Hruškový kvas z neskorých odrôd



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
19.1.2015 18:00

S prvními dvěma odstavci souhlasím. Se třetím s výhradami.  Kyselina se přidává kvůli snížení pH na optimální hodnotu pro etanolové kvasinky, neboť jinak mají hrušky málo přirozených kyselin a tedy kvas je náchylný ke kažení. Nemyslím si, že unikající kysličník uhličitý dokáže okyselit kvas dostatečně.
   Kyseliny benzoová, sorbová v běžných dávkáćh by nesnížily pH prakticky vůbec, zato by spolehlivě znemožnily kvašení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 19.1.2015 18:13

Tak jsem zkusil zabrouzdat do ceníků a zjistil, že potřebná dávka kyseliny citrónové přijde o 30% dráž než adekvátní dávka kyseliny mléčné...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.1.2015 18:19

To je zajímavá informace. Traduje se totiž, že kyselina sírová se používá proto, že mléčná je příliš drahá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 93.77 (?), 19.1.2015 21:12

Já nechápu, proč stále někdo vymýšlí to, co je již dávno vymyšlené?! Ta "sejrovka" je nejjednodušeji sehnatelná a nejlacinější z těch použitelných kyselin!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 19.1.2015 21:39

Když mne někdo opraví, dozvím se v čem jen na omylu nebo co si musím dostudovat, kde hledat další souvislosti atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 19.1.2015 23:33

...co si musím dostudovat..

Je to jednoduché. Jak se chová pyrosiřičitan, např. sodný Na2S2O5 v kyselém prostředí? Asi se dozvíte, že se uvolńuje SO2 a to je plyn v ovocných destilátech rozpustný a velmi nežádoucí komponenta. Otázka je, co s tím, tedy, jak se jí zbavit? Nevíte, já ano. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 19.1.2015 23:57

Mne by spíše zajímalo, proč je nevhodná kyselina citrónová, jablečná a vinná pro okyselení kvasu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 20.1.2015 9:26

Myslím, že jsou biologicky odbouratelné, takže do kvasu by se musely doplňovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.174 (?), 20.1.2015 13:27
Ještě, že nikoho nenapadla kyselina máselná. Když má takový jedlý název:-))) Absolutně nepoužitelné jsou kyseliny těkavé a zapáchající. Octová, mravenčí, chlorovodíková, dusičná apod. Organické kyseliny jako vinná, citronová, jablečná, mléčná by i vhodné byly, ale nepoužívají se z důvodu jejích ceny a hlavně proto, že se v kvasech časem odbourávají. Proto se používají anorganické kyseliny, sírová a fosforečná. Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 20.1.2015 14:48

Kyselina mléčná (1-hydroxypropionová) je velmi vhodná z hlediska stability i pK, nicméně je drahá a špatně dostupná, souhlasím. A nikomu bych nepřál setkání s kys. máselnou. Citované anorganické kyseliny jsou vhodnější, třebaže je zde problém s korozí. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika