Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Jak zakopat slivovici

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Existuje tzv. půdní radar a tím by se to dal..., host, 22.11.2016
Smutné, velká neúcta k Vaší práci!!..., host, 4.10.2016
Téma zajímavé, tak se také připojím, s dovol..., host, 22.5.2016
Před lety jsem to udělal podobně. Zátku pomo..., Miloš Vysloužil, 22.5.2016
Jen k tomu DVD, kupte to nejkvalitější co se..., Lojza Nýmand, 22.5.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.125.102 (?)
1.3.2012 23:07, počet návštěv: 36546
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dohodli jsme se se známými, že zakopeme slivovici, která se vykope při narození prvního vnoučete někoho z nás (předpoklad cca 5let uskladnění). Co je lepší, lahev se šroubovacím uzávěrem (třeba od rumu), nebo korek? zakapat voskem ze svíčky, pečetním voskem, nebo jiným? Jen zakapat nebo ponořit na delší dobu hrdlo do roztaveného vosku (nepraskne?)? Asi není moc dobré, dát lahev jen tak do země, zabalit ji do pytloviny (ta asi shnije ne?), nebo do tkaniny z umělého vlákna (zas poněkud nestylové :-)), nebo dřevěná krabice (vydrží v zemi aspoň trochu celá těch cca 5 let?). Samozřejmě, že místo označíme a nad lahve dáme něco, co nás upozorní, abychom je při vykopávání nerozbily. Máte ještě nějaké typy?

Připojit reakci   
   

Jak zakopat slivovici


Jarda Slatiňany (191) - xxx.xxx.209.88 (?)
2.3.2012 0:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dejte ji někam do sklepa. Tam se snadno najde a nehrozí rozbití. Dát ji do země je z mého pohledu trochu masochystické. Tedy já osobně bych se den co den trápil myšlenkou, že mi ji vypijou žížaly, nebo krtek, nehledě na to, že narození vnoučka nemusí být ve skutečnosti důvod k oslavě. Někdy je lepší se prostě opít. V tom případě je letitá kvalita vnímána jen u prvních pár skleniček a jedna láhev stejně nestačí, protože taková věc vyžaduje společnost.

Připojit reakci
      

Jak zakopat slivovici


Miloš Vysloužil (14286) - xxx.xxx.92.38 (?)
2.3.2012 7:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky si myslím, že zakopávat láhev na 5 let je zbytečné.
Před cca 30    lety jsem uschovával láhve s destiláty na svatby dětí do sklepa za regály s jablky. Některé zazátkované špuntovačem a ponoiřené hrdlem do vosku (i pečetního). Nepraskla žádná. Ty, co měly závit jsem ještě nato opatřil plechovým šroubovacím uzávěrem.
   Žádný z uzávěrů není stoprocentní. Destilátu v lahvích nepatrně ubylo. Plechová váčka zoxidovala a některá se dokonce začínají rozpadat (možná i proto, že sklep každoročně sířím). Korkové zátky komunistické kvality sice drží, ale při pokusu o nasazení vývrtky občas zapadnou do lahve.
   A nakonec to hlavní. Kvalita destilátů není o nic lepší než těch čerstvých. Pravda, tehdy jsem o kvas tolik nepečoval.

Připojit reakci
         

Jak zakopat slivovici


Cenzor mi zablokoval přístup (2113) - xxx.xxx.44.75 (?)
2.3.2012 8:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvalita destilátu po takovémto uskladnění je jedna věc. Důležitá. Rituál (slavnostního) zakopání a slavnostního vyzvednutí na počest nějaké významné společenské události, je věc druhá. Vždyť lidé v celé historii prováděli a dosud provádějí z praktického hlediska mnoho iracionálních rituálů (viz. např. vánoční stromeček, velikonočním pomlázka, lampionový průvod, …) protože je to tradice, zvyk převzatý po předcích, který navozuje sváteční atmosféru a přináší radost. Tak proč nezakopat.

"Dohodli jsme se se známými, že zakopeme slivovici, která se vykope při narození prvního vnoučete někoho z nás (předpoklad cca 5let uskladnění)."

Copak to není krásné?

Připojit reakci
         

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.166.45 (?)
2.3.2012 8:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám stejné zkušenosti. Slivovici jsem po vyvětrání dával do 2 l demižonků, uavřel korkovou zátkou a zalil pečetním voskem, uložil do viného sklepa. Vždy trošku ubylo a když jsem některou v neplodných letech z tohoto archivu otevřel, měla úplně stejnou chuť, jak jsem ji tam vložil (pokud jsem si tu chuť po letech pamatoval).

Když se vdával dcera, bohužel už po druhé, novému zeťovi jsem pravil: dávám ti dvě nejdražší věci, dceru a více než 30ti letou slivovici. Po nějakém čase jsem je navšívil a žádal okoštování té dobroty, ale už nebyla. Oba nepijí a tak mně ani nebyli schopni říci, jaká vůbec. byla.     I.

Připojit reakci
            

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.142.147 (?)
23.4.2012 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

manžel dostal ke svatbě 30 ti letou, a jak jinak používáme slivovici jen když nám je špatně, tak tato zmizela velmi brzy po otevření. ale byla ze sklepa. Jiné dědeček zakopal a už se nenašla :-)

ale jako tradice - dobré

Připojit reakci
               

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.247.21 (?)
22.11.2016 15:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Existuje tzv. půdní radar a tím by se to dalo dobře hledat.

Připojit reakci
         

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.95.74 (?)
25.8.2012 15:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Keď ste nechali destilát v sklenených flašiach, alebo v demižóne, tak kvalita bude asi taká ako keď ste ju uskladňovali a to preto, lebo v skle nič nezrie.Kvalita destilátu bude každým rokom lepšia ked bude zrieť v drevenných sudoch, v drevo totižto dýcha a tým podporuje zrenie.Wisky, Brandy a iné kvalitné destiláty zrejú výlučne v drevenných sudoch:

Připojit reakci
            

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.89.63 (?)
9.9.2012 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

suhlasim v drevenych sudoch je zrenie kvalitnejšie a rychlejšie.Každy rok odkladam par litrov slivky do dobovych sudkov a pri ochutnavke zo skla a suda je to velky rozdiel v chuti drevo je drevo.

Připojit reakci
   

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.136.89 (?)
2.3.2012 8:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono teď, když je 8 lidí rozhodnuto slivovici zakopat je asi pozdě řešit co je lepší, tak prosím neřešme, jestli, ale JAK zakopat. Už je připravená díra v níž je jakási shránka (nějaké tvárnice či co s deklem), takže prosím odpovědi na to na co jsem se ptal: Jak zašpuntovat, čím zalít (nebo stačí zakapat?), do čeho dát? Děkuji.

Připojit reakci
      

Jak zakopat slivovici


Cenzor mi zablokoval přístup (2113) - xxx.xxx.44.75 (?)
2.3.2012 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Předesílám, že s uskladňováním lihovin pod zemí nemám žádné zkušenosti. Ale přesto si dovoluji zaslat diskusní námět:

Když zakopeme skleněnou nádobu, tak jednoznačně přes sklo k výparu a tím k znehodnocování destilátu docházet nebude. Slabým místem je zátka. Aby se zabránilo prostupu těkavých složek přes zátku, se dříve i nyní zátky zalévají voskem. Jiná zalévací hmota, která by dlouhodobě odolala agresivnímu podzemnímu prostředí a výkyvům teplot v minulosti neexistovala. Ale teď už je jiná doba. Napadá mě, což takhle - silikon!
To je produkt, který je po vytvrzení netečný, odolný, stabilní, elastický. Silikon dokonale přilne ke sklu (na rozdíl od vosku) - lepí se s ním akvária. Pokud by někdo byl puritán a namítal zdravotnické hledisko, existují i silikony s atesty pro užití v potravinářském průmyslu.

Připojit reakci
      

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.215.81 (?)
2.3.2012 9:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny. Máme v rodině letitou zkušenost s výrobou lihovin a to v malých (domácích) i velkých, legálních pálenicích. Zkušenost: 1) korek "kupodivu" ztrácí na kvalitě, zejména v zemi.2) korek zakapaný pečetním voskem-při vodorovném uložení lahve dochází k průsaku lihoviny skrz korek a vosk se může naleptat a dostat do obsahu lahve (skutečně vlastní zkušenost - došlo k tomu při měsíčním vodorovném položení 25 let staré lahve (předtím byl vosk suchý, tvrdý, poté už na omak lepkavý, při otvírání se korek rozsypal a bordel byl všude, musel jsem filtrovat).3) pálenka z ovoce stářím zraje, ne že ne. Respektive se každopádně určitým směrem chuťově pohne. 20-25 let staré pálenky z jablek stály za starou bačkoru, zdrsněly, oproti tomu pálenky ze švestek a hrušek byly famozní. (stejně záleží na ovoci, na dobrém roku, obsahu cukru...4) pokud ukládáte v či keramických kameninových nádobách z úzkým hrdlem, dbejte na to, aby měly pořádnou a dobře vypálenou glazuru a to i na dně. Jinak obsah zčásti vyprchá..(z roku 1982 zbyly do roku 2010 cca 2/3)...Na závěr - je mi jedno, jaké chemické složení má slivovice, co má dělat či nemá dělat. Důležitá je zkušenost, že se to a to děje... K dotazu: asi bych použil skleněnou lahev s plechovým uzávěrem, ten zakapl pečetním voskem, lahev obalil navoskovaným plátnem a ještě bych jí vložil do plastové krabice. Pokud má být v zemi... A raději uložil na stojato...

Připojit reakci
         

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.164.4 (?)
2.3.2012 9:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

lidi střepejte hlavou-vy už fakt nevíte co dělat... dám to do sklepa v normání flašce s normálním špuntem... třeba jablkovice je nejlepší po 2-3 letech tak proč hlína a kopání a oběvování pokladůůůůů a třeba prokopnutí flašky, ale prroboha... proč do země???

Připojit reakci
            

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.215.81 (?)
2.3.2012 9:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano já s tím souhlasím (upozorňuji, že z lahví, popsaných v mém příspěvku z 9:15 nebyla v zemi ani jedna), ale zase chápu ten rituál... Prostě - proč si jednu lahev nezakopat, že?  O nic přece nejde. V nejhorším se to nenajde... A mimochodem - prokopnutí - pokud zakopáváte/vykopáváte na zahradě, stačí na to rýč a lopata. A při těchto nástrojích má člověk trochu více citu než u krumpáče...)

Připojit reakci
               

Jak zakopat slivovici


host - xxx.xxx.166.45 (?)
2.3.2012 11:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky souhlasím, jen jsem popsal zkušenost. Ale, co když při narození bude jako letos -20 a metr sněhu? Dovedu si představit, že narození vnučky je taková událost, která převáží všechny nesnáze a určitě bude stát za to je překonat. Jenom pozor na ten krumpáč.     I.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Průtahové destiláty2120.2.20171621
Kalení destilátů jinak2416.2.20173853
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171209
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?6913.2.20174779
drtič na ovoce409.2.2017100075
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171379
Dřevo do destilátu228.2.20179552
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174385
Kvas Oskoruse5923.1.201749218
Pálenka z dýně4317.1.201726991
Vymrazování916.1.20171505
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201767690
Kvalita domacej palenky1209.1.201727031
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171714
Domácí ořechovice9027.12.2016137745
Množení turbo kvasinek1322.12.20161490
Zakalená slivovice16422.12.2016163059
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610820
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201641312
Odkalovač na koloně?411.12.20161308
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016719
Nahořklá slivovice6823.11.201650662
Jak zakopat slivovici4622.11.201636547
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163439
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161343
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016896
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614472
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161453
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161152
Proč tolik cukru38.11.20161299
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161331
Výběr domácí pálenice43.11.20161811
Náhrada škody od pálenice253.11.20165604
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161231
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161003
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164327
Síra ve vínovici531.10.20161046
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161224
Tatratea jak na to?1530.10.20162727
Fleret 627.10.20161351
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Ubytek vahy po vyuzeni klobas16.2.2017
Dmácí uzený sýr11.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Problémy s plechovou udírnou10.2.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů