Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 220.205 (?) 
4.3.2010 13:00

Nevím, jaký byl smysl tohoto experimentu. Možná, že jste se chtěli dozvědět, zda-li se příslušná firma, hovoříci ústy paní Sabriny, přizná k tomu, že dávají cukr do moštu: Nejenom, že se nepřiznali, tvrdí, že na začátku kvašení má mošt hustotu 1050, předpokládám kg / m3, což je hodnota nepochybně správná, ale nic víc. Tedy, že v jejich produktech není žádný "cizí alkohol", tak pozor, to z jejího vyjádření vůbec neplyne. Z čeho pramení má skepse?  V naší zemi prosperuje nejméně jedna nejmenovaná, věru po čertech úspěšná firma, která do některých svých výrobků utopí až 30 % jemného lihu. Na etiketu se pak napíše, že výrobek je složen z ovocného destilátu, etanolu a kdo ví, co ještě. Jsem přesvědčen o tom, že je to sice poctivé jednání, ale kdo to má pít? To přece nás, milovníky dobrých destilátů nemůže oslovit, není-liž pravda. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 4.3.2010 14:59

Ano, taky mě to na té vizovické firmě mrzí, že i vlajkové lodi jejich destilátů jsou řezány lihem. Taky bych je nepil a o to víc si cením své vlastní, 100%ní švestové.
Nicméně dotaz na francouzského výrobce zněl, zda přidávají k jablkům cukr a odpověď zněla (mým uším libě, jak by ne), že nepřidávají. 
   Další dotaz by mohl znít, zda k čistému destilátu přidávají líh. Věřím, ž odpověď by byla stejná. 
   Je to naše česká specialita - ušetřit na kvalitě,  výrobek naředit,  zákazníka ošulit. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 4.3.2010 16:52

Proč ošulit, když se k tomu veřejně hlásí. Pak už je to přeci na nás, na zákaznících, zda-li budeme tento obchodní trik akceptovat. Zdraví Petr Šlosar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 169.36 (?), 30.10.2015 18:55

Dobrý večer, dal jsem si práci a vymoštoval jablka. Z vykvašeného moštu chci vypálit kalvados.V drogerii jsem koupil ušlechtilé vinné kvasinky, které jsem správně aplikoval do moštu.Ten začal téměř ihned kvasit. Po pár dnech mě nemile překvapil zápach po sirovodíku, unikající z kvasné zátky. Dočetl jsem se, že je to vlivem kvasinek, a že je to jedna z vad vín. Nikdy jsem se s tím ještě nesetkal.Kde se stala chyba? Teplota při zakvašení byla 17 st. Mošt měl cukernatost 13 procent. Kvašeno bez přidání cukru. Pokud bude kvas po vykvašení cítit po zkažených vejcích, přenese se toto destilací i do pálenky? Máte s tímto někdo zkušenost? Mám 150 l rozkvašeného moštu, od kterého jsem si tolik sliboval.Možná jsem použil nevhodné kvasinky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.224 (?), 30.10.2015 20:19

Sirka. Vada kvašení, nemoc kvasinek. Nastartování kvašení proběhlo správně, vzápěti chyběla kvasinkám výživa. Stává se to u neodkalených moštů s vyšší dávkou postřiků na slupce. Pokud nekvasí mošt příliš dlouho, lze ještě dodat, ale rychle. Produkt najdete kdekoli ve vin. potřebách pod označením" výživa kvasinek." Dřive, pokud jsem výživu kvasinek nepoužíval, někdy se tato choroba vína vyskytla, obvykle jsem ji "vyhnal" z vína probubláním pomocí hadice ale je to zábava min na hodinu. Vinaři ji dříva vyháněli z vína šleháním metlemi. Obecným receptem je dnes použití mědi ne vždy ale s úšpěchem.

Cituji z " CHOROBY VÍNA" : 1. sirka nejčastěji vyskytující se nemocí, projevuje se zápachem po sirovodíku zkažené vejce,
příčinou je vznikající sirovodík nebo těkavé sirnaté sloučeniny ve víně, vyskytuje se převážně u
mladých vín. Při mírných projevech se odstraňuje dokonalým provzdušněním a stočením a
zasířením vína. Při silnějším projevu nemoci je k ošetření sirky ve víně síran měďnatý a citrát
mědi.           mnoho zdaru   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pata - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 54.251 (?), 15.3.2016 2:24

Připojuji svoji zkušenost s kvašením jablečného mače ušlechtilými kvasinkami a to konkrétně VODKA STAR – Turbo yeast od firmy Alcotec – UK.
Dělal jsem to poprvé, protože mi „obyčejný“ kalvádos nechutná a pokud ho piji tak ne proto, že musím.


Takže jsem nadrtil jablka a zakvasil předem „rozjetými“ ušlechtilými kvasinkami. Kvas kvasil 3 měsíce za občasného míchání. Až deka definitivně spadla, šlo se pálit.
Na druhý den po vypálení jsem dal ochutnat můj čerstvý „jabčák“ kamarádovi, který si už víc jak 20 let archivuje svůj kalvádos a o chuti ví své. Věřte nebo ne, nepoznal, že je to z jablek. Jemnost a chuť je neuvěřitelná.


Dle mého názoru nejsou kvasinky jako kvasinky a použít na jablka vinné kvasinky je asi chyba.
Záleží co bude letos, ale pokud bude jablek dost, zkusím i jiné kvasinky taky z Anglie. Uvidíme co z toho „vyleze“.


Ještě popíši svůj osvědčený způsob rozkvašování suchých kvasinek.  Přidání suchých kvasinek přímo do čerstvého mače je nesmysl. Ty divoké je stačí „sežrat“.
Převařím asi 1l vody a do horké rozpustím 2 lžíce medu (domácího).  Pak stále horké naleji do čisté 2l petky, zašroubuji a ihned rychle schladím ve studené vodě. Petka se sice vlivem horka trochu zdeformuje, ale to je nepodstatné. Až tekutina dosáhne kolem 25 stC, nasypu kvasinky a pořádně protřepám. To dělám tak často, jak si jen vzpomenu.  Vše se děje při pokojové teplotě. Až se kvasinky pořádně rozjedou, může to trvat od 1,5 do 8 hodin, musím je krmit – přidávám lžíci cukru, někdy i několikrát. Na druhý den petku ochladím na teplotu nadrcených jablek a mač naočkuji. Pozor, ušlechtilé lihovarské kvasinky většinou potřebují teplotu kvašení vyšší, než divoké. Například, ty co jsem použil já, potřebují minimálně 18 stC a ideálně 25.
Tož pánové, zkuste a uvidíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.226 (?), 31.10.2015 17:54

Pan Vyslouzil a aky lieh pridavaju? Azda nie ten drevny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.19 (?), 14.11.2018 15:25

Jen popravím,,,  SG neboli specific gravity je poměr mezi hustotu vzorku a vody. Tj. jedná se o jednotku bezrozměrnou. Zápis 1050 znamená, že vzorek má 1,050 krát větší hustotu než voda. Ivo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 236.138 (?), 31.10.2015 11:34

Vážený pane Martine, oceňuji Vaši snahu posoudit, zda-li jsou vhodnější kvasinky "divoké" či kulturní. Každé experimentování má svoji cenu, není nic horšího, než-li říkat: "Děda to taky tak dělal". Obecně dávám přednost kvasinkám kulturním jsou hlubokoprokvašující, zanechávají menší objem zkvasitelných cukrů, divoké nejsou tak kvantitativní.

Bohužel jste se dopustil několika chyb. Pokud chcete posoudit vliv kvasinek a proč ne, je třeba založit experiment tak, abyste měnil jen jeden parametr nikoliv více. Dám příklad: Použijete 100 l kvasu s např. 2 kg cukru. V jednom případě kvasinky nepřidáte, takže to necháte na divokých, v druhém případě zase použijete 100 l stejných meruněk + 2 kg cukru, ale přidáte nějaké kulturní kvasinky. Oba kvasy musíte zpracovat nejlépe v jeden den na lutr a 2D vést úplně stejně. To znamená, stejný objem odebraných úkapů a stejný objem jádra. Za těchto okolností pak můžete posoudit rozdíl mezi divokými a ušlechtilými kvasinkami. Jak už jsem psal, dávám přednost kulutrním s jedinou vyjimkou a to je kvašení hroznů. Vinaři tvrdí, že na kuličkách vína jsou ty nejvhodnější a já jim to věřím. Zdraví slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 199.226 (?), 31.10.2015 12:41

aj s hroznovymi sa experimentuje a nejaka firma ma z toho dobry biznis.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika