Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Pane Fialo, podle mého názoru je metoda, vla..., Jiří II, 17.12.2016
Pan Jiří toto je zastaralá metoda, droždie s..., milan fiala, 17.12.2016
Všechno bylo zde na fóru dříve mnohokrát nap... , Jiří II, 17.12.2016
Nechápu jak to ve Vizovicích dělají, ale..., host, 16.12.2016
Kdyby ty značkové kvasinky tolik zvyšova..., host, 16.12.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.169.36 (?)
10.1.2010 18:27, počet návštěv: 40185
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj, zatím jsem vždy kvasil nadivoko-samovolně.Nikdy se mi kvas nezvrhnul.Přednost ušlechtilých kvasinek co se týče nástupu kvašení a prokvašení je asi na místě.V pálenici mi řekli, že kdybych použil zákvas z ušlechtilých kvasinek, měla by pálenka výraznější chu´t i vůni.Protože se stále učím, tak každá zkušenost je dobrá.Postřehl jste nekdo tento rozdíl? Měl jsem vždy obavy, aby přidané kvasinky nějak negativně neovlivnily pálenku.

Připojit reakci   
   

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


Miloš Vysloužil (14215) - xxx.xxx.81.81 (?)
10.1.2010 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ušlechtilé kvasinky používám, ale rozdíl v kvalitě pálenky půjde asi poznat těžko.  Rozdíly v jednotlivých odrůdách švestek,  ovocnářských lokalitách, i v jednotlivých ročnících jsou, myslím, větší,

Připojit reakci
   

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.129.96 (?)
11.1.2010 9:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prudký nástup kvašení lze zajistit i bez ušlechtilých kvasinek tím, že se udělá 2-3 dny předem menší zákvas, který se pak naleje do potom vytvořené břečky. Ale bylo by to asi zbytečné. Když už dělat zákvas, tak s ušlechtilými kvasinkami. Mají tu výhodu, že prokvášejí na vyšší procenta alkoholu. Takže se využijí tam, kde je předpoklad vyšší cukernatosti a tam, kde se kvas doslazuje. Tyto kvasinky jsou schopné prokvasit cukr až na 20% alkoholu. To by potom mohlo mít význam pro výraznější chuť a vůni, protože větší koncentrace alkoholu dokáže vyluhovat z ovoce více aroma. A nezůstane v kvasu zbytkový cukr. Přidané kvasinky rozhodně pálenku negativně neovlivní.

Připojit reakci
      

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.101.84 (?)
11.1.2010 15:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kde se dají takové kvasinky sehnat?

Připojit reakci
         

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.129.96 (?)
11.1.2010 15:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Běžně se i v českých krajích dají koupit vinné kvasinky v drogériích nebo v zahrádkářských potřebách. Moraváci to mají jednodušší, protože tam je kvašení každoroční koníček mnoha lidí a tudíž se tam dají koupit kvasinky všude možně. Ale díky internetu je možné je koupit odkudkoli. Ty české výroby prokvášejí na 12 a možná i více procent. V Německu je možné koupit kvasinky Turbo, které vydrží alkohol a prokvášejí až na 20% obsahu lihu.

Připojit reakci
            

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


Martin Votrubec (310) - xxx.xxx.146.186 (?)
30.10.2015 23:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos jsem měl velkou úrodu meruněk (Velkopavlovická) a zkusil jsem založit kvas třemi způsoby:

1. nadivoko + cca 2kg cukru na 100l kvasu

2. kvasiky Spiriferm Arom s živnou solí + 3kg cukru na 100l kvasu

3. Turbo kvasinky + 5kg cukru na 100l kvasu

Kvašeno v 120litrových sudech ve sklepě s teplotou kolem 20°C, plody pomačkány a posekány sekáčkem

Na pálení jsem vezl kvas:

1. po třech týdnech s hodnotou kolem 3% cukru (měřeno moštoměrem)

2. po třech týdnech s 2% cukru (měřeno moštoměrem)

3. po dvou týdnech s 1,5% cukru (měřeno moštoměrem)

V pálenici si stěžovali, že kvas 3 značně pěnil!

Zhodnocení pálenky (značně subjektivní), známky jako ve škole:

1. vůně 2 chuť 2

2. vůně 2 chuť 2-

3.vůně 3- chut 3-

Těžko se to hodnotí. Meruňky dozrávaly postupně a kvas tudíž nebyl vždy ze stejně vyzrálých plodů. V pálence 1 a 2 jsou citit kopřivy (nechal jsem část pecek...).

Kvasinky Spiriferm Arom jsem letos použil i u hrušek a švestek a s výsledkem jsem spokojený.

Poučení pro příště:

- Turbo kvasinky už používat nebudu, kvasinky Spiriferm 
Arom zkusím i příští rok

- cukr budu přidávat 1-2kg na 100l kvasu (platí pro meruňky!)

- před pálením odpeckovat (platí pro meruňky!)

Výtěžnost z jednotlivých kvasů přesně neznám, nejde mi o kvantitu - neměřil jsem množství kvasů, neměřil jsem přesně objem jednotlivých pálenek. Každopádně diametrální rozdíl ve výtěžnosti tam nebyl.

Připojit reakci
               

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


Miloš Vysloužil (14215) - xxx.xxx.65.50 (?)
11.1.2010 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkná stránka. 
  Doporučuji přečíst si článek Zásady zakládání a vedení kvasů. Líbí se mi, že neradí přidávat do kvasu cukr a stejně tak nedoiporučuje jeho míchání.

Připojit reakci
                  

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.22.16 (?)
11.1.2010 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jak se pouzivaji ty kavsinky??vim jen postup dle jilka ohledne zakvasu??

Připojit reakci
                  

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.129.96 (?)
12.1.2010 9:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč neradí přidávat cukr a nedoporučují míchání. Jedna věc je něco nedoporučovat a druhá věc je říci PROČ?

Připojit reakci
                     

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


Miloš Vysloužil (14215) - xxx.xxx.65.50 (?)
12.1.2010 12:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Trochu zaměňujete pojmy: neradí přidávat a radí nepřidávat. Není to totéž.

Připojit reakci
                        

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.129.96 (?)
12.1.2010 15:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem nic nezaměnil. NERADÍ PŘIDÁVAT jste původně napsal Vy. Račte se podívat zpět. Já jsem tedy spíš ten, který se přesně snaží analyzovat příspěvek nebo dotaz a zásadně si ho nijak neinterpretuji. Což je pohříchu pro český národ typické.

Připojit reakci
                           

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


Miloš Vysloužil (14215) - xxx.xxx.81.81 (?)
12.1.2010 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, že jsem napsal  neradí přidávat.  On Sch. skutečně neradí   nic. Jenom to ovoce s kvasinkami. Proto nemá důvod  říkat PROČ. 
  Kdyby radil - nepřidávejte to a to! - pak by bylo možná na místě něco zdůvodnit.

Připojit reakci
                           

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.129.96 (?)
13.1.2010 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsme opět u dlouhodobého sporu zda přidávat nebo nepřidávat. Nechme to tak, že přidávat je možné a někomu to chutná a někomu ne. V každém případě, do vína se řepný cukr přidává (dokonce je to státem povoleno) a nikdo si nestěžuje, že pije řepové víno.

Dále bych se rád zeptal, jestli Sch. neradí míchat (jak jste také zmiňoval a mojí otázku na to nekomentoval) a nebo to nedoporučuje. To by mi mohlo pravděpodobně osvětlit, jaký je to odborník.

Připojit reakci
                           

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


Miloš Vysloužil (14215) - xxx.xxx.65.50 (?)
13.1.2010 9:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podívejte se na stránky sám. Radí - pokud zamíchat, tak jen na začátku kvašení. Pak už ne.
   Pokud hrozny nemají dostatek vlastního cukru, dosladit se musí, neboť bez zbytkového cukru by nebylo víno k pití. Je to nutné zlo. Žádný kabinet z toho ale asi nebude.

Připojit reakci
                           

Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko


host - xxx.xxx.180.2 (?)
13.1.2010 9:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Já bych se s dovolením vrátil k původnímu dotazu, proč nepřidávat cukr a proč nemíchat. Do ovocných kvasů pro soukromé pálení se nesmí přidávat cukr z toho důvodu, že je zájem státu na tom, aby se pálilo jen z vlastního ovoce, které se takto dá také zužitkovat. Přidáním cukru do kvasu se velmi zvýší výtěžnost etanolu a protože na množství etanolu jen z ovoce je snížená daň, stát si to takto hlídá. A co se týká míchání, je to prosté. Etanolové kvašení je anaerobní, čili bez přístupu vzduchu. Samotné kvasinky dokáží velmi dobře a rychle zpracovat ovoce, které je různě rozmělněné. Stačí při zakládání ovocného kvasu použít nějaký vhodný mechanizmus a máme dobře připravený kvas, jehož další vedení spíš záleží na ochotě obsluhy se tomuto dál věnovat. Mám na mysli přidání ušlechtilých kvasinek a enzymů, odstranění plovoucí deky či dokonce chlazení kvasu při vyšších teplotách. Na závěr bych jen podotknul, že je snad technologický rozdíl mezi výrobou vína a vyrobou kvalitní slivovice. Nebo se pletu? Stanislaw

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenie z exotickeho ovocia625.1.20173367
Čo s pálenkou nižšej kvality823.1.2017618
Poslední frakce destilace kvasu - využití?723.1.2017661
Kvas Oskoruse5923.1.201748196
Dřevo do destilátu2117.1.20178593
Pálenka z dýně4317.1.201725854
Vymrazování916.1.20171107
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201766020
Kvalita domacej palenky1209.1.201724828
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171466
drtič na ovoce3927.12.201698464
Domácí ořechovice9027.12.2016136265
Množení turbo kvasinek1322.12.20161217
Zakalená slivovice16422.12.2016160250
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610127
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201640186
Odkalovač na koloně?411.12.20161022
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016581
Nahořklá slivovice6823.11.201649412
Jak zakopat slivovici4622.11.201635775
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163092
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161103
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016746
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614090
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161265
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161009
Proč tolik cukru38.11.20161115
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161092
Výběr domácí pálenice43.11.20161498
Náhrada škody od pálenice253.11.20165177
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161031
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.2016832
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20163797
Síra ve vínovici531.10.2016870
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161041
Tatratea jak na to?1530.10.20162390
Fleret 627.10.20161148
Špatný kvas? 626.10.20161990
Ktorú slivku vysadiť kôli slivovici 2221.10.20164986
Hruškový kvas z neskorých odrôd7213.10.201634333
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře24.1.2017
Generátor kouře24.1.2017
Generátor kouře22.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů