Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Nahořklá slivovice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ospravedlňuje to dúfam to že je to prvotina a áno ..., Milan Vlk, 23.11.2016
Fuj, když se dívám na ten křís, nestačím žas..., host, 22.11.2016
Takže podávam hlásenie: dnes som vypálil v kolóne ..., Milan Vlk, 16.11.2016
Áno mal som na mysli ethylkarbamát. Tak sa teda s ... , Milan Vlk, 15.11.2016
Pokud máte na mysli hořkomandlovou chuť, kte..., host, 15.11.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
14.12.2009 18:06, počet návštěv: 50947
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Po vypálení má slivovice nahořklou přichuť. Už jsem ji zkusil ovětrat - cca měsíc. Nemáte s tím někdo zkušenost. Co mohlo být příčinou nahořklé chutě pálenky? Lze to nějak odstranit?

Děkuji za odpověď

Připojit reakci   
   

Nahořklá slivovice


Martin (982) - xxx.xxx.97.44 (?)
14.12.2009 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hořkou chuť můžou mít za následek roztlučené pecky ze švestek. Je to Váš případ?
Martin

Připojit reakci
      

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
14.12.2009 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kvasu roztlučené pecky nebyly. Nevylučuji možnost že došlo k rozlomení nějakých pecek při přepalování kvasu - při míchání v kotli.

Připojit reakci
         

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.202.66 (?)
14.12.2009 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mame letos dve slivky, ta moje, kde byl podil pecek 20% je vyrazne sladsi nez znevypeckovaneho kvasu.  

Připojit reakci
            

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
15.12.2009 7:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je kvasu 100 litrů, pak lze o loupání a regulaci objemu pecek uvažovat.U durancií je to snad možné až před pálením.Při větším množství kvasu by to švestkovou slivovici dost prodažilo.Otázka je, zda samotný výluh pecek při kvašení nezanechává ve slivovici jemně nahořklý závoj, což je mnohdy neodmyslitelné a k chuti slivovice patří.  AB

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


Rony (1077) - xxx.xxx.175.250 (?)
15.12.2009 7:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohu potvrdit z praxe, že výpalky z Duranzií obsahují velké množství praskkých pecek a proto destilát je mírně nahořklý a chutná po mandlích. Takže tam je určitě nějaký výluh z jader.

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


duran (41) - xxx.xxx.125.72 (?)
15.12.2009 7:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z jakého druhu švestek máte slivovici?

Není to směs s nirabelkama (myrobalánem) z nich se totiž

vypájí typická slivovice s mandlovou chutí.

Připojit reakci
                  

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.240.146 (?)
15.12.2009 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to směs klasických trnek - odrudu neznám a durancii. No ale z durancii se mi zdála slivovice doposud vždy sladší, než z normálních trnek.

Letos poprvé se objevila tato nahořklá příchuť

Připojit reakci
            

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.240.146 (?)
15.12.2009 12:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měl bych dotázek

To vypeckování provádíte, než dáte ovoce kvasit? To musí být šílená práce... Nebo ty pecky vyberete nějakým způsobem z kvasu - třeba přez síto - před pálením?

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (14300) - xxx.xxx.65.50 (?)
15.12.2009 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělá se obojí. Někdo je peckuje při přípravě kvasu (šílená práce, stačí mi vypeckovávání při vaření povidel). Je možné lít kvas do kotle přes přepravku na ovoce - většinu pecek zachytí.
   Já nedělám ani jedno. Jemná příchuť po jádrech, podle mě,  do švestkového destilátu patří.

Připojit reakci
                  

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
15.12.2009 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je právě ono. Buďto si s tím dám práci nebo ne. Já jsem vždycky vypeckovával (švestky, meruňky a dokonce i špendlíky) a jemná příchuť po jádrech - tedy správně jedovatý amygdalin - mi v peckovinových pálenkách rozhodně nechybí. Prostě s dobrým kvasem je práce.

Připojit reakci
                     

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (14300) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pochybuji, že by si někdo dal práci s vypeckováním durancií. Přitom jsem neslyšel, že by duranciový kvas nebyl dobrý. Dokonce je považován za jeden z nejlepších.
   Nicméně souhlasím, že vypeckování ovoce kvasu jistě neublíží, možná prospěje. Jestli natolik, že se to vyplatí, to je otázka času, chuti, sil a námahy.

Připojit reakci
                     

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.169.36 (?)
15.12.2009 16:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

já s vámí plně souhlasím.Já jsem letos poprvé švestky před naložením odpeckoval, tedy s manželkou, která byla tak ochotná, i když slivovici vůbec nepije.Vůbec to nebyla tak hrozná práce, jak někteří popisují.Podle mě chuŤ pecek často přebije švestky, což nemusím.Chci ale zdělit jeden postřeh.Překvapilo mě, že některé pecky byly puklé již při odpeckování, což může být důvodem nahořklé chuti, i když se snažíte nerozbít pecky.Na výsledek odpeckované slivovice jsem velice zvědav.pálit jdu ale až v lednu, tak výsledek zdělím později.Chci poděkovat všem, kteří své postřehy píšou do diskuse, a tím předávají zkušenosti druhým.

Připojit reakci
                        

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
15.12.2009 16:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty pecky nejsou takové drama. Podstatné je, aby nebyly rozdrcené nebo prasklé. Ten amygdalin se totiž štěpí na kyanovodík a to rozhodně žádná pochoutka není. Je jenom velká klika, že má teplotu varu 26 stupňů Celsia, takže se ho podstatná část oddělí v úkapu. Ale stejně:

Kyanovodík patří k nejrychleji působícím jedům. Po požití amygdalinu z rostlinných zdrojů se otrava začíná projevovat až po určité době latence - od čtvrt hodiny po hodinu. Otrava se začíná projevovat nejprve u tkání s největšími nároky na kyslík. Nejcitlivejší je nervová tkáň - prvními příznaky pri otravě kyanidy jsou únava, bolesti hlavy, hučení v uších a nevolnost. Po inhalaci kyanovodíku se rychle dostavuje závrať,
zmatenost, křeče, zvracení, tachykardie, bezvědomí a bleskově dochází ke smrti zástavou dýchání. Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku v životně důležitých centrech v prodloužené míše.

Já stejně beru každý plod do ruky a dívám se jestli není napadený hnilobou nebo plísní a při tom vypeckuji a protože mám hodnou manželku, tak mi pomáhá. Ostatně mi pomáhá i s likvidací výsledného produktu. Naposledy jsme končili s prací ve 3 v noci. Pokud to jenom trošku jde, tak vypeckovávám a chuť je výborná.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Martin (982) - xxx.xxx.97.44 (?)
15.12.2009 16:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sám jsem letos vypeckovával všechny švestky Stanley na kvas a bylo to v pohodě. Celkem 170 litrů. Pravdou je, že Stanleyky jsou větší pološvestky a jdou hezky od pecky. 
Martin

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20175411
Průtahové destiláty2522.2.20172189
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20171824
Kalení destilátů jinak2416.2.20173977
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171265
drtič na ovoce409.2.2017100286
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171436
Dřevo do destilátu228.2.20179656
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174445
Kvas Oskoruse5923.1.201749391
Pálenka z dýně4317.1.201727172
Vymrazování916.1.20171563
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201767989
Kvalita domacej palenky1209.1.201727587
Domácí ořechovice9027.12.2016137972
Množení turbo kvasinek1322.12.20161529
Zakalená slivovice16422.12.2016163816
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610941
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201641554
Odkalovač na koloně?411.12.20161352
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016750
Nahořklá slivovice6823.11.201650948
Jak zakopat slivovici4622.11.201636707
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163519
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161380
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016926
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614550
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161487
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161181
Proč tolik cukru38.11.20161338
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161363
Výběr domácí pálenice43.11.20161848
Náhrada škody od pálenice253.11.20165684
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161259
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161020
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164418
Síra ve vínovici531.10.20161079
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161261
Tatratea jak na to?1530.10.20162787
Fleret 627.10.20161388
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře24.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas16.2.2017
Dmácí uzený sýr11.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů