Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Dřevo do destilátu

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Doporučuji zadat do vyhledávače"dřevo do des..., host, 17.1.2017
Ona to nepmusí jen přerazit, ale může to do ..., host, 22.11.2016
Tedy k té pověsti. Já v podstatě nepiji alko..., host, 4.3.2016
Proč ne? Důležité je mít kvalitní kvas a mít..., Tom , 2.3.2016
po 5 týdnech jsem to dal ochutnat několika z..., host, 2.3.2016
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
23.12.2015 15:04, počet návštěv: 8475
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaký je Váš názor na vytváření aroma destilátu přidáním štěpin dřeva?

Připojit reakci   
   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
23.12.2015 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč ne, ale pro tyto úpravy ovocných destilátů se opravdu hodí jen dva typy: Vínovice a jablkovice (calvadosy). Pokud použijete jiný ovocný destilát, tak podle mého názoru finální produkt více ztrácí nežli získává. Dělám to tak, že tvrdé dřevo napřed v ohni dostatečně opálím, čímž ho zbavím těkavých komponent a také jiných, které destilát brzy obarví, a pak jej nařežu na velmi jemné třísky, které naházím do destilátu. Pro vaši orientaci: Na 5 l jablkovice aplikuji tak polévkovou lžíci těchto třísek. Výsledek je ten, že i po několika měsících se destilát znatelně barevně nezmění, zjemní a chuťově získává. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
24.12.2015 13:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za Vaši reakci. Pro vysvětlení - všiml jsem si na více místech tohoto fóra poznámek o použití (tvrdého) dřeva. Rád bych těmto poznatkům ale dal nějaký řád, protože ne každý pálí v takovém rozsahu, aby se mu vyplatilo kupovat soudek, nacucaný portským... Já sám pálím víceméně pro zábavu a možnost zpracovávání lecjakých surovin na dobré pití. V rámci toho občas zkoumám různé možnosti, v daném případě použití různých dřev. V současné době jsem do destilátu ze směsi ovoce přidal 4g/litr malých hranolečků z bukového, 3 roky zrajícího dřeva. Tyto hranolečky jsem 0,5 a 1 hod (dvě várky) žíhal při 180 stupních C a poté vložil do dvou vzorků. Na I- netu jsem se dočetl, že tímto postupem lze dosáhnout údajně zajímavých výsledků po cca 4 - 6 týdnech. Tak jsem zvědav. Předpokládám, že ve svých výzkumech budu pokračovat a sdělím výsledky.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.136.152 (?)
2.1.2016 16:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V prípade destilátu sa mi vyplatilo vložiť do 10 l demižóna štiepku z mirabelkového dreva /hnedé drevo/. Pálenka z jabĺk 53 stupňov získala krásnu jantárovú farbu a silnú slivkovú vôňu.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
22.1.2016 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po 4 týdnech jsem provedl první posouzení: Oba vzorky mají poněkud studeně nahnědlou barvu, jsou čiré. Vzorek s hranolky, žíhanými kratší dobu je nepatrně tmavší, vzorek s hranolky, žíhanými delší dobu má nepatrně výraznější chuť a vůni. Chuť i vůně, zatím slabé, ale jednoznačně zjistitelné, připomínají vanilku.

Připojit reakci
            

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.103.78 (?)
26.1.2016 12:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Stejná zkušenost. Švestkové třísky z jádrové tmavé části opláchlé pitnou vodou a předsušené v mikrovlnce. Měsíc v demižonu s jabkovicí. Chuť o něco málo lepší než pálenka bez třísek, ale ta sladká vůně je nádhera. Jako jablečný štrůdl s vanilkou. Hhed jsem to naložil do 15 a 20 Ltr. Ochutnám nejlíp až příští zimu.

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.17.210 (?)
26.1.2016 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a susene slivky aj s kvostkami ste nikto nekusil?

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


Martin Votrubec (310) - xxx.xxx.146.186 (?)
26.1.2016 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušené švestky mám odzkoušené, ale bez pecek. Přidávám větší hrst do tří litrového demižónu slivovice.

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 21:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušené švestky mám odzkoušené, ale bez pecek. Přidávám větší hrst do tří litrového demižónu slivovice.

Martine, 

děláš to, co já už jsem dávno, ale dávno zapoměl.

Nechtěl bych to pít, je to sladké s vůní po "hovnech", někdy je taková vůně cítit z pěstitelské pálenice.

Výsledkem takového pokusu je jako-by švestkový macerát. něco takového ve vyšší koncentraci prodává Aromka Brno jako přírodní  "švestkové aroma"

Připojit reakci
                        

Dřevo do destilátu


Martin Votrubec (310) - xxx.xxx.146.186 (?)
24.2.2016 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někomu to připomíná hovna, já tam cítím povidla. Sladkost tam je, ale neruší to výslednou chuť. Hrst do tří litrů není zas tolik. Ne všem to chutná, nikomu to nenutím.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


Standa_hk (5599) - xxx.xxx.248.27 (?)
24.2.2016 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A není lepší to provést jako průtahovou destilaci? K vsázce pro druhou destilaci přidat povidla nebo kompot. Přecijenom likérnický postup macerací v hotové pálence není tak úplně správně.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


Martin Votrubec (310) - xxx.xxx.146.186 (?)
24.2.2016 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Macerace je mnohem snažší. Kdybych řekl paličovi, že tam chci při přepalu dát povidla, poslal by mě do... 

Připojit reakci
            

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.214.8 (?)
23.2.2016 14:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po dalších 4 týdnech jsem provedl 2. posouzení. Vzorky jsou o něco tmavší než před 4 týdny. Vzorek s hranolky, žíhanými kratší dobu, má poněkud "dřevitější" příchuť. Jinak prakticky beze změny. Nezávisle na tom potřebuje destilát vyvětrat, což se původně stalo zřejmě nedostatečně. Zbaví-li se dalším větráním určité štiplavosti, pak to bude zajímavé. Pokračování příště

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

R.jelínek vyrábí "Zlatou slivovici" tak, že do průměrného švestkového destilátu mj. vloží pyliny z Limounského dubu.  Na 1000L / 10dkg, po několika měsících probíhá stáčení z tanků.

Výsledkem je vanilkový tón přerážející i nežádoucí pachutě a barva, která na degustacích není žádaná. Preferuje se čirý švestkový destilát bez příměsí.

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


Miloš Vysloužil (14200) - xxx.xxx.67.66 (?)
24.2.2016 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevěřím, že by nějaká přísada do slivovice přerazila nežádoucí pachutě a nepřerazila žádoucí aromata.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kvas Oskoruse5817.1.201747939
Dřevo do destilátu2117.1.20178476
Pálenka z dýně4317.1.201725670
Vymrazování916.1.20171028
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201765834
Kvalita domacej palenky1209.1.201724549
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171421
drtič na ovoce3927.12.201698284
Domácí ořechovice9027.12.2016136053
Množení turbo kvasinek1322.12.20161156
Zakalená slivovice16422.12.2016159853
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610059
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201640003
Odkalovač na koloně?411.12.2016991
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016560
Nahořklá slivovice6823.11.201649284
Jak zakopat slivovici4622.11.201635683
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163050
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161062
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016725
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614045
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161249
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.2016980
Proč tolik cukru38.11.20161084
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161058
Výběr domácí pálenice43.11.20161457
Náhrada škody od pálenice253.11.20165117
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161008
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.2016809
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20163695
Síra ve vínovici531.10.2016828
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161019
Tatratea jak na to?1530.10.20162329
Fleret 627.10.20161128
Špatný kvas? 626.10.20161956
Ktorú slivku vysadiť kôli slivovici 2221.10.20164889
Hruškový kvas z neskorých odrôd7213.10.201634198
Plesnivé švestky v kvasu1012.10.20161813
destilační přístroj10249.10.20161164036
Hrušky - zoctovatění kvasu177.10.20166062
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek10.1.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů