Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Kvas Oskoruse

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ta kniha je ke stažení v pdfku , host, 23.1.2017
OK, takže tá oskoruša tam už zrejme bola keď Kolum..., Ivan Hlavatý, 17.1.2017
priznam sa, ze to je nastarsi vek, aky som v... , host, 17.1.2017
Pán Oravec, oskoruša je naozaj dlhoveký strom, ale..., Ivan Hlavatý, 17.1.2017
Zdravim, tak tento rok som uz p..., Jozef Oravec, 17.1.2017
Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Kvas Oskoruse


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.166.34 (?)
28.11.2009 21:51, počet návštěv: 49218
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim, prosim o radu kolko ma priblizne kysnut oskorusovy kvas.Uz mi kysne 3 tyzdne. Mam toho 100l a na zaciatku som pridal 2kg cukru a 30l vody, lebo to bolo neuveritelne huste. Mam ternim v palenici na 2.12.2009, ale stale to dost kysne. Mozete mi poradit, kolko taka oskorusa kvasi?Na nete o dlzke kvasenia niet zmienky.Dakujem.

Připojit reakci   
   

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.126.195 (?)
2.12.2009 21:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím Vás a prečo Ste tam nasypal ten cukor? Podarilo sa Vám znehodnotiť najdrahší kvas aký existuje. Ale prajem Vám až vypálite dobrú pálenku aj keď mohla byť výborná. Inak čo poznám tak 6 týždňov stačí.

Připojit reakci
      

Kvas Oskoruse


Honza P (29) - xxx.xxx.85.143 (?)
3.12.2009 6:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kolikrát jste zakládal a pálil oskerušový kvas?
Připojit reakci
         

Kvas Oskoruse


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.178.243 (?)
3.12.2009 16:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toto je moj prvy oskorusovy kvas. Hladal som na nete ako a co s tym, ale nikto nikde nenapisal, ako sa taky kvas zaklada a či a kolko sa tam dava vody. Volal som az do Muzea oskoruse do Ciech a tam mi povedali ze ten kvas kysne az 3 mesiace a ze kysne dlhsie ako slivkovy.Bol by som rad, ak by mi niekto poradil kolko to bude kvasit. Mam to v pivnici pri konstantnej teplote 18-20 stupnov.

Připojit reakci
      

Kvas Oskoruse


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.178.243 (?)
3.12.2009 16:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poradili mi to tu u nas v okoli Trencina, ze sa tam dava na 100litrov dve kila cukru :-(ale ta voda tam bola ziadana, dal som tam 30litrov. Aj teraz je to stale velmi huste. Vonia to vsak uplne nadherne. Prelozil som datum palenia na 11.1.2010. Skor nebolo volne.Dufam, ze to zas neprekysne.Momentalne to kvasi krasne.

Připojit reakci
         

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.126.195 (?)
3.12.2009 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Áno v okolí Trenčína smerom na Karpaty sú na lúkach staré stromy oskoruše a presne odtiaľ viem ako to chutí, ale ten cukor sme tam veru nedávali. Teplotu kvasenia máte ok len tá oskoruša je príbuzný druh hrušky tak bacha až Vám to neprekysne. Sledovať kvas a ak máte taký termín pálenia tak po ukončení kvasenia šup do chladu trebárs aj vonku.

Připojit reakci
         

Kvas Oskoruse


HONZA (479) - xxx.xxx.68.29 (?)
22.12.2009 19:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tož chlapci, taky jsem letos poprvé zadělával na kvas oskeruše. Už to mám asi měsíc vypálené a teď jenom koštuju. Cukru jsem na 120 l sud dal cca 3/4 Kg a na rozkvasení jsem dal asi 5 litrů kalů a kvasnic z bílého vína. Vody jsem přidal přiměřeně. Kvalsilo to pozvolna, trochu jsem měl strach, aby se to nějak nezvrhlo, protože s tím bylo dost práce. Pálenka nemá chybu, ve vůni je cítit oskeruše. Nakapalo mi toho 13,7 l (51%). Kdo by potřeboval nějaké informace o oskeruši nebo i výrobě oskerušovice, tak vše se dočtete v brožurce Oskeruše od A do Z. Tak dejte vědět jak jste dopadli i vy.

HONZA

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
   

Kvas Oskoruse


Honza P (29) - xxx.xxx.82.26 (?)
4.12.2009 20:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pane Bulko, moje otázka kolikrát jste zakládal kvas a pálil oskeruši byl směřovaný na anonyma xxx.xxx.126.195. Osobně si myslím, že tím cukrem jste nic nepokazil, právě naopak si myslím, že Vám poradili dobře. Jen mě překvapilo to množství vody. Ostatně byl bych velmi rád, kdybyste sem za ten měsíc napsal výsledek. Jsem přesvědčený, že bude skvělý. A pro pana anonyma: to že je oskeruše příbuzná hrušce je pro mě novinka. Můžete mi poslat nějáký odkaz, či zdroj, který o tom píše podrobněji?
Připojit reakci
      

Kvas Oskoruse


Honza P (29) - xxx.xxx.82.26 (?)
4.12.2009 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
+ ještě: zkuste měřit cukroměrem zbytkový cukr. To je pro mě osobně nejdůležitější ukazatel. Zkuste to změřit třeba za 3 týdny a napište kolik jste naměřil. Myslím, že pokud byste to zde uveřejnil, posloužilo by to jako super informační zdroj.
Připojit reakci
         

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.178.243 (?)
21.12.2009 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dakujem za radu Honza P..Kvas zatial stale krasne a vonavo kvasi a nepodarilo sa mi odmerat cukromerom nic, pretoze v tom nieje ziadna šťava a skusal som to vselijako scedit ale neuspesne. Mam vela precitane o oskorusi a vobec nie pravda, ze je oskorusa pribuzna hruske... Len tak vyzera, ale je to jarabina.Som presvedceny, ze tym cukrom (2kg/100l kvasu)som nic nepokazil a ta voda tam spravila dobre. Novy termin mam na 11.1.2010 a uz sa neviem dockat. Urcite vas budem informovat ako som dopadol. Inak slivovice mi natieklo z 300L kvasu 32 cistej 52% slivovice, vynikajucej chuti :-).Hruskovice z 270L kvasu/ 24 litrov 52% a jablka z 340l kvasu /31l jablkovice. Vsetko som palil som v palenici u p.Kristina v Bolesove.

Připojit reakci
            

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.180.2 (?)
21.12.2009 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, tak já bych se přeci jen trochu zastal anonyma, protože oskeruše je skutečně příbuzná hrušce, i když se to nemusí líbit. Je to čeleď Rosaceae, čili růžovité, kam hrušeň nepochybně patří také. Ačkoli se oskeruše dnes latinsky píše Sorbus domestica, v minulosti to bylo také jinak. Asi takhle. Syn.: Pyrus sorbus Gaertn., Pyrus domestica (L.) Sm., Mespilus domestica (L.) All. No a ten, koho tato oblast zajímá ví, že Pyrus je hrušeň. A jak je vidět, kdysi ji pan Carl Linné řadil také i k mišpuli. Stanislaw

Připojit reakci
               

Kvas Oskoruse


Ferda Mravenec (1956) - xxx.xxx.250.138 (?)
21.12.2009 13:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano pak je příbuzná hrušce, ale nutno pak podotknout, že stejně tak je příbuzná jablku, třešni, švestce nebo šípkové růži, broskvi, meruňce atd.

A když si vezmete širší bříbuzenstvo (což mohou být třeba krytosemenné) pak je příbuzná i dubu, bříze, vrbě atd.

A když vezmete ještě širší bříbuzenstvo tak je bříbuzná i se smrkem ba i s ploníkem.

Na Linného není moc dobré se odvolávat, ten s dnešního hlediska přece jen udělal spoustu drobných chybiček.

Připojit reakci
            

Kvas Oskoruse


Honza P (29) - xxx.xxx.97.100 (?)
22.12.2009 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pěkný výsledek! Zvláště u těch švestek je nádhera. Je vidět, že s pálením už asi zkušenosti máte. Držím Vám palce na 11.1. 2010
Připojit reakci
               

Kvas Oskoruse


víítek (572) - xxx.xxx.6.15 (?)
22.12.2009 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No k hrušce má blíž než k broskvi a švestce. Přikládám kladogram. Zdroj.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
                  

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.154.214 (?)
23.12.2009 7:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem Vám páni, že Ste predsa len tak trocha odobrili príbuznosť k tej hruške aj keď je to samostatný druh. Ono pravda z celkového hľadiska keď vezmeme do úvahy charakteristické črty stromu tak okrem listu,  z jarabiny ten strom veľa toho nemá, ale z hrušky habitus, plod, semená, trne na výhonoch veľmi pripomínajú divú hrušku. Nechcem sa tu hádať a myslím že to nemá ani zmysel takže až sa Vám ta vzácna pálenka podarí vypáliť nech Vám chutí a,,Na zdravie" praje anonym MČ.

PS: Krásne sviatky a veľa zdravia prajem všetkým zakladateľom kvasu ako aj záhradníkom.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Průtahové destiláty2120.2.20171625
Kalení destilátů jinak2416.2.20173853
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171209
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?6913.2.20174779
drtič na ovoce409.2.2017100075
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171379
Dřevo do destilátu228.2.20179553
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174385
Kvas Oskoruse5923.1.201749219
Pálenka z dýně4317.1.201726991
Vymrazování916.1.20171505
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201767691
Kvalita domacej palenky1209.1.201727032
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171714
Domácí ořechovice9027.12.2016137745
Množení turbo kvasinek1322.12.20161490
Zakalená slivovice16422.12.2016163059
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610820
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201641312
Odkalovač na koloně?411.12.20161308
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016719
Nahořklá slivovice6823.11.201650662
Jak zakopat slivovici4622.11.201636548
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163439
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161343
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016897
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614473
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161453
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161152
Proč tolik cukru38.11.20161299
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161331
Výběr domácí pálenice43.11.20161811
Náhrada škody od pálenice253.11.20165604
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161231
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161003
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164327
Síra ve vínovici531.10.20161046
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161224
Tatratea jak na to?1530.10.20162727
Fleret 627.10.20161351
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Ubytek vahy po vyuzeni klobas16.2.2017
Dmácí uzený sýr11.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Problémy s plechovou udírnou10.2.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů