bublinky žádné. Jak to vyhodnotíte? Asi Vás brzy napadne, že to bude netěsností 200 l sudu, ale co dál? Doporučuji otevřít, otestovat průběh kvašení zapálenou čajovou svíčkouči refraktometrem a pokud zhasne až u hladiny (nepatrný vývoj CO2), doporučuji položit na hladinu umělohmotnou nádobku s roztokem siřičitanu sodného, pyrosiřičitanu či dithiosiřičitanu – znají vinaři a okyselit zředěnou kys. chlorovodíkovou (solnou) a zakrýr PE folií zataženou gumicukem. Vizuálně můžete kontrolovat stav hladiny a těšit se na termín do palírny, SO2 je pro tyto škůdce velmi jedovatý. A i teplota má vliv. A jaký! Naprosto zásadní. Pokud se podaří udržet kvas při teplotě nižší nežli 18 °C a není to tak snadné, protože kvasný proces je exotermický, což značí, že se při přeměně cukru na alkohol se uvolňuje energie. Meruňkové, třešňové a višňové kvasy ředím velmi studenou vodou, jednak aby se vyhnal vzduch z kvasu a dále, abych dosáhl kýžené teploty. Tu pak úspěšně udržuji 2L PET lahvemi s ledem, do dvoustovku dávám denně 2-3 a stačí to na udržení teploty, pokud ve sklepě nemáte více nežli 20 °C. Za těchto podmínek kvasí citované ovoce 5 – 6 týdnů se zachováním vonných komponent, podle kterých se degustátoři primárně řídí. Já vím, že je to špatně, měli by se řídit chutí destilátů, ale život jde jinak. Prostě vůně je prvotní kontakt a ten hodně rozhoduje. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 80.49 (?), 22.8.2016 15:49

Tak nakoniec asi odoberať nebudem musieť keďže to masívne penenie a bublanie ustalo.  Zaujímavé ze tak rýchlo.  Teplota sa neznizila. A aj obsah trochu poklesol. O 5cm.

V druhom sude je z boku vidieť že uniká co2 ale pomali.  Žiadne penenie. Foto prikladám.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 136.181 (?), 22.8.2016 16:03

Myslel jste to určitě takhle, že? Nechtěl jste chlorovodici lít přímo do kvasu?

Na2S2O5 + 2 HCl →  H2O + 2 NaCl + 2 SO2
nebo
Na2S2O5 + 3 H2SO4  → 3 H2O + 2 NaSO4 + 3 SO2
*
Zajímavý a elegantní způsob. Asi lepší než spalovat nad hladinou sirný plátek. A určitě lepší než lít do kvasu roztok pyrosiřičitanu.
Nicméně já nechci mít se sírou nic společného, zůstanu u svého teplého kvašení, vyšší lihovitosti, těsnými sudy a zásady, že po přejití bouřlivého neboli hlavního kvašení se do sudů nemá lézt.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 236.138 (?), 22.8.2016 21:32

Pane Rafaeli, doporučil bych Vám lépe a hlavně znova si přečíst můj příspěvek, kde doporučuji chránit kvas a hlavně ty nestabilní, před odjezdem do palírny pomocí SO2 v nepatrné koncentraci, který doporučuji uvolňovat pomocí zředěné kys. solné, chcete-li chlorovodíkové do roztoku siřičitanu sodného či jiných výše citovaných sloučenin. Samozřejmě, že se nejedná o přilití, jak Vy říkáte "chlorovodice"přímo do kvasu, nýbrž do plastové nádobky s vodným roztokem Na2SO3, to jste v mém textu také jaksi přehlédl. S tou H2SO4 jste se nemusel nemáhat, ale chápu, že jako ing. chemie se presentujete náležitými znalostmi, oceňuji, ale nejsou na místě. Nicméně jste nevysvětlil, jak si vysvětlujete onu situaci, kdy dle Vás dokonale utěsněný dvoustovák najednou přestane přes bublátko dokazovat, že kvašení probíhá. Já tvrdím, že se jedná o netěsnost, která se projevila při nižším vývoji CO2. Ovšem to se projeví a to tak, že dost brzy, atakem křísotvorných kvasinek a všechny 3 základní druhy škodí. Ani nevíte, jak rád bych ochutnal nějaký Váš destilát, našinec se musí stále učit, proč jste tak lakomý. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.13 (?), 23.8.2016 14:06

Já to pochopil a taky ocenil jako moc dobrý nápad.
Jen jsem nechtěl aby si to někdo vysvětlil jinak. Lidé jsou všelijací...
Třeba že do misky by dal pyrosiřičitan a kyselinu solnou vlel do kvasu...
*
Nevím proč mi to s těmi sudy pořád nevěříte? Nemám důvod si vymyšlet!
Jak už jsem psal, o těsnosti se přesvědčím když do hadičky po bublátku fouknu ústy.
A když jsou sudy plné a vývin CO2 je minimální nebo už žádný, stačí jen přitlačit na víko a pozorovat vodní hladinu v bublátku.
A pokud něco zůstane v sudech déle, třeba pár měsíců, lze na bublátku pozorovat i jistý pokles hladiny - v sudech vznikne malý podtlak a je nepatrná snaha o nasavání vody dovnitř.
*
Já lakomý nejsem, jen zkrátka teď nic nemám a archív si nevedu. Kdysi takové snahy sice byly, ale zanevřel jsem na něj když se mi po létech ovocné likéry "rozpadly". A taky je těžké ho uchránit.
Tak teď zrovna popíjím Bošáckou slivovici - od Old Herold. Mimochodem, jaký na ní máte názor ve srovnání s Jelínkem? Mi se zdá lepší.
*
Chlorovodice, sírovice atd. nejsou z mé hlavy ani praxe. Pochytil jsem to na pyroforu.org. Pěkné čtení.

Rafael.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 236.138 (?), 22.8.2016 21:36

Ztráta textu, můžete ho doplnit? PŚ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika