|
Domácí ořechovice
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
host - 10.15 (?), 17.7.2015 20:17
No pred cca mesiacom boli u nas orechy ešte len veľkosti väčších lieskovcov... čiže malé... ale orechy o ktorých píšem majú ešte jadrá vodnaté a krájať sa dajú bez problémov... záleží od nadmorskej výšky, lebo ako sledujem orechy v okolí šale a Nových Zámkov tie sú už skutočne veľké a majú už vyvinutú škrupinu ktorá sa už nožom prekrojiť nedá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 18.7.2015 18:27
Třísloviny v ořechovce jsou podle mě skutečný problém. Ale také je pravda, že jsem se, hlavně na jižní Moravě, setkal s ořechovkami, které byly ceněny právě z hladiska svíravé chutě, bez ohledu na kalnost produktu. Nejen, že byla tato chuť vyžadována v souvislosti s nepatrnou sladkostí (čím sladší, tím hůře), ale s tím jde ruku v ruce také kalnost budoucího likéru. Pokud chcete mít ořechovku čirou jako fernet, nabízím trochu po sezoně, recept:
12 - 15 ořechů na 1 litr 50% lihu, čaj. lž. kakaa + 1/4 vanilk. cukru. Po 2 měsících macerace se zcedí pevné složky a ke kalnému exktraktu se přidá asi 50 ml 8 - 10% - ní roztok želatiny. Po několika dnech (cca týden) se provede filtrace a filtrát se dosladí podle chuti, je doporučováno 200 g/l cukru. Doporučuji, hlavně dle chuti. Tedy zahřát macerát ve vhodné nádobě třeba na plynovém hořáku, přidat na 1 l řekněme 100 g cukru a po zahřátí na 40 °C a rozpuštění cukru, ochtnat event dodat cukr dle chuti. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.11 (?), 18.7.2015 22:48
Ta macerace stačí jeden měsíc, a dá se opakovat s novou dávkou alkoholu. A to vyčiření jde i bez té želatiny, ale chce to čas na usazení nečistot (cca měsíc) a potom opatrnou filtraci přes "papírový filtr" a nerozvířit si ty kaly...
Co se týče cukru, přidávám jej "na sucho", bez ohřívání, jen to chce více protřepat na rozpuštění a potom nechat znovu odležet na "spojení chuti".
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.227 (?), 20.7.2015 8:41
No takto som na d tým nejak nepremýšlal..po likéry sa vždy " len tak zapráši"
a každoročne musim jeho množstvo zvyšovať... samozrejme že možnosť prekrojenia bola orientačná vo vzťahu k stavu zrelosti jadra orechov... mal som dokonca teraz v lete možnosť porovnať náš likér s likérom z Dolného Rakúska kde má svoju silnú tradíciu a pri všetkej skromnosti som bol hodne spokojný s kvalitou nášho produktu
ale aj tu na viacerých pripojených foto vidieť, že väčšina výrobcov robí likér resp používa väčšie orechy...
ale mám tu určite nový podnet čo vyskúšať na budúcu sezónu a aspoň jednu dávku spravím z orechov veľkosti 2 - 3 cm ako píšete... už sa teším..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.172 (?), 20.7.2015 15:47
Aaj ja robím z 25 orechov "dospelej" veľkosti jednu dávku... no určite z malých ôorieškov" dám aspoň 30 ks.. najobjektívnejšie by bolo vážiť orechy, ale takýto recept som nikde nejak nevidel... ale pre svoju potrebu sa to odsledovať dá
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.61 (?), 18.11.2015 17:31
Zdravim. Uz nejakou tu hodinku brouzdam po netu a snazim se vyresit jeden problem. Bohuzel jsem nenasel nejake podobnejisi vlakno tak mi prominte.
Udelal jsem si doma domaci "malibu" liker... (louhoval jsem kokos v konzumnim lihu a pak jsem prevaril vodu, pridal vanilkovej a obyc cukr a med a naredil cca na 21%). Vse se vydarilo a chut je dost dobra, ale ma to proste prisernou barvu asi hlavne od toho medu. Da se ta barva necim prefiltrovat, aby se zachovala chut ale bylo to pokud mozni cire?
Opravdu moc dekuji za jakoukoliv radu. Jsem uplny amater a ikdyz se mi to chutove fakt povedlo, tak se za to vzhledove stydim...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|